Kedves Lyonne!
Nagyon rendes tőled, hogy ennyire segíteni akarsz.
Nagyon szeretem ezt a fórumot, mert Veci is és mindenki olyan segítőkész, rendes. Köszönöm mindannyiotoknak
Előrehozott öregségi nyugdíj
Lehetséges,hogy a délutáni kérdésem eltünt innen, láttam, hogy felkerült az oldalra, és most nincs itt.
Lehet, hogy unalmas volt a kérdésem.
Azért nekifutok még egyszer.
1952 második félévében születtem, öregségi nyugdíjra 62 év és 183 nap után lennék jogosult.
Előrehozott öregségi nyugdíjat ezek szerint 59 év és 183 nap után kaphatok? Hallottam olyan információt, hogy az 52-ben született nő az 59. életév betöltése után jogosult előrehozott nyugdíjra. Ez az én esetemben december 31-e lenne.
Válaszoltam a feltett kérdésedre, nem ide írtad ki, hanem a nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő topicban:
http://www.jogiforum.hu/forum/16/6491
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Egyik rokonom öregségi nyugdíjat igényelt, és ún. átmeneti járadékot kap 29.000 Ft összegben.
Rokonom fellebbezett a határozat ellen, mivel a hivatal a munkában töltött évek kb. felét a nyugdíj összegének számításakor kihagyta, hivatkozott arra u.is, hogy 1973-1986-ig béradatok nem állnak rendelkezésre, a volt foglalkoztató (Állami Nyomda) jogutódja sem tud adatot szolgáltatni.
Rokonom kapott egy felszólítást, hogy 10 m.napon belül nyújtson be olyan iratokat, amelyek egykori béradatait igazolják.
Ő már korábban is benyújtotta egykori munkakönyvét, amely tartalmazza a nyomda igazolását, miszerint a náluk eltöltött 13 év alatt az átlagkeresete 2.816.- Ft volt.
A hivatal szerint ez nem elég, mert csak az átlagkeresetet tartalmazza.
Számomra ez abszurd. Miért a biztosítottnak kellene 30-40 év távlatából egykori keresetét havi bontásban igazolnia? Nincs erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség, hogy a nyugdíjbiztosító szerv köteles az egykor befizetett járulékokat nyilvántartani? Rokonom a fenti 13 évből 3 évig GYESEN volt, akkor is megállapították valami alapján a GYES összegét, tehát nyilván volt tarva a havi bére.
Ön szerint mit tegyünk, hogy ne maradjon ki ez a 13 év a nyugdíj számításakor, mert ez így tragikus.
Köszönettel,
Kárpáti Zsuzsa
Kárpáti Zsuzsa
Nem tudom, hogy a munkakönyvi adatok, a Gyes-el kapcsolatos iratokon, a munkáltatói kereset alapján kiállított igazoláson kívül mit lehetne még benyújtani.
- Gondolom kellene a volt munkáltatótól a járulékok befizetéséről az igazolás. Lehet, hogy segítene az is, ha az OEP-nél is érdeklődnének (ez nem biztos, hogy jó ötlet a részemről).
- Egy főleg munkajogban járatos embert kellene sürgősen még megkeresni, aki jó tanácsot tudna adni.
- Megkérdezném a Nyugdíjbiztosítót sürgősen, hogy mivel tudná a rokonod elfogadhatóan igazolni azt az időszakot.
- Megkeresném az Állami Nyomda jogutódját, ahol a munkaügyi nyilvántartásokat vezetik, hogy segítsenek az adatok felderítésében.
MOST találtam ezt az oldalt, hátha segít az esetetekben (valami útbaigazítást hátha adnak):
http://bfl.archivportal.hu/…olgalat.html
Üdvözöllek
Üdvözlettel Veci
Nyugdíjcsapda! A félmilliós minimálbéresek drámája
http://penzcentrum.hu/…esek_dramaja
Üdvözlettel Veci
Kedves Lyonee és Ágimama!
Köszönjük a tanácsokat!!!
Azt szeretném tudni, hogy kb. mennyi az ONYF-nél egy nyugdíjmegállapítási kérelem átfutási ideje, azaz mennyivel az esedékes nyugdíjba vonulás előtt célszerű beadni a kérelmet, hogy az első nyugdíj folyósítása ne késsen sokat. Hiszen a munka befejezése és az első nyugdíj megérkezése között is jön a gázszámla.
Előre is köszönöm a választ.
Laci52
Saját tapasztalat. Mások rábeszélésére beadtam korábban az igényemet,de mivel már a szolgálati idő elismerés megvan,ezért azt a választ kaptam,hogy az esedékesség utáni napon adjam be ismét.Tehát ki kell várni amíg eljön az a bizonyos nap.
Üdv.nyugi
Még.
Add be a szolgálati idő elismertetési kérelmedet/ha még nincs meg/.Mert annak az összeszedése okozza az elcsúszást.Nekem pl.kifelejtettek belőle,ezért elég sokáig tartott a végleges határozatot megkapnom.Ha ez rendben van,akkor a többi már nem fog elhúzódni.Szoktak előleget fizetni,ellenkező esetben.
Sziasztok!
Tud-e valaki olyan honlapról, ahol meg lehet nézni a parlament őszi ülésszakának forgatókönyvét?
Pontosabban arra lennék kíváncsi, hogy vajon mikor kerül sor a 40 éves szolg.idős törvény megvitatására.
Bár lehet, hogy a vörös iszap felülírja az eredeti terveket ...
Az újsághírekből korábban arról lehetett hallani, hogy október közepén kerül a kormány elé, és utána a parlament elé. Figyelni kell a parlamenti oldalt és a híreket. Ha valami infóm lesz, majd jelzem.
http://www.parlament.hu/….irom_lekerd?…
Üdvözlettel Veci
Igen, ez egy jó kis oldal, ott is csücsül a törvényjavaslat a folyamatban lévő ügyek között T1183-as számmal.
Csak az a furi, hogy ez nem az eredeti, Orbán-féle szöveg. Ez egy mszp-s képviselő által benyújtott javaslat, valószínűleg az, amelyikre a népszavazást is összegyűjtötték. Mert hogy ebben a szövegben szerepel a NEMTŐL FÜGGETLENÜL meghatározás. Orbán pedig köztudottan csak a NŐKről beszélt. Anélkül, hogy vitatnám annak jogosságát, hogy a fiúkkal se tegyenek kivételt, ez nem az a törvényjavaslat! Vagy lemaradtam valamiről és nagy az egyetértés a kormánytagok és az ellenzék között az ügyben, hogy ne legyen különbség férfi és női 40 évi szolg.idő között?
Ja, és az eredeti kérdés - miszerint mikor kerül napirendre a parlamentben - persze nem szerepel a honlapon (a kis huncutok!:))
Mondjuk megérteném, ha a kolontári rémálom miatt csúszna minden, csak az a baj, hogy akkor sem tudom, hogy mihez képes csúszik.
Azt olvastam valahol,már kétszer,hogy novemberben lesz erről a szavazás a parlamentben.A pontos napra nem emlékszem.
Az 1183-as módosítási javaslat nem a népszavazási kezdeményezés, hanem külön indítvány. A nőkre vonatkozó tv. módosítási javaslat még nem szerepel szerintem. A kormány és ellenzék között a különbség a témában, hogy a kormány a nőkről tesz említést, a férfiakról nem. Szerintem ezért adták be az indítványt. Szerintem sem kellene nők és férfiak között különbséget tenni.
Olvasd el ezt a cikket:
A nők vághatják a centit januárig
http://www.privatbankar.hu/…nuarig_38221
„Iván László, a Fidesz szakpolitikusa a Népszavának azt nyilatkozta, hogy végleges döntést előreláthatóan az október 13-i kormányülésen hoznak, utána terjesztik be a vonatkozó javaslatot a parlamentnek.”
