Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő díjazása

picurka68 # e-mail 2020.04.03. 14:18

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van két társasház ami több mint két éve pénzügyileg ketté vált és most jogilag is ketté válik. Évtizedeken keresztül a két társasházat egy közösképviselő képviselte és ennek megfelelően dupla díjazást kapott. Mivel külön vált a két társasház az egyiknek megmaradt a régi közösképviselő és most szeretnénk a díjazását a felére csökkenteni. Lehetséges e ez és hogyan a mostani veszélyhelyzetben (hogyan lehet ezt a közgyűlés össze hívása nélkül mivel ezt most nem lehet).

Köszönöm válaszát.

drbjozsef #   2018.02.05. 16:23

Így van (vagy az SZMSZ-ben szabály rá), de ha így lenne, nem kérdezné, gondolom.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

osmi # e-mail 2018.02.05. 16:17

... hacsak nincs erre vonatkozó (korlátozó) közgyűlési határozat...

drbjozsef #   2018.02.05. 16:15

Nincs korlátozva.
Ahány érvényes meghatalmazást tud felmutatni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Februar5 # e-mail 2018.02.05. 13:20

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem az lenne, hogy ha lakógyűlés van egy társasházban, de vannak olyan lakók, akik mást bíznak meg, akkor egy lakó hány lakót képviselhet max. egy lakógyűlésen
Köszi a választ!

nonolet # e-mail 2017.05.18. 02:21

"Az lenne a kérdésem, hogy nekem kell-e adóznom ezután a tiszteletdíj után és ha igen, akkor mennyit, illetve milyen járulékokat kell még ezen felül kifizetni?"

Azért, ha még erre sem tudod
önerőből megtalálni a választ az internet korában
10-15 percen belül, akkor elég necces elvállalni
azt a közös képviselői állást.

Szerintem... mert az ettől fogósabb kérdésekkel is jár.

Chester19 # e-mail 2017.05.17. 20:52

SZiasztok!

A bejelentett 8 órás munkavégzés mellett vállalnám el a közös képviseleti pozíciót. Az előző házinéni havi 68000 forintot kapott tiszteletíj címén (nem tudom, hogy havonta vagy egy összegben/részletekben) és ahogy látom TB járulékot is fizetett a ház utána (természetesen utánam a bejelentett állásomban ezt fizeti a munkáltatóm).

Az lenne a kérdésem, hogy nekem kell-e adóznom ezután a tiszteletdíj után és ha igen, akkor mennyit, illetve milyen járulékokat kell még ezen felül kifizetni?

Köszönöm válaszotokat!

Üdv!!!

MajorDomus # e-mail 2016.09.25. 13:07

Jobban jársz ha módositjatok az szmsz t és abba beírod a kizárólagos használatot. Az már védelem.

netuddki # e-mail 2016.09.25. 09:43

Köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.09.24. 09:00

Lehet. De ugyanúgy fel is lehet mondani.

www.kbs-ugyved.hu

netuddki # e-mail 2016.09.24. 05:43

Jó reggelt!

Még mindig a közös képviselői díjazásról kérdeznék.

Nálunk van egy osztatlan közös tulajdonban lévő 35-40 négyzetméteres kert. Ezt mi ketten saját pénzen gondozzuk a férjemmel. Rengeteg virággal (nem túlzok) beültettük, trágyázzuk és gondozzuk Sok-sok rózsával. A lakók nagyon örülnek neki. Békében hagyják a kertet mert azt mondják, hogy olyan jó úgy hazajönni, hogy ez a gyönyörűség fogadja őket. Ezzel addig nincs is semmi baj amíg nem jön egy új lakó aki rögtön változtatni akar rajta. Annyira be van ültetve, hogy oda kiülni sem lehet. Arra gondoltam, hogy a közös képviselői feladatok ellátása fejében az enyém lenne a kert kizárólagos joga, persze szerződéssel. Még egyszer mondom, a másik három lakó nagyon szereti ezt a kertet, de félek, hogy most eladó egy lakás és az új lakó majd változtatni akar ezen.
Véleményetek szerint lehet ilyen szerződést kötni a házzal? Jogilag ez rendben lenne?

netuddki # e-mail 2016.09.23. 05:29

Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2016.09.22. 19:48

Igen tulajdonosként nem kell végzettség.

Megbízási díj, tiszteletdij.

A többiek bevásárolnak neked a boltban, mindennap másik, szomszédasszonynál alszol!

Ez utóbbiak csak vicc volt.

netuddki # e-mail 2016.09.22. 17:47

Tisztelt Fórumozók!

Négylakásos társasházban lakom. A lakók engem szeretnének megválasztani közös képviselőnek. Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne.

  1. Nincs ilyen irányú végzettségem,ettől még elvállalhatom?
  2. Milyen címszó alatt tudják megoldani a munkámért gondolt anyagi ellenszolgáltatást?
Mart # e-mail 2005.06.13. 16:19

Egy szomorú példa annak igazolására, amiről beszéltem, hogy mennyire fontos (lett volna már évekkel ezelőtt is!) a társasházak kezelése a közös képviselet mellett.
Talán az ellenem szólók is elgondolkodnak azon, hogy valóban kezelni is kell a társasházakat, nem csak képviselni..
"A szakemberek szerint Budapesten a régi bérházak 80 százaléka kritkus műszaki állapotban van és gyakorlatilag bárhol bármikor megismédlődhet a vasárnapihoz hasonló baleset. Vasárnap egy idős nő halt meg, miután lezuhant az első emeletről. A II. kerület egyik bérházában kiszakadt a kőkorlát, amikor egy idős asszony nekitámaszkodott. A 73 éves nő az első emeletről az utcára zuhant. A több mint 100 éves épületet a 70-es évek óta nem újították fel. A lakóknak erre jelenleg sincs pénzük.
Magyarországon egyébként legutóbb 1983-ban készült országos felmérés a lakóházak műszaki állapotáról."

Bogie # e-mail 2005.06.09. 14:29

Nekünk például nem sok választásunk volt, mert bár hiába nem tetszett a közösképviselő ténykedése, a lakás annyira jó helyen van és az ára is kedvező volt, a felosztásáról, állagáról nem is beszélve, hogy még így is megérte megvenni.

Mart # e-mail 2005.06.09. 14:22

Bogie!
Többnyire nem szeretünk közösködni, de ha már kénytelenek vagyunk, nem árt tisztázni, hogy kinek a kezébe adjuk a közös vagyonkánkat.

Bogie # e-mail 2005.06.03. 14:00

Tisztában vagyok vele, hogy mennyire igazad van és éppen ezért nem is nagyon szeretek közösködni...

Mart # e-mail 2005.06.03. 12:57

Bogie!
Sajnos, az ilyen "képviselők" szerencséje a tulajdonosok szerencsétlensége, milliókban mérve, és az utód kk-ké, akik nem kevés időt és energiát fordítanak arra, hogy mentsék a menthetőt.
Ma azok a közös képviselők és a társasházkezelők nem örvendhetnek népszerűségnek, akik igényes munkával igyekeznek menteni azt, amit elődeik 10-15 éves hiányos munkával romlásba vittek.
Csak meg kell nézni a Budapesti Társasházak zömét...
A tulajdonosok a mai napig is azt a közös képviselőt választják, aki szép ígéreteket zeng, és alacsony közös költségről mesél. Lehurrogják azt a társasházkezelőt, aki nagyvonalakban (és nagy összegekben) vázolja, hogy mi vár a tulajdonosokra a következő 5-10 évben, ha azt akarják, hogy helyre legyen pofozva a leamortizált tulajdonuk, sőt sok esetben csak biztosítva legyenek a lakhatás minimális feltételei.
Ebben a helyzetben nagyon nehéz megvédeni a szakmánk becsületét.

