Előrehozott öregségi nyugdíj

Bibi 13 # 2011.12.17. 16:59

Kedves Korall54!

Köszönöm válaszodat.Ez igazolta eddigi elhatározásomat.Igazán rendes vagy,hogy ennyi időt szántál rám.

Korall54 # 2011.12.17. 15:04

Bibi 13

A nyd-ügyekhez a nyugdíjbiztosító által határozatilag kiszámított szolgálati idő a lényeg, ezt a fórumon így emlegetjük. Hogy miből áll össze a szolgálati idő, az a nyd-ba menésnél mindegy.Kivéve a női kedvezményes 40 éves nyd-at, aminél külön kell kiszámítani a jogosultsági időt.
Ha már kezedben van a munkáltatói írásos jognyilatkozat és Tb határozat a korengedményes nyd-ról, akkor te nyd-as leszel, ha kéred, ha nem az 59-ik szülinapodig, utána pedig korhatár előtti ellátásos.
Sanya52-vel szemben én úgy látom, hogy jól jártál még akkor is, ha 39 év szolgálati időre 78,5 %-os a számított nyugdíjad, amit csökkentettek 3,6 %-kal.Ezt összeszámítva 4,33%-kal kevesebb a nyd-ad, mintha az 59-ik szülinap utántól kapnád.Akkor 40 évre 80 % lett volna a számított nyd, azaz korhatár előtti ellátás. De a mostani 4,33 %-os veszteséget majdnem pótolja a jövő évi 4,2 %-os emelés, és egy szűk évvel már hamarabb kapod a pénzt munkavégzés nélkül.

Üdv: Korall (53-as nö)

Lali52 # 2011.12.17. 13:49

Kedves VECI és Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék,hogy formanyomtatvány kell e a felmondáshoz?Ha igen akkor honnan tudom letölteni.A választ előre is köszönöm.
Üdv:Lali52.

Bibi 13 # 2011.12.17. 12:44

Kedves Veci!
Eddigi válaszaid nagyon jók voltak,és nem lekezelőek,ezért még megkérdezném,hogy megmarad-e a a felmentési idő jövőre is a közalkalmazottaknak.
Köszi.

Bibi 13 # 2011.12.17. 12:33

Kedves VECI és Fórumozók!

Köszönöm a sok -sok választ.Lehet,hogy valamit rosszul írtam ,és félreérthető volt.
Tehát 36 év munkaviszonyom van+3 év főiskola, 1 év nyugdíjat a novemberi szül.napomig /59 év 2012.nov./ kifizet a munkáltatóm.Jan .3-ától még ny. mellett dolgoznék,kevesebb pénzért.(PL.pályakezdő bére)
Még nem adtam be a nyug.kérelmemet.

Várom a válaszokat./Ha lehet,ne kioktatóan./

hars52 # 2011.12.17. 12:11

pipijoe!
Igen, sajnos valóban ezek a lehetőségek.
A legjobb barátnőm ugyanebben a cipőben jár. Ő beltag, férje kültag. A férje is előrehozottban van, meg ő is. Mivel egyik gyereküknek semmilyen vagyona sincs egyenlőre,de heti 40 órás állása viszont van, ő lesz a beltag (40%) a barátnőm és a férje kültagok (30-30%). Most intézik ügyvéddel a társ.szerződés módosítást és a cégbírósági bejegyzését. Persze szerintem is ez csak szorosan vett szűk családi körben elképzelhető, a beltag korlátlan felelősége miatt.
Viszont ha a bt jövedelme csak a nyugdíj kiegészítését szolgálja, tehát ha az adózott eredmény nem túl sok, akkor a részmunkaidő lehet akár heti 5 óra is, és akkor tokkal-vonóval havonta egy 10-esből kijönnének a járulékok, az 5100 Ft eü. szolgáltatási járulékot viszont nem kellene fizetni. Az induláshoz ki kellene fizetni az ügyvéd díját és a cégbírósági bejegyzés illetékét összesen kb: 40-50 eFt-ot.
Végig kell gondolnotok, remélem valamelyik megoldás segít rajtatok. További szép hétvégét! üdv: Zsuzsa

pipijoe # 2011.12.17. 08:05

Hars52!
Tehát:
Adott egy Bt, aminek az ügyvezetője és egyben beltagja is előrehozott nyugdíjas, eddig mint kieg. tev -ként folytatta, ezután korhatár előtti ellátást fog kapni, sajna járulékozni kellene.
Lehetőségei:

