Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.10.03. 10:32

varga edit
Nem vagyok járatos a vállalkozási dolgokban. De úgy gondolom, (lehet, hogy nem jól), hogy a Nyugdíjbiztosító nem a váltás tényét, hanem a jogosultságot vizsgálja.
A helyetekben én bemennék a Nyugdíjfolyósítóhoz és személyesen is érdeklődnék. DE, hátha valaki tájékozottabb is válaszol itt neked.

Üdvözlettel Veci

Saby # 2011.10.03. 10:55

Köszönöm a segítséget és a válaszokat mindenkinek.
Szép napot!
Szabi

somarka # 2011.10.03. 11:39

hars52!
Kedves Zsuzsa!
Ma ismét bent voltam a TB-ben, leadtam a papirokat a 40 éveshez, DE még kérnek valamit. A 2010. és 2011.évre nyenyi lapot. Ez nem szünt meg? Azt a nyenyit kérik, amit az APEH-hoz beküldött a cég. Volt ilyen?
Elképesztően sokan voltak ma d.e.! 1/2 10-kor 80-an voltak előttem, de délre azért végeztem. Volt olyan, hogy már nem engedtek be az épületbe több embert, az utcán állt a sor, bent még a lépcsőkön is ültek.
Kérek szépen még egy kis segitséget, hogy mit várnak tőlem.
Szép napot és köszönöm!
somarka

csera # 2011.10.03. 11:49

varga edit
Nem kell parázni, ez normál ügyintézési forma, csak a papírok legyenek rendben. Az 1 személyes kft-ben a férjed tagi jogviszonyban volt biztosított, ez nem jogosít korkedvezményes nyugdíjra. Ezért kellett a változás munkaviszonyra. Itt már a munkáltató (ha feltételek adottak)megválthatja a háralévő időt.
A könyvelőtök tudni fogja, hogy mit kell előkészíteni ehhez az ügyintézéshez - beszéljétek meg.

C a s a b l a n c a # 2011.10.03. 12:01

Hétfőn nem szabad ügyintézni, csekket fizetni, hivatalba, szolgáltatókhoz mászkálni! Péntek délben vagy zárás előtt 10 perccel senki sincs ilyen helyeken, akkor kell menni!

hars52 # 2011.10.03. 13:27

Somarka!
A NYENYI adatszolgáltatás valóban megszünt 2010.01.01-től, de a program az onyf honlapján attól még megvan, és a cégek le tudják tölteni és meg tudják csinálni. Kérjed a cégedtől a NYENYI adatlapodat. Én 2011.03.16-tól vagyok nyugdíjas és tőlem is kérték, és be is adtam.
üdv: Zsuzsa

hars52 # 2011.10.03. 13:31

Somarka!
A NYENYI adatszolgáltatást anno nem az APEH-nak kellett beküldeni, hanem a Nyugdíjigazgatóságra minden év ápr. 30-ig, az előző évről. De már nem kell. Ettől független minden munkáltató meg tudja csinálni.

miklos123 # 2011.10.03. 13:45

52-es születésű férfi vagyok, tehát (eddig még) érdekelt a csökkentett összegű előrehozottban. Az eddigiek szerint viszont nekünk már erre nem lesz lehetőségünk (kivéve, ha közalkalmazott, 30.A §, felmentés, satöbbi, tehát nem sokan).
Jól értem tehát, hogy aki 51. dec. 31-es, az elmehet csökkentettbe, aki pedig 52. jan. 1-es, az majd csak két és fél év múlva rendes (?) nyugdíjba? Semmi átmenet? Elméletileg (és a gyakorlat is valami ilyen lesz) akkor két és fél évig a magyar férfiak nem mennek majd nyugdíjba?
Tényleg így lesz? Normálisak ezek? Nincs nekünk valami érdekképviseletünk, ahol ezt legalább fel lehet vetni? (Iván László?)
Nekem van munkám, de aki munkanélküli 52-es, az most kapott még két évet hozzá?
Választ szeretnék kapni, legalább ezen a fórumon.
Köszönöm: Miklós

ancsika11 # 2011.10.03. 14:55

Szeretném megkérdezni, hogy a határozatban a szolg.idő adatlapon mit jelent a 84-es és a 01 kód?
Köszönöm szépen ha válaszoltok

tibi52 # 2011.10.03. 16:01

Miklós123!
A tervezett szerint igy van.Én 52.január01.-én születtem,és úgy néz ki,hogy hiába van 42,5 év szolgálati időm,1 nap miatt rá kell húzni még 2,5 évet.Nekem is van munkám,de szívesen átadtam volna a helyemet az ifjúságnak.Hát nem röhej?! Ilyen okos képviselőkre szavaztunk. Tibor

Veci # 2011.10.03. 16:05

miklos123
A kiszivárogtatott tervezet szerint úgy értelmezhető ahogyan te fogalmaztad. Remélhetőleg nem tesznek különbséget az azonos korosztály szerint. A közalkalmazottnál, ha megkapja a felmentési időt, annak az áthúzódása miatt tennék be gondolom az átmeneti részt, de nem tartom így igazságosnak.
A professzorra annyira nem építenék, mivel tavaly a nők nyugdíja esetén is értelmezési probléma volt az ő kommunikációjában is szolgálati idő és munkaviszony fogalmában. Emiatt többen munkanélkülikké váltak, mert a munkáltató is számított arra, hogy a jogosult nyugdíjas lehet, de "megijedtek" a törvénykezéskor, hogy ha a szolgálati időt veszik figyelembe, akkor túl sok nőt érint, ezért kivették a tanulmányi időt és még sokmindent ami a szolgálati időbe meg beleszámít.
Szerintem a 2/3-al szemben nem igazán találni, aki eredményesen tudna képviselni bennünket, a mostani idősügyi képviselet döntő többsége kormányoldali.
Érdekeinket a demonstrációkon lehetne érvényesíteni, csak sajnos félő, hogy nem hallja meg, akinek kellene.
Meg lehetne éppen próbálni ide beírni a professzor úrnak(nagyon sok eredményt nem képzelek hozzá):
http://www.parlament.hu/…pv.kepv_adat?…

Vagy, a saját képviselőnknek írni.

Üdvözlettel Veci

varga edit # 2011.10.03. 16:16

Kedves Veci,és Csera.
Köszi az infót,de mivel időben senki sem reagált,így izgulva de rohadt mérgesen bementünk a nyufiba.A méreg azért,mert már előre köszönnek nekünk annyiszor hivogatnak be.Na de ha igaz,akkor vége.Elfogadtak mindent,csak a NAV-ot kérdezik meg,hogy van-e tartozásunk.

Na köszi mindenkinek a sok tanácsot,sokat tanultam belőle.Legközelebb az én 40 évesemmel jövök tanácsokért.Sziasztok.

geszty # 2011.10.03. 18:09

Kedves Fórumozók! Előrehozott nyugdíj ügyben szeretnék én is tanácsot kérni.
Előrehozott csökkentett nyugdíjba szeretnék menni dec. végén, 37 év szolgálati idővel, 59 évet betöltve. (42 évem lenne, de sajnos 5 kft-s évem elveszett, mivel nem fizették a tb-m.)
Köztisztviselőként dolgozom, jövő év ápr. 20-án lenne esedékes a 35 éves jubileumi jutalmam.
Munkáltatóm első reakciója az volt, hogy változtak a jogszabályok, előrehozott csökkentett nyugdíjnál egyáltalán nem biztos, hogy megkapom a jubileumi jutalmat, ill. ha igen, csak abban az esetben, ha az esedékessége napján még munkaviszonyban állok, de még utánanéznek, mert nagy érvágás a hivatalnak, hirtelen 4 nyugdíjba menő dolgozó.
Ha mégis mehetnék az idén nyugdíjba, mikortól kérjem a felmentésem, ill. mikor nyújtsam be a a nyugdíjazási kérelmem.
Ha csak jövőre sikerül a nyugdíj, akkor már gondolom az új alapnyugdíj és egyebek szerint számolják majd ki.

