Előrehozott öregségi nyugdíj

Őszikék57 # 2010.11.14. 08:04

Jó reggelt mindenkinek!
Régóta rendszeres olvasója vagyok a fórumnak, de csak most regisztráltam magam. Én is ahogy még sokan mások, keresem a válaszokat a kérdéseimre.
1957-ben született nő vagyok.1971-ben ipari tanulóként kezdtem a tanulmányaimat.Ez idáig nem voltam még munkanélküli,de közben felneveltem 2 gyermeket.A magasabb iskolai végzettségeimet munka mellett szereztem meg. Nem volt könnyű.
Nagyon érintett lennék az új nyugdíjazási terén. Jövőre lenne meg a 40 éves szolgálati időm, abban az esetben, ha az ipari tanuló évek is beleszámítanak. A munkaviszonyom pedig durván számolva 36 és fél év.Ebben benne van a GYES-en töltött idő is.
Akkor még nem tolódott ki ennyire a gyermekvállalás ideje mint manapság.A gyerekeim felnőttek,jöhetnének az unokák, de jól jönne egy ráérő nagymama mert a bölcsődék telítettek.A gyermek még meg sem születik, de már be kell iratni, hogy 2 év múlva legyen helye.
Aztán van egy másik problémám is. Ezt talán Veci tudná megválaszolni.
Közalkalmazottként dolgozom, de nagyon úgy tűnik, hogy január 1-től átszervezés miatt megszűnik a munkaviszonyom.Ennél a munkahelyemnél február 1-én lenne meg a 3 éves munkaviszonyom.
Vonatkozik-e rám valamilyen védelem?(végkielégítés, vagy a nyugdíjazással kapcsolatban valami)
Tudom, ne legyek elégedetlen.A most megszavazott nyugdíjbavunulási törvénnyel minden képpen nyertem. Durva 3 és fél év múlva meglesz a 40 éves munkaviszom is és elmehetek nyugdíjba. Csak legyen hol eltölteni azt a 3 és fél évet és még akkor is érvényben legyen. Mert ugye 2014-ben jönnek az újabb választások.

Lyonee # 2010.11.14. 08:08

Hány éve vagy közalkalmazott? Határozatlan idejű a szerződésed?

Őszikék57 # 2010.11.14. 08:19

A szerződésem határozatlan idejű.
A munkaszerződésem szerint a közalkalmazotti munkaviszonyom 1999.11.01.-től van aminek egy részét a jelenlegi munkahelyemen szereztem, a többit egy korábbinál. A kettő között volt más munkahelyem is, ahol nem voltam közalkalmazott.

gyene # 2010.11.14. 08:28

Kedves Fórumozók!

Többen írtátok, hogy kiszámoltattátok az éveket.
Engem az érdekelne, hogy a számolásban szerepelnek-e:

• a táppénzes napok száma?
  • az adott év keresete?

Ugyanis, ha lesz majd kalkulátor, nem fogjuk tudni kitölteni... Ki emlékszik arra, hogy hány napot volt táppénzen, mennyi volt a keresete stb.

Kérdésem még az, ha valaki közben rokkantnyugdíjas volt, azt hová sorolják? Jelenleg munkaviszonynak, de' és itt a kérdésem.

evatita # 2010.11.14. 08:40

Kedves Sorstársak!
Az alábbi cikket találtam:

Végigdolgozott életek

Vasvári Éva: A Fidesz még a választások előtt tudatta, hogy negyven év szolgálati idő után életkortól függetlenül is lehetővé teszi a nők teljes összegű ellátásra jogosító nyugdíjazását. De az új kormány nem hazudta el ígéreteit - mint elődei annyiszor tették -, nem dugta terveit az asztalfiókba. Tegnap döntött a negyven évet ledolgozott nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról. A javaslat a forrásokat is megjelölte: a fedezetet a biztosítottak és a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő nyugdíjjárulék 9,5-ről 10 százalékra emelése teremti meg, ami csaknem 40 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit. Ettől már csak egy lépés, hogy - ha a Parlament rábólint - jövő januártól nyugdíjba mehessenek a nők, ha ledolgozták a negyven évet.

