Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha valaki regisztrált munkanélküli státuszban szül, akkor jogosult-e a TGYÁS-ra, ha azt megelőzően folyamatos, több évre visszanyúlóan volt munkaviszonya?
Köszi előre is
Judit
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha valaki regisztrált munkanélküli státuszban szül, akkor jogosult-e a TGYÁS-ra, ha azt megelőzően folyamatos, több évre visszanyúlóan volt munkaviszonya?
Köszi előre is
Judit
Próbálkozunk a babával, de még nem biztos hogy sikerült! Az előbb olyan érthetetlenül írtam...
Nandy, a szülés időpontját nem tudom megmondani, mert lehet hogy terhes vagyok már... A legkorábbiidő lehet 2011.06.06. Így tudsz segíteni? Nagyon köszönöm.
Kangababa,
nehéz válaszolni, hisz annyi minden történhet még a szülésig.
De nagyon jó lenne, ha elárulnád végre, mikor fogsz szülni. Ezen infó hiányában rengeteg variációról beszélhetnénk, ami felesleges lenne - szerintem.
Kedves Anna, célszerűbb lenne munkanélküli helyett állást találni, az sokkal biztosabb...
az, hogy munkanélküliről el tudsz-e menni szülni, és hogy mi lesz az ellátások alapja, szinte megmondhatatlan, sok tényezőtől függ...
Kedves Dödölle1!
Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 290 napos terhességgel számolok,és az álláskeresési járadék pedig 270+90=360 napra jár, akkor ha 70 napon belül teherbe esem, akkor még jogosult leszek a juttatásokra? Ebben az esetben mi képezi az alapjukat? Köszönöm a segítséget! Szép estét! Anna
Kedves nandy!
2008.08.16 született gyermekem. Előtte -28 nappal tgyás, aztán gyed, 2010 aug 16 tól gyesen vagyok. A következő baba még a gyes ideje alatt születik meg.Igazából az elsőő kérdésem lenne fontosabb, hogyha elmegyek 90.000 bérért dolgozni akkor abból fogják-e számítani a gyedet a köv babánál? Köszönöm a segíségedet!
ofar:
„2010. június 24-e óta veszélyeztetett terhesként táppénzen tartózkodom (így elesve a havonta megillető caffetéria juttatásoktól).
A bruttó fizetésem: 209.100,– Ft.
Gyermek születésének várható időpontja: 2011. február 28-a.
Kérdésem az lenne, hogy a TGYÁS és a GYED összegét ilyen esetben hogyan számolják ki?
A bruttó bér összegéből, vagy a táppénz is belerondít a kiszámításba?”
Mivel a TGYÁS-t és a GYED-et is jövőre fogod igényelni, így az irányadó időszak 2009.01.01. napjától az igénylés napjáig tart.
A TGYÁS alapja mindenképpen a 2009. évi jövedelmed lesz, de ha nincs 180 bérezett napod (pl. a táppénz miatt), akkor max. a minimálbér kétszerese lehet az alap. Figyelemmel a bruttó jövedelmedre, érdemes lenne a szülés előtt kivenni a bentmaradt szabadságaidat. (De ha mondjuk június 24-étől indult a 15 nap betegszabadság, akkor megvan a 180 bérezett nap)
A táppénz soha semmilyen ellátásnak nem lehet az alapja, nem rontja le!
Ugyanez lesz a GYED alapja is.
az bőven megvan,köszönöm szépen :)
Kate:
Valószínűleg elmehetsz munkanélkülire, ha az igénylést megelőző 4 éven belül volt legalább 365 nap munkaviszonyod.
kangababa:
Nincs elég információ a válaszhoz.
Mettől meddig voltál GYED-en, TGYÁS-on?
Mikorra vagy kiírva a következő babával?
„Timsz
Továbbá, olvastam valakitől korábban, hogy menjek be az OEP-be és kérjek tanácsot ott, mert ezt is lehet, de nincs valakinek egy normális elérhetősége oda? Én egyszer felhívtam őket és „leráztak“ annyival, hogy hívjam a „magnós“ számukat, az majd elmond mindent. Talán túl gyorsan hagytam lerázni magam?
Köszönettel:
Timsz”
De van, lásd lent.
Igen, túl gyorsan, ragaszkodni kell a vezetőhöz.....
Az illetékes vezető (Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezető) elérhetősége megtalálható az interneten.
Pl:
brumiszka
THGY-ra és GYED-re főszabály szerint az jogosult, aki biztosított és a szülést megelőző két éven belül rendelkezik 365 nap biztosításban töltött idővel.
Amennyiben ennek a két feltételnek megfelelsz kaphatod ezen juttatásokat....
Üdv. :)
Tisztelt Szakértő!