Előre is köszönöm a segítséget.

ancsika11 # 2011.10.03. 18:37

Senki sem tudja a ma 16.55-kor feltett kérdésemre a választ?

Korall54 # 2011.10.03. 19:11

ancsika11
Az én határozatomban minden szolg. idő 01-es, benne a nappali egyetem ideje is. De:az egyetemi tanulmányi idő + mégegyszer fel van tüntetve 86-ossal is.
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

buraika # 2011.10.04. 06:23

Kedves Fórumozók.
Édesapám 51. születésű férfi, elindította az előrehozott öregségi nyugdíját. Megállapították, hogy a 37 év munkaviszonyhoz 10 hónap hiányzik. Egyéni vállalkozóként dolgozott 2009-ig, és sajnos nem minden hónapban tudta fizetni a járulékokat, így vannak elmaradásai. Telefonon azt az infót kaptuk a nyugdíj folyósítótól, hogy ha egybe befizeti a 10 hónap elmaradását, 10x21.400,-Ft-ot, akkor jogosult lesz nyugdíjra. Gondoltuk kölcsönkérünk, viszont, akitől kértünk pénzt, biztosítékot akart, hogy lesz miből visszafizetni, így bement édesapám személyesen a nyugdíj folyósítóhoz igazolásért a fentiekről, akkor viszont már azt az infót kapta, hogy mégsem fizetheti be egy összegben a tartozást, hanem 10 hónapon át havi 26.520,- Ft-ot kell fizetnie a jelenlegi minimálbér után kiszámolva, kapott is 3 csekket erre az évre, és így csak jövő augusztustól tud nyugdíjba menni. Jogilag ez tényleg így van? Éveken át írt az APEH, hogy fizesse be a fent írt elmaradását, most, hogy befizetné, nem lehet??? Kérem segítsenek, hogy jogilag melyik változat a helyes!
A válaszokat előre is köszönöm.
buraika

JJ51 # 2011.10.04. 08:12

Kedves Veci!
És más szakértők!

Feleségem 1953. augusztus 31-én született.
39 év szolgálati idővel rendelkezik.
Döntési helyzetbe került:

• munkáltatója támogatná a korengedményes nyugdíjba menetelét. Ebben az esetben jövőre vajon marad-e nyugdíjas, vagy ugyanúgy átminősül korhatár előtti ellátássá 2012. januártól, vagy akkortól amikor 59 éves lesz?
  • Várja meg a 40 éves lehetőséget? Ez 2012. augusztus közepe. Vajon megmarad-e a törvény, illetve nem minősítik át ezt is korhatár előttivé?
  • Várja meg az 59 éves kort, amikor a tervezet szerint elmehet a korhatár előtti ellátásba?

Kíváncsian várom a választ. Különösen az első variáció érdekel, mert tudom, hogy a többinél meg kell várni a törvényt. Bár lehet, hogy az elsőnél is?
Végkimenetel szempontjából egyáltalán van különbség, ha eltekintek attól, hogy fél évvel korábban mehet el, ha a korengedményeset választja?

Előre is köszönöm:
József

Veci # 2011.10.04. 10:23

JJ51

• A korengedményes nyugdíj is átalakul korhatár alatti ellátássá a kiszivárogtatott tervezet szerint
  • a korengedményes nyugdíja csökkentett lenne, mivel nincs meg a 40 éves szolgálati ideje.
  • a nők 40 éves jogosultsági lehetőségéhez TALÁN nem nyúlnak (még most), de ezt a törvénykezés időpontjában láthatjuk majd. Nem mindegy, hogy a jogosultsági idő vagy a szolgálati ideje 40 év.
  • Ha maradna a nők 40 évese (munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött idő együtt 40 év), akkor azzal kb. jobban járna.
  • ha 40 év szolgálati ideje és nem a 40 év jogosultsági ideje lesz meg augusztusban, akkor csak az 59. szülinaptól lehet korhatár előtti ellátása. Kérjen jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, M05-ös pótlapot és a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát is küldje be a Nyugdíjbiztosítónak. https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Itt informálódj, újabbat nem találtam:

Üdvözlettel Veci

JJ51 # 2011.10.04. 11:59

Kedves Veci!

