Előrehozott öregségi nyugdíj

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.14. 11:54

Kedves Veci!

Újabb kérdésem keletkezett.
A jelenleg hatályos tv. szerint a nyugdíj számításánál a havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani.

Ez mit jelent?

Az én esetemben mindez hogy történik, mivel a nyugdíjazás éve 2011, a megelőző év jövedelme táppénz + álláskeresési ellátás (mely számított, de kieső napnak számít).
Hová igazítják a 1988-2009ig keletkezett keresetet? 2009-re?

Üdv: 52mama

iskolás # 2010.11.14. 12:14

Iván László nyilatkozatát itt olvashatjátok:
http://hirszerzo.hu/…nyes_nyugdij#rss

zsuzsa 56 # 2010.11.14. 12:33

Sziasztok!
1971-től 74-ig szakmunkás tanuló voltam és szerződésben álltam a Belvárosi Közért Vállalattal A munkakönyvemben is ott szerepel A 3év felét munkával töltöttem a többi szakmunkáshoz hasonlóan és mivel kereskedelem még szombaton is melóztunk
Ebben az esetben sem számít munkaviszonynak?
A másik kérdésem: jól értettem ,hogy novemberben módosítják hogy a 40évnél nem a szolgálati idő hanem a munkaviszony számít?

Az igéret pedig úgy látom semmit???
Kellett a korosztályom szavazata nekik?? Erről van szó

Korall54 # 2010.11.14. 12:51

iskolás

http://hirszerzo.hu/…nyes_nyugdij#rss

Most akkor az 53-as születésű nőkre még a Bajnai-féle 2010-es törvény érvényes, vagy már rájuk is a várva-várt mostani új FIDESZ törvény?

Ki hogyan értelmezi ezt a közleményt?

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

mária56 # 2010.11.14. 12:59

Gyene
1988.-tól az az 21 évig visszamenőleg leigazolják az éveket illetve a napokra lebontva. Igazolják minden évre jövedelmet, hány nap a kiesett idő (évente a táppénzes napok) szépen táblázatba rakva.
Áttekinthető szépen értelmezhető.

lájza # 2010.11.14. 13:19

Köszi, korall54.
Igazi politikusi válasz!

És itt a korábbi ígéret, az is tele értelmezési hibákkal, mint a mai.

http://hirszerzo.hu/…gyeiert_arul

És micsoda porhintés már ez az egész!

mária56 # 2010.11.14. 13:24

Kedves Fórumozók
Ezt mindenkinek ajánlom, most találtam.
A fentiek mellett ismerjék meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság jogi álláspontját is:

„A jelenleg hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) végrehajtására kiadott 168/1997. (X. 6.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TnyR. ) 29. § (1) bekezdése alapján, de az 1997. december 31-ig hatályban volt társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény (a továbbiakban: T. ) 54. §-a szerint is: szolgálati időnek számít a munkaviszony, a közszolgálati jogviszony, a közalkalmazotti jogviszony, a szolgálati viszony, a szakmunkástanuló viszony alapján, valamint 1996. január 1-től a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként, ..… biztosításban töltött idő, valamint az az idő, amelyre nézve az igénylő szolgálati idő megszerzésére megállapodást kötött, és az erre előírt mértékű járulékot megfizette.

A hivatkozott rendelkezés szerint tehát, kizárólag a szakmunkástanuló viszony alapján, illetve 1996. január 1-jétől a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulóként biztosításban töltött időt lehet szolgálati időként figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a középiskolai (gimnáziumi, szakközépiskolai) tanulmányok idejét szolgálati időként még akkor sem lehet figyelembe venni, ha a szakközépiskolai végbizonyítvány meghatározott szakmában szakmunkás munkakör betöltésére jogosít. Attól ugyanis, hogy a szakközépiskolai érettségi képesítő bizonyítvány különböző szakmákban szakmunkás munkakör betöltésére képesít, a szakközépiskolai tanuló nem minősült szakmunkástanulónak, tekintve, hogy nem szakmunkástanulói viszonyt, hanem szakközépiskolai tanuló viszonyt létesített. A szakmunkástanuló viszonyban biztosításban töltött idő szolgálati időként történő figyelembevételét az alapozza meg, hogy a már hivatkozott rendelkezések szerint a biztosítás a szakmunkástanulóra terjed ki, a szakközépiskolai tanulóra nem. A szakmunkástanuló után, mivel biztosítottnak minősült járulékot kellett fizetni, valamint a járulékot fizető iskolának, gazdálkodó szervezetnek a szakmunkástanuló viszony időtartamáról kötelezően adatszolgáltatási kötelezettsége (társadalombiztosítási egyéni nyilvántartás vezetés) áll(t) fenn. A szakmunkásképzésről szóló 1969. évi VI. törvény, valamint az oktatásról szóló 1985. évi I. törvény meghatározta, hogy a szakmunkásképző iskola középfokú oktatási intézmény, amely szakmunkás-képesítést nyújt. A szakmunkástanuló viszony a szakmunkásképző iskolába történt beiratkozással jött létre, illetve 1986. szeptember 1-jétől a beírás napján jött létre, következésképpen a biztosítás kezdetének is e napot kell tekinteni.

Az 1969. évi VI. törvény kimondta továbbá, hogy a szakmunkástanulót betegség, szülés és elhalálozás esetén a társadalombiztosítási szabályokban meghatározott szolgáltatások illetik meg, üzemi baleset, foglalkozási betegség, illetőleg rokkantság esetén a tanuló a dolgozók társadalombiztosítási nyugdíjáról szóló jogszabályok rendelkezései szerint baleseti járadékra, vagy rokkantsági nyugdíjra jogosult. Az oktatásról szóló 1985. évi I. törvény végrehajtására kiadott 41/1985. (X. 5.) MT rendelet a középfokú iskolák nappali tagozata tanulóinak juttatásait határozta meg, amely amellett, hogy kimondta, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolai, a szakmunkásképzés iskolai, az egészségügyi szakiskolai, valamint a speciális szakiskolai tanulók számára ösztöndíj jár, emellett a szakmunkásképző iskola és a speciális szakiskolai tanulókat a társadalombiztosítási jogszabályokban meghatározott szolgáltatások illetik meg. Mindezek alapján a hivatkozott társadalombiztosítási jogszabályok szerint, mivel kizárólag a szakmunkástanulóra terjed ki a kötelező társadalombiztosítás hatálya, szolgálati időként is csak a szakmunkás tanulóviszonyban biztosításban töltött időt lehet figyelembe venni.

Egyébként álláspontunkat erősíti egy korábbi, a Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiuma által, 1983-ban kiadott állásfoglalás is.”

iskolás # 2010.11.14. 13:28

Korall54
Az 52 és 53-ban született nőkre vonatkozó törvény előrehozott korengedménys nyugdíjba enged csökkentés nélküli összeggel akkor, ha 2 feltétel fennáll. Egyrészt a betöltött 59. életév, másrészt 40 év szolgálati idő.
Nem tudom belinkelni a szöveget. Karbantartanak??
Vélhetően én is ezt tudom majd igénybe venni - 1952. augusztusában születtem.
(40 év munkaviszonyom nincs. Csak reménykedtem, de titkon éreztem a csavart.
Jelenleg a felmentési időmet töltöm, aztán november végén irány a munkanélküli központ. Azt reméltem, ezt elkerülhetem. Szomorú vagyok.

Lyonee # 2010.11.14. 13:42

Szolgálati idő részmunkaidős foglalkoztatásnál:

"39. § (1) Ha a biztosítottnak a Tbj. 5. §-a (1) bekezdésének a)-b), g) pontja és a (2) bekezdése szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében - ide nem értve a Munka Törvénykönyve értelmében teljes munkaidőben, illetőleg az adott munkakörre irányadó, jogszabályban meghatározott munkaidőben foglalkoztatottakat - elért nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme a külön jogszabályban meghatározott minimálbérnél kevesebb, akkor a 12. § (1)-(2) bekezdésének, a 20. §-ának, a 29. § (1) és (4) bekezdésének, valamint a 34. § (2) és (4) bekezdésének alkalmazása során - az 1996. december 31-ét követő időszak tekintetében - a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. Ebben az esetben a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem és a mindenkori érvényes minimálbér arányával."

Ha a részmunkaidőben megkerested az akkori minimálbért, akkor teljes munkaidőnek számít a szolgálati idő szempontjából.

Várjátok meg legalább a jogszabálytervezetet, ne adjatok ötleteket a törvényhozóknak!
Sajnos itt a fórumon korábban is adták egyesek a "jobbnál jobb" ötleteket, hogy mi vezérelte őket, nem tudom. Nehogy azt higgyétek, hogy nem figyelik a fórumokat.

Korall54 # 2010.11.14. 14:05

Kedves iskolás!

Ismerem a törvényt, mert 3-4 éve vizslatok mindent nyugdíjügyben, ami rám vonatkozik.

A kérdésem az, hogy megmarad-e a szolgálati idő fogalma is az 53-as születésű nőkre, az említett feltételekkel. Magyarán, melyik születési évjárattól indul az, hogy a tanulmányi idő nem számít.

zsuzsa 56 # 2010.11.14. 14:16

Kedves mária56!
Pont ez a kicseszés hogy nem szolgálati időt néznek hanem munkaviszonyt!
Úgy olvastam itt a fórumon hogy a törvényt módosítják még novemberben hogy nem a szolgálati időt fogják figyelembe venni a 40évnél hanem a ténylegesen munkában töltött napokat és ebbe a tanuló idő és a munkanélküli segély (én ezen is voltam) nem tartozik bele
Ha elérjük a tényleges nyugdíjkorhatárt én 64.5 évet gondolom akkor a szolgálati időt nézik
Bár ki tudja addig a kormányok mit találnak ki???

iskolás # 2010.11.14. 14:16

Korall
Ez a nevezett 2 évjáratra vonatkozó törvény ma is él. Ennek semmiféle módosításáról nem volt szó.
iskolás

Korall54 # 2010.11.14. 14:48

Iskolás

Köszönöm, legyen igazad! Meglátjuk.

gabusch # 2010.11.14. 17:06

Korall54 !
Én igazán képben érzem magam, de nagy szöget ütöttél a fejembe :-(
Felülírja -e a jöv.heti tv. a Bajnaiét ??

Iskolás pajti !
Én is naaaagyon szomorú vagyok !
Mára már kidühöngtem magam és lepedáloztam bosszúból a 19 fokban 32 km.t:-)
Szúrkolok a két 54 éves szakácsnőnknek, a két 55 éves takarítónőnknek, az 56 éves titkárnőnknek azért, hogy a héten ne építsenek be újabb fékeket a parlam.tv.be !
Üdv.53-as gabusch

ágimama # 2010.11.14. 17:06

PROFITNem lesz kedvezményes nyugdíj a férfiaknál
NyomtatásKüldés e-mailben Hírszerző információ 2010. november 14. 12:38
Frissítve: 45 perce

Nem vezeti be a kormány a férfiaknál azt, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz szakpolitikusa. Hogy pontosan hány nőt érint a bejelentett kedvezményes nyugdíj jövőre az kérdéses: míg nyáron hatezerre becsülték, addig mára már akár 24 ezer nyugdíjba vonuló nővel számol a kormány.
TETSZETT A CIKK?Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:
iwiw Delicious Digg Facebook GReader URLGuru StumbleUpon Tumblr Twitter Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre, vagy a Twitter csatornánkra is!

Tetszett a cikk?Share Megosztás Google Readerben Megosztás egyéb oldalakon Kapcsolódó cikkek„Ez sumákolás!” - A nyugdíjpénztári tagdíjak államosítása ellen tüntetnek
40 év munkaviszony után tízezrek mehetnek jövőre nyugdíjba
Emelik a nyugdíjjárulékot
Magánnyugdíj-front: a kormány blöffölt egy nagyot?
HirdetésKapcsolódó témákFidesz nyugdíjrendszer
nyugdíjjárulék emelés
40 éves munkaviszony nyugdíj
Sok nő vette csalódottan tudomásul a kormány csütörtöki bejelentését, miszerint jövőre 40 év munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. A csalódottság oka az, hogy kiderültek a részletek, s bár a választási kampány óta már javában számolta minden asszony, hogy hány évet kell még lehúznia munkahelyén, a végső szám nagyjából 3-5 év pluszban jött ki.

A 40 éves munkaviszonyba ugyan továbbra is beleszámít a gyermekgondozással töltött évek (legfeljebb nyolc év), ám az egyetemi és szakképzői idő nem. Emiatt fordulhat elő az, hogy a Fidesz ígéretével szemben mégsem mehetnek nyugdíjba azok, akik május óta ebben reménykedtek.

