A feleségem fodrász és egyéni vállalkozóként dolgozik. Babát várunk 2014 júniusra. Szülés után nem sokat tud a munkájától távol maradni, mert elvesztené a vendégeit. Kb 2-3 hónapot lenne otthon a babával, aztán újra kezdené a vállalkozást. Milyen kedvezmények járnak ilyenkor?
Fórum → munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl új hozzászólás
Gyed Extra
Az a kérdésem lenne, hogy amennyiben én már dolgoztam a gyermek kétéves kora óta, akkor most január 1-től újra igényelhetem a gyest még 3 éves koráig? vagy ez csak azokra vonatkozik, akik még most mennének vissza dolgozni ?
Érdeklődni szeretnék, hogy 2012.februárban születtek az iker gyerekeim. 2014.febr.-ban töltik a 2.életévüket eddig jár a gyed és utána gyesre vagyok jogosult. Most a gyed extra ránk is vonatkozik? Jár a gyed 3 éves korukig? Válaszukat előre is köszönöm!
Ja, és igyekszem pár év múlva egy másfél tonnás beton hintalovat rendelni Ausztriában: amit nemzeti szinűre pingálva letehetünk a Jászai Mari tér melletti "Fehér-Ház" bejárata elé... Ha még akkor is meglesz, és el nem árverezik.
Jól van gelka ... (csupa kisbetüvel)
Akkor sz.ja le magát Órsos és csapata: 40 év fölött nincs szoc-pol, és a dupla gyed-ből is orrunk fokhagymás.
Mi megyünk: hogy a másfél millió lopotikus tartsa majd el a félmillió politikusnak nevezett szemetet.
Ennyi-
Németországban, Svájcban 250-300 euró a havi normatív támogatás (!!!!) gyerekenként, és ehhez még hozzájön a 4-500 eurós lakhatási támogatás.
Na, ezt fossa ki a becses magyar politikai görény-elit, ha tudja.
Mi oda megyünk lakni, ahol tejet (és munkát) kapni.
gelka
Az új szabályok csak azokra vonatkoznak, akiknek a második vagy többedik gyermeke már 2014-ben születik. Akinek mondjuk még 2013.12.31-én születik a második gyermeke, változatlanul csak egy gyerekre igényelhet ellátást.
Tisztelt forumozók,
Én hülyének tartom a magyar törvényhozást: mikor munka nincs égen-földön, minek a kismamákat törvényi erőszakkal visszarendelni dolgozni????? Engem idén ötször vettek alkalmazásba: el is küldtek - leginkább azért, mert csak ideig-óráig volt munka. A szakmámban nem tudok elhelyezkedni: szakácsként kocsi nélkül nem tudok feljárni Bugyinpestre ( ott volna talán munka) ha igaz .... Lakatosként, épület-karbantartóként sem kellek sehová, és sorolhatnám...... A másfél, és az alig féléves gyerekkel vagyok munka nélkül: szoc-pol nem jár, mert elmúltam negyven: gondolom, a gyes-, vagy gyed-extra sem nekünk néz ki: nem férünk mi bele a "birodalmi-keretbe".
Elegem van a modern numerus-clausus-ból: megyünk vándorútra oda, ahol tényleg demokrácia van, és nem diszkriminálnak azért mert 40 fölött merünk gyerekeket vállalni.
Több kérdésem lenne:
- 2009-ben született gyermekem tartósan beteg. 2013-ig kaptam érte a gyest, mert akkor szültem a 2.gyermekem, így le kellett mondanom a gyest. A betegség sajnos még mindig fennáll, igényelhetem-e újra a gyest a kicsi után járó - mostmár - gyed mellé januártól? Megint kell igazolás az orvostól, vagy elég, amit szeptemberben állított ki?
- A kicsi fogantatása előtt főiskolát kezdtem diákhitellel. 2013. júniusában szültem. Diplomát valószínűleg 2015-ben kapok. a diákhitelhez kamattámogatást már igénybe vettem. Vonatkozhat rám is a diákhitel kapcsán a tervezett visszatérítési támogatás?
- Ha a diploma a kezembe, mennék vissza dolgozni. Eddig dajka voltam egy oviban, most óvodapedagógusi diplomát szerzek. Csak dajkának vehetnek majd vissza? Esetleg fel kell ajánlaniuk az óvodapedagógusi munkakört?
Köszönöm a választ.
Tegnap elfogadta az OGY a gyed extrát, de az ikreket nevelő szülők gyed-éről semmi konkrétum nem olvasható! Valaki ezzel kapcsolatban tud valamit mondani? Az csak egy dolog, hogy a gyerekek 3 éves koráig vehető igénybe, de az ikerpár csak egy gyerek? 3 éves koruk után gyes jár? Ha igen, akkor jár-e külön-külön a kettőre és mennyi idős korukig?
GYED extra tv. tervezet:
nekem az lenne a kérdésem, hogy azt olvastam, hogy az anya a kicsi egy éves kora után visszamehet dolgozni, erre is az vonatkozik, hogy csak max. 6 órában, vagy 8 órás munkaviszonyra is, és a 2014 előtt született babáknál is érvényes?
Szeretném kérdezni, hogy a gyed extra a 2014. 01. 01. előtt született gyerekekre is vonatkozik-e? November 1-jén született a második gyermekem, az első jövő szeptemberben lesz 3 éves. Most a kicsi után kapom a tgyást. Elképzelhető, hogy a gyest is kapjam majd szeptemberig? Köszönettel: Edit
Így a választásokhoz közeledve jól lehet majd hívatkozni erre az "extrára" - annak taglalása nélkül...
Nemcsak ők kerülnek hátrányba, hanem ha jól értelmeztem azok is, akik 2014.01.01. előtt szültek.
Megszületett a törvényjavaslat, ma olvastam.
Igeis fontos kérdés ez az ikreket szülő anyáknak, mert elég durva hátrányba hozza őket ez a törvényjavaslat.
Miért jár több annak a szülőnek aki egy év különbséggel szül két babát mint annak aki 2 perc különbséggel?
Hiába is egy ilyen bejelentés, hol vannak a munkahelyek (?!), valamint a bölcsödék nincsenek gumiból...
A média november elején ezt írta:
" A szociális és családügyért felelős államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében."
Tehát egy Kormánydöntés született arról, hogy lesz, de az erre vonatkozó törvényt az Országgyűlés nem fogadta el.
A közigazgatás csak akkor tud érdemben lépni, ha van kihirdetett (érvényes) és hatályos jogi norma.
Anne01 erre írta azt, hogy jogszabály hiányában, érdemben válaszolni nem lehet.
Nem, de minden média megírta, hogy mit fogadtak el.
És ez nem válasz a kérdésemre.
Láttál már erről elfogadott törvényt?
Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem,hogy a nemrégiben megszavazott gyed extra értelmében aki ikreket szül 2014-ben dupla gyed-et kap?
Mert nem egyértelmű.
Hiszen mindenhol csak az volt irva, hogy ha gyedbe szül valaki akkor kapja a gyedet a meglévőt és kap ujat az ujszülöttre.
Ikreknél, mikor két ujszülött van, ott is idősebb az egyik ugyan csak pár perccel, tehát ott is érvényes a dupla gyed??
És ha nem, akkor miért nem???
köszönöm