Kedves Veci!
Az 1953-as születésű 1971-től számolandó közalkalmazotti szolgálati idővel rendelkező nő esetében szóba jöhet a prémium éves nyugdíj?
(Vagy az a megoldás már nem létezik?)
Válaszodat köszönöm! kormoska88
Kedves Veci!
Az 1953-as születésű 1971-től számolandó közalkalmazotti szolgálati idővel rendelkező nő esetében szóba jöhet a prémium éves nyugdíj?
(Vagy az a megoldás már nem létezik?)
Válaszodat köszönöm! kormoska88
Kedves gabusch!Én is elolvastam,igen érdekes az,hogy Londonban elöbb tudják mint itthon! Persze a korai nyugdijazás feltételeinek a szigoritása érdekes dolog fog lenni,de mit szólnak majd hozzá azok a 38-45 éves rendőrök,tűzotók,katonák,vámosok,börtönőrök akik valóban fiatalon,életük derekán mennek "öregségi" nyugdijba és élnek mint marci hevesen??? Remélem,hogy akiknek meg van a 40-42 éve azzal nem csesznek ki,épp elég ha megvonja a gyógyszerek támogatását is!
Kedves Veci.
Megvan a 41 év és 300 nap munkaviszonyom van , elinditottam a nyugdijazási kérelmemet, még nem kaptam választ de azt mondták telefonon hogy minden rendben. Azt szeretném kérdezni,hogy jár e az özvegyi nyugdij ha megkapom a határozatot. a férjem 2010 május 12 én hunyt el rokkant nyugdijas volt. 1 évig kaptam az özvegyi nyugdijat az a kérdésem feléled e az özvegyinyugdij ha én eltudok menni a 40 éves munkaviszonnyal nyugdijba.
Köszönöm szépen.
Kedves Veci!
Elnézést, de azt nem jeleztem, hogy nőként érdeklődöm.
Ezektől a "reform - elképzelésektől" aggódom.
Jól megszívják az 53-asok, ha az időpontot vagy a nyugdíszámítás módját "megreformálják", így a nyugdíjbavonulás előtt.......
Akkor csak reménykedhetünk?
kormoska88
kormoska88
Továbbra sem tudom, hogy nőként vagy férfiként érdeklődsz. Ha nőként, az én érzésem szerint nem változna, de március közepéig csak fellebben már végre a lepel a reform-elképzelések felett.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
5 év ápolási díj és előtte 37 év munkaviszony után tényleg csak a minimum nyugdíjat kaphatom?
57 éves nő vagyok 2011. július 13-án mehetek már majd 41 év munkaviszony után nyugdíjba. 1968 óta dolgoztam fodrászként majd a rendszerváltás után vállalkozó lettem persze minimálbéren és most öt éve kizárólag ápolási díjat kapok édesanyám ápolása miatt. Tényleg csak a minimális nyugdíjat kapom 28500,–Ft -ot vagy többet? Van lehetőségem valahogy megnövelnem egy esetleges befizetéssel a nyugdíjam összegét, mert más bevételre nem tehetek szert. A nyugdíjintézetben nem segítenek…
Van valakinek ismerőse aki ápolási díjról ment nyugdíjba?
Nem 1988-tól számolják egy bizonyos szorzó alapján ki a nyugdíjamat?
Kérem, segítsenek! Köszönettel: Andrea
Veci, Lyonee,
Köszönöm, a megerősítést,
remélem sikerül megegyeznem a munkáltatóval, hogy májustól már ne kelljen dolgoznom,
Veci az úgy nevezett "sétáló idővel" ötletet adtál!
Üdv. mindenkinek
Kedves Veci!
Köszönöm a választ!
Azért a mondatért, hogy: "a ma még hatályos törvény szerint"..... - fölöslegesen agggódom, vagy van esély arra, hogy változtatni fognak?!
Aggódó kormoska88
Sütike0531
Nem tudom az, de szerintem az összesen 40 év kellene. Ezért küldjétek be a K01-es nyomtatványt, de hátha valaki még válaszol nektek.
