GYED,GYES, táppénz

Judy75 # 2010.09.06. 21:15

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogyha valaki regisztrált munkanélküli státuszban szül, akkor jogosult-e a TGYÁS-ra, ha azt megelőzően folyamatos, több évre visszanyúlóan volt munkaviszonya?

Köszi előre is
Judit

kangababa # 2010.09.06. 18:49

Próbálkozunk a babával, de még nem biztos hogy sikerült! Az előbb olyan érthetetlenül írtam...

kangababa # 2010.09.06. 18:48

Nandy, a szülés időpontját nem tudom megmondani, mert lehet hogy terhes vagyok már... A legkorábbiidő lehet 2011.06.06. Így tudsz segíteni? Nagyon köszönöm.

nandy # 2010.09.06. 18:21

Kangababa,
nehéz válaszolni, hisz annyi minden történhet még a szülésig.
De nagyon jó lenne, ha elárulnád végre, mikor fogsz szülni. Ezen infó hiányában rengeteg variációról beszélhetnénk, ami felesleges lenne - szerintem.

nandy # 2010.09.06. 18:14

Kedves Anna, célszerűbb lenne munkanélküli helyett állást találni, az sokkal biztosabb...
az, hogy munkanélküliről el tudsz-e menni szülni, és hogy mi lesz az ellátások alapja, szinte megmondhatatlan, sok tényezőtől függ...

brumiszka # 2010.09.06. 16:37

Kedves Dödölle1!
Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 290 napos terhességgel számolok,és az álláskeresési járadék pedig 270+90=360 napra jár, akkor ha 70 napon belül teherbe esem, akkor még jogosult leszek a juttatásokra? Ebben az esetben mi képezi az alapjukat? Köszönöm a segítséget! Szép estét! Anna

kangababa # 2010.09.06. 14:47

Kedves nandy!
2008.08.16 született gyermekem. Előtte -28 nappal tgyás, aztán gyed, 2010 aug 16 tól gyesen vagyok. A következő baba még a gyes ideje alatt születik meg.Igazából az elsőő kérdésem lenne fontosabb, hogyha elmegyek 90.000 bérért dolgozni akkor abból fogják-e számítani a gyedet a köv babánál? Köszönöm a segíségedet!

nandy # 2010.09.06. 12:03

ofar:

2010. június 24-e óta veszélyeztetett terhesként táppénzen tartózkodom (így elesve a havonta megillető caffetéria juttatásoktól).
A bruttó fizetésem: 209.100,– Ft.
Gyermek születésének várható időpontja: 2011. február 28-a.
Kérdésem az lenne, hogy a TGYÁS és a GYED összegét ilyen esetben hogyan számolják ki?
A bruttó bér összegéből, vagy a táppénz is belerondít a kiszámításba?

Mivel a TGYÁS-t és a GYED-et is jövőre fogod igényelni, így az irányadó időszak 2009.01.01. napjától az igénylés napjáig tart.
A TGYÁS alapja mindenképpen a 2009. évi jövedelmed lesz, de ha nincs 180 bérezett napod (pl. a táppénz miatt), akkor max. a minimálbér kétszerese lehet az alap. Figyelemmel a bruttó jövedelmedre, érdemes lenne a szülés előtt kivenni a bentmaradt szabadságaidat. (De ha mondjuk június 24-étől indult a 15 nap betegszabadság, akkor megvan a 180 bérezett nap)
A táppénz soha semmilyen ellátásnak nem lehet az alapja, nem rontja le!
Ugyanez lesz a GYED alapja is.

Kate87 # 2010.09.06. 11:55

az bőven megvan,köszönöm szépen :)

nandy # 2010.09.06. 11:48

Kate:
Valószínűleg elmehetsz munkanélkülire, ha az igénylést megelőző 4 éven belül volt legalább 365 nap munkaviszonyod.

nandy # 2010.09.06. 11:47

kangababa:

Nincs elég információ a válaszhoz.
Mettől meddig voltál GYED-en, TGYÁS-on?
Mikorra vagy kiírva a következő babával?

Dödölle1 # 2010.09.06. 11:00

Timsz

Továbbá, olvastam valakitől korábban, hogy menjek be az OEP-be és kérjek tanácsot ott, mert ezt is lehet, de nincs valakinek egy normális elérhetősége oda? Én egyszer felhívtam őket és „leráztak“ annyival, hogy hívjam a „magnós“ számukat, az majd elmond mindent. Talán túl gyorsan hagytam lerázni magam?
Köszönettel:

Timsz

De van, lásd lent.

Igen, túl gyorsan, ragaszkodni kell a vezetőhöz.....

Az illetékes vezető (Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezető) elérhetősége megtalálható az interneten.

Pl:

http://www.oep.hu/…EP_HU_RA.PDF

http://www.google.hu/search?…

http://www.oep.hu/…T%C5%90K.PDF

Dödölle1 # 2010.09.06. 10:51

brumiszka

THGY-ra és GYED-re főszabály szerint az jogosult, aki biztosított és a szülést megelőző két éven belül rendelkezik 365 nap biztosításban töltött idővel.