Üdvözlettel Veci
Ha novemberben lesz a tv.-ről szavazás, ahhoz képest még kb. 1 hónap, mire a Közlönyben megjelenik, tehát dec. vége felé lesz hivatalos. Így valóban január 1-től lehet(ne) élni a nyugdíjba vonulás lehetőségével. Elvileg. Csakhogy nekem speciel 6 hónap a felmondási időm (és még örüljek, hogy nem 1 év!). Ha a munkáltatóm nem megy bele a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésbe, vagyis hogy azonnal elmehetek, akkor még június 30-ig dolgoznom kell(ene). Pedig én már akár januártól nagyon szívesen átadnám a helyem a fiataloknak!
Ne csinálj butaságot, töltsd le a felmentési időt, az is növeli a nyugdíjalapot. Elhiszem, hogy már nagyon szeretnéd, de az eddigi volt a hosszú és nem a 6 hónap.
Mindenesetre javasolom, hogy kérj szolgálati idő megállapítást, abból látod a teljes időtartamot. Ha viszonylag kevés hiányozna a kerek szolgálati évhez (pl. 41 évhez), akkor is gondold át, mert az 2 %-ot jelent. Ha év elején elmennél nyugdíjba, még 1 évet várhatsz a nyugdíjemelésre. Ha van hol dolgoznod, akkor én a helyedben ezeket is figyelembe venném.
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
Nem magyon hallok a 40 év utáni nyugdíjazásról. Nagyon félek, hogy a vörösiszap tragédia miatt el fogják halasztani a dolgot, vagy be sem vezetik.
Nagyon sok baj érte az országot, sok helyre kell a pénz. Hallott valaki valami új hírt, vagy tényleg novemberig kell még várni, Üdvözlettel Ágimama
parlament.hu/efutar
2010_oszi_ulesszak.pdf
8. oldal
4. Törvényjavaslat a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997 . évi LXXXI.
törvény módosításáról
Kis terjedelmű szabályozás .
Elfogadás várható időpontja : november
A szabályozás célja : A 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi
nyugdíjjogosultságával összefüggő módosítások .
Itt tudjátok megnyitni, amit Sziporka idézett:
Plenáris ülés oszlopban az alábbit mentsétek le:
A Kormány 2010. évi őszi ülésszakra vonatkozó törvényalkotási programja
http://www.parlament.hu/…r/efutar.htm
Üdvözlettel Veci
Kedves Lyonee
Kolléganőm megkért, hogy kérdezzek tőled. A kérdése, hogy előrehozott öregségi nyugdíj esetén, (1952-es születésű), mennyi idő lehet az ő felmentési ideje? 1970-2005 májusig nem közalkalmazott volt. Nem áthelyezéssel ment a közalkalmazotti helyre.
2005- jelenleg közalkalmazott.
köszönjük: judit
Te jó ég, ezt meglépheti a kormány??!!
http://index.hu/…zi_a_fidesz/
Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni:
1953 augusztusi születésű vagyok, 1999-óta 50%os munkaképesség csökkentett vagyok(jelenleg 40% egészségkárosodott)Azt szeretném tudni mikor mehetek nyugdíjba, vagy nyugdíj jellegű ellátásba (pl. átmeneti járadék,rehabilitációs járadék, de nem vagyok rehabiritálható korom és betegségem miatt)? Rokkantsági nyugdíjba az egészségkárosodási százalékom(40%) nem jogosít fel. 25 és fél év TB által kiszámított munkaviszonnyal rendelkezem.
Ui: még lemaradt egy kérdés:2010ben a nők nyugdíjkorhatára hány év(pl 1953, 08 hó)
Engem úgy tájékoztattak, hogy 62 év helyett 62és fél év.
Köszönettel: Mária
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02