Háztartásbeli alkalmazott?!

Filamér # 2013.06.10. 16:40

A munkaviszonyon kívül létezik más megoldás is, igaz, az elsősorban a természetes személy foglalkoztatónak kedvező elsősorban - a háztartási alkalmazottnak csak akkor, ha van más biztosítási jogviszonya - mivel ez nem keletkeztet tb ellátási jogosultságot. Ez a regisztráció: ha a a foglalkoztató még a foglakoztatás megkezdése előtt bejelenti a háztartási alkalmazottat - ennek regisztrációs díja 1000 Ft/hó - akkor nem terheli őt semmilyen járulékfizetési kötelezettség. Így a megállapodás szerinti béren felül mindössze ezt az ezer forintot kell megfizetnie havonta (függetlenül attól, hogy hány napig dolgozott az alkalmazott a hónapon belül.)

Segíthet a NAV-nak ez a tájékoztatója az ügyintézésben: http://www.nav.gov.hu/…yai_2013.pdf

garyballdy # 2013.06.10. 16:28

Köszönöm a választ!
Pont erre gondoltam.
Először keresni kell valaki megbízhatót (munkaközvetítő?) és egy ügyvéddel munkaszerződést készíteni, majd a TB-nél a jogviszonyt bejelenteni.
Milyen (nettofizetés+megterhelés) -re számíthatok %-ban?
Ki tud erre válaszolni?
Hol találok letölthető munkaszerződést?

Hálás vagyok a felvilágosításért.

Üdv.:Gary

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.10. 15:51

Munkaviszonyban megfelel? Akkor kötni kell egy munkaszerződést, és be kell jelenteni a tb-nél a jogviszonyt.

garyballdy # 2013.06.10. 15:06

Külföldről betelepült nyugdíjas férfi vagyok. Szeretnék hivatalosan egy háztartásbeli alkalmazottat foglalkoztatni. Mit kell ehhez tennem és kihez fordulhatok tanácsért?
Köszönöm