Szigorodtak a feltételek
Az eredeti ígéret egyébként meglehetősen nagyvonalú volt: kortól függetlenül minden nő 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetett volna. Ezt már 2005-ben felvetette a Fidesz elnöksége, sőt felkérte az akkori frakcióját, dolgozzanak ki egy erre vonatkozó törvényjavaslatot. Akkor ebből nem lett semmi, ezért a 2010-es választási kampányban ismét bedobták, hogy ha kormányra kerülnek, akkor ősszel megalkotják az erre vonatkozó törvényjavaslatot.

„Egyrészt azért, mert megígértük, másrészt valóban úgy gondoljuk, hogy megérdemlik a nők a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Azért mert a nők mindig kevesebbet kerestek a férfiaknál, és azért is, mert a munka mellet háztartást is vezetniük kell, ami felér két műszakkal, ha gyerek is van, akkor hárommal” – mondta a Hírszerző kérdésére a Fidesz nyugdíjügyi szakpolitikusa.

Mint Iván László mondta, a bejelentés után formálódtak a tervek, sok alternatíva felmerült arról, mit is jelentsen a kedvezményes nyugdíj. Az egyik elképzelés szerint a gyerekek számához kötötték volna a kedvezményes munkaviszony idejét, ám ez a kormányban is heves tiltakozást váltott ki. Így határoztak végül amellett, hogy a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, viszont a tanulmányi időszak nem.

Célkeresztben a nyugdíj

A Fidesz ígéretének betartására 30-35 milliárd forintot el évente, amelyet a munkavállalóktól vesz majd el úgy, hogy a 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot felemeli 10 százalékra. Kérdés azonban az, hogy valóban ennyibe fog-e kerülni jövőre a korkedvezményes nyugdíj, ami attól függ, hány nő fogja tényleg otthagyni munkahelyét a biztonságos és nyugodt nyugdíjas évekért.

Kik vehetik igénybe?
A Bajnai-kormány által meghozott szabályok szerint azok, akik 2011-12-ben töltik be az 59. életévüket, azaz 1952-53-ban születettek, már most is elmehetnek öregségi nyugdíjba, amennyiben összegyűjtöttek 40 szolgálati évet. A Fidesz törvénytervezete tehát azoknak jelent újdonságot, akik 1954 és 1956 között születtek, dolgoztak 40 évet, vagy szültek több gyermeket és megvolt a 32 éves munkaviszonyuk.

Jövőre mintegy 18-24 ezer nőt érinthet a kedvezményes nyugdíjba vonulás a kormány számításai szerint, igaz, nyáron még azt közölték, még a tízezret sem fogja elérni az a szám. Iván László akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy hatezer nőt fog érinteni évente a kedvezmény, mivel nagyon kevesen mentek nyugdíjba eddig 40 év szolgálati idővel, a jelenlegi nyugdíjasok által ledolgozott munkaévek átlaga 33 év. Csütörtökön ehhez képest ennek négyszereséről beszélt a kormányszóvivő, és emiatt szükséges a járulékemelés. A Fidesz szakpolitikusa elismerte, hogy nyáron valóban 6-8 ezerrel nővel számolt, de a kormány most elkészített adatsora szerint valóban 20-24 ezren mehetnek jövőre nyugdíjba.

Azt egyébként valóban nagyon nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány nőt érint a kedvezmény. A KSH évkönyveiben, adatosaiban ugyanis nem szerepel nemek szerint az 1953 és 1956 között születettek, és a Népességtudományi Intézetnél si azt mondták lapunknak, nincs erre vonatkozó adatuk. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál lapunk megkeresésére csak azt mondták, annyi nőt érint a kedvezmény, amennyit a kormányszóvivő bejelentett. erről nem tudnak több adattal szolgálni.

További kedvezményes nyugdíjba vonulással viszont egyelőre nem kecsegteti a kormány a többieket, és főleg nem a férfiakat, akiknek egy része a Fidesz bejelentése óta ugyanúgy kikéri magának a 40 éves munkaviszony utáni nyugalmat. Az MSZP csütörtökön ezért azt javasolta a kormánynak, hogy teremtsék meg ugyanezt a lehetőséget a férfiak számára is.

„Pillanatnyilag ez nem lehetséges” – mondta Iván László, mivel szerinte nincs pénzügyi mozgástér arra, hogy a férfiakat is bevonják ebbe a körbe.

Sziasztok Ezt most olvastam

ágimama # 2010.11.14. 17:14

Sziasztok!
Egy kicsit zavaros lett a cikk átvitele, de sok lényeges dolgot ki lehet belóle olvasni. Pl azt, hogy a Bajnai tv-t nem übereli az új törvénytervezet, mert a "ki veheti igénybe" sorkezdés után megerősítik, hogy az 52-53-asok elmehetnek 40 év Szolgálati idővel 59 évesen 2011, vagy 2012-ben. Ez a kedvezményes lehetőség/már ha egyáltalán ezt kedvezményesnek lehet mondani???/ az 54 -ben vagy ennél korábban születetteknek szólna. Jól értem? szerintem így van leírva

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.14. 18:41

Sziasztok!

Arra vagyok kíváncsi, hogy a megszellőztetett várható 6 ezer nőből honnan lesz ilyen feltételekkel 24 ezer, aki megfelel a feltételeknek.
Mégha 14 évesen kezdett is dolgozni, hihetetlen, hogy ne lett volna táppénzen,akár a gyerekekkel is, nagy valószínüséggel valameddig még munkanélküli is volt.Nem beszélve arról,hogy még valami szakiskolát is végzett
Nagyon hosszú az a 40 év táppénz és munkanélküli ellátás nélkül.Ezen tételek pedig nem számítanak a munkaviszonyba.

becsaptak # 2010.11.14. 18:58

Ladányi!Teljesen igazad van a választások előtt mindenütt szolgálati időről volt szó ez teljesen világos.Csak a szavazatokra volt szügség.Mikor ez megtörtént átváltott munkaviszonyra.És azt olvastam a honlapukon ,hogy ők nem hazudnak a másik kormány hazudott ! Akkor ez most nem hazugság, hogy szolgálati időt mondtak és most munkaviszony lett belőle .Ezért vannak az emberek elkeseredve mert becsapva érzik magukat Jogosan!!!!

ágimama # 2010.11.14. 18:59

Szia 52mama!
Szerintem is lehetetlen 40 évig úgy élni, hogy egy napot sem volt valaki táppénzen, ez még a mesebeli MAKK Marcinak sem sikerülhet. De nevetséges is ilyen idióta feltételeket szabni. Szerintem már bánják az igéretüket mint a kutya aki hetet kölykezett, de hát nagyon kellet a mindent elsöprő szavazat.
Az is lehet, hogy bedobtak valami csontot a közhiedelembe, és várják, hogy milyen reagálások lesznek. Ez olyan mint amikor azt terjesztik, hogy a kenyér ára kétszeres lesz, és amikor "csak 150 %-os lesz az emelés, saját jócselekedetnek állitják be.

Ladányi # 2010.11.14. 19:04

Sziasztok !

Próbáljuk meg tisztába tenni, hogy a Szakmunkásképzőben ledolgozott 3 év most mit is jelent, milyen járulékokat fizettek utánunk, hová lehet tenni ezt a 3 évet?? Egyáltalán eddig bármiféle nyugdíjjal kapcsolatos felvetésben mindenhol szolgálati időről, nem munkaidőről volt számolás.Ezen a héten került szóba az utóbbi. A napokban kaptam meg a szolgálati idő lekérésemet, ami 2009 december 31-ig 41 év.Én 1968 őszétől 1971 júniusáig esztergályos szakmunkástanuló voltam.Egy kisváros Mezőgépgyárában 2 műszakos munkarendben heti 4 napon át dolgoztam.Ha délutános voltam, éjjel 23 óra 30-ra értem haza, a közeli faluba. Nyáron 1 hónap szünetem volt.Másodikos koromtól normában dolgoztam a Nagy Műhelyben. Kék munkásruha + piros pöttyös kendő.Egyszer épp hogy megúsztam, hogy a gép fel nem tekerte a hajamat a kendő ellenére.Arra határozottan emlékszem, hogy Szakszervezeti tag voltam "diákként".Nagyon kemény 3 év volt.Amint lehetett estin leérettségiztem, imádtam adatrögzitőnek lenni. A fodrász és varrólányok is rengeteget dolgoztak, két műszakban. Mondja már meg nekem valaki, hogy heti 4 napos kemény munkával, nyári szünidő nélkül-
  • miért kellett azt kitalálni, hogy mi nem dolgoztunk??!!--
"Mária 56" szépen felsorolta, hogy pl. rokkant nyugdíjra is jogosultak lehettünk volna.- na, nekem ez majdnem sikerült- Ha elismerten dolgoztunk heti 4 munkanapot, akkor ez miért nincs elismerve ezentúl is. Mert ugye eddig fel sem vetődött ennek az ellenkezője. Arra kérek mindenkit, hogy, kutakodjon olyan irányban, hogy a Szakmunkaképző nyugdíjba való beleszámítása jogilag alá legyen támasztva. Ha már egyszer ilyen helyzetbe hoztak minket! Legközelebb a cigiszünetet veszik ki a nyugdijból Üdv. Ladányi
iskolás # 2010.11.14. 19:21

"Megszólalt" egy szakszervezet:
http://hirszerzo.hu/…0_ev_nyugdij#rss

Korall!
Itt olvasd el a 2. tálékoztatást az előrehozott öregségi nyugdíjról:
http://www.onyf.hu/index.php?…

gabusch # 2010.11.14. 19:42

Ágimama..
szerintem nem zavaros a cikk-áradatod.. nekem nem.. én mindegyiket olvastam délelőtt :-)
Én is úgy gondolom, h ez az 54-57-re fókuszál

• legalábbis bízni szeretnék benne :-)(szőke:-)

52mama ..
ha augusztusban hatezer volt a 40 éves szolg.idős
(ami tudjuk:3-4-5-6 évvel több az effektiv munkaviszonynál)-
nemcsak Te nem érted, hogy hogyan is triplázódott azóta ??

• inkább csökkennie kellett volna a harmadára..nemde ??

Játék a szavakkal... zemberek 99%a ugysem tudja, h "szolgálati idő" avagy "munkaviszony" között mi is a különbség ?
(igazán semmi-csak 3-4-5-6 év)+ nekem pl. mint diplinek:évi kb. millió nettó plussz deficit/év

A ma 83 éves tanár anyám 55 után még beletett jó 10 évet azért a sok jó nettóért a nyugdíj mellett..

HUUUUUUUUUUU.... nagyon sajnálom magamat :-))))

enimor # 2010.11.14. 19:55

Igazságtalan, ha nem számítják a 40 éves munkaviszonyba a 3 éves szakmunkásképzést, hiszen az akkor már dolgozó nőktől vonták a járulékokat, most meg egy tollvonással eltörlik az egészet, hát milyen országban élünk!!! EZ a három év igen is jár minden 40 évet ledolgozó, 2-3 gyermeket nevelő MAGYAR nőnek!!! Ha nem módosítják a napokban elhangzott törvényjavaslatot, akkor nagyon-nagyon csúnyán becsapták a nőket!!!

Korall54 # 2010.11.14. 20:15

iskolás

Az ONYF mai napon még hatályos táblázatát ismerem 2009. nov eleje óta, sőt ennek a táblázatnak az elődjét is, amiből 2009 októberében őszén kivették az 51-es férfit, aki elmehetett volna nyd-ba 2011-ben (előrehozott, nem csökkentett.)
Tehát az esedékesség és a változtatás között volt egy év.
Ebből következtetek, hogy az 52-es nő helyzete nem változtatható az esedékesség előtti évben.

Mondjuk 52 jan.1-én született, akkor 2011.jan. 1-től már nyugdíjas lehet, már a felmentési idejét tölti.

Az 53-asnak viszont éppen van még egy köztes éve mostantól az esedékességig a mostani törvény alapján,
ezért vagyok nagyon kíváncsi, hogy mi lesz.
És ezen a ponton csakis az 53-as diplomás jár rosszul, ha a tanulás nem számít, mert akkor 63 évesen lesz nyugdíjas, az 59 éves kor helyett.

Mindenki más jobban jár kicsit, vagy nagyon,(az eddigi "zavaros" közleménzenyek szerint).
A szakmunkásképzős (csak az 53-asokat nézve) 63 év helyett 57 év.
De ha példaképpen az 55-öst veszem, akkor a diplomás 64 év helyett 63 év, a szakmunkás 64 helyett 57 év.

Érdemes ezt a táblázatot alaposan tanulmányozni, és akkor érthetővé válik, hogy ehhez képest kire milyen változás sejthető, mert, ugye nincs még kész a törvény.(A diploma alatt mindig öt évet értettem, aki rövidebb felsőiskolát járt, azzal kalkuláljon.)

Azt meg, hogy az 57-esekkel mi lesz, senki nem tudja, (csak talán majd a következő ciklus kormánya.)

Korall54 # 2010.11.14. 20:18

Bocsánat, sok melléütést csináltam.