Amennyiben ennek a két feltételnek megfelelsz kaphatod ezen juttatásokat....

Üdv. :)

brumiszka # 2010.09.06. 09:23

Tisztelt Szakértő!
Gyes után szerettem volna visszamenni dolgozni, de sajnos már nem tudnak foglalkoztatni, így közös megegyezéssel október 6-án megszűnik a munkaviszonyom. Szeretnék második babát vállalni, de csak úgy, ha a TGYÁS-ra és GYED-re is teljes mértékben jogosult leszek. Ehhez előbb új munkahelyet kell keresnem, vagy mi az az időpont, amíg ha megszületik a baba, akkor még nem kell lemondanom egyik juttatásról sem? Segítségét előre is köszönöm! Anna

ofar # 2010.09.06. 08:24

Tisztelt Jogi Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
1997 óta köztisztviselőként dolgozom.
2010. június 24-e óta veszélyeztetett terhesként táppénzen tartózkodom (így elesve a havonta megillető caffetéria juttatásoktól).
A bruttó fizetésem: 209.100,- Ft.
Gyermek születésének várható időpontja: 2011. február 28-a.
Kérdésem az lenne, hogy a TGYÁS és a GYED összegét ilyen esetben hogyan számolják ki?
A bruttó bér összegéből, vagy a táppénz is belerondít a kiszámításba?
Kérdésem lenne továbbá, hogy ha a táppénz időtartamát megszakítom a tervezett szabadság napok kivételével, akkor arra az adott hónapra járna -e a caffetéria juttatás? (A kormányrendelet csak arról rendelkezik, hogy 30 napnál több táppénz esetén nem jár.)
Segítségét előre is köszönöm!!!
Tisztelettel: ofar

Dödölle1 # 2010.09.06. 07:39

mary76

Helyzetem és kérdéseim leírása 08.29.,30,31-én olvasható. Kíváncsi lennék az Ön véleményére is és lenne még két kérdésem.

Kisfiam 2008. február. 21-én született. Második gyerekünk születése 2011. április eleje/közepére várható. Jelenleg gyesen vagyok, ….

A tényálláshoz tartozik még: 2007.10.01–2008.02.21 között táppénzen voltam. Előtte tanárként dolgoztam határozatlan idejű kinevezéssel. A fizetésem 148.000 Ft volt. 2008.02.21–2008.08.06 között Tgys-t,utána 2010.02.21-ig gyed-et kaptam. Jelenleg gyesen vagyok.

Mennyi ideig fogom kapni a gyedet? Lehet, hogy nem kaphatom a második gyerekem 2 éves koráig a gyedet, mert jóval 2010. május 1 után születik? Mit befolyásol ez az időpont?
A tgys ideje mindig 168 nap vagy az is változhat?mary76

Az Ön által megadott adatok némilg hiányosak. Amennyiben 2007 óta tanárként dolgozik és jogviszonya jelenleg is fennáll, illetve a következő szüléskor, valamint a GYED igénylésekor is fenn fog állni, továbbá ha 2010.02.21-ig GYED-ben részesült és 2011 áprilisában fog szülni, úgy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint GYED-re a gyermek kétéves koráig lesz jogosult, illetve a THGY időtartama továbbra is 168 nap (24 hét).

Lásd: 1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

40. § (3) A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

138. § (1) A terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen.

1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.

(2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.

Kate87 # 2010.09.06. 06:23

segítséget kérnék:
2008 decemberben született a fiam, én épp felmondás alatt voltam, gyedet kapok onnan, de állományban nem vagyok. amikor lejár a gyedem, igaz h elmehetek munkanélkülire? az yges mellett, vagy nélkül van? tavasszal fejezem be a szakmát. illetve adaganatokat találtak nálam, ha komolyabb baj van, akkor mit tudok csinálni anyagi téren?

Dödölle1 # 2010.09.06. 06:07

Lumbricus

Közalkalmazotti státuszban dolgoztam, felsőfokú szaktudást igénylő pozícióban. Ez esetben a minimálbér 89.500 Ft?
Köszönettel
Lumbricus

Nem, a minimálbér 73.500 Ft/hó 2010-ben. Amikor az Ebtv. a minimálbér fogalmat használja, úgy az alatt ezen összeget kell érteni!Üdv. :)

kangababa # 2010.09.05. 12:19

Szeretnék segítséget kérni!
Röviden: 2008.04.07-től bejelentett 8 órás munka br 138.000 ft fizetéssel.
2008.08. született a gyermekem. A -28 naptól TGYÁS, majd GYED, jelenleg GYES.
A munkáltatómnál lehet megszűnik a munkaviszonyom, viszont attól a naptól kezdve lehetőségem van elmenni br.90.000. ft os bérért dolgozni.Lehet hogy csak egy hónapot fogok ott dolgozni a terhesség miatt.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha a gyes alatt születik meg a 2. babám, akkor a br.90.000. ft után fogják számolni a gyedet? Úgy tudom hogyha van akár egyetlen bérezett napom a gyes alatt akkor a 2. babánál már ebből számolják az átlagot! Igaz ez?
A második kérdésem:
Ha a jelenlegi munkáltatómmal sikerül megbeszélni, hogy ne szakadjon még meg a munkaviszonyom legalább 4 hónapig, aztán elmegyek munkanélkülire(6 hó), akkor az a lényeg hogy a szülés napján biztosított legyek, tehát hogy kapjak munkanélküli járadékot? Ilyenkor a gyedet miből fogják számolni, a járadékból vagy az előtte lévő munkaviszony is számít? köszönöm válaszukat.

nandy # 2010.09.05. 09:24

Tényleges jövedelem hiányában valóban a szerződés szerinti béred lesz a TGYÁS alapja. De ha pl. előtte kiveszed a bentmaradt szabikat, akkor az lesz az alap. Ha nincs 180 bérezett napod, valóban max. a minimálbér kétszerese lehet a TGYÁS alapja.
A minimálbér az minimálbér, ne keverd a garantált bérminimummal.

A GYED időtartama nem biztos, hogy fél év lesz. Ha a GYED lejárta utáni két évben válsz jogosulttá a következő GYED-re, akkor a GYED időtartama nem lehet kevesebb a régi GYED időtartamánál.

Mivel a szülés még csak tervben van, ezért csak általánosságban lehet válaszolni. Ráadásul egy-két év alatt még sok minden változhat is!

lumbricus (törölt felhasználó) # 2010.09.04. 21:46

Tisztelt Szakértők!

2008.novemberében szültem első gyermekemet. Kaptam a tgyás-t és most gyed-en (max összeg)vagyok 2010. novemberéig. Előtte folyamatos munkaviszonyom volt, nem emlékszem, hogy betegállományban lettem volna.
Terveink szerint a gyes alatt megszületik a második gyermekünk.
Jól értem a lejjebb olvasottakból, hogy a testvér születésétől ismét tgyás-ra vagyok jogosult, a hajdani bérem alapján, de ez is maximalizálva van a minimálbér kétszeresében? ezután fél évvel pedig jogosult leszek gyed-re, de csak a minimálbér után?
Közalkalmazotti státuszban dolgoztam, felsőfokú szaktudást igénylő pozícióban. Ez esetben a minimálbér 89.500 Ft?

Nincs esetleg valami kiskapu,legalább a tgyás időszakára?

Köszönettel
Lumbricus

Mné Anita # 2010.09.04. 14:29

Kedves nandy!
Köszönet a segítségért!
További sok sikert!
Mné Anita

nandy # 2010.09.04. 08:08

Mindkét ellátás beleszámít a 365 napba.
De ha munkanélküliről mész szülni, akkor egy picit trükközni kell. A TGYÁS-t ne a szülés napjától igényeld, hanem 1-2 nappal későbbi időponttól. A munkanélkülit pedig ne a szülés napja előtti nappal mondd le, hanem a szülés napjával, hogy a szüléskor legyen biztosítási jogviszonyod.
TGYÁS lejárta után szintén vissza kell menni pár nap munkanélkülire, és onnan GYED-re.
Érdemes lenne megkérdezni a Munkaügyi Központban, hogy hány nap álláskeresésire vagy jogosult, és ha az nem elég a szülésig, plusz nem marad néhány nap a TGYÁS és GYEd közötti időszakra, akkor csak későbbi időpontban igényeld a munkanélkülit, hogy biztosan kitartson.

(De látom, csak nem sikerült határozatlan idejű munkaviszonyt kiharcolni...)

Timsz # 2010.09.04. 06:59

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Én 18 hetes terhes vagyok.
A jelenlegi munkaviszonyom szeptember 31-én lejár.
Valószínűleg nem fogok már akkor munkát találni, úgyhogy azt tervezem, hogy 1 hónap passzív táppénzre, majd munkanélkülire megyek a szülésig (febr.1.).

Ezzel kapcsolatban a legfontosabb kérdésem, hogy ezek, (passzív táppénz, munkanélküli) beleszámítanak-e a GYEDhez szükséges 365 nap munkaviszonyba?

Továbbá, olvastam valakitől korábban, hogy menjek be az OEP-be és kérjek tanácsot ott, mert ezt is lehet, de nincs valakinek egy normális elérhetősége oda? Én egyszer felhívtam őket és "leráztak" annyival, hogy hívjam a "magnós" számukat, az majd elmond mindent. Talán túl gyorsan hagytam lerázni magam?

Köszönettel:

Timsz

mary76 # 2010.09.03. 14:20

Kedves Dödölle1!

Helyzetem és kérdéseim leírása 08.29.,30,31-én olvasható. Kiváncsi lennék az Ön véleményére is és lenne még két kérdésem.
Mennyi ideig fogom kapni a gyedet? Lehet, hogy nem kaphatom a második gyerekem 2 éves koráig a gyedet, mert jóval 2010. május 1 után születik? Mit befolyásol ez az időpont?
A tgys ideje mindig 168 nap vagy az is változhat?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv Mariann