1. Ha van a többi tag között korhatárt betöltött,vagy máshol legalább heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkező, átadja neki az ügyvezetőséget. Ez mondjuk bátor dolog, mert full anyagi felelősség van. Így mentesül a járulékfizetés alól az ügyvezető mert kieg.-ként folytatja tovább, vagy azért, mert máshol már megfizetik utána.
Ha a beltag tevékenyen részt vesz a működésben, ezt ezután megteheti részmunkaidőben, csökkentve a járulékokat.
Ha nem vesz részt, akkor marad csendes beltag, nulla járulékkal.

2. Ha nincs korhatár betöltött, vagy máshol főmunkaviszonyos a tagok között:

• marad ő az ügyvezető, de ezt két formában teheti:

1: mint társas vállalkozó. Így a legmagasabb a havi járulék, azt hiszem olyan 76e Ft. Pl: Szocadó alap a minimálbér, ill bérminimum 112,5%

2: munkaviszonyban: ehhez ha nincs benne a társ. szerz-ben módosítani kell. Néhány ezer Ft-al kevesebb járulékot kell fizetni.

Ha fizeti a járulékokat, korhatár betöltésekor szolgálati idő újraszámítást lehet kérni, mert a befizetések miatt emelkedik a nyugdíja.

3: becsukja a boltot.

Veci # 2011.12.17. 07:56

mari527
Te a másik topicban tedd fel a kérdésed, ott tájékozottak, nem akarunk félrevezetni.
http://www.jogiforum.hu/forum/16/11498

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.17. 07:54

ELNÉZÉST KÉREK, nem olvastam csak sorban a beírásokat, miközben mások is válaszoltak, de tegnap nem voltam netközelben és most is kevés az időm.

FONTOS! Itt olvasható a válaszotok írásakot.

Tisztelt Fórumozó,

Egyes kérdések Fórumunkon való gyakori ismétlődése, a többszöri kérdésfeltevések zavarják a Fórum működését, megnehezítik a segítőkész Fórumozók számára a válaszadást.

Fentiek elkerülése érdekében kérjük, kérdése, problémája felvetését megelőzően győződjön meg arról, hogy az adott kérdés szerepel-e az eddigi hozzászólások között (a fórum keresőt itt találja)

Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel. Amennyiben az nem tartozik szervesen a Fórumunkon már szereplő egyik témához sem, nyisson új témát.

A Fórum rendjének zavarása, jelen felhívás, illetve a Fórum szabályzat (moderálási elvek) figyelmen kívül hagyása esetén a szabályszegő összes hozzászólását töröljük.

A fórumtagok nem minden esetben jogvégzett szakemberek. Amennyiben jogi tanácsadót, jogi képviselőt keres, használja a Jogi Fórum Ügyvédi Szaknévsorát. Ügyvédek számára megkereséseket közvetlenül az "Ügyfél keres ügyvédet" oldalon küldhet.

Megértését köszönjük!

Jogi Fórum szerkesztősége

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.17. 07:51

luce
Te 40 év szolgálati időről beszélsz, és nem jogosultsági időről. Most akkor melyikkel rendelkezel? Kár, hogy csak most kapkodsz, 1 éve a jogosultsági idő a téma, nem kértél az idén szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást? Hát ez nagy kár!
NOS!!! Könyörögd vissza magad a munkahelyre, hogy meglegyen a minimum 32 év munkaviszonyod (inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb). Ha jó volt a munkahelyi kapcsolatod, akkor megteszik, ha rossz volt a viszonyulás, akkor nem mennek bele. Erre hajts, mert akkor nyugdíjas leszel és nem korhatár előtti ellátott még 63 éves korodig.

orechris
Ne dühíts fel!!! Csak 1-2 napot visszaolvashattál volna az 52-es fiúknak írt válaszban. Ugyanaz a lehetőséged, mint a tervezet szerint volt a gombnyomogatók megszavazták. Ha neked annyi felmondási időt adnának, ha az idén írásban felmondasz, megkezded a felmondási idő letöltését és az eltart a szülinapodig, akkor lesz esélyed 2012-ben korhatár előtti ellátásra menni. A korengedményes lett volna elérhető, de szerintem enne4k a lebonyolítására nincs már idő.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.17. 07:39

Bibi 13
Hogy tudsz te 36 év szolgálati idővel elmenni, mikor 37 év kell hozzá. Na ez lehet egy bukta, ha a Nyugdíjbiztosító visszadobja a labdát. Nagyon türelmetlen voltál, jövőre minden korhatár előtti nyugdíj ellátássá alakul. Semmilyen nyugdíjazás esetén nem jár végkielégítés. Most láttam, hogy többen írtak már neked, de amit én leírtam elküldöm.

Lali52
Ha nem kapsz annyi felmondási időt, ami a szülinapodig kitart, az idei írásbeli felmondás és a felmondási idő megkezdése esetén, akkor 62,5 évesen lehetsz nyugdíjas.
Azért te is visszaolvasgathatnál fóleg az 52-es fiúknak leírt válaszokhoz.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.17. 07:30

avasi
Hááát!! Megbocsáss, de te nem olvastál vissza minimum 1 napot, csak durr bele a kérdésnek. Bocsi, hogy "bedurrantam", de milliószor leírtuk. NOS!!!

• A feleséged esetében 59. szülinaptól elmehet korhatár előtti ellátásra, ha megadnák a felmentési időt azt hiszem utáni naptól.
  • a szabadságot időarányosan ki kell vegye, ezt majd a munkáltatója kiszámolja
  • felmentésiidő megadására a törvény a munkáltatót/fenntartót nem kötelezi, mert nem ő mond fel, nem ő akar elmenni korhatár előtti ellátásra. Ha nem adnak felmentési időt, akkor közös megegyezés vagy a lemondás marad a közalkalmazottnál. Ez utóbbi 2 hónap, amit le kell dolgozni, de akár el is tekinthetnek tőle (ez nem kötelező).
  • a nyugdíjazását a Nyugdíjbiztosítónál kell kezdeményezni a K02-es nyomtatványt, a jogviszonyt megszüntető papírt és a Tb igazolást, munkaviszony igazolást kell beküldeni

https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.17. 07:18

zsuzsó53
A férfi ismerősöd esetében jól számoltál, szerintem is kb. csökkentés nélküli lehet, és NEM adóznak a civil korhatár előttiek a kihírdetett tv.módosítás szerint. Ebben a témában a Nyugdíjbiztosító mondja meg a tutit.

http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)
19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Eszerint, ha én jól számolom az ő esetében (levezetem):

• 65-7=58 éves az korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatára
  • ő az idén 55 éves, így 55+7 év korkedvezméy=62 év
  • vagyis a számításom szerint és a (2) bekezdés értelmezése szerint neki csökkentés nélküli a nyugdíja az idén, és a korhatár előtti ellátás is ennyi lenne.
  • ha az idén elmegy nyugdíjba, akkor januártól emelt összegű ellátást kap, ami az ellátás időtartamát illeti, ellátott lesz 58 éves koráig.
  • javasolom, hogy hétfőn első dolga legyen ismételten a nyugdíjbiztosítót megleresni, ha lehet írják is le amit mondanak ezzel kapcsolatba. Biztonság kedvéért nemcsak egy Nyugdíjbiztosítót kérdeznék meg, akkor megerősítést kaphattok.

A korkedvezményes téma levezetését a férjem példáján keresztül tettem, és ez jött ki az ismerősöd adataival, de én is csak egy fórumozó vagyok.

Üdvözlettel Veci

mari527 # 2011.12.17. 00:04

59 éves elmúltam, jelenleg rokkantnyugdíjas vagyok, s egyéni vállalkozó.Van-e még az év végéig arra lehetőségem, hogy kérjem az előrehozott nyugdíjat? A vállalkozásomból kevés jövedelmem van, de szeretem csinálni, s nem érzem magam jól, ha nincs rendszeres elfoglaltságom, de nincs annyi jövedelmem belőle, hogy ki tudjam fizetni a megemelt járulékokat. 32 év munkaviszonyom volt, s 2002.09.10-től vagyok rokkantnyugdíjas. Lehet, hogy meg kell szüntetnem a vállalkozásomat?

Sanya52 # 2011.12.16. 20:09

orechris

A NYUFIG-nál jól tudták, az új tv szerint nem mehetsz
el korhatár előtti ellátásba sem.Majd csak öregségi
nyugdíjba 62,5 évesen.
Amennyiben munkaviszonyban állsz,egy lehetőséged van.