Gyes után szerettem volna visszamenni dolgozni, de sajnos már nem tudnak foglalkoztatni, így közös megegyezéssel október 6-án megszűnik a munkaviszonyom. Szeretnék második babát vállalni, de csak úgy, ha a TGYÁS-ra és GYED-re is teljes mértékben jogosult leszek. Ehhez előbb új munkahelyet kell keresnem, vagy mi az az időpont, amíg ha megszületik a baba, akkor még nem kell lemondanom egyik juttatásról sem? Segítségét előre is köszönöm! Anna
Tisztelt Jogi Szakértő!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
1997 óta köztisztviselőként dolgozom.
2010. június 24-e óta veszélyeztetett terhesként táppénzen tartózkodom (így elesve a havonta megillető caffetéria juttatásoktól).
A bruttó fizetésem: 209.100,- Ft.
Gyermek születésének várható időpontja: 2011. február 28-a.
Kérdésem az lenne, hogy a TGYÁS és a GYED összegét ilyen esetben hogyan számolják ki?
A bruttó bér összegéből, vagy a táppénz is belerondít a kiszámításba?
Kérdésem lenne továbbá, hogy ha a táppénz időtartamát megszakítom a tervezett szabadság napok kivételével, akkor arra az adott hónapra járna -e a caffetéria juttatás? (A kormányrendelet csak arról rendelkezik, hogy 30 napnál több táppénz esetén nem jár.)
Segítségét előre is köszönöm!!!
Tisztelettel: ofar
„mary76
Helyzetem és kérdéseim leírása 08.29.,30,31-én olvasható. Kíváncsi lennék az Ön véleményére is és lenne még két kérdésem.
Kisfiam 2008. február. 21-én született. Második gyerekünk születése 2011. április eleje/közepére várható. Jelenleg gyesen vagyok, ….
A tényálláshoz tartozik még: 2007.10.01–2008.02.21 között táppénzen voltam. Előtte tanárként dolgoztam határozatlan idejű kinevezéssel. A fizetésem 148.000 Ft volt. 2008.02.21–2008.08.06 között Tgys-t,utána 2010.02.21-ig gyed-et kaptam. Jelenleg gyesen vagyok.
Mennyi ideig fogom kapni a gyedet? Lehet, hogy nem kaphatom a második gyerekem 2 éves koráig a gyedet, mert jóval 2010. május 1 után születik? Mit befolyásol ez az időpont?
A tgys ideje mindig 168 nap vagy az is változhat?mary76”
Az Ön által megadott adatok némilg hiányosak. Amennyiben 2007 óta tanárként dolgozik és jogviszonya jelenleg is fennáll, illetve a következő szüléskor, valamint a GYED igénylésekor is fenn fog állni, továbbá ha 2010.02.21-ig GYED-ben részesült és 2011 áprilisában fog szülni, úgy a jelenleg hatályos jogszabályok szerint GYED-re a gyermek kétéves koráig lesz jogosult, illetve a THGY időtartama továbbra is 168 nap (24 hét).
Lásd: 1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
40. § (3) A terhességi-gyermekágyi segély a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.
1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről
138. § (1) A terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen.
1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
(2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.
segítséget kérnék:
2008 decemberben született a fiam, én épp felmondás alatt voltam, gyedet kapok onnan, de állományban nem vagyok. amikor lejár a gyedem, igaz h elmehetek munkanélkülire? az yges mellett, vagy nélkül van? tavasszal fejezem be a szakmát. illetve adaganatokat találtak nálam, ha komolyabb baj van, akkor mit tudok csinálni anyagi téren?
Lumbricus
Közalkalmazotti státuszban dolgoztam, felsőfokú szaktudást igénylő pozícióban. Ez esetben a minimálbér 89.500 Ft?
Köszönettel
Lumbricus
Nem, a minimálbér 73.500 Ft/hó 2010-ben. Amikor az Ebtv. a minimálbér fogalmat használja, úgy az alatt ezen összeget kell érteni!Üdv. :)
Szeretnék segítséget kérni!
Röviden: 2008.04.07-től bejelentett 8 órás munka br 138.000 ft fizetéssel.
2008.08. született a gyermekem. A -28 naptól TGYÁS, majd GYED, jelenleg GYES.
A munkáltatómnál lehet megszűnik a munkaviszonyom, viszont attól a naptól kezdve lehetőségem van elmenni br.90.000. ft os bérért dolgozni.Lehet hogy csak egy hónapot fogok ott dolgozni a terhesség miatt.
Arra lennék kíváncsi, hogy ha a gyes alatt születik meg a 2. babám, akkor a br.90.000. ft után fogják számolni a gyedet? Úgy tudom hogyha van akár egyetlen bérezett napom a gyes alatt akkor a 2. babánál már ebből számolják az átlagot! Igaz ez?
