Végre meglett a törvény, de mégsem tudunk semmit biztosan. Én érettségi után elmentem dolgozni, és minden iskolát, fősulit, és mérnöktovábbképzőket mindent estin, gyerek mellett végeztem el. Nem is hittem, hogy ez valaha "szerencse" lehet. Pont ma voltam a munkanélküli központba, mert ugye munkanélküli vagyok augusztus óta. Nem is tudom, hogy akkor szerintetek a szolgálati idő meghatározással kiszámolt időm nem annyi, mint amit most be akarnak számítani? igaz ez kb 3 hónappal rövidebb, amit iskolában szünetekben szereztem és a szolgálati idő meghatározásánál figyelembe vettek. Van itt még kérdés rengeteg. Mennyi idő szerinted Veci mire kijön a tényleges törvény?
Előrehozott öregségi nyugdíj
Végre itt a törvény, amire vártunk, de az örömbe üröm is vegyül. Szakmunkás iskola, szakiskola, munka mellett érettségi, munka mellett felsőfokú iskolák....hogy lennénk képzetlenek, mint ahogy erzsó55 írta. Sőt 4 gyermekemet egyedül neveltem fel, csak 8 évet számolnak be. Igaz, GYES mellett is dolgoztam kényszerből. Miért nem számít bele a szakiskola, amikor második évtől három műszakban dolgoztunk, mint gyakorlati képzés, és emellett tanultunk. Jelenleg is annyit dolgozom, hogy 1 hónap alatt másfelet nyomok le. Ez sem számít? Kis matematika, és józan paraszti ész.....máris nem 40 év a 40 év. Hogy is van ez? Egy okos ember meg tudja magyarázni?
Vajon a szakmunkásképző beleszámít a szolgálati időbe??
Az ujságcikkekben szakiskolát írnak???
Szakmunkásképző és szakiskola vajon ugyanazon elbírálás alá esik a 40 év szolgálati idő száításhoz???
Nagyon rossz, hogy kijön egy hír, nagy ovációval és mégsem tudunk semmi biztosat a részletekről.
Pedig milyen sokan várjuk!
szakmunkásképző és szakiskola= ugyanaz a kategória???
Ha jól értelmezem, akkor ez a törvény azt jelenti, hogy:
- 54 évesen senki sem mehet nyugdíjba (hiszen a szakmunkásképző iskola nem számít munkaviszonynak), ill. az mehet, aki végzettség nélkül, általános iskola után kezdett dolgozni, és folyamatosan munkaviszonyban volt, valamint 3-nál több gyereket nem szült, nem volt velük gyesen. A szakiskolát végzettek legkorábban 57 évesen élhetnek a lehetőséggel.
- Aki érettségi, szakközépiskola után állt munkába + az 1. pontban leírtak a munkaviszonyról, gyerekekről állnak rá, az elmehet 58 éves korában.
- Aki nappali tagozaton végzett főiskolát, az (feltételezve, hogy 18 évesen érettségizett, és azonnal felvételt nyert) majd 62 évesen mehet csökkentés nélküli nyugdíjba - akkorra lesz 40 évi munkaviszonya.
- Aki nappalin végezte az egyetemet, az (a legoptimálisabb esetben) 63 éves korára rendelkezik majd 40 év munkaviszonnyal.
(Ha valaki a gyerekeire több mint 8 év gyes-t, gyedet vett igénybe, abból csak 8 évet fogadnak el, a többi idő nyilván kitolja a nyugdíjba vonulása időszakát.)
... Mint Mátyás király és az okos lány... vitt is ajándékot, nem is...
Megértem azokat, akik csalódottak és dühösek most.
(De jó is, hogy olyan nehéz élethelyzetben voltam fiatalon, hogy munka mellett tanulhattam csak, úgy szereztem a három diplomámat. Én már megvárom az 59. születésnapomat, hogy 41 év munkaviszonnyal mehessek el, de sajnálom minden asszony- és nőtársamat, akit kedvezőtlenül érintenek az apró 'csavarok' (Veci sejtése beigazolódott).
Juju, mindegy, milyen iskola: szak- vagy szakmunkásképző! Egyértelmű, hogy semmilyen iskolát nem számítanak be a munkaviszonyba - tehát azokat sem, amelyek a szolgálati időbe beleszámítanak. :(
Emove bocsánat , de nem értem:
munkaviszony és szolgálati idő
az nem ugyanaz???
Én már kiszámoltattam.... most már nem tudom mit, munkaviszony vagy szolgálati idő??? és akkor beszámították a szakmunkásképzőt... Vajon, ha előrehozott öregségi nyugdijazással szeretnék nyugdíjba menni, mert 59 éves leszek jövőre, akkor sem számít bele mostantól kezdve?
Édesanyám lehet érintett a témában. 1952-es születésű, jövőre lesz 59 éves, érettségi után állt munkába 1971-ben (évvesztes volt). Sajnos a szolgálati idejéből 4 év kiesett, mert ennyit volt Gyesen, eddig ez nem számított bele a munkaviszonyába, mert GYES előtt csak szerződéses munkaviszonya volt, és a GYES-t alanyi jogon kapta. Nem tudom pontosan hogy volt, de nem számított neki, így jövőre még csak 36 év munkaviszonya lesz, tehát legalább 2012-ig kellene dolgoznia, akkor lesz 60 éves, és lesz 37 év munkaviszony, amivel elmehet nyugdíjba. Kiváncsi lennék, hogy az alanyi jogon igénybevett GYES beszámít-e ebben az esetben? Gondolom ez csak a törvény pontos ismeretében derül majd ki. Abban azért nem hiszek, hogy jól fog járni. Ráadásul mivel kevesebbet keres, mint 290 ezer, így jövőre a nettó fizetése is csökken. Ráadásul régebben volt egy szabály, hogy a nőknek minden gyerek után 1 évet beszámítottak, de 2009-től ez is megszűnt. Szóval az 52-esek, és a fiatalabbak nem jártak jól.
A nők 40 éves munkaviszonya utáni nyugdíjazáshoz: a szakiskola és a szakmunkásképző iskola nem egy kategória. Jól értelmezem ugye? A szakmunkásképzőt a szolgálati idő elismerésnél beszámítják a munkaviszonyba, ugyanis a testvérem már összeszámoltatta a szolgálati idejét.
Emove! Szerintem a szakmunkásképzőt bele számolják,mert egy ismerósöm 2-hete számoltatta ki a nyugdíjfolyosítóba és 56-os születésü és van 40 év és 184 napja és nemvették ki a 3 évet belőle.Hát nemtudom!!!!
- igazat is adok azoknak, akik munka + gyerekek mellett levelezőn tanultak -- hanem az, hogy nem tudtam ezt mondjuk 2003-2004 táján, amikor belevághattam volna egy újabb képesítés megszerzésébe, amivel nagyobb biztonságban lennék a munkahely tekintetében.
Hát ez van. Üres kamrának bolond a gazdasszonya.
Értelmiség, fel a fejjel!
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
kissmama!
Ez a törvény 2011.jan. 1-től lép életbe.
Idén még beleszámít a szakmunkás képző.
De szerintem jogtalan az, hogy elveszik mert akkor is fizettünk nyugdíjjárulékot. Ha lenne Alkotmány Bíróság meglehetne támadni. Agyes figyelembe vétele porhintés mert az eddig is beleszámított.
Szóval jól kiszúrtak velünk.!
Kedves fórumozók,
Most töltöttem be az 57. életévemet, szolgálati idő beszámításával 40 és fél évem van elfogadott szolgálati időként. (Ebbe 2 év nappali csecsemő- és gyermekápolónői sulim is elfogadásra került). Eddig repesve vártam a mai döntést. De vajon örülhetek-e?
Tud-e valaki biztosat írni?
Ki tud konkrétan válaszolni kérdésemre?
üdv.
Nem egyértelmü ,hogy a szakiskola az a szakközépiskola vagy a szakmunkásképző iskola melyikre gondoltak?Vagy ez a csavar benne ,hogy nemis mehetünk nyugdíjba?Ez Szép!!!!!
Kedves Mindenki!
Várjátok meg a törvényjavaslat benyújtását, annak elfogadását és hatályba lépését. Addig csak találgatások vannak, felzaklatódtok. Szerintem értelmezési eltérés lehetséges.
Bízzunk abban, hogy észre veszik ezt a kommunikációs zavart és korrigálják, bővebben kifejtik.
Üdvözlettel Veci
http://vponline.hu/…nok-videoval
A videóban is a "szolgálati idő" hangzik el - a vége előtt kb. 4 perccel.
Tehát itt még egyértelműen SZOLGÁLATI IDŐ-ről volt szó - ez az, amibe beleszámít a szakiskola, felsőfokú nappali képzés, GYES, munkanélküli stb.
És ez az amit összeszámítanak, elismernek a kérelem beadásakor.
A MUNKAVISZONY-ba nyilván az iskolák nem számítanak bele, mert az nem munkaviszony és ezért ez jóval kevesebb.
Nos, akkor hogy is állunk a választási ígéretekkel?!
Ki nem hazudik??!!
Mit jelenthet ez a "kedvezményes" nyugdíj?
A kedvezmény szerintem mindig csökkentett kevesebb összeget jelent. De sok a találgatás!!!!
Inkább mondták volna egy héttel később a hírt, mint ilyen hiányosan!!
Kedves Veci,
úgy legyen! Bár elég szomorú, amennyiben a mai döntést bejelentő Nagy Anna - az MTI kérdésére közölte, a 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele -, kommunikációs zavarba ejtette volna magát. A pontatlanság még nagyobb figyelmetlenség részéről. Amennyiben meg valóban kis csavart húznak az eddig folyamatban lévő választási ígéretbe, az inkorrekt. Ugyanis ez év januárjában, amikor választási kampány-pontba került a kérdés, határozottan és pontosan Dr. Navracsics Tibor még a nők 40 év szolgálati idejéről beszélt. Nem korrekt a csavart ilyen formában a szolgálati időről most munkaviszony kifejezésre váltani. Persze más értelmezési formában. Az adott szó legyen már egyszer szent! A Parlamentben is!
Juju, emailben válaszoltam Neked.
Sztaga54!
Te ismered prof. Iván mail címét, el kéne neki küldeni a lájza hozzászólásában szereplő linket. Vajon mit szólna ehhez, amikor 40 év szolgálati időről, és nem 40 év munkaviszonyról tettek ígéretet? Kíváncsi lennék a válaszára, de nagyon.
Ne bántsátok a professzort, szept. 24 után már nem nyilatkozott (vagy nem nyilatkozhatott).
http://www.mr1-kossuth.hu/…szites-.html
Üdvözlettel Veci
megnéztem a lájza által adott videót, a vége előtt pontosan a 3 perc 40 másodpercnél ígéri Navracsis, hogy 40 év szolgálati idő után mehetnek a nők nyugdíjba. Igen, nem munkaviszonyról, hanem szolgálati időről beszél. Keresek én a FIDESZ honlapján valakit, akinek el fogom a linket küldeni, ehhez mondjon valamit:)
Kedves Veci!
Nem bántani akartam a professzort, csak nem tudom a pontos nevét, és Sztaga54 írt neki annak idején.
De már hiányoltalak, hogy sokáig nem voltál itt:)
Szóval itt már egy kedves kis elő-nyugdíjas(jelölt)-csapat beszélget:-) Megnyugtató, nem vagyunk egyedül aggodalmunkkal, várakozásainkkal. Örülök, hogy beléptem ide.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02