A törvény

„7. §
„(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011 . december 31-ét követő kezdő naptól –
korhatár előtti ellátásra jogosult
f. az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011 . december 31-én hatályos szabályok szerint az 1 . § c) pont ca), cb), cd) vagy cJ) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,””

Mindenképp te is próbálj egy olyan megegyezéses jognyilatkozatot aláíratni még az idén, hogy a 60-ik szülinapod utáni napon megszűnik a munkaviszonyod.
Ha ez nem megy (habár a munkáltatónak ebből semmi anyagi hátránya nem származik, csupán a jóindulatára lenne szükség), akkor szerintem egy hasonló tartamú felmondás is megfelel, de ebbe (is) mindenképp vedd bele a pontosan addig tartó felmondási idő napjainak számát.
Átvetetni, aláíratni, lepecsételtetni, hogy „hivatalos jognyilatkozat” legyen.

Elsődlegesen a megegyezésest próbáld a munkáltatóval aláíratni, ha nem megy, akkor a felmondásost.
Érdekes lenne, ha a megegyezésre nem lenne hajlandó, mivel ez számára semmilyen anyagilag negatív következménnyel nem jár és benne a felmondási időben is szabadon megegyezhettek.

Remélem sikerül.

orechris # 2011.12.16. 19:36

Kedves Veci!
Az új törvény előtt már beszéltünk. 59 éves férfi vagyok (1952.12.13), majdnem 44 év munkaviszonnyal. A múltkoriban bent jártam a NYUFIG-nál azt mondták az új tv szerint (mielőtt megszavazták volna) nem mehetek majd el 60. évesen korhatár előtti ellátásba sem. Megvan az új tv. egy kollégám hasonló életkor, hasonló mviszonnyal rendelkezik azt mondta még az 1952-ek majd jövőre elmehetnek. Kérdezném jelenleg mi vonatkozik rám? Mehetek-e jövőre?

Sanya52 # 2011.12.16. 19:29

Bibi13

Az én véleményem szerint is rosszul döntöttél,hogy
nem vártál egy évet,de van egy jó hírem.
A munkáltatód foglalkoztathat január 01-től,de a
bruttó béred nem lehet több 2012-ben 1.674.000 Ft-nál.
A visszafoglalkoztatási tilalom csak hozzátartózói
kapcsolatban igaz.A munkáltató fizetési kötelezettsége a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító életkorának betöltéséig terjedő időszakra vonatkozik.

Változatlanul él az a szabály, hogy amennyiben a munkáltató és a munkavállaló a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 685. §-ának b) pontja szerinti hozzátartozói viszonyban áll (házastárs, bejegyzett élettárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha-, neveltgyermek, örökbefogadó-, mostoha-, nevelőszülő, valamint testvér, élettárs, egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa), és a foglalkoztató, a foglalkoztatott, valamint a hozzátartozóik egymás közötti gazdasági viszonyában a Ptk. 685/B. §-a szerinti többségi befolyás áll fenn, akkor a Ptk. 203. §-ának (2) bekezdésében foglalt esetekben a munkáltatónak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a munkavállalóval a korengedményes nyugdíj megállapítását követően - a korengedményes nyugdíj folyósításának időtartamára - nem létesít biztosítással járó jogviszonyt.

Ellenkező esetben a korengedményes nyugdíjazásra vonatkozó megállapodás attól az időponttól kezdődően, amikortól a biztosítással járó jogviszony létrejött, semmis.

Ha a korengedményes nyugdíjra vonatkozó megállapodás az újabb biztosítási jogviszony létrejöttével semmissé válik, akkor a korengedményes nyugdíjat megállapító határozatot az újabb biztosítási jogviszony létrejöttének napjával vissza kell vonni.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a visszavonó határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül egyösszegben kifizeti a munkáltatónak a semmissé válást követő időszakra - a munkáltató által korábban befizetett - korengedményes nyugdíj összegét.