A második kérdésem:
Ha a jelenlegi munkáltatómmal sikerül megbeszélni, hogy ne szakadjon még meg a munkaviszonyom legalább 4 hónapig, aztán elmegyek munkanélkülire(6 hó), akkor az a lényeg hogy a szülés napján biztosított legyek, tehát hogy kapjak munkanélküli járadékot? Ilyenkor a gyedet miből fogják számolni, a járadékból vagy az előtte lévő munkaviszony is számít? köszönöm válaszukat.
Tényleges jövedelem hiányában valóban a szerződés szerinti béred lesz a TGYÁS alapja. De ha pl. előtte kiveszed a bentmaradt szabikat, akkor az lesz az alap. Ha nincs 180 bérezett napod, valóban max. a minimálbér kétszerese lehet a TGYÁS alapja.
A minimálbér az minimálbér, ne keverd a garantált bérminimummal.
A GYED időtartama nem biztos, hogy fél év lesz. Ha a GYED lejárta utáni két évben válsz jogosulttá a következő GYED-re, akkor a GYED időtartama nem lehet kevesebb a régi GYED időtartamánál.
Mivel a szülés még csak tervben van, ezért csak általánosságban lehet válaszolni. Ráadásul egy-két év alatt még sok minden változhat is!
Tisztelt Szakértők!
2008.novemberében szültem első gyermekemet. Kaptam a tgyás-t és most gyed-en (max összeg)vagyok 2010. novemberéig. Előtte folyamatos munkaviszonyom volt, nem emlékszem, hogy betegállományban lettem volna.
Terveink szerint a gyes alatt megszületik a második gyermekünk.
Jól értem a lejjebb olvasottakból, hogy a testvér születésétől ismét tgyás-ra vagyok jogosult, a hajdani bérem alapján, de ez is maximalizálva van a minimálbér kétszeresében? ezután fél évvel pedig jogosult leszek gyed-re, de csak a minimálbér után?
Közalkalmazotti státuszban dolgoztam, felsőfokú szaktudást igénylő pozícióban. Ez esetben a minimálbér 89.500 Ft?
Nincs esetleg valami kiskapu,legalább a tgyás időszakára?
Köszönettel
Lumbricus
Kedves nandy!
Köszönet a segítségért!
További sok sikert!
Mné Anita
Mindkét ellátás beleszámít a 365 napba.
De ha munkanélküliről mész szülni, akkor egy picit trükközni kell. A TGYÁS-t ne a szülés napjától igényeld, hanem 1-2 nappal későbbi időponttól. A munkanélkülit pedig ne a szülés napja előtti nappal mondd le, hanem a szülés napjával, hogy a szüléskor legyen biztosítási jogviszonyod.
TGYÁS lejárta után szintén vissza kell menni pár nap munkanélkülire, és onnan GYED-re.
Érdemes lenne megkérdezni a Munkaügyi Központban, hogy hány nap álláskeresésire vagy jogosult, és ha az nem elég a szülésig, plusz nem marad néhány nap a TGYÁS és GYEd közötti időszakra, akkor csak későbbi időpontban igényeld a munkanélkülit, hogy biztosan kitartson.
(De látom, csak nem sikerült határozatlan idejű munkaviszonyt kiharcolni...)
Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Én 18 hetes terhes vagyok.
A jelenlegi munkaviszonyom szeptember 31-én lejár.
Valószínűleg nem fogok már akkor munkát találni, úgyhogy azt tervezem, hogy 1 hónap passzív táppénzre, majd munkanélkülire megyek a szülésig (febr.1.).
Ezzel kapcsolatban a legfontosabb kérdésem, hogy ezek, (passzív táppénz, munkanélküli) beleszámítanak-e a GYEDhez szükséges 365 nap munkaviszonyba?
Továbbá, olvastam valakitől korábban, hogy menjek be az OEP-be és kérjek tanácsot ott, mert ezt is lehet, de nincs valakinek egy normális elérhetősége oda? Én egyszer felhívtam őket és "leráztak" annyival, hogy hívjam a "magnós" számukat, az majd elmond mindent. Talán túl gyorsan hagytam lerázni magam?
Köszönettel:
Timsz
Kedves Dödölle1!
Helyzetem és kérdéseim leírása 08.29.,30,31-én olvasható. Kiváncsi lennék az Ön véleményére is és lenne még két kérdésem.
Mennyi ideig fogom kapni a gyedet? Lehet, hogy nem kaphatom a második gyerekem 2 éves koráig a gyedet, mert jóval 2010. május 1 után születik? Mit befolyásol ez az időpont?
A tgys ideje mindig 168 nap vagy az is változhat?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv Mariann
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |