Tisztelt JogiFórum!
- Kamionsofőr vagyok,munkám során külföldön tartózkodtam,
combomban erős fájdalmat észlelve kórházba kerültem Görögországban,kint bizonyítást nyert hogy mélyvénás-trobózisom van, 9 nap kint tartózkodás után mentővel hazaszállított az OMSZ,és lakhelyemen újabb 7 napot töltöttem kórházban!minden vizsgálatot megismételtek s embóliát is felfedeztek!Az orvos fél évre eltiltott a munkavégzéstől (orvosilag)!véralvadásgátlót szedek, fél év múlva lesz genetikai vizsgálat és góckutatás!
Táppénzzel kapcsolatos kérdésem két részből áll:
- a külföldi kórházban tartózkodás idejére jár e táppénz,minden orvosi papír adott,hisz ezek alapján hozz haza az OEP-is.A munkáltató azt a tájokoztatást kapta...hogy oda nem jár semmi,korábban betegszabadságom is felhasználtam! Tehát táppénzre a háziorvosom csak a magyar kórházi zárójelentés dátumától vett!Ha jár hol kell kérnem,hogyan és kitől?
- Továbbá, a megbetegedés, nem vártan,munkavégzés közben,azzal összefüggően történt,
a háziorvosom azt a tájékoztatást adta..hogy inkább egyezek meg a munkáltatóval,mert ne az ügyvédek zsebét tömjük!
Kérdésem a következő,kit terhelne egyáltalán a felelősség ilyen szakma és ilyen "baleset" esetén?Mert az irataim alapján egyértelműen foglalkoztatási megbetegedést kimerítik, munkával összefüggő!Így járna a baleseti táppénz?Illetve kit terhel ennek kifizetése, főleg ha a munkáltató sem felelős? miért kellene megegyeznem vele?
Őt milyen kötelezettség terhelné?
Választ előre is köszönöm!
Holnap felkeresem az OEPet...csak nem akarok információ nélkül menni,illetve a munkáltatóm sem akarom bajba sodorni!