Hamis a diploma?

Dolby # 2015.02.16. 09:37

Köszönöm a válaszokat!

Dolby # 2015.02.14. 11:05

"A munkáltató kötelezheti a munkavállalót a diploma másodlatának csatolására. (A másodlat nem másolat!)"

Köszönöm a választ az első kérdésre!

"Attól, hogy valaki síkhülye még lehet diplomája."

Az esetre visszatérve, még egyszer: Nem azért nincs diploma, mert szakmailag egy nulla az illető, hanem mert gyermekkora óta ismerem és kísérem figyelemmel, tehát még egyszer: nincs diploma.

Szóval ebben az esetben nem tehetünk semmit sem, a főosztályvezető összejátszhat az alkalmazottal, beültetheti vezetői székbe a szükséges végzettség nélkül, és erre a magyar jog lehetőséget ad, jól értem?

efi99 # 2015.02.12. 19:57

Sherlock
Jogos...

lajcsó # 2015.02.12. 18:32

"olyan irányít ( = keseríti meg az életünket), akinek lövése sincs a szakmáról"
Attól, hogy valaki síkhülye még lehet diplomája. Elvégre, "a diplomához nem tudás kell hanem az, hogy sikerüljön minden vizsgád." (Egyik oktatóm mondogatta.)

lajcsó # 2015.02.12. 18:27

"Mi a protokoll akkor, ha felmerül a gyanú egy diploma valódiságát illetőleg?"
A munkáltató kötelezheti a munkavállalót a diploma másodlatának csatolására. (A másodlat nem másolat!)

Sherlock # 2015.02.12. 17:44

efi,

ennek fuss neki újra. (Szép dolog a funkcionális analfabétizmus, a demokrácia alapköve, de jelen esetben nem tette lehetővé, hogy értelmezd a mondatot.) A mondat helyesen értelmezve ezt jelenti: meg lehet kérdezni, hogy a sorszám létezik-e. Amennyiben létezik, a kérdező megkérdezheti, hogy az általa ismert név tartozik-e hozzá. Esetleg ha van általános iskolás a családban, akkor meg tudja erősíteni a jelen posztban leírtakat.

Dolby,

szép dolog a szerelem.

efi99 # 2015.02.12. 16:25

Sherlock

1. Ezzel mire megy? Adott egy hamis diploma, de valós számmal. Tartozik hozzá ember? Igen. Az, aki rá van írva? Ja, azt nem mondjuk meg.
Dolby
Egyes egyetemek ill karok közzéteszik a végzettek névsorát, bár jobbára csak az utóbbi években. Esetleg le lehet csekkolni, hátha.

Dolby # 2015.02.12. 16:22

2. Értékelem a humort, Sherlock úr, csakhogy nem tudok a saját dolgommal foglalkozni, ha valaki olyan irányít ( = keseríti meg az életünket), akinek lövése sincs a szakmáról, továbbá 100% ig biztosan nincs diplomája semmiből, hiszen gyermekkora óta ismerem és követem az előmenetelét...

Szóval a kérdés inkább ügyvédeknek szólt, mint azt a megszólításből is kiderült:

Mit tehetünk ilyenkor?

Sherlock # 2015.02.12. 12:15

1., Azt tudod megkérdezni, hogy a megadott sorszámhoz a megadott név tartozik-e, erre is csak igen/nem választ adhatnak.

2., A saját dolgoddal foglalkozni, ezért a vezetőt egy ellenőrzés során nagyon elővehetik - pont ezért nem csinál ilyet senki, bármennyire is állítják a kollégák, hogy valaki "vette a diplomáját".

Dolby # 2015.02.12. 11:42

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek és Urak!

1. kérdésem:
Mi a protokoll akkor, ha felmerül a gyanú egy diploma valódiságát illetőleg?
Én, mint egy magáncég vezetője, munkaadóként le tudom kérdezni az adott egyetemen, hogy valódi-e az oklevél? Felhívom őket, bemondom a személy adatait és elmondják nekem, hogy végzett-e ilyen ember náluk, vagy sem?

2. kérdésem:
Tegyük fel, hogy egy állami fenntartású intézmény beosztottjáról van szó, akit az intézmény vezetője olyan munkakörben alkalmaz, amihez diploma szükséges, annak ellenére, hogy a vezető tisztában van vele, hogy a munkavállaló ismerősének a diplomája hamis, tehát összejátszik vele. Ilyen esetben mit lehet tenni? Hogy lehet elérni, hogy kikerüljön az alany abból a székből, amihez nincs semmiféle végzettsége/szakértelme/jogosítványa?

Köszönöm aleőre is a válaszokat!
SZL