Gyed Extra


mariann8 # 2022.04.11. 18:48

Tisztelt Szakértők! A következő problémám lenne: határozott idejű szerződésem van év végéig. Folyamatos munkaviszonyom van 2008-tól, most szeretnénk gyermeket. Viszont nagyon úgy számolom, hogy ha kb. mostantól jönne össze a baba és csak jövőre a szülés ugye, akkor elesnék a juttatásoktól, mivel a szülés idején nem lenne tb. viszonyom, ha netán nem hosszabbítanak. Max. csedet kapnék a 28 napos szabály miatt, de gyedet saját jogon nem, csak a Férjem vehetné igénybe ugye? Akkor viszont kellene fizetni az eü. járulékot.... Esetleg tud- e valamilyen kiutat? Válaszát előre is köszönöm!

sallailetti # 2021.09.21. 14:56

Jónapot kívánok
Segítségét szeretném kérni . Nagyobbik fiunk 2019.márciusában született férjem kapta utána a gyedet 2021 marciusig. Időközben 2020 szeptemberben megszületett második fiúnk , ugye akkor szerettük volna gyest a kisebb után megigényelni, akkor ez még nem volt lehetséges viszont ha jól értelmezem mára már lehetne. Mivel 2021 márciusban a kisebbik utàn vette már igénybe az apa a gyedet ugye mivel 169. Edik naptól lehet ezt igénybe venni.. viszont a GYED extra azt írja hogy egyszerre kettő gyerek után is lehetett/ lehetne . Ez visszamenőleg megigényelhető? Előre is köszönöm vàlaszát.

triszt # 2021.09.21. 07:55

Tisztelt Szakértő!

2019. március 16. óta rokkantsági ellátásban részesülök (C2). Ezt megelőzően rehabilitációs járadékos voltam.

2021. szeptember 2-án gyermeket szültem. Kérdésem, hogy jogosult vagyok-e CSED-re, illetve GYED-re?

Niko # 2021.07.26. 19:19

Tisztelt Szakértő!
A CSED lejárta után ha az apa veszi igénybe a GYED-et, az anyának fizetés nélküli szabadságra kell menni a munkahelyén? Illetve ha tudja, hogy arra a munkahelyre már nem szeretne visszamenni dolgozni,akkor fel is mondhat?Ebben az esetben jár álláskeresési támogatás?
Ha viszont még a GYED időtartama alatt elhelyezkedik az anya egy új munkahelyen, van rá lehetőség, hogy “vissza vegye” az apától a GyED-et? ( amiatt, hogy az anya tudjon táppénzre menni a gyerekkel ha szükséges)
Köszönöm

Ádám1979 # 2021.02.09. 18:17

Tisztelt Szakértő.

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz ,hogy hármas ikreink vannak és igényeltem a gyed extrát, de nem tudom hogy a folyósítás mind a három gyerek után jár vagy csak egyszeres az összeg és mennyi ennek az összege?
Előre is köszönöm a választ.

Zsoltika0814 # 2021.01.31. 09:08

Tisztelt Szakértő!

GYED után érdeklődnék. 3 gyermekünk van, az anyuka kapja a Családi pótlékot mind 3-ra a legkisebbre aki 11 hónapos kapja a Gyest is. Az anyukának nincs meg a Gyedhez szükséges munkaviszony de az apukának megvan, az apuka igényelheti a Gyedet úgy hogy eddig az anyuka Gyest kapott? Tisztelt Szakértő válaszát előre is köszönöm!

Tom Breitkopf # 2021.01.02. 21:01

Hölgyek/Urak!

1)
Amennyiben van egy határozatlan idejű teljes állás (főállás) és egy határozott idejű félállás, a gyermek születéskor mind a két helyről kérni kell és lehet a csed folyósítását? Mind a két esetben a munkáltatónál kell kérni?

Jól értelmeztem egy korábbi választ, miszerint több helyről is érkezhet, csak nem haladhatja meg összesen a megállapított maximális összeget?

Köszönettel üdv.
Tom

sortie # 2020.11.30. 06:41

fekitom # e-mail Jelentem! 2020.11.28. 18:07

Fekete Tamás 2020.11.27.
Tisztelt szakértő!
Édesanya 6 hónapos CSED igénybevétele után, én mint apa szeretném igényelni a gyed extrát. A feltételek nálam rendben vannak. A kérdésem az lenne, hogy 2 hivatásos jogviszonnyal rendelkezem, 1 Katasztrófavédő, 2 Országos Mentőszolgálat. A második jogviszonyom 50%-os az első pedig a fő állásom. Mindkét esetben természetesen fizetem a járulékokat. A gyed extra számításásnál, mindkét jogviszonyból származó jövedelmemből kell számolni a 70%-át (a maximalizált 225.400 Ft figyelembevételével) vagy csak a főállásomból származó jövedelem számítható be.
Köszönettel!

Amennyiben egyidejűleg több olyan jogviszonnyal rendelkezik,amelyekben a jogosultsági feltételek külön-külön is fennállnak, úgy a gyed-et mindegyik jogviszonyából külön-külön megigényelheti, de ebben az esetben sem kaphat összesen többet, mint a jogszabályban meghatározott maximális összeg.

fekitom # 2020.11.28. 17:07

Fekete Tamás 2020.11.27.
Tisztelt szakértő!
Édesanya 6 hónapos CSED igénybevétele után, én mint apa szeretném igényelni a gyed extrát. A feltételek nálam rendben vannak. A kérdésem az lenne, hogy 2 hivatásos jogviszonnyal rendelkezem, 1 Katasztrófavédő, 2 Országos Mentőszolgálat. A második jogviszonyom 50%-os az első pedig a fő állásom. Mindkét esetben természetesen fizetem a járulékokat. A gyed extra számításásnál, mindkét jogviszonyból származó jövedelmemből kell számolni a 70%-át (a maximalizált 225.400 Ft figyelembevételével) vagy csak a főállásomból származó jövedelem számítható be.
Köszönettel!

Jusztasz # 2020.10.16. 08:24

Körmöndi Zoltán 2020.10.15. 18:01
Tisztelt Szakértő!
GYED igényléssel kapcsolatos kérdésem lenne. Feleségem igényelte a gyermek születésekor GYEDet a CSEDel együtt. Most viszont én, mint vér szerinti apa és férj főiskolára/egyetemre adom be a jelentkezésemet. Aki gyermekgondozási díjban (GYED) részesül plusz 40 pontot kap a felvételi pontjaihoz. Van olyan lehetőség ,hogy az anya lemond a GYEDről és az apa igényli meg

IGEN

vagy ha az anya igényelte utána már nem módosítható a GYEDet igénylő személy?

DE IGEN, MÓDOSÍTHATÓ

Válaszát előre is köszönöm!

Arra azért ügyeljen, hogy GYED-et az apa csak a CSED lejárta után kaphat, illetve, hogy a jogosultsági feltételekkel rendelkeznie kell.

Körmöndi Zoltán # 2020.10.15. 16:01

Tisztelt Szakértő!

GYED igényléssel kapcsolatos kérdésem lenne. Feleségem igényelte a gyermek születésekor GYEDet a CSEDel együtt. Most viszont én, mint vér szerinti apa és férj főiskolára/egyetemre adom be a jelentkezésemet. Aki gyermekgondozási díjban (GYED) részesül plusz 40 pontot kap a felvételi pontjaihoz. Van olyan lehetőség ,hogy az anya lemond a GYEDről és az apa igényli meg , vagy ha az anya igényelte utána már nem módosítható a GYEDet igénylő személy?
Válaszát előre is köszönöm!

Polla # 2020.10.11. 06:28

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi esetre vonatkozóan szeretnék állásfoglalást, tanácsot kérni:

  • Anyuka (baba várható születése 2021. április) nappali tagozaton decemberben szerzi meg diplomáját, januártól mesterdiplomára jelentkezik. Májustól KATA-s vállalkozásban nyelvtanár, a havi 25000 Ft-ot fizeti. A CSED-hez szükséges 365 nap biztosított jogviszonnyal a tanulói jogviszonyból adódóan nem rendelkezik.
  • Apuka több mint egy éves munkaviszonnyal rendelkezik, ő is megkezdte a mesterdiploma megszerzését.

