Pedagógus munkaidő

fejlesztőped. # 2013.10.26. 05:41

Pedagógiai Szakszolgálatban dolgozom fejlesztőpedagógusként.Heti kötelező óraszámom 21 óra. Kötelezhet-e a vezető arra, hogy heti 40 órát az intézményben töltsek, úgy, hogy az alapvető, munkámhoz szükséges feltételek (helyiség, számítógép)nincs biztosítva??Én a törvényt úgy értelmezem, hogy max.32 óráig vagyok kötelezhető, és van 8 órám amiről én rendelkezem, hogy hol, milyen munkámmal kapcsolatos teendőket látok el. Az általam megismert jogszabályok ellenére 40 órát kérnek tőlünk. Ez jogszerű?? Ha nem, kihez fordulhat segítségért a pedagógus?

Lyonee # 2013.10.27. 11:47

Rosszul értelmezed, az a köznevelési- közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusokra vonatkozik.
knt 62.§
(5) A nevelési-oktatási intézményekben pedagógus-munkakörökben dolgozó pedagógus heti teljes munkaidejének nyolcvan százalékát (a továbbiakban: kötött munkaidő) az intézményvezető által - az e törvény keretei között - meghatározott feladatok ellátásával köteles tölteni, a munkaidő fennmaradó részében a munkaideje beosztását vagy felhasználását maga jogosult meghatározni.
(13) A pedagógiai szakszolgálat intézményében alkalmazott pedagógusok teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetében heti huszonegy órában a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőben végzik a gyermekek, tanulók vizsgálatával, egyéni vagy csoportos foglalkoztatásával, a tanácsadással, gondozói tanfolyamok megtartásával (a továbbiakban: közvetlen foglalkozás) kapcsolatos feladatokat. A közvetlen foglalkozásra megállapított időn kívül - munkaköri feladatként - látják el a szakértői véleményhez szükséges vizsgálatok, valamint a közvetlen foglalkozások előkészítésével kapcsolatos feladatokat, a vizsgálatok keretében készített vélemények egyeztetését, a szakértői vélemények elkészítését, biztosítják a folyamatos nyitva tartást, továbbá végzik a gyermek, tanuló fejlődéséhez szükséges egyéb, intézményen kívüli tevékenységet, utaznak a gyermekhez, tanulóhoz.

fejlesztőped. # 2013.10.27. 13:10

Kedves Lyonee!
Köszönöm, hogy foglalkoztál a problémámmal.A törvényi részleteket, amelyeket beillesztettél ismerem. Szakszolgálatban valóban 21 óra az, amit közvetlenül gyerekek között kell töltenünk. Én azért írtam a 32 órát
kötött munkaidőnek, mert ezt már más, szomszédos megyék Szakszolgálataiban dolgozó kollégék jelezték, hogy nekik ennyi a kötelező óraszám.Én abban kételkedem, hogy 40 óra kötelező benntartózkodást elrendelhet a vezető.Nagyon sok mindenkitől azt hallom, hogy mindenki máshogy értelmezi a törvényt.Az a szomorú, hogy a pedagógusnak (nekünk) nincs kötetlen munkaidő megállapítva. Ezt teljesen képtelenségnek tartom, hozzáteszem, úgy, hogy az intézményben nincsenek meg azok a feltételek(helyiség, számítógép), hogy én a benntöltött 40 óra alatt elvégezzem a kötelező adminisztrációmat. Ha hazamegyek és otthon rákényszerülök, hogy bekapcsoljam a gépemet, és megírjam a feladataimat, hány órás is a munkahetem?

Tamas_30 # 2013.11.30. 07:18

Nyelviskolában dolgozom. Heti 24 órát tanítok.

A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy ez az óraszám teljes munkaidős foglalkoztatást takar, vagy részmunkaidős foglalkoztatást. Korábban ez a mennyiségű óraszámom teljes munkaidős foglalkoztatás volt, de most azt a választ kaptam hogy ez nem éri el a heti 40 órát, csak 37 -et. (26 a teljes állás ami 40 óra. Nekem 24 van ami arányosan csak 37. A 37 nem éri el a 40- et, ezért részmunkaidőnek számít.)

Itt a következőt olvastam:
http://www.budapestedu.hu/…ztato_04.pdf
A 40 óra (teljes munkaidő) 22-26 tanítási órát jelent.

A kérdésem tehát, hogy a 24 óra az teljes munkaidő, mert 22 és 26 között van, vagy nem teljes mert arányaiban nem éri el a 40 -et.

Szöcsök # 2014.06.12. 20:36

Kedves Felhasználók!

Pedagógusként dolgozom pár éve. Szeptember közepén besoroltak Gyakornoknak, ettől kezdve 26 órát kellett a 32 helyett dolgoznom (persze a bérem is Gyakornoki lett).
Február közepén kiderült, hogy mégsem kellett volna GYakornoknak besorolni, így innentől kezdve teljes munkaidőben dolgoztam tovább.
A bérkülönbözetet utólagosan megkaptam. (Tehát a heti 6 óra különbözetet visszamenőleg kifizették).

Bizonytalan vagyok, hogy a munkáltatóm helyesen jár-e el, ha a felgyülemlett, és utólag kifizetett órákat le akarja dolgoztatni velem a szabadságom terhére, habár nem én akartam GYakornok lenni.

Csak szeretném tudni, hogy helyes-e az eljárás.

Köszönöm a segítséget

U.I.:
Valójában 32 órában jártam be dolgozni, nem 26-ban. Habár félek, hogy a jelenléti ívet senki nem veszi figyelembe. :(