Nagyon köszönöm a gyors választ.
Mi is erre gondoltunk.
Az ONYF-en túl vagyunk.
K01-et kitöltöttünk, de M05-öt nem.
Viszont bekérték a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát, illetve kértek foglalkoztatói igazolást.
Ezzel elvoltak több mint két hónapot, utána küldtek Határozatot.
Ebben jogosultsági idő szerepel, a 39 év.
Gondolom a későbbi intézéshez ez így elég lesz.

Üdvözlettel:
József

buraika # 2011.10.04. 13:09

Kedves Veci és más Szakértők!

Lenti kérdésemre nagyon várom a válaszukat, holnap vagy pénteken szeretnénk visszamenni az OFNY-be, és jó lenne, ha felkészültebbek lehetnénk, mert sajnos mindenféle törvényt és paragrafust tolnak az orrunk elé, amit nem igazán tudunk értelmezni.
Előre is megköszönve,
Buraika

ancsika11 # 2011.10.04. 14:58

Korall! Köszönöm szépen a válaszod, de a 84-es kódot még mindig nem tudom hogy mit takarhat. Esetleg tudja valaki?

Veci # 2011.10.04. 17:43

buraika
Ebben a problémában nincs ismeretem, mármint a lemaradás pótlásával kapcsolatban. Azt viszont tudom, hogyha valaki szolgálati idő szerzésre megállapodást köt a Nyugdíjbiztosítóval, akkor csak havonkénti befizetés lehetséges, és visszamenőlegesen nem lehet fizetni (a férjemnél így szerettünk volna 40 napot visszamenőleg megváltani).
Lehet, hogy a ti esetetekben is ez áll fenn, vagy hasonló. A tervezett változások szerint, ha meglesz a betöltött 37 éve, akkor szerintem kérheti a korhatár előtti ellátását (kb. ez lesz 2012-től). Az a járulék nem fizetéssel járó 10 hónap megszerzésére úgy gondolom, hogy kellene megállapodást kötni a Nyugdíjbiztosítóval.
Ezt olvassátok el, talán segít a tájékozódásban:

Tájékoztató az öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése céljából köthető megállapodásról
http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

szafika # 2011.10.05. 03:00

Ancsika11, nem lehet, h a 84 = a ledolgozoztt 42 év utáni % lenne, semmi más 84 -et nem találtam, nekem annyi évem van , azért gondolom, de lehet , h nem olvastam elég figyelmesen, mert én nem láttam kódokat.

Korall54 # 2011.10.05. 06:27

Ancsika11
A -tól - ig dátumból nem tudod kikövetkeztetni, hogy akkor mit csináltál, ami 84-es tipusú idő?

Szafika
Tulajdonképpen nem kód, hanem a beszámított napok tipusa ez a szám. A határozat elején van, a dátum szerint kimutatott napoknál. (Én is csak egy kis agyalás után jöttem rá, hogy nálam mi a 86)

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

tilda53 # 2011.10.05. 06:53

Ancsika11
Nálam is van 86-os kód (84-es nincs!) de az ig.módja oszlopban látható, h. mit jelent. Pl. PTP=passzív táppénz, MNJ=munkanélküli járadék, LECKE=leckekönyv a felsőfokú tanulmányoknál. És valóban az időpontból ki tudod következtetni, h. hol voltál, mit csináltál akkor. Vagy éppen meg is kérdezheted az onyf-et. Azután meg, ha összeadod ezeket az időket, akkor ki kell jönnie a szolgálati és jogosultsági idő különbsége(ez utóbbi kell a nők 40-éveséhez.
Üdv: Tilda53