Kérdésem az lenne, hogy milyen ellátásra jogosultak a baba születése után az első 6 (168 nap) hónapban, illetve utána. Apuka jogosult-e 8 órás munkaviszony mellett a gyed extra igénylésre? Ha igen, ebben az esetben az anyuka a tanulói jogviszony alapján biztosított lesz-e, illetve ha folytatja a KATA-s vállalkozást, milyen feltételek mellett teheti meg? A KATA-t mikortól meddig kell szüneteltetnie az anyukának? Köszönöm szíves segítségét!

monoszkop # 2020.09.18. 11:28

sandra92 2020.09.15. 14:23

Tisztelt Szakértő!

Olvastam, hogy a gyed extra egyik feltétele a gyermek szuletese előtti 2 évben a 365 nap biztosítási ido. Ez Angliára is vonatkozik?

  • IGEN, feltéve hogy az előírt okmánnyal igazolják.

    Beleszámítódik a külföldön ledolgozott és biztosított ido?

  • Igen, most beszéltük meg.

Ha igen, akkor mi alapján számolják a gyed extra összegét?

  • Kizárólag a magyar jogviszonyban elért jövedelemből/munkaszerződésben szereplő bérből figyelemmel a korlátokra.
  • Végezetül ne felejtsék el, hogy a GYED jogosultsághoz több feltétel egyidejű fenállása szükséges.
sandra92 # 2020.09.15. 12:23

Tisztelt Szakértő!

Idén márciusban költöztünk haza Angliából és májusban megszuletett első gyermekünk. Én 9 hónapig odakintről kapok anyaságit (csedet), aztán semmit. Addig kint leszek biztosítva,majd itt megyek el allaskeresesi járadékra. A férjemnek 2017 óta folyamatos munkaviszonya volt odakint, majd hazakoltozve április elejétől 90 napig álláskeresési járadékot kapott, ezután állt munkába. Olvastam, hogy a gyed extra egyik feltétele a gyermek szuletese előtti 2 évben a 365 nap biztosítási ido. Ez Angliára is vonatkozik? Beleszámítódik a külföldön ledolgozott és biztosított ido? Ha igen, akkor mi alapján számolják a gyed extra összegét?

Előre is köszönöm a segítséget!!

monoszkop # 2020.08.27. 08:49

Judit8484 2020.08.26. 17:55
Tisztelt Szakértő!
1.gyermekünk után a gyedet 2020. November végéig kapom. 2. gyermekünket várjuk, utána csedre leszek jogosult 2021. Februárig.
2. gyermekünk után már azt tervezzük, hogy apuka venné igénybe a gyed extrát a csedet követően.
Kérdésem, hogy az első gyermek után a gyest apuka igényelheti-e 2020 decembertől, hogy pár hónap múlva ne kelljen nekem lemondani a javára?
Illetve munkaviszonyom még fennáll, akkor is fizetnem kell magam után az egészségügyi szolg-i járadékot, ha a nevemre nem érkezik ellátás?
Válaszát köszönöm

T. Kédező!

A szülők közös háztartásában élő gyermekek után akár több TB ellátást is igénybe lehet venni (korábban ez nem így volt), viszont a jogalkotó azt a feltételt szabta, hogy ez esetben minden ellátást (csed, gyed, gyes) ugyanannak a szülőnek kell igénybe venni. (Azért, hogy olyan ne legyen, hogy az anya csed jogcímen van otthon a kicsivel, az apa pedig GYES jogcímen van otthon a nagyobbal, azaz egyik szülő sem dolgozik, mindkettő otthonukban éldegél. A jogalkotó ennek kizárására a fenti szabályt alkotta.)

A válasz tehát: Ha Ön csed-et kap, arra az időre az apa nem kaphat a másik gyermekre GYES-t. (Kaphatják mindkét ellátást, de azokat ugyanannak a szülőnek kell igénybe venni. A helyzetet bonyolítja, hogy a csed-et csak az anya veheti igénybe...)

Igen, egészségügyi szolg-i járadékot akkor kell fizetnie, ha Ön bár munkajogviszonyban áll, de a gyermek nevelése céljából fizetés nélküli szabadság jogcímen otthon van, és erre az időre a fenti TB ellátást/ellátásokat nem ön, hanem az apa kapja meg, mivel a Tbj. értelmében ebben az időszakban Önnek így szünetel a biztosítása.

Judit8484 # 2020.08.26. 15:55

Tisztelt Szakértő!

