Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.12.19. 10:15

Kedves pejan!
Örülj a dtida válaszának, mert itt a fórumon csak ő tudja 1000 %-ra a tutit.

Audrey77
Hars52 megírta mi a lehetősége édesapádnak. Nem mennék mostmár bele, hogy az idegeskedést bevállaljam, ha tényleg a munkáltató nem fizetne, akkor minden bukik, azon a 6 napon már nem múlik semmi, ugyanis a korengedményes nyugdíj (édesapádnak 6 nap) átalakul korhatár előtti ellátássá. Az ő esetében egyébként sem lenne most 2012. januártól emelés.
Ezért tegyétek azt, hogy írásban történjen meg a felmondás (akár közös megegyezéssel), és kezdje meg a felmondási idő letöltését még most 2011-ben. Ha a felmondási idő több lenne, mint a 60. szülinapid, akkor se izguljatok, mert ha az letelik, majd akkor kérje a korhatár előtti ellátást, ami ugye nem nyugdíj, de mellette az éves keretösszegig még vállalhat munkát.

Üdvözlettel Veci

Audrey77 # 2011.12.19. 09:33

Kedves Hars52!

Nagyon köszönöm a válaszodat, ez járható útnak tűnik, kár, hogy nem előbb hallottam róla.

Viszont a korengedményes nyugdíj intézését apukám időben elkezdte, novemberben megszületett a megállapodás, be is adta a nyugdíjfolyósítónak a szükséges papírokkal együtt, és ott be is fogadták. Egyedül a munkaügyi központos bejelentés maradt el, de ma felhívtuk őket, és azt mondták, ez a Munkáltató dolga lett volna, de még pótolható. A munkaviszony megszüntetésére irányuló jognyilatkozat, azaz felmondás maradt már csak hátra, de azt közös megegyezéssel bármilyen dátumra írhatjuk még. A korengedményeshez a december 30-i felmondási hatály szükséges.

A dilemmám az, hogy a 6 napra járó korengedményes nyugdíj után (amit a munkáltató fizet) az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig terjedő időszakra korhatár előtti ellátásra lesz apukám jogosult?

Mi van, ha a cég mégsem fizeti ki a korengedményes nyugdíj összegét? (Vagyonőr cégről van szó, tudjuk, mennyire korrektek.)
Akkor bukta az egész, és csak az öregségi nyugdíj marad 62,5 évesen?

dtida # 2011.12.19. 08:13

Kedves pejan!

Én, több hozzászóló véleménye ellenére nem látom olyan katasztrofálisnak a helyzetedet.

December elsejéig te ugyanúgy és ugyanannyi szolgálati időt szereztél, mint egy más, veled megegyező teljesítményű nem-magánpénztár tag személy.
Az általad is idézett szakaszt várhatóan a magánpénztári tagdíjak végleges állami rendszerbe való utalása kimondásával egyidejűleg hatályon kívül fogják helyezni, azaz december elsejétől is szolgálati időt fognak szerezni a (még) pénztártagok is.

Magyarán jövőre, amennyiben már idén folyamatban van a felmentésed, a jogosultság megszerzésekor (60. életév betöltése, 42 év szolgálati idő megszerzése, és nincs ellátásod, jogviszonyod) korhatár előtti ellátásban részesülhetsz.

Tehát nincs "cumi", meg "szívás", sőt, még jól is járhatsz: (milliókkal szemben, akiknek nem sok szava lehetett a megtakarításáról)
magánpénztár-tagként a nyugdíjad 25 %-kal csökkentett lesz, azonban elképzelhető, hogy a pénztárból felvehető összeg nagysága kárpótol ezért.
Különösen kedvező a helyzetet azért is, mert ha még sem kárpótolna, és a kormány újra megnyitja a visszalépést az állami rendszerbe, ezt te is megteheted, így "visszakaphatod" az elvesztett 25 %-ot.

Remélem minden érthető.
Ha mégsem:
szepkor-nyugdij.hu

hars52 # 2011.12.19. 06:20

Audrey77!
Tehát akkor ugye biztos, hogy édesapád 1952.01.06-án született? Mert akkor:

• Kár foglalkozni a korengedményessel, mert arról már úgyis rossz ügyintézés miatt lecsúsztatok, és nem is lett volna sok értelme.
  • Viszont, ha még az iden kéri a munkaviszonyának a megszüntetését, úgy, hogy a felmentési ideje a 60. születésnapján (2012.01.06.)járjon le, akkor 2012.01.06-tól az öregségi nyugdíjkorhatár (62,5 év) elétéséig korhatár előtti ellátott lehet, ami a csökkentett öszegű előrehozott öregségi nyugdíj, 2012.01.01-től érvényes új neve. Fontos, hogy még az idén elkészüljön a munkaviszony megszüntetéséről és a felmentési időről a papír.

Itt a törvényi háttér:

1. A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követõ kezdõ naptól – korhatár elõtti ellátásra jogosult

az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot
2012. január 1-jét megelõzõen a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntetõ megállapodást
2012. január 1-jét megelõzõen írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszûnését
követõ nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszûnését követõ napon a
M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y • 2011. évi 148. szám 37323
2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd), ce) vagy cf) alpontja szerinti korhatár
elõtti nyugellátásra jogosult lett volna,
feltéve, hogy a korhatár elõtti ellátás kezdõ napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár elõtti
ellátás kezdõ napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra vagy balettmûvészeti
életjáradékra nem jogosult, és a korhatár elõtti ellátás kezdõ napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.
üdv: Zsuzsa

Audrey77 # 2011.12.18. 19:36

Bocsi, elírtam, tehát 1952-ben született, nem 53-ban!

Audrey77 # 2011.12.18. 19:31

Sziasztok!

Kérdezhetnék a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban is? Már elolvastam a rendeletet is, de minél többet rágom, annál kevésbé értem.

Édesapám 46 év szolgálati idővel rendelkezik, és 2012. január 6-án tölti be a 60. életévét. (tehát 1953-as)

Én azt gondoltam, az előrehozott nyugdíj vonatkozik rá, de a nyugdíjfolyósítóban felvilágosítottak, hogy a korengedményes. A Munkáltatójával aláírták a korengedményes nyugdíjazásról szóló megállapodást, de szerintem a HR-es nem volt képben, hogy ilyenkor a cég fizeti a nyugdíjat, különben biztos nem írták volna alá. A Nyugdíjfolyósító infója szerint ha 2011. december 31-től kéri a nyugdíj megállapítását, akkor csak azt a 6 napot (január 6-ig)kell a munkáltatónak kifizetni. Ez azt jelenti, hogy a 60. életévétől már öregségi nyugdíjat kap?

A másik kérdés, mi van, ha elmulasztottuk a Munkaügyi központ felé elküldeni a megállapodási szándékot? Ez pótolható utólag, vagy buktuk az egészet? Kinek kell ezt megküldeni egyáltalán: munkáltatónak vagy munkavállalónak???

Nagyon köszi a segítséget.

Veci # 2011.12.18. 17:30

Úgy látszik nincs elég bajunk az időfelelős nélkül is!!

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.12.18. 17:28

előrehozott jelölt

Nem ide tartozik, de a cikkről eszembe jutott a haarp.

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.12.18. 16:24

Lena79
Korengedményes nyugdíj,a mikor a munkáltató egy összegben kifizeti a Nyugdíjfolyósítónak az édesapád nyugdíját. Szerintem ha bele is menne a munkáltató, úgy gondolom, hogy a lebonyolításhoz nincs már idő, mivel a nyugdíj napja előtt minimum 30 nappal a munkáltatónak bejelentési kötelezettsége van a Munkaügyi Központ felé.
ITT a tájékoztató, ez dec. 31 után megszűnik:
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

Lena79 # 2011.12.18. 15:42

Kedves Zsuzsa!

Nem bánom a kontárkodás!:-)

Sok helyen találkoztam ezzel a felmentési idővel.Mit takar,illetve pontosan minek kell benne szerepelnie?
Ha valóban úgy van,ahogy írtad ez pusztán a munkáltató jóindulatán múlik,akkor ez elvileg egy szubjektív megítélés,és ha szemét a munkáltató,akkor érdemes ügyvédhez fordulni?