(Magyar Nemzet, 2010. november 12.)

Lyonee # 2010.11.14. 08:40

Csak a prémiumévek program miatt kérdeztem, de ezek szerint arra nem vagy jogosult.
Ha felmondanak, a felmentési idő az egész közalkalmazotti jogviszonyra jár, ami a több, mint 11 éved miatt 4 hónap, fele idejére felmentenek a munkavégzés alól, a végkielégítésnél csak a mostani munkahelyed számít, 3 év után 1 havi végkielégítés jár. Mivel a felmentési idő is jogszerző, ezért meglesz a 3 éved a végkielégítéshez.
Átszervezés esetén vizsgálni kell, hogy van-e másik munkalehetőség, esetleg a fenntartó másik intézményénél. A kjt. 30/A.§-30/F.§ olvasd el, ott vannak ezek leírva.

gyene # 2010.11.14. 08:41

Ez lemaradt.
1955-ben születtem. 1969-től dolgozom, az iskoláimat munka mellett végeztem, 2 gyereket neveltem.
1994-től, 9,5 évig voltam rokkantnyugdíjas. 2004-től ismét dolgozom.
Amennyiben beszámítják a rokkantnyugdíjat, úgy 41,5 évem van, ha nem? Akkor 64 éves koromba mehetek nyugdíjba.

Őszikék57 # 2010.11.14. 09:16

Lyonee válaszára:
Ezért várom már nagyon egyfelől azt, hogy kiderüljön mi van a nyugdíjazási törvényben, másfelől meg azt, hogy a munkahelyemen mondjanak valami biztosat. Elküldenek, vagy felajánlanak valami mást. Már november közepén járunk és azt gondolnám, nagyon aktuális lenne. Nem tudom mit mond a törvény erre, hogy mikor kell a tényeket közölni.

Ladányi # 2010.11.14. 09:39

Kedves Fórumozók !

Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert itt igazán sok infóhoz jutok. Napok óta rágom magamat ezen a törvénytervezeten , mert sajnos a sors úgy hozta, hogy ennek pozitív kimenetele nálam élet-halál kérdés.
Házi irattáramban és archívumomban kutakodva bizton állítom a következőket:a FIDESZ ígéretében minden esetben a szolgálati idő definíció szerepel.Felvettem DVD-re az Iván László professzor Úr nyilatkozatát, most játszottam le, minden megnyilvánulásban csakis kizárólag a szolgálati időről beszél ő is és a riporter is/akit nem javít ki munkaviszonyra/
Vidéki napilapban szintén ugyanez. A következőkben kimásolom ide a Parlament. hu- Az ország háza-Futárposta:A kormány 2010 évi őszi ülésszakra vonatkozó tövény alkotási programja.

"Schmitt Pál úr részére

4. Törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI.
törvény módosításáról
Kis terjedelmű szabályozás .
Elfogadás várható időpontja : november
A szabályozás célja : A 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi
nyugdíjjogosultságával összefüggő módosítások

Budapest, 2010. július 30. dr Navracsics Tibor"

Na, akkor most miről is beszélünk ?
Az elmúlt 8 évben sajnos közalkalmazottként állandóan veszélyben volt a munkahelyem, ezért napi szinten foglalkoztam a nyugdíjjal.Minden viszonylatban csakis kizárólag szolgálati időről volt szó.

Egyenlőre ennyit írok, lesz még jó néhány felvetésem a későbbiekben.
Kapjuk össze magunkat, amíg a törvényt meg nem hozzák, van remény!
Megyek ebédet főzni. Üdv. Ladányi

Őszikék57 # 2010.11.14. 09:53

Elgondolkoztam a szolgálati idő és munkaviszony fogalmán.
Amennyiben tévednék,(nem vagyok szakember) javítsatok ki.
Amennyiben valaki olyan anyagi körülmények között volt és 14 évesen napi 4 órában munkába állt, annak jövőre meg lesz a 40 éves munkaviszonya. Ez szolgálati időben 20 év.
Nekem 8 órás munkaviszony mellett most van 36 és fél évem.Ez munkaviszony, és van 3 év ipari tanulói évem. A kettő együtt jövőre 40 év szolgálati idő lenne.