1.gyermekünk után a gyedet 2020. November végéig kapom. 2. gyermekünket várjuk, utána csedre leszek jogosult 2021. Februárig.
2. gyermekünk után már azt tervezzük, hogy apuka venné igénybe a gyed extrát a csedet követően.
Kérdésem, hogy az első gyermek után a gyest apuka igényelheti-e 2020 decembertől, hogy pár hónap múlva ne kelljen nekem lemondani a javára?
Illetve munkaviszonyom még fennáll, akkor is fizetnem kell magam után az egészségügyi szolg-i járadékot, ha a nevemre nem érkezik ellátás?
Válaszát köszönöm

NoriKoni # 2020.07.30. 18:03

Tisztelt Szakértők!

Gyed extra esetében ha a férjem szeretne igénybe venni akkor a gyerek születését megelőző két évben legalább 365 nap biztosított jogviszonynak kell lennie? Tehát ha a férjemnek volt egy 45 napos megszakítása attól még igényelheti a Gyedet?

Köszönöm

sortie # 2020.07.29. 13:19

NoriKoni 2020.07.29. 11:08

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a férjem venné igénybe a Gyed extrát, akkor annak hogyan állapítható meg az összege.

Valamint ha én Gyeden vagyok és a munkaügyin keresztül közfoglalkoztatott lennék akkor én elvesztem a Gyed támogatásomat?

Válaszàt előre is köszönöm

T. Kérdező!

  • A férjének az Ebtv-ben nevesített iránydó/számítási időszakban elért bruttó jövedelme alapján. A GYED météke 70%, azaz a fenti összeg 70%-át kapja gyed jogcímen.
  • Ha egy kicsit lejebb húzza a csúszkét a 2020.03.03. 14:53-i bjegyzésben részletesen le van írva, hogy az ellátások összegét hogyan, milyen jövedelem és módszer alapján kell megállapítani.
  • Nem, a gyermek féléves koától korlátlanul lehet a gyed mellett dolgozni. (Kérdés, hogy aki gyed-ben részesül lehet-e közfoglalkoztatott.) Azonban Ön és a férje egyidejűleg nek kaphat GYED ellátást.
NoriKoni # 2020.07.29. 09:08

Tisztelt Szakértők!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a férjem venné igénybe a Gyed extrát, akkor annak hogyan állapítható meg az összege.

Valamint ha én Gyeden vagyok és a munkaügyin keresztül közfoglalkoztatott lennék akkor én elvesztem a Gyed támogatásomat?

Válaszàt előre is köszönöm

vaczkor... # 2020.07.29. 06:18

pent 2020.07.28. 17:07

Tisztelt jogi szakértők!

Azt szeretném kérdezni hogy kisfiunk október 5 en lessz 6-honapos. Közfoglalkoztatott ként én igényelhetem a gyed extrát?
Köszönöm szépen. Tóth-Szabó János

Kedves János!

Igen, igényelheti,ha a feltételeknek (két év biztosításban töltött idő) megfele, azonban ha az anya nem dolgozik (nem biztosított) és más módon sem mentesülnek a fizetési kötelezettség alől, úgy az anyának eü-i szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik akkor is, ha nincs jövedelme.

https://www.nav.gov.hu/…0200701.html

Amennyiben rászorultak kérelemre
a Járási Hivatal dhat mentesítést ezen kötelezettség alól.

pent # 2020.07.28. 15:07

Tisztelt jogi szakértők!

Azt szeretném kérdezni hogy kisfiunk október 5 en lessz 6-honapos. Közfoglalkoztatott ként én igényelhetem a gyed extrát?
Köszönöm szépen. Tóth-Szabó János

sortie # 2020.06.09. 07:01

AlteredCarbon 2020.06.08. 20:19
Tisztelt Szakértők!
A következőben kérném a segítségüket:
• feleségem jelenleg CSED-en van itthon gyermekünkkel, aki június közepén lesz fél éves
• gondolkozik azon, hogy visszamegy a munkahelyére dolgozni (vagy másik munkahelyre)
• én pedig azon, hogy felvenném a GYED Extrát
• a gyermek eközben nagyszülőkkel lenne és majd bölcsődében
Lehet-e mindez bármilyen negatív hatással arra, ha egy-két éven belül még egy gyermeket szeretnénk? (pl CSED, GYED, GYES igénylés?)
És abban az esetben, ha párom csak néhány hónappal a CSED megszűnése után tud dolgozni menni? Pl. a CSED lejárta után én kérem a GYED Extrát (és közben bejárok ugyanúgy a munkahelyemre), ő pedig itthon van a gyermekkel, mert még nem tudják olyan pozícióba visszavenni, amilyet szeretne.
Segítségüket előre is köszönöm!