A végén írod ezt:
"Ha nem jön össze, akkor 60,5 éves koráig dolgoznia kell"
Ez tuti?Még mindig jobb lenne,mint a 62év x hónap!Mi lenne a menete?

Előre is köszönöm a választ.

szafika # 2011.12.18. 15:40

Pejan, ez cumi , én 54-es vagyok , de nekünk az önkéntest ajánlották 96-ba , mert már akkor öregnek találtak nyd előtt akárhány évvel .

Pöttyöm # 2011.12.18. 14:32

Kedves hars52 Zsuzsi!
Nagyon köszönöm a gyors és érthető választ, jobb mint reméltem sötét pillanataimban...
Már csak egy kérdésem van: Ha 2012.dec.30-tól kérem a korhatár előttit, akkor előtte vagy utána járhat a felmondási idő, vagyis melyik időpont előtt kell 30 nappal beadnom a papírokat és kinek?
Remélem a nekem adott válaszok másoknak is segítenek.

hars52 # 2011.12.18. 14:09

pejan!
100%-ig igaza van gabuschnak, ez aztán a szívás!! Ki a csuda etetett meg, hogy 52-es létedre érdemes manyup tagnak lenni?
Most kénytelen leszel 62,5 éves korodig dolgozni és bukod a manyup pénzt, mivel Neked a korhatár előtti ellátásnak (csökkentett összegű előrehozott nyugdíj utódja) 60 év és 42 év szolgálati idő a feltétele.

Vagy talán lehetne az a megoldás, hogy még az idén felmondasz és a munkáltatód úgy állapítaná meg a felmentési idődet, hogy kijöjjön a 42 év? Tehát ha hozzáadná ami a manyup tagság miatt 2011.12.01-től kiesik? Persze azt sem tudjuk még, hogy azzal hogy lenyúlják a jelenlegi manyup tagok pénzét, ők mikortól lesznek a TB nyugdíjhoz szolgálati időre jogosúltak? Vagy büntiben lesznek?
Hát nem tudom, nem mernék semmit sem tanácsolni, kiváncsi vsgyok, hogy Veci és a többiek véleményére.
üdv: Zsuzsa

gabusch # 2011.12.18. 13:58
gabusch # 2011.12.18. 13:24

@pejan..
Te hogy lehetsz 60 évesen manyup tag,amikor már kb.2003-ban az akkori számítások szerint senki emberfiának nem érte meg ötvenkettő felett a manyupban maradni ??
Megszívtad a tájékozatlanságodat?:-(

A brigantik meg elveszik az összest-hurrá.
Tood: unortodox =érthetetlen=nem szokványos=az Eu.val és egész Európával és a világgal szembemenő gazdaságpolitika..

Így jártál pejan
üdv:gabusch

pejan # 2011.12.18. 12:41

Négy napom van dönteni, de utolsó pillanatban is jön kétség. Help!
Normál esetben januárban megvan a 60 év, februárban a 42 év munka, márciusban lejár a felmondási idő és a 7.§ f. pont szerint még lehetnék korhatár előtti ellátott.
Csakhogy manyup tag vagyok és a tb. törvény 1.§ 6.b. pont szerint:
"b) 2011. január 31-éig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának fenntartását, 2011. december 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez, és az ezt követően szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelembe, azonban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B. §-ában meghatározott feltételek szerint az időskorúak járadékára jogosult.

Most akkor december 1-től nem ketyeg a szolgálati időm, magyarán nem érhetem el a 42 évet, vagy csak a dec. 1-től keletkező jövedelmet nem veszik figyelembe??
Nem mindegy, ha felmondok és nem engednek el, akkor munka, jövedelem nélkül maradok 2,5 évre. Ha nem mondok fel, ezek a brigantik elviszik a manyup pénzemet is.

hars52 # 2011.12.18. 12:06

Pöttyöm!

• 2012. szeptemberében korhatár előtti ellátásra leszel jogosult, mivel az előrehozott 2012.01.01-től megszűnik.
  • A korhatár előtti ellátást (ugyanabban az összegben, mintha előrehozottba mennél) a nettó átlagkeresetedből számítják, és így a jutalom, pótlék és a túlóra is beleszámít.
  • A hosszú (8 hónap)felmentési időt a te kérésedre, vagy megadja a munkáltatód, vagy nem, mivel nem kötelező megadnia. Mostanában az önkormányzatok siralmas helyzete miatt, jellemzően, nem szokták megadni. De azért egy próbát megér.
  • Munkát vállalhatsz melette a keretösszegen belül (min.bér X 18/év), ez púgy néz ki: 108000X18=1944000,-

De mivel a korhatár előtti ellátás nem nyugdíj, igy a kiegészítő tevékenységet végzők kedvezménye se vonatkozik rá. Aki korhatár előtti ellátottként egyéni vagy társas vállalkozó, az 2012-től főfoglalkozású vállalkozóvá minősűl, és így a minimálbér másfélszerese után köteles minden járulékot és szja-t megfizetni.

• Ha esetenkénti ez a művészeti tevékenység, akkor megoróbálhatsz a kifizetővel megbízási megállapodást kötni. Ha másként nem megy egy köztes összegben, mert akkor ő fizetné a járulékokat. De ha a havi megbízási díj nem éri el a minimál bér 30%-át, akkor csak szja-t és eü. hozzájárulást kellene fizetni.
  • A szükséges papírokat ( K02 nyomtatvány, TB kiskönyv, munkaviszony megszüntetőd) ráérsz a nyugdíjazásod előtt 1 hónappal beadni, amig minden papír nincs a Nyufig-nál úgysem foglalkoznak vele.

Remélem tudtam segíteni. üdv:Zsuzsa

hars52 # 2011.12.18. 11:45

Léna79!
Elnézésthogy belekontárkodom, de:

• A korengedményes nyugdíjról, intézésének átfutási ideje miatt, és mert 2011.12.31-ig él ez a lehetőség már mindenképen lecsúsztatok.
  • A korkedvezményes nyugdíj lehetősége csak azokra vonatkozík, akik valamilyen egészségre ártalmas munkakörben dolgoztak. (pl: vegyész, egyes egészségügyi munkakörök, vasút stb) Nem írtad, hogy ilyesmiről lenne szó.
  • Viszont ha a munkáltatója 2011-es kezdettel (írásba foglalva)annyi felmentési időt ad neki, hogy a felmentési ideje a 60. születésnapján járjon le, akkor utána korhatár előtti ellátásba tud menni (a mai nevén előrehozott nyugdíj). Ez a munkáltatója jóindulatán múlik. Más lehetősége az édesapádnak nincsen. Ha nem jön össze, akkor 60,5 éves koráig dolgoznia kell. üdv: Zsuzsa
juhlaci # 2011.12.18. 11:40

Pöttyöm! Próbáld meg a kérdésed feltenni a www.kozszolga.hu oldalon feltenni

Bibi 13 # 2011.12.18. 10:56

Kedves Korall54!

Köszi,hogy még a régi beírásaimat is elolvastad.
Az a helyzet,hogy szerintem jót írtál nekem,mert a munkaügyi központnak,ha valaki nem adta be a papírját,akkor már lekésett.Ez volt a 30 napos határidős dolog.
Azért gondolkodhatom még azon,hogy mit csináljak,mert amig nem írom alá,hogy közös megegyezéssel elmegyek még mindent visszacsinálhatok.Legalábbis én így tudom.
Amiket a százalékokról írtál,az is úgy van.

Üdvözöl:Egy másik 53-as nő

Pöttyöm # 2011.12.18. 07:58

Kedves tapasztalt hozzáértők!
Esetem egyszerű, mégsem tudok dönteni.
1953.01.31-én született közalkalmazott tanár vagyok. 2012 szeptemberében lesz meg a 3 év főiskolámmal a 40 évem. Van mellette egy művészeti tevékenységem EVA adózással.
Elmennék előrehozottba.
Kérdéseim:

1. A bruttó vagy a nettó alapján fogják kiszámítani az előrehozottat, beleszámít-e a 2011-ben kapott 30-éves közalkalmazotti jutalom, az osztályfőnöki pótlék, a minőségi pótlék, a túlóra?
  2. Igaz-e, hogy nem lesz felmentési időm?
  3. Igaz-e, hogy nem vállalhatok munkát mellette, és főállásúvá kell változtatnom az EVÁ-mat?