Én úgy értelmezem, hogy az első esetben lévő valaki előnyösebb helyzetbe kerülne jövőre mint én.
Tényleg többet tett le ő az asztalra? Több nyugdíjjárulékot vontak tőle?
Azért ez elgondolkoztató nem?

gyene # 2010.11.14. 10:16

Nem tudom ezzel ki, hogy van...
1955-ben születtem és 8. után, 1969 jun 10-től, (a bizonyítványosztásra szabadságot kellett kivennem)van munkakönyvem, napi 8 órában dolgoztam, sőt 2 műszakban, még szombaton is!

evatita # 2010.11.14. 10:17

Nagyon jó lenne, ha beszámítanák a 3 éves szakmunkásképzőt, ugyanis az nem nappali tagozat volt, hanem kemény munkát kellett végezni, az ösztöndíjból pedig mindenféle járulékot levontak. Én vas-műszaki szakos tanuló lettem. 1969-ben ez a szakma inkább vas volt, mint műszaki. Nehéz fizikai munkát végeztem -gyereklányként!-, egy vasboltban. Napi 9 órát dolgoztam és 6 napos munkahét volt!
Nem tartozik a legjobb emlékeim közé. De, hogy még el sem akarják ismerni, hát ez nagyon rosszul esik.

Azt hiszem, többek nevében mondhatom, hogy szeretnénk, ha ezt a kemény 3 évet is figyelembe vennék a ledolgozott évek beszámításánál.

Elise # 2010.11.14. 10:25

bsu55-nek: ezen az oldalon megtalálod a kért információkat:
http://www.onlineado.hu/…r_I_1502.pdf

Őszikék57 # 2010.11.14. 10:29

evatitának igaza van. Az ösztöndíjból már járulékot vontak. Utólsó éves ipari tanulóként meg 2 műszakban, szalag mellett dolgoztam.
Szerintem is megérdemelnénk ha elismernék azt a 3 évet.

mannácska # 2010.11.14. 10:42

52-es vagyok, 3 év szakiskola, egész életemben nehéz fizikai munka, három gyerek. Sok maszek, aki nem jelentett be, és akkor most nem mehetek(?) nyugdíjba, mert nem a szolgálati idő számít, hanem a munkaviszony. Ez elkeserítő! Ez ellen nincs apelláta?
Valami vigasztaló szót kérek!

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.14. 10:43

Kedves Veci!

Hosszú idő óta kísérem figyelemmel a fórum levelezéseit, melyben köszönet Nektek a sok hasznos információért.
52. 04. 07.-én születtem, így arra voltam kárhoztatva, hogy 3 hónap miatt mindig csak követtem a nyugdíjtörvény változásait. Mire számomra aktuális lett volna a nyugdíj (először az 55, majd 57 év) mindig módosult a törvény.
A jelenlegi szabályozás szerint 2011 április 08.-tól elmehetek teljes összegű nyugdíjba, mivel addigra megfelelek a feltételeknek, lesz 59 életévem és közel 41 éves szolgálati időm.
Ebből az időből volt kb. 1 hónap táppénz, melyet 2 gyermekemmel töltöttem, 2 év GYES + GYED.
Ezeket a NYUFIG a 2008 december 31.ig hozott szolgálati idő elismerési határozatábabn szolgálati időként elismerte, ugyanakkor számított kieső napokként jelölte meg.
A közel 41 éves szolgálati időmből 39 év ugyanazon a munkahelyen történt munkavégzés után, 2009 december 10.-én munkaviszonyom megszűnt. Ezt követte 30 napos passzív táppénz, majd 2010 január 11-től jelenleg is az állaskeresési járadék és segély.

Akkor most teszem fel a kérdéseimet:
A passzív táppénz, valamint az álláskeresési ellátások szerintetek is elismert szolgálati időnek, ugyanakkor számított kieső napoknak számítanak?