A korengedményes nyugdíjban részesülő személy továbbra is köteles a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a biztosítással járó jogviszony létesítését, az annak létrejöttét követő 15 napon belül bejelenteni. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a bejelentés megtételéről és annak tartalmáról értesíti a Nemzeti Adó- és Vám Hivatal megyei igazgatóságát, valamint a fővárosi, illetőleg megyei kormányhivatal munkaügyi központját.

gabusch # 2011.12.16. 19:05

@vörösnari
ott leszek a Symában, már van helyem :-)

gabusch # 2011.12.16. 18:42

@bibi
1)
53-as vagy,az egyetemet 71-2-ben fejezted be.
'71-2+40 év= 2012.
Senkinek nem kellett volna semmit kifizetnie ahhoz, hogy 2012.novemberében (amikor 59 leszel) vígan elvonulj a korhatár előttibe.
Téged úgy begerjeszetett valaki a felmentési idő és tk'm tudja milyen lózungokkal
(miután nem figyelted a netet és a tv.tervezeteket)
hogy megszívod most a korengedményes és csökkentett b'mságot.

Dehogy vagyunk lehetetlen helyzetben !
Mi,az 53-sok vagyunk a legszuperebb helyzetben !
Aki 1 hónappal utánunk született és 54-es...na Ők a nagy szívók :-(

2)
Sajna tényleg nem Te vagy az egyetlen aki nem tudja,h mit csináljon, és ebben nem más,mint a korosztályunk butasága a hibás.

1. A netet kell megtanulni...használni bitte schön,naponta..letölteni a törvényeket,a tervezeteket és tanulni...tanulni...netet tanulni !

üdv:gabusch530603

Korall54 # 2011.12.16. 18:33

Bibi 13
Ja és azt sem értem, hogy dec. 30-tól nov-ig otthagyod az osztályodat, majd az 59-ik szülinapod után visszavennéd? Úgy tudtam, hogy a korengedményes mellett ua. a cég, aki adta, nem foglalkoztathat vissza, amíg le nem telik.

Korall54 # 2011.12.16. 18:26

Bibi 13
Ne gondold, hogy biztonságban leszel a korengedményessel! 2012. novembertől, az 59. szülinapodtól te is korhatár előtti ellátást fogsz kapni. Igaz, egy évvel hamarabb élvezheted a nyd-at, és az nem semmi.
Csak azt nem értem, hogy 36 évre hogy lehetett megadni. Én úgy tudtam, hogy min. 37 év szolg. idővel lehetett.

luce # 2011.12.16. 17:33

Kedves Hozzáértők!
Új vagyok a fórumon és tájékozatlan ill. félretájékoztatott. Munkahelyem a 40 éves szolgálati idő alapján dec. 24-vel lemondatott a közalkalmazotti jogviszonyomról, felmentési időt kiadta. Eközben e TB közölte, nem mehetek nyugdíjba, mert nincs meg a 32 éves jogosultsági időm, 103 nap hiányzik. 1953. jan. 24-én születtem.Mit tehetek???
Előre is köszönöm a választ.
Üdv luce

Bibi 13 # 2011.12.16. 17:24

Kedves Gabusch!

Most aztán teljesen összezavartál.Ha Neked 1 évet kifizetnének,akkor a biztost a bizonytalanért ott hagynád?
Úgy tudom jövőre már nem lesz se végkielégítés ,se felmentési idő.
Ahogy elnézem ezt fórumoldalt nem én vagyok az egyetlen,aki nem tudja,hogy mit csináljon.
Elég szomorú,hogy nyugdíj előtt álló emberek ilyen lehetetlen helyzetben vannak.A szakemberektől is bizonytalan és ellentmondó válaszokat kapunk.
Üdv.

vörösnarancs # 2011.12.16. 17:20

gabusch # 2011.12.16. 16:58

@bibi53
Te mi a fr'cot kombináltál a napokban össze ?? Csökkentett korengedményest ?? Azta..............

53 novemberi nőként 36 évnyi munkaviszony/jogviszonnyal/szolgálati idővel ???
Na mégis melyikkel ?
Agyam megáll ..................

Egy 53 novemberi nő, 40/36-7 évnyi szolgálati idővel simán korhatár előttibe (lánykori nevén: előrehozottba) mehet 2012.novemberében ..
Hová siettél Bibi ??

A főnököd meg bölcsen döntött.
Az én főnököm is bölcsen fog,hiszen alkalmaz majdan heti 10 órában a minimál br.93 ezerért.
De ezt ki kell várni kedves bibi, és a rizikó az benne a pakliban.

Pusz:gabusch530603