Üdvözlettel Veci
Anyu 18 éves kórától dolgozik most 54 éves 2 gyerekel volt csak gyesen 5 évig a többi 3 gyerekel csak szülési szabadságon mert az apám volt gyesen a kérdésem az lenne hogy még mennyi ideig kell dolgoznia hogy nyugdijba mehessen kedvezményesen. köszönöm az eddigieket is :)
irene54
Legyen meg a 42 év szolgálati időd, a +2% megéri, közben az utódod is betanítod. Lyonee is írta nem megy olyan gyorsan a tv. módosítás. A Szíjjártó P azt mondta, hogy a Nők 40 éves jogosultsági idővel kedvezményes nyugdíja nem változna. Higyjünk neki.
Üdvözlettel Veci
Sütike0531
Azt kérdezem, hogy a 36 év a gyermekekkel otthon töltött idő összesen? Az édesanyád életkorából és a gyermekekkel otthon töltött 5 évből arra következtetek, hogy a 36 évből nincs 32 munkaviszony, vagyis nincs 32 év munkavégzési idő, de mivel 5 gyermeket nevelt, így elég lenne 31 év munkaviszony, ha jól értelmezem a tv-t.
Mikortól van munkaviszonya, hány éves kora óta dolgozott? Volt-e tanulmányi ideje?
Mielőbb kérjen édesanyád jogosultsági idő megállapítást, itt most elakadtam.
Üdvözlettel Veci
irene54!
Nem megy az olyan gyorsan. Csak tölts ki a 42 évedet, inkább legyen 5 nappal több, mint kevesebb.
Kedves Veci,
hónapok óta mindennapos vagyok ezen a fórumon,
sokat tanultam Tőletek, és most egy kis megerősítést szeretnék kérni, mielőtt döntök.
Tegnap tudtam meg, hogy jogosult vagyok a 40 éves lehetőséggel nyugdíjba menni, mai napig 40 évem és 79 nap jogosultsági időm van, viszont 41 év és 255 nap
szolgálati időm. Szerettem volna márciustól nyugdíjba menni, de nem kaptam meg időben a határozatot,így csak április közepén mehetnék el,(be kell tanítanom az utódomat), ha most beadnám a felmondásomat.
Viszont hajlok mostmár arra, hogy junius 15-ig maradok, akkor lenne meg a 42 év szolgálati ídőm, ami ugye a számításnál 2%-ot jelentene.Többen viszont arra biztatnak, hogy ahogy lehet menjek, mert most a tavasszal hátha változnak a nyugdíj szabályok, de én erről nem hallottam semmit. Szerintetek is jól döntök, ha junius közepéig dolgozom?
Köszönöm a választ,Irene
köszönöm a választ.
További kérdésem lenne még pedig hogy az 5 gyerek csökkent-e valmit a negyven év szolgálati időből, vagy az mindenhogyan negyven év gyerekektől függetlenül.(Édesanyámnak a 36 év munkaviszonyba az 5 év gyes is benne van)
elszi54
Ha az orvos indokoltnak tartja és betegállományba vesz, akkor az is része a szolgálati időnek. Ha nyugdíjba akarsz menni, akkor gondolom te adod be a felmondást.
kormoska88
Ha nőként érdeklődsz, akkor a ma még hatályos tv. szerint az 59. szülinap utáni naptól kérheted az előrehozott nyugdíjat. Ha a szolgálati idő meglesz 40 év, akkor csökkentés nélkül.
Sütike0531
Ha édesanyádnak a munkviszony és a gyerekekkel otthon töltött idő összesen megvan 40 év, akkor a kedvezményes nyugdíjba mehetne. DE kérjen jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, küldje be a gyerekek eredeti sz. anyakönyvi kivonatát is. Addig ne mondjon fel, amíg nem biztos a 40 év jogosultsági időbe (de inkább 5 nappal több legyen, mint 1 nappal kevesebb).
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Szerintem a 36 év neki kb. szolgálati idő.
Üdvözlettel Veci
Jó napot!
Segitséget szeretnék kérni édesanyámnak 36 év munkaviszonya 5 gyereke 54 éves és 5 évet volt gyesen, előre láthatóan mikor mehet nyugdijba? Előre is köszönöm.
Kedves Veci!
1953. június 15-én születtem. 1974. szeptembere óta dolgozom közalkalmazottként.
Hogyan érint engem az előrehozott öregségi nyugdíj?
Mire számíthatok?
Köszönöm a választ. Kormoska88
Kedves Veca!
Köszönöm a gyors választ. A szolgálati időm ugyanannyi, mint a jogosultsági időm. Még egy kérdés, beteg vagyok /rheumatoid arthitis/, ez azt jelenti, hogy bármikor járó képtelen lehetek, de nem tudom, hogy elmehetek-e esetleg betegállományba, vagy az kitolja a felmondási időt.
Köszönettel: elszi54
Akác14
Úgy értettem a 60. évedet, mert 2013-ig meglesz a 42 év szolgálati időd. Ha van még kérdésed, nyugodtan írj, csak utalj arra, hogy férfiként érdeklődsz (nem tudok ennyi mindent "észben tartani".
elszi54
Már többször leírtuk Lyonne-vel együtt, hogy ha a munkavállaló mond fel akár nyugdíjazás okán (bármelyik nyugdíjazás), a törvény nem kötelezi a munkáltatót a felmondási idő/felmentési idő megadására, mert nem a munkáltató szüntetné meg a munkaviszonyt rendes felmondással, hanem a munkaválló. Csak szerencsés lehet az a személy, akinek megadják, a "sétáló időt" is. Ez munkavállalói/dolgozói felmondás!
A felmondási idő az utolsó munkahelyen eltöltött idő alapján kell számításba venni (ha jogtóddal szűnt meg, akkor úgy tudom olyan, mintha a korábbi munkáltatónál dolgozna).
Ha megkapnád a felmondási időt, akkor a felmondás beadási dátuma úgy legyen visszaszámolva, hogy biztos meglegyen a 40 év jogosultsági időd. Ha a szolgálati időd több. mint a 40 év jogosultsági idő, és ebben az évben meglenne egy kerek betöltött év (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb), akkor az +2% induló nyugdíjat jelentene. Mennyi a szolgálati időd, mert csak a jogosultsági időt írtad?
A felmondási idő a munkaviszony része, akár le kell dolgozni, akár felmentenek a munka alól ("sétáló idő").
Üdvözlettel Veci
Szia Veci!
Az előző kérdésemben (2011.02.23. 09:53) 60. évet és és 42 év szolgálati időt akartam írni 2013. szeptemberére.
Köszönöm az eddigi segítséget.
Akác14
Kedves Veci!
Több kérdésben is kaptam segítséget ezen a fórumon. Most az lenne a kérdésem, tegnap megkaptam az ONYF-től 2010.december 31-ig a josogultsági időt, ami 39 év és 239 nap. Kiszámoltam május 6-án lesz meg a 40 év.
Ebben az esetben van-e felmodási idő, annak letöltése alól /úgy, hogy munkaviszonyban maradok május 15-ig/ kaphatok-e felmentést? 2000.junius-tól 2002.január 31-ig közalkalmazotti jogviszonyom volt erre a felmondási időm 30+30 nap. 2002.január l-től, már nem,mint közalkalmazott, hanem annak jogutódjaként ismét alapból 30+20 év a felmondási idő. Vehetik kétszer a 30 nap alapot. Válaszát megköszönve,üdvözlettel: elszi54
Akác14
A korengedményes nyugdíj, előrehozott nyugdíj esetén is max. 8,4 %-al csökkentett lesz a nyugdíjad. Csak a korbetöltéskor nem lesz csökkentés a ma még hatályos törvény szerint.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ(2011.02.23. 09:16).
Csak még egy kérdés.
Ha betöltöm a 60. évet és meg lesz a 40 év szolgálati időm (előreláthatólag 2013. szeptemberében), akkor teljes nyugdíjra leszek jogosult a jelenlegi szabályozások alapján?
Üdvözlettel: Akác14
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02