Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.02.23. 08:16

Akác14
Honnan tudnánk (Korall54 és én is), hogy te férfiként érdeklődsz, ha nem írod meg? (legalábbis az előző beírásodból ez nem derül ki, amit itt olvashattunk: 2011.02.22. 08:57. Esetleg korábban már jelezhetted, de már ennyi válasz és fórumozó kérdés mellett nem emlékezhetek/emlékezhetünk rá).
Ebben a topicban az előrehozott nyugdíj a fő téma, már annyira a NŐK nyugdíja körül forog a gondolatunk (40 év jogosultsági idővel nyugdíjba vonulás, 59. évesen előrehozott nyugdíjba vonulás), hogy fel sem merült bennünk, hogy te férfiként érdeklődsz.

NOS!
Akkor tájékoztatlak, mint férfi érintettet. Az 1953-ban született férfi esetében (40 év szolgálati idő meglétével) a munkáltató a 61. szülinapig kell, hogy fizesse a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelést, ezt egy összegben kellene befizetni a Nyugdíjfolyósítóhoz, ha megállapodást kötne veled a munkáltató (amelyre törvényileg nem kötelezhető a munkáltató, mert 3 évi nyugdíj, stb. összege nagyon sok, a munkáltatónak nincs gazdasági haszna ennyit kifizetni).
Ha már meglenne a 42 év szolgálati időd, akkor 60. szülinapodig kellene ezt a sok pénzt befizetni előre, egy összegben. Ebben az esetben a 18/B.§ (3) b) pontot tanulmányozd, a lentebb írt kormányrendeletekkel: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Csatolom neked az onyf tájékoztatót, de nézd meg a kormányrendeletet is, hogy minél többet tudjál meg a korengedményes nyugdíjról:

docid=99600181.KOR
Egyébként a korengedményes nyugdíjhoz a megállapodás megkötéséhez te rendelkezel az életkori és szolgálati idő feltétellel is, nincs akadálya a megállapodásnak, max. a munkáltató ennyi pénzt nem biztos, hogy beáldozna. Ettől ha létszámot akarna csökkenteni, még a végkielégítés ( az 58. szülinaptól már kiemelt végkielégítés is lenne) is kevesebbe kerülhetne, attól függ milyen hosszú az adott munkahelyen a munkaviszony.

Üdvözlettel Veci

Akác14 # 2011.02.23. 07:26

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat, de azt hogyan érted: a munkáltatómnak az én esetemben nem kell sokat fizetnie. 1953. február 25-én született férfi vagyok. Meddig kell fizetnie megállapodás alapján a munkáltatómnak, ha korengedményes nyugdíjba szertnék menni még az idén? Egyébként idén szeptemberben lesz meg a 40 év szolgálati időm.

Kedves Korall!
Szerintem rám nem vonatkozik az általad leírt 59. szülinapom elérésével járó előrehozott teljes összegű nyugdíj lehetősége. Szerintem az nőkre vonatkozik (?).

Üdvözlettel: Akác14

Veci # 2011.02.22. 20:30

Klára53
Ebben az évben te előrehozott nyugdíj életkori feltételeivel nem rendelkezel. A korengedményes nyugdíjhoz viszont igen, de ehhez a munkáltató megállapodására van szükség, ha vállalja, hogy egy összegben befizeti a nyugdíjadat az 59. szülinapodig. Erre a munkáltatót nem lehet kötelezni, de a te esetedben ez szinte alig lenne kiadása a munkáltatónak, hátha bevállalná (jelzem nem kötelezhető rá).
Tekintettal arra, hogy a szolgálati időd évvégéig eléri a 40 évet, így csökkentés nélküli nyugdíjad lehetne.
ITT a tájékoztató a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban: http://www.onyf.hu/?…

liza 54
Még légy egy kis türelemmel, ha minden adat rendben, mindent beadtál, nemsoká megkapod te is a végzést.

Üdvözlettel Veci

liza 54 # 2011.02.22. 20:13

Nagyon tetszett a mai felvetés mely szerint,írjanak azok a nők kiknek már sikerült a 40 éves nyugdíj.Már 01 05.én beadtam a nyugd.kérelmem,de azóta sincs semmi.Nagyon jó volt olvasni naponta nézegettem a Fórumot és sokat segitett a várakozásban mások sikere.üdv.Liza54

Korall54 # 2011.02.22. 19:21

Akác14 és Klára53!

Nem szeretnék a magánügyeitekben vájkálni, mert lehet, hogy nagyon nyomós okotok van 2011. dec. 30-ig nyugdíjba menni.Azon gondolkodtam, vajon miért nem várjátok meg az 59-ik szülinapot, ami 2012 elején van mindkettőtöknek (csak 1-2 hónappal később, mint 2011. év vége) és akkor előrehozott teljes összegű nyugdíjat kaphatnátok a tv mai állása szerint: 18/A § (1) a, b.
  • 53-as nő, 40 év szolgálati idő, 59 éves kor.
Lehet, hogy ti már tudjátok, hogy ezt a §-t el fogják törölni és ezért szeretnétek mindenáron 2011-ben nyugdíjba menni?

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Klára53 # 2011.02.22. 18:38

Kedves Veci!

A segítségét szeretném kérni. 1953. január 17-én születtem, így kérelemmel fordultam a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz, amelyben kérelmeztema szolgálati idő elismerését. A bírálat a napokban érkezett meg. Ebben leírják, hogy a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő: 39 év 91 nap;
a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehet jog. idő: 37 év 162 nap;
ebből kereső tevékenységgel töltött: 31 év 159 nap;
a nyugellátás összegének kiszámításánál, a mérték megállapításához: 39 év 91 nap vehető figyelembe. (2010. december 31-ig)
A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy korengedményes vagy előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult vagyok-e 2011-ben. Amennyiben igen, akkor azt hogyan lehet igénybe venni.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Klára

mimi52 # 2011.02.22. 15:51

Sziasztok!
Az érdekelne engem, hogy ha dec. 30-án dolgozom utóljára, és 31-től lennék nyugdíjas, jelenthet-e ez valami gondot. /Pl.ha 2012-től már nem jár a közalkalmazotti jubileumi jutalom, még én megkaphatom-e. stb./ Előre is köszönöm a választ.

Veci # 2011.02.22. 15:32

Akác14
A munkáltató köt megállapodást a munkavállalóval, ha nincs meg a 40 év szolgálati időd, akkor csökkentett összegű lesz, de neked évvégéig meglesz. A munkáltatót nem lehet kötelezni a megállapodás megkötésére, a te esetedben nem sokat kellene fizessen, hátha megköti veled a megállapodást. Te rendelkezel az életkori feltétellel ebben az évben (63-58=58 évesen) és a szolgálati idő feltétellel is.

gabi5453
A ma még hatályos törvény szerint az előrehozott nyugdíjra lesz lehetőséged 59. évesen. Sajnos a jogosultsági időd nincs meg 40 év. Talán felsőoktatásban tanultál?

Jocó51
Abban nem vagyok jártas, ha valaki a szolgálati idejét nem mind Magyarországon szerezte. Úgy tudom, hogy ahhoz, hogy beszámítsák a romániai szolgálati idődet, Magyarországon 20 évnek meg kell lenni (ez az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő).
A kettő együttvéve jogosulttá tenne az előrehozott nyugdíjra, ami max. 8,4 %-al csökkentett.
Március vége után ismét lesz kalkulátor, most még nincs meg a valorizációs szorzó. Aki nyugdíjba vonulhat addig, azok nyugdíjelőleget kapnak, amíg a szorzó nem lesz meg.
DE ajánlom, hogy kérj szolgálati idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, és kérj próbaszámítást is.

Üdvözlettel Veci

Jocó51 # 2011.02.22. 11:47

Kedves Veci, egy kis segítségre lenne szükségem.
1951.09.03-án születtem Szatmárnémetiben, 1989 májusáig Romániában éltem és dolgoztam. A Nemzetközi Nyugdíjügyek Főosztálya ez évi értesítése alapján Romániában 16 év és 30 nap, Magyaroszágon pedig 1989.06.01-től 2008.12.31-ig 19 év 219 nap szolgálati időt szereztem. Mivel 2001 óta megszakítás nélkül ugyanannál a cégnél dolgozom, 2011.09.03-án így 38 év 4 hónap szolgálati időm lesz.
Kérdéseim:

1. Milyen nyugdíjra leszek jogosult 2011.09.03-a után? Hogy járnék jobban anyagilag?
  2. Ha 2011.09.03-án elmennék előrehozott öregségi nyugdíjba, 2,6 %-kal lenne-e kevesebb a nyugdíjam? (12 x 0,1% + 8 x 0,2%) Ebben az esetben milyen feltételek mellett dolgozhatnék tovább, ha a tulajdonos, akinél dolgozom úgy döntene, hogy tovább dolgozhatok?
  3. Mivel tudom az éves jövedelmeimet és a ledolgozott napokat 0989.06.01-től, hol tudnám a várható nyugdíjamat kiszámítani? (Tavaly találtan az Interneten ilyen kalkulátort, de már nem emlékszem, hol, ráadásul az 2010-es volt...)