Bogie # e-mail 2005.06.03. 11:08

Mart, egyetértek veled, aki igényes a munkájára az képzi magát kényszerítés nélkül. A többinek meg addig lesz szerencséje, amíg a közösség össze nem fog és számon nem kéri. Nálunk az összefogástól nem igazán kell félni, mert sajnos nem tartozik az erényink közé, úgyhogy a legtöbb (közös)képviselőnek nincs mitől tartania. Azt csinálnak, amit nem szégyellnek...

Mart # e-mail 2005.06.03. 10:41

rite csillaggal!
Erről van szó.
Tavaly 11 hasonló ház anyagába volt "szerencsém" beleásni magam, mert ott már rádöbbentek a tulajdonosok, hogy a kk. éveken át mi mindent nem csinált meg a vállalásából. Õk azt hitték, jó a kk, mert működött a ház kevés közös költséggel...
Most döbbenettel veszik tudomásul a két-háromszoros, helyenként az ötszörös közös költséget, a havi tízezres nagyságrendű célbefizetést egy-két éven át, hogy legyen villany, víz, gáz, hogy ne szakadjon rájuk a tető, ne szakadjon le a körfolyosó, ...
Egy idős néni megkérdezte, hogy miért kellett azt a drága embert leváltani, hosz olyan kedves, készséges volt. Önkánytelenül jött ki belőlem, hogy azért, mert túl drága volt ahhoz képest, amit csinált.

Mart # e-mail 2005.06.03. 10:16

Bogie
Tudom, hogy önmagában egy bizonyítvány megszerzése nem változtat...
Nekem az a véleményem, hogy az igényes kk. 97 óta már törvényi kötelezés nélkül is elment arra a szakképzésre, hogy szakmai ismereteit bővítse, és a bizonyízvány hiánya ne legyen kifogás ellene. Aki nem tette, és arra hivatkozik, hogy ránézve nem kötelező a törvény, annak viszont nem árt a körmére nézni.
2005. január 01-től kontárszerződésnek minősül annak a közös képviselőnek a megbízási szerződése, aki vállalkozásban tevékenykedik. (itt a kontár nem a rossz minőséget jelenti) Miért ne lenne kontárszerződés annak a magánszemélynek a megbízási szerződése, aki ugyanezt vállalkozói igazolvány nélkül végzi?
A vállalkozónál egyértelműen kimondhatja a közgyűlés, hogy nem kaphat díjazást a tevékenységéért. Sőt, bejelentést tehet bármelyik tulajdonos a helyi jegyzőnél. A megbízási jogviszonyban ténykedők miért utasítják vissza ugyanezt a felvetést?
Nekem az a tapasztalatom, hogy akik nem igénylik a szakmai képzést, hanem megmagyarázzák a törvényt, azok a munkájukra sem kellőképpen igényesek.
Mit jelent az, hogy jelentős többletmunkával járna? Azt csak ők látnák többletmunnkának!!
Azt is vállalták, úgyhogy nem most kellene többletmunkát végezni, hanem eddig nem tettek eleget teljeskörűen a megbízatásuknak, aminek a következménye a társasházak jelenlegi állapota.

rite csillaggal (törölt felhasználó) #   2005.06.03. 10:04

Csáooo Srácok!

Nekem is az a problémám, hogy a társasházakban lévő közös képviselők –a házfelügyelőkkel karöltve- többnyire mini despota módjára viselkednek.
A mi 180 lakásos társasházunkban lévő állapotok leginkább Kosztolányi Édes Annájában leírtakhoz hasonlítható. Idén még nem tartottak éves közgyűlést, nem vezetnek határozatok könyvét, nem mutatják meg az új törvénynek megfelelő SZMSZ-t –bár állítják, hogy létezik egy ilyen- vagy négy öt embernek fizetnek mobiltelefont, a gondnok felmarkol 150 bruttót és + kaphozzá egy szolgálati lakást, a többszöri figyelmeztetés ellenére a postástól elveszi a leveleket és saját maga kézbesíti őket több napos késedelemmel, amit meg rosszul bontott fel azt nem is továbbítja, a közös képviselő 80+áfa mellé nem igen jár el fogadó órára, olyan ügyvéddel dolgoztatnak akinek 25+ áfa az óradíja: egy óra munkadíjért még egy felszólító levelet sem ír meg és a közös képviselő minden ügyvédi költséget közvetlenül ráterhel a lakókra sőt nem is értesíti őket erről, tavaly karácsony előtt 300 ezer ment ki az ügyvédnőnek s ő még ezért egy egyszerű fmht sem bocsátott ki, a könyvelőnek –aki a közös képviselő veje- pedig 1 hónapba telik, hogy elkészítsen egy hibáktól hemzsegő közös költség elszámolást .
Hogy van e közös képviselőnek szakképesítése? Nem tudom, nekem nem mutatta, de állítólag van hisz „ő már negyven éve a szakmában van”.
Mit csináljon az ember egy ilyen házban. A sok primitív öregasszonynak csontig benyalták magukat, őket pedig –ahogy Bogie okosan megjegyezte- nem érdekelnek olyan részletkérdések, hogy egy közgyűlés határozatképességét a végszavazásig fenn kell tartani, egy határozatképtelen közgyűlést pedig nem 15 percel később, hanem a határozatképtelen közgyűlést követő /a hangsúly a követő szón van/ 15 napon belüli időpontban kell összehívni, hidegen hagyja őket hogy május 31-ig meg kell tartani az eves közgyűlést, nem érdekli őket, hogy a közös képviselő több millió forint kegyes ura ,sőt az sem érdekli őket, hogy magas közös költséget fizetnek.
Lehet, hogy az a járható út hogy erőt veszek magamon és Földhivatalból kikérem az szmszt és az alapító okiratot és megnézem, hogy valóban meg felelnek e a tvi követelményeknek, meg támadom a nem szabályszerűen összehívott közgyűlések határozatait a bíróság előtt stb. De biztos hogy ezzel sok ellenséget és kellemetlen pillanatot szerzek magamnak
A probléma az, hogy ma megteheti azt egy közös képviselő, hogy a szemedbe röhögve azt mondja, hogy esze ágában sincs elmenni szakképzésre, esze ágában sincs összehívni közgyűlést s naiv reményeim sincsenek a tekintetben, hogy egy másik személy esetleg különben csinálná az egészet….

Bogie # e-mail 2005.06.03. 08:25

Bocs, hogy beleszólok Mart, de szerintem egy tanfolyam alapvetően nem változtatja meg a dolgokat. A közös képviselő hozzáállása nem fog attól megváltozni, hogy elmondják neki, hogy mit, hogy kellene szabályosan csinálnia. Ez ugyanis a legtöbbnek jelentős többletmunkával járna. Azt pedig az átlag nem fogja bevállalni magától.

Ahogy én látom, akkor lesz változás, ha a lakók hozzáállása változik meg. Addig, amíg a lakótársak lehurrogják a szakmai kérdéseket felvető társukat, mondván ne húzza az időt és ne kötekedjen "Pistával", eddig is elvoltak vele valahogy, addig Pista nem fog tökéletes munkát végezni, még akkor sem, ha egyébként tudna...

Mart # e-mail 2005.06.02. 21:56

Szerintem a jogszabálynak épp az a lényege, hogy jót tegyen azoknak, akiknek az érdekében alkották.
Én a szaktudást, a hozzáértést és a felelősséggel végzett munkát tartom szükségesnek, ennek pedig egyik alapja a képzettség.
Egy pillanatig sem vitatom, hogy szántalan olyan közös képviselő van, aki szakképzettség nélkül is felelősségteljes társasházkezelést végzett és végez ma is. A tények viszont azt mutatják, hogy ök vannak kevesebben.
A szakképzettség megszerzése során viszont sok közös képviselő döbbenhetne rá, hogy mi mindent nem úgy tett eddig, ahogy azt a ház érdeke megkívánta volna, és már az is nagy eredmény, ha ezek a kollégák az eddiginél is jobban teszikk a dolgukat.