Nem tud választ adni senki a kérdésemre?Sürgős lenne és nagyon megköszönném
Előrehozott öregségi nyugdíj
lenolaj1
A 2/3-al bármit.
Üdvözlettel Veci
joe0626
Az 1953-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára 63 év, rosszul tájékoztatott, aki 62,5 évet mondott, az 1952-ben születetteknek annyi.
ITT a nyugdíjtörvény a 18-18/B §- ot olvasd el: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
- a nők esetében 59 évesen lehet előrehozott nyugdíjba menni, ha minimum 37 éve van, akkor max. 8,4 %-al csökkentet, ha 40 éve, akkor csökkentés nélkül.
- A férfiak esetében 60 évesen, ha 42 éve van, ha nincs csak minimum 37 év, akkor meg akkor 61 évesen kérhető az előrehozott nyugdíj megállapítása.
A régi 50 %-os munkaképességcsökkenés, és most a 40-49 % egészségkárosodás időtartama az előrehozott nyugdíjnál nem számít kedvezménynek, tehát a te esetedben ez nem vehető figyelembe. Az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor meg egyáltalán nem veszik figyelembe kedvezményként a rokkatnyugdíj időtartamát.
- A rehabilitációs járadékra szintén nincs jogosultságod, mivel ahhoz a 50-79 % egészségkárosodás mértéke esetén van mód.
- Átmeneti járadékot az öregségi nyugdíjkorhatár előtt az igényelheti, aki 5 évvel a nyugdíjkorhatáron belül va. A te esetedben ez az 58. szülinapodtól kérhető, ami az adott igény edőpontjában kiszámított nyugdíj 75 %-a.
A 25,5 év alapján neked ez nagyon alacsony nyugdíjnak várható, de a rendszeres szociális járadéknál nem lehet kevesebb.
Ha van valami igazolható munkaviszonyod, azt még össze kellene szedned, de szerintem azzal is elég kevés lesz a szolgálati időd.
ITT találsz egy nyugdíjkalkulátort, amivel kiszámolhatod (ha az idén tudnál nyugdíjba menni) mennyi lenne a várható összeg:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx
Üdvözöllek
Üdvözlettel Veci
Nagyon Köszönöm
KÉREM, válaszoljatok!!!
Kolléganőm megkért, hogy kérdezzek. A kérdése, hogy előrehozott öregségi nyugdíj esetén, (1952-es születésű), mennyi idő lehet az ő felmentési ideje? 1970–2005 májusig nem közalkalmazott volt. Nem áthelyezéssel ment a közalkalmazotti helyre.
2005– jelenleg közalkalmazott.
köszönjük: judit
Kedves juju!
A kolléganőd felmentési ideje 3 hónap. Ennek fele idejére fel kell menteni a munkavégzés alól.
Azért a 40 év szolgálati idő legyen meg, mert különben csökkentett összegű lesz a nyugdíja.
Nem várható leépítés abban a munkakörben amelyikben dolgozik?
Tisztelt Fórumozók!
Kissé összetett kérdésben kérem a segítséget.
Az első, hogy mi a különbség a szolgálati idő és a munkaviszonyban töltött idő között.
Iván László úr az Echo TV-ben hangsúlyozta, hogy a nők 40 éves szolgálati idő után - nem munkaviszonyban töltött! - mehetnek a Parlament döntése alapján 2011. januárjában nyugdíjba.
A másik kérdés, hogy amennyiben ez év decemberében a munkahelyemen megindul a felszámolás, mi a sorrend. Feltételezem, hogy megvárni a felmondó levelet és letölteni a felmentési időt, függetlenül attól, hogy az elmaradt fizetés és a végkielégítés összege csak a felszámolási időszak alatt, ismeretlen időpontban, kerül kifizetésre.
Amennyiben 2011. januárjában a születendő törvény értelmében, 40 év munkaviszony után kérhetem a nyugdíjazásomat, az mikor történhet meg?
A választ előre is köszönöm.
rebarbara4
A szolgálati időben benne van a gyes, iparitanuló idő, nappalis főiskolai/egyetemi tanulmány, munkanélküli ellátás, táppénz, férfiaknál a sorkatonaság. ITT olvasd el:
http://www.onyf.hu/index.php?…
SORREND:
- várd meg, hogy a munkáltató mondjon fel, töltsd le a felmentési időt, kifizetik a végkielégítést, ha megszűnik a munkaviszonyod és a törvénymódosítás hatályban lesz, akkor a következő naptól kérheted a nyugdíj megállapítását. A szolgálati idő ezzel is növekszik, a kifizetések pedig a nyugdíj alapot növelik.
- Közös megegyezésbe ne menj bele, mert akkor nem biztos, hogy fizetnek végkielégítést.
- ha meglesz a törvénymódosítás, és január 1-től hatályos lesz, az nem jelenti azt, hogy akkor kell igénybevenni. DE előbb még várjuk meg a Közölnyben való kihirdetést, abban mi lesz beleírva. Ezután tárgyalja még az országgyűlés, majd figyeld a fejleményeket.
- Azt nem tudom, hogy a felszámolás okán mikor fizetnek ki, de a munkaviszony/jogviszony megszűnése utáni naptól kérheted a nyugdíj megállapítását.
Üdvözlettel Veci
Köszönöm a választ, Veci. Már csak a törvénymódosítás hiányzik...
Kedves Fórumozók!
1954. márciusában született nő vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy mikor mehetek legkorábban korengedményes nyugdíjba? (természetesen, ha a munkáltatóm kifizeti az ehhez szükséges összege)
Hallottatok valamit arról, hogy ez az intézmény, mármint a korengedményes nyugdíj lehetősége, megmarad jövő évre is?
Kedves Válaszadó!
Kolléganőm 1952-.ben született köztisztviselő 1970 szeptember 1 óta folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik. Szolgálati idő beszámítását megkérte 2009. dec. 31.ig több mint 39 év munkaviszonya van. Felmentését kérte és 2010 szept. 25 óta azt tölti. Felmentési ideje nyolc hónap ebből négyet nem kell ledolgoznia.
Kérdése az, hogy a le nem dolgozott négy hónapra kap-e
szabadságot, vagy 2011 január 25-ig kell dolgoznia.
Köszönettel: Sz.
sztaga54
Még nincs konkrétumról tudomásom. A munkavállalók érdekképviselete azt akarja, hogy maradjon meg, de még nem volt érdekegyeztetés.
Üdvözlettel Veci
sziszi1977!
A felmentési idő jogszerző minden tekintetben.
Amit januárban nem tudnak kiadni, azt ki kell fizetni.
Lehet, hogy nem tudják a szabiját kiadni, mert szükség lesz a munkájára. Ezt inkább a munkahelyén kellene megkérdezni.
sztaga54!
A férjednek elismerték végül a katonai szolgálat idejét?
Amikor bevonult, akkor volt munkahelye? Nem lehetséges, hogy a munkaviszonynál már beszámították? Nem emlékszem a részletekre.
Neked mennyi most a szolgálati időd?
Kedves Lyonee!
Igen, a férjemnek elismerték a katona idejét, kapott egy módosított szolgálati idő kimutatást, amiben már majdnem két évvel több idő szerepel, 10 nappal ugyan még mindig kevesebb, mint a tényleges szolgálati ideje volt. A katonakönyvben október 16-ig volt katona a kimutatásukban pedig október 6-ig ismerték el. Most ismételten fellebbeztünk, hátha harmadszorra sikerül az egész időt beírni.
Én is megkértem már a szolgálati időmet, nekem május 5-én volt meg a 40 évem, mivel 16 évesen kezdtem el dolgozni és estin, munka mellett tanultam tovább. Azt hiszem, sokan vagyunk így. Én is várom már nagyon a törvényt, de egyenlőre, nagyon nagy a csönd ez ügyben.
Köszönöm a választ! Sziszi
Kedves Veci,
köszönöm a választ, ha hallasz valamit a korengedményes meghosszabbítáról kérlek tedd közzé.
Köszi
Szeretnék az alábbiakra választ kapni:
A mai nappal fel akarnak mondani nekem. Felmondásomat még nem vettem át. 1952.09.29-én születtem, nő vagyok. Megállapított szolgálati időm ez év szeptemberében 38. év volt.
Jogosult vagyok-e előrehozott nyugdíjra, ha igen úgy annak összege a teljes összegű nyugdíj hány százaléka lesz? Ha betegállományba megyek annak időtartama beleszámít-e a szolgálati időmbe? Gyors válaszukat előre is köszönöm.
Kedves Válaszadó!
Visszaolvasva láttam meg, hogy a szolgálati időmet - bizonyára elütés okán - rosszul adtam meg. A helyes szolgálati időm szeptemberben 39. év volt.
Dezsilia
- Ha a munkáltatód rendes felmondással szüntetné meg a munkaviszonyod, akkor felmondási idő (annak fele időtartamára munka alóli felmentés) jár, ha minimum 3 évet ennél a cégnél dolgoztál, akkor végkielégítés és + 3 havi végkielégítést kell fizetni, mivel 5 éven belül vagy az öregségi nyugdíjkorhatáron.
- Attól, hogy nem veszed át, de közölték, úgy tudom a felmondás érvényes. Ha mégis megkapod, alaposan olvasd el és csak akkor vedd át.
- Közös megegyezésbe ne menj bele, mert általában nem a munkavállaló érdekét szolgálja.
- Nagyon ne akadékoskodj a felmondással, nehogy rendkívülivel küldjönek el, mert akkor az már azonnali hatályú és nincs végkielégítés sem.
- Ha letelik a felmondás és a háziorvos indokoltnak tartja, akkor 3 napon belül (inkább másnaptól)max. 30 napra elmehetsz passzív táppénzre (de most nem ajánlom a táppénzbe "menekülést", mert a közlés okán nincs felmondási védelem).
- Ha letelne a passzív táppénz, másnap regisztrálj a Munkaügyi Központban, ahol álláskeresési járadékot folyósítanak, ha az elmúlt 4 évben volt 365 nap munkaviszonyod. Ennek időtartama 91+179=270 nap. Ha ez letelik folyósíthatják a meglévő feltételek mellett a nyugdíj előtt állók segélyét. Ezektől ne rémülj meg, mert a nyugdíjad összegét nem befolyásolja. Azt javasolom, hogy addig legyél a munkanélküli ellátásban, amíg nem lesz meg a 40 éved (inkább 10 nappal több, mint egy nappal kevesebb, mert akkor csökkentés nélküli lesz a nyugdíjad.
- Javasolom, hogy kérdezd meg a munkáltatót, amikor a felmondást közölné veled, hogy volna-e mód a korengedményes nyugdíjazásra megállapodást kötni 2010.13.31-ig (erre nem kötelezi semmi a munkáltatót). Ha vállaná, hogy kifizetné egy összegben a nyugdíjadat az 59. szülinapodig, akkor nyugdíjas lehetnél.
- ITT a korengedményről a tájékoztató:
- Itt a MT. a felmondás és végkielégítéssel kapcsolatos olvasni való a 86. §-tól, főleg a 89, 92, 95. §-t nézzed a rendes felmondás esetében:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözöllek
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Gyors és mindenre kiterjedő válaszodat köszönöm.
Tisztelt Forumozok!
1956 ban született nő vagyok, Egyetemi éveimmel együtt 36 év munkaviszonyom van. 18 évet dolgoztam korkedvezményre jogositó munkakörben - ez 4 évet jelent. A kérdésem az, ezek az évek hozzáadódnak-e a munkaviszonyom éveihez, ha megszavazzák a 40 év munkaviszony után járó nzugdijat, elmehetek-e teljes jogú öregségi nyugdijba 2011 január 1-től. 3 gyermekem van, de csak pár hónapot voltam gyesen, ez az időszak beleszámit a 40 évbe???
Köszönettel!
Annazsu
Várjuk meg a törvénymódosítást, abban mi lesz.
A ma még hatályos törvény 19. § szerint a korkedvezményes éveket hozzáadják a ledolgozott évekhez, ha valakinek hiányzik a szolgálati időből.
A gyerekek utáni kedvezmény már 2009-től nincs senkinek, utoljára az 1951-ben született nőknél számították be kedvezményként, ha hiányzott a 38 éves szolgálati idejéhez. Reménykedjünk, hogy ez a kitétel nem fog változni.
ITT a nyugdíjtörvény: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
19. § (1) „Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.
(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.”
Üdvözöllek
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Cím ! 1954. október 3-án született férfi vagyok Több, mint 37 év (1973. augusztus 1.) közszférában eltöltött folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem, kérdésem, hogy jogosult vagyok-e a prémium évek igénybevételére. Tisztelettel: Arany Géza
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02