(Ami azért gáz, mert még egyszer sem sikerült ÉVI 350ezer bruttót sem elérnem a "gázsi"-nak nevezett
könyöradományokkal, nemhogy HAVI 108000Ft-ot!)

4. Mikor,kinek kell és milyen papírt beadnom a procedúra elindításához?
(idén már írásban jeleztem az igazgatómnak, hogy amennyiben a törvények nem változnak túlságosan hátrányossá számomra, elmennék előrehozottba)

Előre is köszönöm a választ, a fórumot olvasva egyre határozatlanabb és idegesebb vagyok...

Lena79 # 2011.12.17. 20:04

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors reagálást!
Korengedményes nyugdíjat említesz!Mi az eljárás módja?

Mi még ezekben is gondolkoznánk:
"I. 2011. december 31-ét követő kezdő naptól korhatár előtti ellátásra jogosult
3. az, aki a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett,
6. az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást 2012. január 1-jét megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra, bányásznyugdíjra, korengedményes nyugdíjra vagy az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíjára jogosult lett volna,

feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, átmeneti bányászjáradékra vagy balettművészeti életjáradékra nem jogosult, és a korhatár előtti ellátás kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül."
Ezt az ONYF honlapjáról szedtem.Vagy felejtsük el?:-((((((((((

Előre is köszönöm a válaszod.

Veci # 2011.12.17. 19:29

Bibi 13
Ha a korhatár előtti ellátás okán érdeklődsz, akkor abban az esetben NEM, mert nem nyugdíjba vonulás miatt lenne a korhatár alattiaknak.

Lena79
Elég, ha a mai válaszaimat elolvasod.
Ha édeasapádnak annyi felmondási időt adnának, ha az idén írásban felmondana, megkezdené a felmondási idő letöltését és az eltart a szülinapjáig, akkor lesz esélye 2012-ben korhatár előtti ellátásra menni. Ha nem kap kb. 10 havi felmondási időt, akkor csak 62,5 évesen mehet nyugdíjba. A korengedményes lett volna még elérhető, de szerintem ennek a lebonyolítására nincs már idő.

Üdvözlettel Veci

Lena79 # 2011.12.17. 17:23

Kedves Szakértők!

Édesapám ügyében szeretném a segítségüket kérni!Ő 1952.10.31-én született.Szolgálati ideje hivatalosan 45 év.El tud menni jövőre nyugdíjba?Ha igen,akkor mi a járható út?
Amennyiben hasonló ügyben,már volt ilyen jellegű kérdés,akkor elnézést kérek.

Nagyon fontos lenne,hogy válaszukat mielőbb meg tudjuk!Előre is köszönöm!

Korall54 # 2011.12.17. 17:19

Kedves Bibi 13
Hogy őszinte legyek, bizonytalan vagyok a helyzeteddel kapcsolatban, nem egyértelműen írsz. Úgy tűnik, ha visszaolvasom a beírásaidat, hogy te még most akarod eldönteni a korengedményest. Aki korengedményest kapott, annak már régen, kb 5 hete (a megszabott határidők miatt) elkezdődött az ügye és mostanra már talán lefutott és határozat van a kezében.
Most akkor neked már van papírod róla? Ha igen, akkor már nincs mit hezitálni.

Ami az emelést illeti, lehet, hogy tévesen informáltalak az egyik fórumozó társ szerint. Esetleg nézd át a Kormányrendeleteket vagy az ONYF oldalán lévő tájékoztatót.

Kérdezted Vecitől, hogy 2012-ben lesz-e felmentés a közalkalmazottaknak.Nos, én a törvény változásából azt hámoztam ki, hogy a korhatár előtti ellátásnál nem.De ha korengedményesben leszel dec. 30-tól, akkor ez nem is érdekes számodra.

Üdv: Korall (53-as nö)