Nem tudom elhinni. Azt mondják többen is, hogy ha nincs tanulmányi szerződés a munkáltatóval, akkor nem köteles elengedni, azaz biztosítani a tanulmányi szabadságot. Az Mt. 115 § (1) a tanulmányi szerződés fejezetben van. Ez azt jelenti, hogy szerződés nélkül, nem tudok elmenni tanulni. S.O.S.!
tanulmányi szabadság
Szia, nyugodj meg, a távollét jár akkor is, ha nincs tanulmányi szerződésed, csak ilyen esetben a munkáltató nem köteles fizetni azokat a napokat. Még csak engedélyt sem kell kérned, csak bejelenteni, hogy mikor van sulid és a munkáltatód KÖTELES ezt elfogadni. Konzultációs napokra jár a távollét, vizsgaidőszakban pedig vizsgánként 3+1 nap.
Nagyon megtévesztő, hogy a tanulmányi szerződéses résznél van felsorolva a munkavállaló joga. Tuti, hogy nem kell az engedélye? Ma szeretném neki megmondani.
Mi az igazság? Több Munkaügyi jogász 100 %-ig állítja, hogy csak tanulmányi szerződés esetén köteles elengedni. Kérem, hogy egy munkajogász igazoljon.
Javasold azoknak a "munkaügyi jogászok"-nak, hogy adják vissza a diplomájukat.
A Tanulmányi szerződés arról szól, hogy a tanulmányaidhoz milyen támogatást kapsz (tankönyvek, jegyzetek árának kifizetése, a távollétek időtartamára fizetés, stb.). Ha nincs Tanulmányi szerződés, minden költség téged terhel, a munkából való kiesés (kötelező berendelés, vizsgánként 4 nap, szakdolgozatra 10 nap) pedig fizetés nélküli távollét.
Én ugyan nem vagyok munkajogász - sőt, egyelőre még jogász sem :) -, de bemásolom neked, amit a hasonló témában feltett kérdésemre kaptam, kollégám kimásolta nekem a kommentárt:
"115. § (1) Az iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállaló részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani.
(2) A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott, a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló igazolásnak megfelelően állapítja meg.
(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a munkáltató vizsgánként - ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként -, a vizsga napját is beszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani. Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül.
(4) A diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez a munkáltató tíz munkanap szabadidőt köteles biztosítani.
(5) A nem iskolai rendszerű képzésben részt vevő munkavállalónak tanulmányi munkaidőkedvezmény csak abban az esetben jár, ha azt munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, vagy tanulmányi szerződés megállapítja.
(6) A (3)-(4) bekezdésben meghatározott szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani.
Tanulmányi szerződés nélkül is, a munkáltató köteles az iskolai rendszerű képzésben résztvevő munkavállalójának legalább az e szakaszban előírt mértékű szabadidőt biztosítani.
Az iskolarendszerű képzés esetén, - mely lehet például állami, magán, egyházi, - a munkáltató a Munka tv. alapján köteles elengedni a munkavállalóját a kötelező képzésre, szakmai gyakorlat idejére, a vizsgára való felkészülésre és a vizsga letétele napjára, a diplomamunka elkészítésére. A törvény csak a szabadidő biztosításáról rendelkezik, az már a felek megállapodásának (tanulmányi szerződésnek a tárgyköre lehet), hogy a képzéssel kapcsolatban kiesett időtartamokra állapít-e a meg díjazást a munkáltató, vagy sem (pl. távolléti díjat vagy a munkaszerződés szerinti személyi alapbért fizeti stb.)
A szabadidő kiadása érdekében - a munkavállaló együttműködési kötelezettségéből adódóan - köteles a munkáltatót előzetesen tájékoztatni arról, mely napokon lesz oktatás, és erre vonatkozóan becsatolni az oktatási intézmény igazolását. A vizsgákra való tekintettel járó munkaidő-kedvezmény tervezett igénybevételét is előzetesen kell a munkavállalónak a munkáltatóval egyeztetnie. A munkáltató a munkaidő-kedvezmény biztosítását, annak más időpontban történő kiadását nem határozhatja meg, a kiadása időpontja tekintetében köti a munkavállaló kérése. Természetesen, ha a munkavállaló az adott vizsgákhoz kötődően nem vette igénybe a törvény alapján járó pl. vizsgánkénti 4 munkanap szabadidő-kedvezményt, akkor a megmaradt napok kiadására a vizsgaidőszak leteltét követően nem tarthat igényt.
Kollektív szerződés vagy tanulmányi szerződés a nem iskolarendszerű képzésben résztvevő munkavállaló számára is megállapíthat munkaidő-kedvezményt.
Nem iskolai rendszerű képzésre (tanfolyami, vagy egyéb továbbképzésre) a munkavállaló a Munka tv. 103. § (4) bekezdésében foglaltak alapján kötelezhető. Munkáltatói kötelezés esetén a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkabérét és a képzéssel összefüggő költségeket.
E szabadidőkre a Munka tv. alapján díjazás nem jár, a felek azonban a tanulmányi szerződésben (esetleg kollektív szerződésben) a munkáltató fizetési kötelezettségét megállapíthatják."
Ezt a Magyarország.hu-ról másoltam ide:
"Szabadidő biztosítása
A munkáltató tanulmányi szerződés nélkül is köteles az iskolarendszerű képzésben (legyen az állami, magán, vagy egyházi) részt vevő munkavállaló részére a tanulmányok folytatásához szükséges szabadidőt biztosítani , így értelemszerűen ez a kötelezettsége a tanulmányi szerződés megkötése esetén is fennáll. A szabadidő mértékét a munkáltató az oktatási intézmény által kibocsátott - a kötelező iskolai foglalkozás és szakmai gyakorlat időtartamáról szóló - igazolásnak megfelelően állapítja meg .
Az oktatáson való részvétel mellett a munkáltató a vizsgán való részvétel lehetőségét is köteles biztosítani, így a munkavállalót
vizsgánként - a vizsga napját is beszámítva - 4 munkanap szabadidő (ha egy vizsganapon a munkavállalónak több vizsgatárgyból kell vizsgáznia, vizsgatárgyanként 4 munkanap szabadidő) ,
a diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez pedig 10 munkanap szabadidő
illeti meg. E szabadidőt a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelően köteles biztosítani . Vizsgának az oktatási intézmény által meghatározott számonkérés minősül .
Költségtérítés
Bár a fentiek szerinti szabadidő biztosítása tanulmányi szerződés nélkül is kötelezettsége a munkáltatónak, e szabadidőre díjazás fizetése, illetve a tanulmányokkal kapcsolatosan felmerülő költségek megtérítése - az általános iskolai tanulmányokat folytató munkavállalónak a munkából távol töltött időre járó távolléti díj kivételével - azonban az Mt. szerint már nem az."
de egyre gondoltunk :)
Köszönöm a részletes válaszokat. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy ő nem így fogja gondolni.
Judy9, az teljesen mindegy, hogy a munkáltató mit gondol.
Az a lényeg, hogy jogszerűen járjon el. Amennyiben nem enged el téged a felkészülés időszakában, akkor neked kell döntened, hogy mit válassz a lehetőségeid közül (másik cég, feladod a tanulmányaidat, jogorvoslatot kérsz stb.)
Hogy teljes legyen a kép, az még idetartozik, hogy az Mt. a munkaerő-kölcsönzésről szóló fejezetében kimondja, hogy a "Kölcsönzés esetén e törvény (...) 109-116. §-ai (...) nem alkalmazhatók."
Ha tehát Judy9-t munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatják, nem jár a szabadidő a tanulmányok folytatásához.
Segítség kellene:egyetemi tanulmányaim miatt fizetés nélküli szabadságot vagyok kénytelen kivenni(konzultációkra+vizsganapokra).Tanulmányi szerződést nem óhajtott kötni velem a cég,viszont én az egyetemet el kívánom végezni(főleg,hogy másoddiploma,ami fizetős:).Ma azt mondták nekem,hogy amig nem veszem ki az összes szabadságomat,addig nem mehetek fizetés nélüli szabadságra!!úgy gondolom,a konzultációk nem szabadnapok,és jogom van fizetés nélküli szabadságból részt vennem azokon.Jól gondolom?vagy korlátozva lenne a fizetés nélküli szabadság?Köszönöm a segítséget!
Nem fizetésnélkjüli szabadságra, hanem fizetetlen tanulmányi szabadságra van jogod, a munkáltatód eljárása súlyosan törvénysértő.
Köszi a segítségeket:))
Sziasztok!
Beszámolnék a fejleményekről. Tájékoztattam a főnökömet a konzultációkról és vizsgaidőpontokról (mindent szépen írásban is). Hát nem repdesett örömében. Azt felelte, hogy később még visszatérünk a témára. A közvetlen főnököm megsúgta, hogy azonnal álláshirdetést kellett feladnia, amiről persze én nem tudhatok. Jövő héten 2 nap konzultációm lesz, amire megyek, ha törik, ha szakad. Az állásomnak már tuti annyi. Tud valaki olyan munkahelyet, ahol díjazzák, hogy tanul az ember?
Ém fizetett szabadságot adok rá
Visszatérve az alapproblémádra, ha kirúgnak, akkor azért elég erős helyzeetd lesz, ha perelni akarsz.
Sziasztok!
Újonc vagyok még itt, böngészgettem, s ráakadtam erre a témára. Hamarosan aktuális lesz a szakvizsga számomra, s furcsa módon nem találtam arra szabályozást, hogy a munkáltatónak kötelessége lenne ennek - legalább szabadidővel történő - támogatása, holott az ő érdeke is, hogy meglegyen a "képesítésem", s ez azért mégiscsak nagyobb volumenű, mint egy normál vizsga vagy államvizsga. Furcsa, hogy a jogalkotó szerint a felsőfokú tanulmányaid befejeződnek az államvizsgával...
Valaki ismer erre vonatkozólag valami megfogható támpontot (természetesen a szabi, fizu nélküli szabi és a betegszabadság kivételével, mert eddig ezekben gondolkodtam.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02