T. Kérdező!

Igen, ha az anya nem dolgozik, és a TB ellátást sem ő kapja, úgy ez időszak alatt szünetel a biztosítása (nem biztosított), ami egyrészt a következő gyermek utáni jogosultsági feltételeknél okozhat gondot, illetve erre az időre köteles eü-i szolgáltatási járulékot fizetni, azonban ez sem keletkeztet Tbj. 5. § szerinti biztosítási jogviszonyt.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu , vagy a penzbeli@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Mert Magyarország jobban teljesít, a magyar reformok (beleértve a közigazgatás és a TB reformját is) működnek. :)

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény
érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:

http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

AlteredCarbon # 2020.06.08. 18:19

Tisztelt Szakértők!

A következőben kérném a segítségüket:

  • feleségem jelenleg CSED-en van itthon gyermekünkkel, aki június közepén lesz fél éves
  • gondolkozik azon, hogy visszamegy a munkahelyére dolgozni (vagy másik munkahelyre)
  • én pedig azon, hogy felvenném a GYED Extrát
  • a gyermek eközben nagyszülőkkel lenne és majd bölcsődében

Lehet-e mindez bármilyen negatív hatással arra, ha egy-két éven belül még egy gyermeket szeretnénk? (pl CSED, GYED, GYES igénylés?)
És abban az esetben, ha párom csak néhány hónappal a CSED megszűnése után tud dolgozni menni? Pl. a CSED lejárta után én kérem a GYED Extrát (és közben bejárok ugyanúgy a munkahelyemre), ő pedig itthon van a gyermekkel, mert még nem tudják olyan pozícióba visszavenni, amilyet szeretne.

Segítségüket előre is köszönöm!

monoszkop # 2020.03.03. 13:53

Szabbi 2020.02.28. 12:41
Tisztelt Szakértők!
2019.11.25.-én született gyermekem után apás GYED extrát szeretnék igénybe venni. Az elmúlt időszakban több munkahelyváltásom is volt, de a teljes munkaidős biztosítási jogviszonyom mindig fennállt, minden esetben kimaradó nap nélkül váltottam. Most is épp ezt teszem, március 2-től új munkahelyem lesz. Feleségem már a szülést megelőzően igénybe vette a CSED-et, így a GYED-jogosultság április 22-én kezdődik.
Kérdéseim:
• A GYED-et megalapozó jövedelemszámítás szempontjából a szülési időponttól vagy a GYED-jogosultság időpontjától kell visszaszámolni?
• Amennyiben utóbbi, úgy a március 2. - április 21. közé eső időszakból hogy számítanak GYED-alapot. Ebben az esetben az aktuális havi jövedelmem jelenti a számítás alapját, tehát azonos elbírálás alá esik, mintha a GYED-jogosultságot megelőző 2. hónap végétől számolnám vissza a megelőző 180 nap átlagát? Vagy így nem is vagyok jogosult? Tudomásom szerint a már megszűnt munkaviszonyból származó jövedelem nem releváns, csak a fennálló.
Köszönettel,
Horváth Szabolcs

T. Kérdező!

A GYED-et megalapozó jövedelemszámítás szempontjából, apa GYED esetén a GYED-jogosultság időpontjától kell visszaszámolni.

A jogosultság nem függ attól, hogy a jelenlegi munkáltatónál hány napi jövedelme van.

Igen, jól tudja, a már megszűnt munkaviszonyból származó jövedelem nem releváns, csak a fennálló.

A GYED számításánál az alábbiak szerint kell eljárni:

A táppénz, csed, gyed ellátások kiszámítása egy bonyolult folyamat, melynek a jogi alapját az 1997. évi LXXXIII. törvény 42-48 szakaszai képezik, és amelynek leegyszerűsített változata így szól:

Táppénzszámítási sorrend 2015.07.01-től
az 1997. évi LXXXIII. törvény és a 2015/1. számú, valamint a 2015/2. számú, a TB kifizetőhelyek részére kiadott OEP Tájékoztató alapján, egyben figyelemmel a táppénzre vonatkozó kedvezményszabály 2017.01.01-től hatályos változására (ONYF 2017/1. számú tájékoztatóban foglaltak).

http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…_reszere.pdf
http://www.neak.gov.hu/…ekoztato.pdf
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…ekoztato.pdf
http://www.neak.gov.hu/…_reszere.pdf
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…_reszere.pdf

Fontos, hogy csak a jelen jogviszonyban elért keresetet lehet figyelembe venni, egy előző munkáltatónál elért jövedelem nem alapja az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásnak!
Ugyancsak fontos, hogy a jövedelem „keresése” során legfeljebb a tárgyévet megelőző év első napjáig (előző év január 01.) lehet visszamenni. Az ezt megelőző jövedelmet figyelembe venni nem lehet. Aki viszont ebben az időszakban jogviszonyt váltott annál a jövedelem „keresése” során legfeljebb a jelen jogviszony kezdetéig lehet visszamenni.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban, a személyi jövedelemadó előleg megállapításához, a NAV felé bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.
2015. január 1-jétől tehát, csak azon pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem vehető figyelembe az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz naptári napi összegének megállapítása során, amely pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem a számítási időszakban a NAV felé bevallásra került. (Ebtv. 5/C. és 39/A. §)

A MÁK 2019/1. számú tájékoztatója szerint (5. oldal) a 2019.01.01-től hatályos pontosítás (Vhr. 31. § (1a) szerint a jövedelmet arra a hónapra, illetve időszakra kell figyelembe venni, amely hónapra, illetve időszakra a bevallás készült. (Ha pl. a megbízó 2019. júliusban 600.000 forint összegű jövedelmet fizet ki a 2019.01.01-2019.06.30. időszakra, amely jövedelem a 2019. júliusi bevallásban szerepel –az új szabály alapján– azt nem 2019. júliusra, hanem a 2019.01.01-2019.06.30. időszakra kell figyelembe venni.
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/…ekoztato.pdf

(Tekintettel arra, hogy a táppénz, csed, gyed, gyáp és a baleseti táppénz összegéből pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem kell vonni, így azok összegét egy következő pénzbeli egészségbiztosítási ellátás (táppénz, csed, gyed, gyáp stb.) összegének megállapításakor nem lehet figyelembe venni.)

Táppénz
számítási sorrend 2015.07.01-től (a 2017.01.01-es előny szabály módosítással.)

  1. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi (bruttó) jövedelem. Ha nincs:
  2. A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább 180 napi, Tbj. 5. § szerinti folyamatos biztosításban töltött ideje. A folyamatos biztosítási időbe nem számít bele a biztosítás szünetelésének az ideje és pl. az az idő, amikor az igénylő az álláskeresési támogatás szünetelése alatt részesül CSED-ben, GYED-ben, GYES-ben) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 (naptári) napi folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A számítási időszakban elért tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a tp plafon. (Tényleges jövedelemnél a számítási időszakban legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak ettől kevesebb (pl. 29 napi) az alap a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a tp plafon.
(Amikor a jogszabály a nap szót használja az alatt naptári napot kell érteni. Ha a jogalkotó munkanapra gondolt, úgy a jogszabály a munkanap szót használja.)
(Táppénz plafon alatt az Ebtv. 48. § (7) bekezdésében szereplő, a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének a 30-ad részét értjük.)

3/B Ha nincs: A számítási időszakban elért tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, de van korlát. Korlát a minimálbér. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs legalább 30 napi jövedelme, csak attól kevesebb (pl. 29 napi, vagy 1 napi) jövedelme a táppénz alapja a szerződés szerinti jövedelem lesz. Korlát ebben az esetben is van. Korlát a minimálbér.
Fontos, hogy a 3/A és 3/B esetén a számítási időszakban elért , azaz a jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé a jogviszony kezdetéig, de legfeljebb a megelőző év január elsejéig elért keresetet (tényleges jövedelmet) kell érteni.

4. Előny/kedvezmény szabály:

Ha valakinek nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme) vizsgálni kell ennek az okát.

Ha az irányadó időszakban azért nincs 180 bérezett napja (tényleges jövedelme), mert legkevesebb 180 napig táppénzben, CSED-ben, vagy GYED-ben részesült a táppénzét és/vagy a GYED-et a jelen, elbírálandó ellátást megelőzően utolsóként megállapított eb. ellátás alapján kell megállapítani, azaz ezt kell hasonlítani a tényleges (legalább 30 napi), ha ilyen nincs a szerződés szerinti jövedelemmel és amelyik kedvezőbb, azzal kell adni. Ha tehát a fentiek miatt nincs 180 bérezett napja az alap az előző ellátás alapja, vagy a tényleges jövedelem, vagy ha nincs legalább 30 napi tényleges jövedelme a szerződés szerinti jövedelem. (A 180 napi időbe a méltányosságból megállapított ellátások időtartamát nem lehet figyelembe venni.)

CSED

  • csecsemőgondozási díj- (leánykori nevén terhességi-gyermekágyi segély, azaz thgy)

    alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi jövedelem. (Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje. Ekkor a CSED összegének felső korlátja nincs.) Ha nincs:

3. A számítási időszakban elért tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja. (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Korlát a minimálbér kétszerese.

4. Ha nincs az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát a minimálbér kétszerese.

5. Azon biztosítottaknál, akik 2015.06.30-át követően válnak jogosulttá CSED-re az alábbi előny/kedvezményszabályt kell alkalmazni.

Ha az anya a GYED, vagy GYES alatt, vagy a GYED/GYES megszűnését követő egy éven belül ismét szül az ezt megelőző gyermekre kapott CSED alapja magasabb, mint az újonnan született gyermekre az Ebtv. 42. § (2)–(4) bekezdés alapján (180 napi, 120 napi, vagy tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem alapján) számított, csecsemőgondozási díj alapja, akkor ezen előző, magasabb alappal kell az új gyermekre járó CSED ellátást megállapítani.

Ez az un. kedvezőbb szabály viszont csak akkor alkalmazható, ha az anya nem váltott jogviszonyt, azaz most is ugyanott dolgozik, mint ahol akkor dolgozott, ahol az előző, magasabb összegű CSED-et megállapították. Amennyiben az anya munkahelyet változtatott az előző munkáltatónál elért CSED alapja hiába magasabb mint amit most állapítanának meg azt nem lehet figyelembe venni. (Fontos, hogy jogviszonyról és nem foglalkoztatóról van szó. Lehet valaki az önkormányzatnál kormánytisztviselő, majd közmunkás, a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott.)

Szerződés szerinti havi jövedelem fogalma 2015.07.01-től:

 betegszabadságra jogosultak esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított távolléti díj, illetve az illetmény egy hónapra járó összege,

 egészségügyi szabadságra jogosultak esetében az ellátásra való jogosultság kezdő napjának hónapjára számított, egészségügyi szabadság idejére járó távolléti díj,

 egyéni és társas vállalkozók esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér másfélszerese,

 a Tbj. 5. § (1) bekezdés g) pontja esetében a 30 napot meg nem haladó biztosítási jogviszony esetén az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér, egyéb esetben a jogviszony alapjául szolgáló szerződésben meghatározott díj,

 mezőgazdasági őstermelő esetében a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér;

(A CSED adóköteles, de abból sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetni/levonni.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának az ideje, vagy a folyósítás szünetelése alatt (például az első gyermek után GYED-ben részesül az anya, és emiatt szünetel az álláskeresési támogatás folyósítása, és ezen időtartam alatt születik az újabb gyermek), vagy az álláskeresési támogatás folyósításának megszűnését követő 42 napon belül szül, annak a CSED összegét a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

GYED (gyermekgondozási díj) alap számítási sorrend 2015.07.01-től

1.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 (naptári) napi jövedelem. Ha nincs:

2.A jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 120 (naptári) napi jövedelem. (Ha van legalább –Tbj. 5. § szerinti- 180 napi folyamatos biztosításban töltött ideje.) Ha nincs:

Vizsgálni kell, hogy van-e 180 napi –Tbj. 5. § szerinti- folyamatos biztosításban töltött ideje.

3/A Ha van: A tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max). (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb, az ellátás alapja a szerződés szerinti jövedelem. Korlát ekkor sincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max).

3/B Ha nincs: 2015.07.01-től ekkor is a számítási időszakban elért tényleges jövedelem lesz az ellátás alapja, korlát nincs csak a minimálbér kétszerese (GYED max) (Tényleges jövedelemnél legalább 30 napi jövedelem szükséges.) Ha nincs csak ettől kevesebb az alap a szerződés szerinti jövedelem.
4.Előny/kedvezmény szabály változás 2015.07.01-től:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy a gyermekgondozást segítő ellátás (leánykori nevén gyermekgondozási segély) igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint a 42/D. § (2) és (3) bekezdés alapján ( 180 napi, 120 napi, tényleges, szerződés szerinti jövedelemből) számított gyermekgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az új gyermekre a GYED ellátást megállapítani.

Ez a szabály csak akkor alkalmazható, ha az utolsóként megállapított csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

(Fontos, hogy jogviszonyról (munkaviszony, megbízásos jogviszony, vállalkozói jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, kormánytisztviselői jogviszony stb.) és nem foglalkoztatóról van szó. Pl. Lehet valaki az önkormányzatnál közmunkás, majd közalkalmazott, vagy kormánytisztviselő a foglalkoztató ugyanaz, de a jogviszony változott. Vhr. 28. § (5) bek.)

Annak, aki az álláskeresési támogatás folyósításának a szünetelése alatt válik GYED-re jogosulttá a GYED-et a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér alapulvételével kell megállapítani, de az összeg nem haladhatja meg az álláskeresési támogatás, illetve vállalkozói járadék alapját képező összeg harmincad részét. (217/1997. (XII.1.) Kormányrendelet 26. §. (2)

(A GYED adóköteles, de abból egészségbiztosítási járulékot nem, viszont 10% nyugdíjjárulékot kell fizetni/levonni.)
2016.01.01-től minden, maximális összegben megállapított (korlátozott) GYED-et felül kell vizsgálni (meg kell emelni).

NAGYON LEEGYSZERŰSÍTETT PÉLDA AZOKNAK, AKIKNEK A FENTIEK TÚL BONYOLULT:
Az ellátásokat az adott ellátásra való jogosultságot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 napi jövedelemből kell kiszámolni.

Ha tehát valaki évek óta ugyanannál a munkáltatónál dolgozik és kieső napja (táppénz, igazolatlan távollét stb.) nem volt, majd 2020.02.01-től táppénzre megy a táppénz összegét -nagyon leegyszerűsítve- a 2019.11.30-2019.06.01. közötti jövedelméből fogják kiszámolni.
Ha a 2020.05.01-i szülésig végig táppénzen lesz 9-es betegségi kóddal (veszélyeztetett terhesség), úgy az ebben az évben induló csed ellátás alapja is ez lesz.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Szabbi # 2020.02.28. 11:41

Tisztelt Szakértők!
2019.11.25.-én született gyermekem után apás GYED extrát szeretnék igénybe venni. Az elmúlt időszakban több munkahelyváltásom is volt, de a teljes munkaidős biztosítási jogviszonyom mindig fennállt, minden esetben kimaradó nap nélkül váltottam. Most is épp ezt teszem, március 2-től új munkahelyem lesz. Feleségem már a szülést megelőzően igénybe vette a CSED-et, így a GYED-jogosultság április 22-én kezdődik.
Kérdéseim:

  • A GYED-et megalapozó jövedelemszámítás szempontjából a szülési időponttól vagy a GYED-jogosultság időpontjától kell visszaszámolni?
  • Amennyiben utóbbi, úgy a március 2. - április 21. közé eső időszakból hogy számítanak GYED-alapot. Ebben az esetben az aktuális havi jövedelmem jelenti a számítás alapját, tehát azonos elbírálás alá esik, mintha a GYED-jogosultságot megelőző 2. hónap végétől számolnám vissza a megelőző 180 nap átlagát? Vagy így nem is vagyok jogosult? Tudomásom szerint a már megszűnt munkaviszonyból származó jövedelem nem releváns, csak a fennálló.

Köszönettel,
Horváth Szabolcs