A számított kieső napok száma a nyugdíjalap számításánál csökkenti az osztószámot? (a kalkulátort próbálgatom és nem mindegy, hogy mi az osztószám)

Kíváncsian várom a törvény beterjesztését, mert ha szolgálati időt fogadnak el januártól, ha munkaviszonyt, április 8.-tól lehetek nyugdíjas (remélem nem módosítják a ma hatályos törvéyt).
A kormány saját honlapján is megtévesztően kommunikált.

Várom válaszotokat!

Üdvözlettel: 52mama

lájza # 2010.11.14. 10:45

Őszikék57:
A munkaviszonynál 40 év - mindvégig csak napi 4 órával nem is számít 40 évnek, csak 20-nak, a részidőt ugyanis arányosítják.
Akarom mondani, eddig arányosították a szolgálati idő összeszámításnál - az megint kérdés, hogy a várható törvénynél ezt hogy fogják figyelembe venni.

Őszikék57 # 2010.11.14. 10:53

lájza:

Jól gondolom? Arányosították eddig, mert szolgálati időt számoltak. Ezután munkaviszonyről beszélnek,aminél a 40 év 4 órás munkaidő az 40 év munkaviszonynak számít?

lájza # 2010.11.14. 11:17

Amint írtam, nem tudni, hogy a részmunkaidőt hogy akarják a munkaviszonynál figyelembe venni - mivel már semmi nem biztos!
Feltételezem, hogy ott is csak arányosan - így lenne igazságos.
Nem szeretném, ha bárki is félreértelmezné a megjegyzésemet!

szabokalman20 # 2010.11.14. 11:18

Érdeklődni szeretnék egy számomra fontos kérdésről. Feleségem 1956-os születésű asszony. 1971 augusztus óta dolgozik. 2 gyermekünk van. Összesen 6 évig volt gyesen a gyermekeinkkel.
2011 augusztusban lesz meg a 40 év munkaviszonya.

Kérdésem a következő:

Kap-e kedvezményt, mivel 2 gyermek született, és így mikor mehet el nyugdíjba a feleségem?

Választ előre is köszönöm: Szabó Kálmán

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.14. 11:21

Kedves bsu55!

A táblázatot megtalálod, ha a google.hu ra beírod: Örgeségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010 január 1-jétől.

vagy itt a link:

http://www.mszosz.hu/…osultsag.doc

Üdv: 52mama

MajorDomus # 2010.11.14. 11:24

Mannacska
ha meg megvan a maszek adhat igazolást a munkaviszonyrol.
Ha nincs akkor sajnos igy jártál.
Evacicanak igaza van, de nyugdíja nem lesz belőle. Pedig sokan vagyunk igy hogy a kepzoben dolgoztunk mint a gép.

nandy # 2010.11.14. 11:28

Kedves Kálmán, várjuk meg a törvény kihirdetését, addig csak találgatni lehet.

nandy # 2010.11.14. 11:30

52mama:

Az álláskeresési járadék és a táppénz (passzív is!) szolgálati időnek minősül. Ugyanakkor a nyugdíj számításánál kieső idő lesz, azaz a kapott ellátás nem lesz alapja a nyugdíjnak. Ez kedvező, hiszen nem húzza le a nyugdíj alapját, összegét.

Az osztószámot csökkenteni kell a kieső napok számával.

nandy # 2010.11.14. 11:34

mannacska:
Sok maszek, aki nem jelentett be,
Hát ez sajna nem jelent jót! Ha feketén dolgoztál, akkor az az időszak nem számít szolgálati időnek (gondolom, egyéni járulékot sem fizettél). Megállapodást lehet kötni a nyugdíjbiztosítóval (szolgálati idő megvásárlása), de nagyon sokba kerül, érdemes lenne kiszámolni, hogy jobban jársz-e.

MD: hiába adna igazolást a maszek, nem fogadnák el, hisz sem a NYENYI-adatszolgáltatásban nincs benne, sem az APEH adatbázisában.