Pejannak: mit izmoznak?
Ne már.
Előrehozott öregségi nyugdíj
Értelmezés!
legalább 42 év szolgálati idővel rendelkező férfi is, aki
ba) 1952-ben vagy 1953-ban született és 60. életévét
betöltötte,
Csaba52:
"Azt mondták, hogy 60 és fél éves koromban mehetek, mert szülinapomig nincs meg a 42 évem. Szülinapom után 3 hónappal lesz meg. Azt hittem, ha a 42 évem megvan, utána mehetek,de azt mondták, hogy a 60 és fél év után."
Ma kaptam kézhez a felmentésemet: 2011.12.28-2012.08.28
60 év: 2012.03.05 42 év: 2012.07.06
Ma leadtam a papírt a nyugdíjbiztosítónak, befogadták.
Legalább 10-szer rákérdeztem, telefon, email, személyes
Lehet hogy az országban hivatalonként máshogy értelmezik, de kíméljük egymás idegeit...
Nekem pár nap híján csak a 60-42 jó
Kérdésem: valóban jó e ez az értelmezésem
Tisztelt Veci!
Nagyon köszönöm válaszodat.
Üdv:Oltcit
No, most izmoznak az illetékes hatóságok, hogyan kell értelmezni a 7.par. f. pont megfogalmazását. Lehet, hogy mégsem jön össze a dolog. Sajnálnám.
Javítás alulról a 9. sorban: a megállapodás dátumának a 60,5 éves életkorom és 2012. dec. 31. közé kell esnie.
Kedves dtida!
Nagyon köszönöm tárgyilagos szavaidat. Ha több időm lesz, leírom a hozzászólóknak a manyupos érveimet. Most annyi kiegészítést tennék, hogy mivel december 1-től a manyup miatt nem ketyeg a szolgálati időm és a körülményeket ismerve ebben belátható időn belül nem lesz változás, ezért hazardírozás lenne most elkezdeni a felmondást.
Viszont lenne egy nagyon fontos dolog. A sokat emlegetett 7. par. f. pont kb. úgy fogalmaz a jogosultságról, hogy "a 2011. dec. 31. szabályok szerint jogosult lett volna". Eddig az 52-es férfiak esetében mindenki csak a 60. év és 42 év szolgálati idő párosításban gondolkodott, pedig van más variáció is. A még hatályos nyugdíjtörvény szerint:
"18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki
- legalább 37 év szolgálati időt szerzett, ...
Vagyis az 1952. I. félévben született férfi elmehet 60,5 éves korában, ha van legalább 37 év szolgálati ideje. Mivel ez már a II. félévben történhet, fontos az adminisztrációja. Eddig csak felmondásban, felmentésben gondolkodtunk, pedig a 7. paragrafus f. pontjában az is szerepel, hogy "... a jogviszonyt megszüntető megállapodást 2012. január 1-jét megelőzően írásban megkötötték..." - tehát lehet egy megállapodás is.
Továbbmegyek, az 1952. II, félévben született férfi is jogosult lehet 42 éves szolgálattal 60 évesen 2012-től ellátásra, ha időben megköti a megállapodást.
Nálunk a munkáltató tételesen kigyűjtötte az 52-es férfiakat (100-as nagyságrend), tájékoztatást adott, elkészítette a megállapodás tervezetét is. Abban most kell megjelölni egy konkrét dátumot, amikor közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonyom, a dátumnak az én esetemben a 62,5 éves korom és 2012. dec. 31. közé kell esnie. A 37 éves szolgálati időm bőven megvan és szerintem másoknak is.
A megállapodás tervezetét csak néhány jellemző időadat feltüntetésével bemutattam ma a Fiumei úton, ahol az ügyintéző hezitált ugyan, de a főnökével egyeztetve jogosnak tartotta. Annyit kért, hogy a megállapodást lehetőleg idén adjam le náluk.
Tehát a lényeg: idén megkötött konkrét megállapodás; a 60. év + 42 éves szolgálat mellett a 60,5 életév + minimum 37 éves szolgálat is jogosít ellátásra (pl. Loboka férje is köthetne még idén megállapodást egy 2012. szeptember 20. utáni időpontra, hiszen bőven túl van a 37 éven.)
Oltcit
Te az én értelmezésem szerint öregségi nyugdíjas maradsz. Az özvegyi nyugdíj feléledését a másik topic-ban kérdezd meg, szerintem 64 éves korodban éled fel, de ebben nem vagyok biztos. Egyébként mostmár a Nyugdíjbiztosító is ad tájékoztatást a törvénymódosításról.
Gizi05
A helyedben én is így döntenék. Már csak az a kérdés, hogy visszafoglalkoztatnak-e? Egyébként határozott idejű szerződéssel tudnának alkalmazni. DE vigyázz majd a keresetkorlátra, ha túl léped, akkor jelezned kell a Nyugdíjbiztosító felé.
Loboka
Csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor lehet nyugdíjas, mivel nincs 42 év szolgálati ideje. Így a törvényi változás miatt 62,5 évesen.
csaba52
Nagyon örülök, hogy sikerül minden, örülök, hogy segíthettem. Békés Karácsonyt kívánok én is neked.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
A nyugdíjintézetnek nem kell bemutatni a felmondásról és felmentésről készült iratot. Meg kell őrizni, és mikor intézed a nyugdíjad, akkor kell vinned. A munkáltatóm korrekt volt és hozzájárul a hosszabb felmentési időhöz. Úgy néz ki hogy sikerülni fog. Azt mondták, hogy 60 és fél éves koromban mehetek, mert szülinapomig nincs meg a 42 évem. Szülinapom után 3 hónappal lesz meg. Azt hittem, ha a 42 évem megvan, utána mehetek,de azt mondták, hogy a 60 és fél év után.
Nagyon köszönöm hogy segítettél, mert nélküled nem sikerült volna. A mai anyagias időkben elérzékenyül az ember az önzetlen segítségtől. Jó ember vagy. Boldog karácsonyt, és sikeres gazdag új évet kívánok.:Csaba
Tisztelt Veci!
1955 12.hónapjában született férfi vagyok.35év 168nap után ,melyből 34év 295nap korkedvezményes munkakörben(MÁV)töltött idő után 2009 12.hónapban nyugdíjba jöttem.A Nyugdíjigazgatóság 6év korkedvezményt igazolt,a határozat szerint 2011 12.hónapban a rám vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt
betöltöm.Jelnleg özvegyi nyugdíjat is kapok.
Arra szeretnék választ kapni,hogy milyen ellátásra számíthatok 2012-ben.
Üdvözlettel:Oltcit
T. Cim!
Férjem 1952. 03.18-án született mikor mehet el nyugdijba 41 év szolgálati ideje van.
Változott most a törvény, Őt hogy érinti?
Mi a teendőnk ill. milyen lehetősegeink vannak.
52-ben születtem, tanítónő vagyok, 40 év 253 nap szolgálati időm van. 2010-ben első osztályt vállaltam, és úgy terveztem, hogy negyedikig, nyugdíjazásomig tanítok. A vonatkozó törvények változása miatt viszont munkáltatómmal egyeztetve úgy döntöttem, hogy elmegyek előrehozott nyugdíjba (ill. januártól korhatár előtti ellátásba). A jogi fórumot figyelve meglátásom szerint több megoldás is volna számomra. Szeretnék gyorsan és jól dönteni, ehhez kérem a segítségeteket.
Hozzám az áll legközelebb, hogy még ez évben közös megegyezéssel szüntessem meg a munkaviszonyomat, majd január első tanítási napjától folytassam munkámat legalább a tanév végéig, esetleg tovább is. Az alkalmazás anyagi lehetőségéről olvastam a fórumban, (minimálbér x 18), de a módjáról nem sokat tudok. Csak óraadói vagy közalkalmazotti munkaviszony is létesíthető ebben a helyzetben?
A munkáltatóm megadhatja-e a 8 hónap felmentést,ha februárban kezdodik az idoszámítás? 52-es no vagyok,40 évem megvan,szeretném a tanévet befejezni.
Oltcit
Írd le ismételten a kérdést, mert nekem nincs arra időm, hogy 2-3 hétre visszaolvassak. Utána válaszolok rá (ugye megérted a megjegyzésem, köszi).
cunimanó
Az előrehozott nyugdíj 2012-től megszűnik, helyette korhatár előtti ellátás lesz, ami nem nyugdíj, de ugyanúgy számítják, mint a nyugdíjat. Te az 59. szülinapodtól kérheted az ellátás megállapítását, ami a te esetedben csökkentett összegű lesz, mivel a szülinapodig 38 év szolgálati időd lesz meg. Valahogy bírd ki az 59. szülinapodig, akár táppénzen is.
andrea6606
Nem tudom mi az a méltányossági nyugdíj, de édesapádnak csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor 62,5 évesen lesz lehetősége öregségi nyugdíjba menni, ugyanis a 60. szülinapig nincs 42 év szolgálati ideje, de az egyéb ellátása miatt sem tudna még korhatár előtti ellátásba menni.
Lehetséges?
Ha az idén írásban megtörténik a felmondás és megkezdi a felmondási idő letöltését, ami leghamarabb a szülinapjáig tart, akkor tényleg elmehet korhatár előtti ellátásra, max. 8,4% csökkentéssel (így számítják a nyugdíjat is. A felmondási időt édesapád akkor ezek szerint ledolgozza, mert abba belemegy a munkáltatója.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórumozók!
Januártól nyugdíj helyett előrehozott járadékot fogok
kapni. Eddig kiegészítő tevékenységet folytató EVA-s vállalkozó voltam. Januártól főállásúként kell a járulékokat fizetnem. Még a mai napon kell döntenem, hogy kilépek -e az evából. Mivel kevés költséget tudok
csak elszámolni ezért az átalányadós vállalkozói formán gondolkodom. Az lenne a kérdésem hogy átalányadózásnál
milyen bevételhatár a maximum, hogy ne veszítsem el a nyugdíjamat ( előrehozott járadékomat). Mi számít alapnak? Az Szja-ban szereplő összeg vagy a minimálbér 18-szorosa ami után a nyugdíjjárulékot fizetem?
Felhívtam az ONYF-et de nem tudtak válaszolni. Visszanéztem az eddigi kérdéseket de nem találtam számomra megfelelőt
Előre is köszönöm a segítséget: reldan
Üdvözletem!
2012.05.25-én leszek 60 éves, szeretnék nyugdíjba menni, a munkáltatóm ha kifizeti előre a nyugdíjjárulékot, akkor mehetek-e 05.25-től nyugdíjba?
Mit kell tennem, hogy elindíthassam a folyamatot?
Milyen iratok kellenek ehhez?
Előre is köszönöm a válaszokat
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni!
Édesapám nemsokára tölti a 60at( jövő tavasszal), 44 év szolg. idővel rendelkezik.Kérte a munkahelyén, hogy engedjék el nyugdíjba 2012ben, sajnos nem sikerült.
A napokban az egyik munkaügyes kolléga szólt neki, hogy van egy olyan lehetőség, hogyha még az idén felmond a születésnapja előtti nappal, és a munkaviszony megszüntető papír még az idén aláírják, akkor el tud menni jövőre nyugdíjba.
Rendes felmondás, semmi felmentési idővel.
Lehetséges??Én nagyon aggódom, és kétkedem, mert nehogy az legyen, hogy se munka, se nyugdíj...
Köszönöm a választ!
Tisztelt Fórumozók!
Olvagatom az általatok írtakat,és nekem is lenne egy kérdésem.Édesapám 2012.01.27-én lesz 60 éves.38 év 340 nap szolgálati ideje van.Kb 1 éve méltányossági nyugdíjat kap.Van-e lehetőség,hogy előrehozott nyugdíjat igényeljen még az idén? kösz
Kedves Fórumozók!
olvasgatom itt az általatok írt el?rehozott öregségi nyugdíjról írtakat.Ez ügyben kérnék én is tanácsot.Édesapám 2012.01.27.
Tisztelt VECI
Közalkalmazott nő vagyok. 1953.07.27-én születtem.37év
és 8 hónap ledolgozott időm van.
Kérdésem,hogy mikor mehetek előrehozott öregségi nyugdíjba.Sajnos beteg vagyok és nem vagyok alkalmas jelenlegi munkaköröm betöltésére.
Előre is köszönöm válaszukat!
Kedves Dtida !
Te fantasztikusan tájékozott és profi vagy, de én mégis belinkelenék valamit, amit az 55-62 éves nagyon gazdag manyuposok talán használhatnak:-)
http://varanus.blog.hu/…_a_birosagra
üdv:gabusch53
Tisztelt Veci!
Arra szeretnélek megkérni, hogy nekem írdd le, hogy mire számíthatok. Amit küldtél,azon én csak úgy tudok elmenni,ha leteszem a földre,és rálépek.A kérdésemet
2011.12.04.13:49-kor tettem fel.
Ne a közlönyt írdd le, hanem ami rám vonatkozik.
Üdv:Oltcit
Kedves Veci!
Nagyon köszönöm a gyors, korrekt tájékoztatást és a segítséget. Sok ember lehet hálás neked itt a fórumon.
Minden jót kívánok Neked és Boldog Ünnepeket
Üdvözlettel:
Tauranga
Nem tudom mikor érdeklődtél a Nyugdíjbiztosítónál, gyanítom, hogy a törvény kihírdetése előtt (addig bizonytalan választ adhattak).
Amennyiben neked a Nyugdíjbiztosítótól a korkedvezmény elismeréséről van határozatod, akkor 63-4=59 évesen öregségi nyugdíjas leszel a tv. módosítás szerint. De addig korhatár előtti ellátást kaphatsz (vagyis január 22-ig) és január 23-tól öregségi nyugdíjas.
Azt javasolom, ha az idén legkésőbb december 31-én előrehozott nyugdíjas lennél, akkor januártól megkapnád az emelést és a szülinapodig korhatár előtti ellátást kapnál (ez nem nyugdíj), de a szülinapodtól öregségi nyugdíjas leszel (ezt majd akkor hivatalból intézik, már neked azt nem kell kérni).
Most keresd meg a Nyugdíjbiztosítót és biztos pozitív tájékoztatást kapsz. Ha az én fejtegetésem jó, akkor menj az idén előrehozottba, mert az emelés jól jön. Feltételezem, hogy a korkedvezmény figyelembevételével megvan a 40 év szolgálati időd, mert akkor az ellátás csökkentés nélküli lesz. Ha nincs meg, akkor a csökkentéssel kell kalkulálnod (bár a korkedvezmény miatt az is lehetséges, hogy nem lenne csökkentés (itt mindig elakadok).
Ha az idén kérnéd az előrehozott nyugdíjat, akkor itt egy kalkulátor (ettől általában inkább több szokott lenni a végleges összeg):
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Fórumozók!
Egyszer már próbálkoztam itt segítséget kérni, kaptam is tanácsokat és ötleteket, mégsem látok tisztán, mert a nyugdíjfolyósítóban teljesen mást mondtak, mint amit itt a fórumon. A törvényt próbáltam értelmezni, de nagyon bonyolultnak tűnik és nem tudom, hogy mi vonatkozik rám.
53 ban született nő vagyok, jövő januárban leszek 59 éves. Van négy év korkedvezményem, melyet a Malévnál eltöltött időm után kaptam, erről van egy határozatom.
Eszerint 59 évesen elmehetek nyugdíjba, amit már nem előrehozottnak, hanem korhatár előtti ellátásnak fognak hívni, ha jól értem. A nyugdíjfolyósítóban azt mondták, hogy várjam ki a 2012 január 23-át, amikor majd betöltöm az 59-et és akkor többet tudok majd a lehetőségekről. Én nagyon izgulok, hogy nem kellene-e már most elindítani a dolgot a munkahelyemen, ahogy Ti tanácsoltátok, teljesen össze vagyok zavarodva, még volna pár napom hogy elkezdjem intézni, de nem tudom hogy kell-e. A munkahelyen fogalmuk sincs semmiről sajnos. Esetleg tudja valaki, hogy mi vonatkozik rám és mit lépjek?
Nagyon köszönöm előre is
Kedves Veci!
Köszönöm szépen a segítséget!!!!!!
:)))))
Adrienn
Kedves dtida!
Ha valamit nem jól értelmezek, légyszíves privibe írjál, amit előre megköszönök. Azért egy megerősítés is jólesik, bár tudom mennyire leterhelt minden időd.
Üdvözlettel Veci
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02