tanulmányi szerződés nélkül...

ikke # 2007.11.29. 16:13

Nagyon köszönöm a gyors választ.

Kála # 2007.11.29. 06:26
  1. nem (próbálkozni persze lehet, de a tanulmányi szerződést Mt. szerint KÖTELEZŐ írásba foglalni - nem tette, ő baja)
  2. szabadságot adni nem kötelező (jogszabály alapján meg csak fizetetlen távollét járna) - de ez neked már irreleváns
  3. ha van aláírt szerződés akkor visszakövetelheti az összes költséget (de mivel te ilyet nem írtál alá, neked ez is irreleváns)
ikke # 2007.11.28. 18:57

Kedves Szakértők,
Segítségeteket szeretném kérni.
Munkáltatóm főiskolai tanulmányaimhoz segítséget nyújtott azzal, hogy fizette 3 félévemet. A tanulmányi szerződés kötéséről többszőr szó esett, de tudomásom szerint jelenleg sincs.(én nem írtam alá, ha volna is nekem nincs példányom belőle, munkaügyi osztályon az iratanyagomba erre utaló jel nincs, egyszer hozzákezdtünk, de csak a nevem és az adataim kerültek bele, de aláírni nem írtuk alá /majd.., mindig ez volt a válasz/, ez az irat az igazgatónál lehet) Munkaviszonyomat meg akarom szüntetni rendes felmondással, de azt szeretném tudni, hogy (mert erre hivatkozott mindig) követelheti-e a 3 félévnyi tandíj összegét vissza, ha nincs tanulmányi szerződésem. Olvasgattam, de egyértelműen nem tudtam kihámozni. Ha vissza követeli, de nincs tanulmányi szerződésem, akkor mire hivatkozhat? Bocsánat, annyit megemlítenék, hogy fizetésemelést 2 éve azért nem kapok, mert arra hivatkozik, hogy a tandíjam befizetése neki annyi, mintha ezzel közel 20.000,ft-o adna "fizetésemelésként" és tudjam be ennek. S én nem vitatkoztam, hiszen jól esett, hogy kifizette és ezt többször meg is köszöntem. Tanulmányi szabadságot azért nem kértem, mert tudtommal nincs tanulmányi szerződésem, így aztán úgyis erre hivatkozna, ezért nem is adott volna.
Sajnos az élet úgy hozta, hogy meg kell váljak ettől a cégtől, de nem tudnám visszafizetni, főleg, ha nem is lenne jogos.

1. Tanulmányi szerződés nélkül mire hivatkozva követelheti vissza a tandíjat?
  2. Ha visszaköveteli, én fordulhatok-e hozzá, hogy szabadságot miért nem adott részemre vizsgánként?
  3. Ha valahonnan mégis előszedne egy tanulmányi szerződést, akkor kamatosan követelheti vissza a tandíjat?

Nagyon köszönöm előre segítségeteket és bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült.

fenyo # 2005.02.01. 09:13

Köszönöm szépen!!!

Karika # 2005.01.31. 17:29

Tessék:

Itt az Mt. vonatkozó része:

"A tanulmányi szerződés
110. § (1) A munkáltató szakemberszükségletének biztosítása érdekében tanulmányi szerződést köthet. A szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a másik fél pedig kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja, illetőleg a képzettség megszerzése után meghatározott időn keresztül a munkáltatóval munkaviszonyát fenntartja.
(2) A munkavállaló munkáltatójának köteles előzetesen bejelenteni, ha más munkáltatóval tanulmányi szerződést kíván kötni.
111. § Nem köthető tanulmányi szerződés

1. munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmények biztosítására, továbbá
  2. ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót.

112. § (1) A tanulmányi szerződést írásba kell foglalni.
(2) A tanulmányi szerződésben meg kell határozni a munkáltatót terhelő támogatás formáját és mértékét, továbbá - a támogatás mértékével arányosan - a munkavállaló által a munkáltatónál kötelezően munkaviszonyban töltendő idő tartamát, amely öt évnél hosszabb nem lehet.
(3) A munkáltatónál munkaviszonyban töltendő idő tartamába - a tanulmányi szerződés ellenkező kikötése hiányában - nem számít be a munkaviszony szünetelésének az az esete, amelyre a munkavállalót szabadság nem illeti meg.
113. § (1) Amennyiben a munkáltató a támogatást nem biztosítja, vagy egyéb lényeges szerződésszegést követ el, a másik fél mentesül a szerződésből folyó kötelezettségei alól, és a szerződésszegésből eredő esetleges kárát érvényesítheti.
(2) Ha a támogatásban részesülő tanulmányait nem megfelelő eredménnyel folytatja, nem lép a szerződés szerinti időpontban a munkáltatónál munkába, illetőleg a meghatározott időtartamot nem tölti le, vagy egyéb lényeges szerződésszegést követ el, a munkáltató követelheti a ténylegesen nyújtott támogatásnak megfelelő összeg megtérítését. Amennyiben a támogatásban részesülő a szerződésben kikötött időtartamnak csak egy részét nem tölti le, megtérítési kötelezettsége ezzel arányos.
114. § A tanulmányi szerződéssel kapcsolatban felmerült vitát - kivéve a nappali tagozatos iskolai rendszerű képzésben való részvételre kötött szerződést - a munkaügyi jogviták eldöntésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni.
115. § (1) Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani.
(2) A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg.
(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.
(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani.
(5) A nem iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállalónak tanulmányi munkaidőkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerződés megállapítja.
(6) A (3)-(4) bekezdésben meghatározott szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani.
116. § Amennyiben a munkavállaló általános iskolai tanulmányokat folytat, a munkaidő-kedvezmény alatt a munkából távol töltött időre távolléti díj illeti meg."

fenyo # 2005.01.31. 12:20

Tudna nekem Valaki segíteni, hogy milyen törvényre hivatkozhatok vagy tehetem a főnök orra elé, amely garantálja számomra (is) a vizsgák előtt járó 3 nap és a szakdolgozat megírására járó 10 nap fizetésnélküli szabadságot? Meg én is elolvasnám pontosan, nehogy rosszul tudjam... Előre is köszönöm a segítséget!