Válaszodat várva maradok tisztelettel:
Jocó 51 Szatmár

gabi5453 # 2011.02.22. 10:22

Kedves Veci, egy kis segítségre lenne szükségem.1953.09.24-én születtem és nyugdíjba szeretnék menni.Ma kaptam meg a "szolgálati idő elismerési kérelem elbírálását", melyen a következő adatokat szerepelnek:

• nyugdíjjogosultság megállapításához figyelembe vehető szolgálati idő: 42 év 131 nap
  • nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idő: 37 év 316 nap
  • ebből kereső tevékenységgel járó vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban szerzett jogosultsági idő: 32 év 315 nap
  • nyugellátás összegének kiszámításánál a mérték megállapításához: 42 év 104 nap

Szeretném megkérdezni, hogy melyik nyugdíjra vagyok jogosult.

Tisztelettel: Gabi

madge # 2011.02.22. 07:59

Nagyon köszönjük a segítséget!!!!!

Akác14 # 2011.02.22. 07:57

1953. február 25-én születtem.
2010. december 31-én a szolgálati időm 39 év 109 nap volt.Jelenleg is dolgozom.
Szeretnék 2011. december 31-ig korengedményes nyugdíjba vonulni.
Tudom, hogy a korengedményes nyugdíjba vonuláshoz megállapodást kell kötnöm a munkáltatómmal.
A megállapodást akkor is meg kell kötnöm, ha a csökkentett (max. 8,4%) nyugdíjat is elfogadnám?
Az 1953-ban születettek részére csak abban az esetben van lehetőség korengedményes nyugdíjba menni, ha ebbe a munkáltató is beleegyezik?
Olvastam egy kulcsmondatot:"Korengedményes nyugdíj akkor állapítható meg, ha a munkavállaló a korengedményes nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges életkort és szolgálati időt 2011. december 31-éig betölti, illetve megszerzi".
Én mind a kettővel rendelkezem.Milyen módon tudok elmenni korengedményes nyugdíjba, vagy milyen lehetőségem maradt a nyugdíjba vonulásra?

foto # 2011.02.21. 17:13

Veci!
Nagyon köszönöm a segitségedet!
Megfogadom a tanácsodat.

Üdvözlettel foto

Kocsis Éva # 2011.02.21. 16:24

Kedves Veci !

Ismét köszönöm a segítséget.

Veci # 2011.02.21. 16:03

foto
Mint javasoltam, menj el pszichiáterhez, ebben az aggodalmas időszakban hasznos segítség lenne.

Üdvözlettel Veci

tinka46 # 2011.02.21. 15:08

Veci! hálásan köszönöm a gyors válaszodat))

tinka46 # 2011.02.21. 15:08

Veci! hálásan köszönöm a gyors válaszodat))

foto # 2011.02.21. 15:07

Veci!
2o1o-ben kértem szolgálati idő elismerést.
2oo9 dec.31.-ig volt 4oév 213 nap. ebből kivonom a munkanélkülit és a passzivtp.össz:698 nap.
2o1o évem 365 napot jelent munkában. És ehez jön az idei év.Február 9-én ujra beadtam a kérelmet,most arra várok.Ha jol számoltam 4o évem meglesz ápr.3o-án, a 42 év
munkaviszony jun.1-én.Ha jol szémoltam!!!
Csak addig kitudjam huzni valahogy!

Üdvözlettel foto

Veci # 2011.02.21. 14:48

Kocsis Éva
A 40 év jogosultsági idővel nem tudsz még nyugdíjba menni, mivel nincs 40 éved még szolgálati időben sem.
A ma még hatályos tv. szerint

• a te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod: 64-2=62 év,
  • az előrehozott korkedvezményes nyugdíjkorhatárod 62-3=59 év. Ez max. 8,4 %-al csökkentett.
  • a jogosultsági idővel kb. 2013 szeptemberben lennél jogosult. Kérj jogosultsági idő megállapítás a K01-es nyomtatványon.

Szolgálati idő szerzésre a Nyugdíjbiztosítónál lehet megállapodást kötni, de ez nem számítnana bele a jogosultsági időbe.
Olvasd el az alábbi tájékoztatókat:

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.21. 14:39

foto
A korengedményes nyugdíjra a munkáltató köti a megállapodást, nem a munkavállaló járja ki, hiszen a fizetési kötelezettség is a munkáltatót terheli.
Ha jól értem, akkor a munkáltatód kifizetné a korengedményes nyugdíjad (+postaköltség+nyugdíjemelés) az 59. szülinapodig. Hát ez meglepne, mert csak pár hónapig kellene téged munkaviszonyban tartani azért, hogy nyugdíjba mehess a 40 év jogosultsági idővel.
Ameddig tudsz maradj táppénzen, kérj a pszichiáterhez beutalót és ő is táppénzen tud tartani.
TE semmiképpen ne mondj fel, ne menj bele közös megegyezésbe, ha ezáltal veszélybe kerülne a 40 év jogosultsági időd, és ne adj okot rendkívüli felmondásra sem.
Jó lenne, ha a munkaviszonyod fennállna legalább június 8-10-ig. Ezt beszéld meg a munkáltatóval, mert neki kevesebbe kerülne a te járulékaidat júniusig kifizetni, ha már nem lehetnél táppénzen, mint a korengedményes nyugdíjra.
Ha a munkáltató mondana fel, akkor járna felmondási idő (az is a munkaviszony része), és hosszú munkaviszony esetén még végkielégítés is.
Lehet, hogy én megpróbálnám az egyezkedést a munkáltatóval, hogy el tudjak menni júniusban nyugdíjba.
Ha nem vagy biztos a jogosultsági idődben, azonnal kérj (mindenképpen) jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon, nehogy elszámold magad. ITT találod:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Kocsis Éva # 2011.02.21. 14:28

Tisztelt Fórumozók !

1955-ben születtem és ez évben meg van a 38 év szolgálati időm és van 2 év korkedvezményem amit az egészségkárosító munkakörben eltöltött munkáért kaptam, így akkor 40 évem van.A munkát 1973 szeptemberben kezdtem,azóta folyamatos,2 gyermekem van és 5 évig voltam GYES-en.
Szeretném tudni,mikor és milyen lehetőséggel mehetnék el leghamarabb nyugdíjba ,akár előrehozott csökkentett megoldással is,mivel a munkahelyemen nagy a bizonytalanság.
Van e arra lehetőségem,hogy legvégső esetben a szolgálati idő megváltásával éljek ,és ha igen akkor azt hol kell kérvényeznem,be­fizetnem /persze ha betudom fizetni/ ?

Hát most jó nehezet kérdeztem,de biztos van aki jártas ebben ,és kérem az legyen szíves segítsen.

Előre is köszönöm.

Kocsis
email:erdeklodo55@citromail.hu

Veci # 2011.02.21. 14:23

madge
A szolgálati ideje alapján, csak 62 évesen mehet öregségi nyugdíjba.
Az előrehozott nyugdíjhoz az 1951-ig születetteknél 38 év kellett, a csökkentett összegűhöz pedig 33 év, nézzétek meg, hogy a gyermekkedvezménnyel van-e ennyi ideje. Ő rá még a 2008 előtti tv. vonatkozik szerintem. Legkésőbb az 1951-ig születetteknek volt gyermekenkét 1 év kedvezmény, max. 3 év ha 3 vagy több gyermeke van.
DE úgy látom azzal sincs meg elég éve, hogy hamarabb nyugdíjba mehessen, mint 62 év.

Üdvözlettel Veci

foto # 2011.02.21. 14:05

Veci!
Helyzetem a következő:
Okt.18-án beteg lettem.Dec.1-től megszünt a munkahelyem.
A munkáltatom azt mondta,munkát nem tud adni.
Maradjak tp.-zen még elnem érem a 4oéves kedvezményes nyugdijat ami számitásom szerint jun.2.,vagy kérjek a nyugdijbiztositotol korengedményes nyugdijhoz papirt és küldjem el neki aláirásra.És kifizeti 59éves koromig amit kell.A 4o éves és a 42 éves munkaviszony majdnem egybe esik.A problémám az,hogy a dokim nem akar már tp.-n tartani.Tp.után hogyan van a felmondás?
És kimonjon fel Ő? vagy én? Szerintem Ő.De hogyan huzzam az időt jun 2-ig?

Üdvözlettel foto

madge # 2011.02.21. 13:49

Kedves Hozzáértők!

Sajnos nem nagyon igazodunk el a jogi útvesztőkben és édesanyámnak szüksége lenne egy kis segítségre. Remélem valaki tud nekünk válaszolni. Nos, az a kérdés, hogy betöltötte a 60. életévét (1950.12.24-én született), 26 év és kétszáz-valahány nap munkaviszonya van. Az utóbbi években sajnos olyan munkát nem talált, ahol tisztességesen bejelentették volna, így arról nincs papír. Az a kérdésünk, hogy mikor mehet el legkorábban nyugdíjba? Illetve hogyan juthatna valamilyen jövedelemhez? (Most is dolgozik, de a helyzet nagyon elkeserítő.)

Előre is köszönöm a segítséget.

Veci # 2011.02.21. 13:38

tinka46
A ma még hatályos törvény szerint te legkorábban 60,5 évesen mehetnél el előrehozott nyugdíjba minimum 37 év szolgálati idővel, és a nyugdíj max. 8,4 %-al csökkentett. A te öregségi nyugdíjkorhatárod 63,5 év.
Olvasd el a 18/B.§ (3) a) pontot:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci