"kötelező túlóra"

nataSa666 # 2008.06.24. 08:34

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.

A túlóra elrendelés nálunk jelenleg csoportosan történik, egy íven, amelyen a munkáltató a túlórát a vállalat a vevő hirtelen megnőtt igényeivel magyarázza - hétről -hétre. Az aláírást a "Tudomásul vettem és vállalom" valamint a "Tudomásul vettem és nem vállalom" rubrikákba lehet tenni. Amennyiben ez utóbbit írom alá (vagyis hogy nem vállalom)az járhat valamilyen szankcióval?

Amennyiben 1992 óta nincs fegyelmi tárgyalás, az esetben a munkáltatóm ezt jogellenesen gyakorolja hétről-hétre?

Aki nem jelenik meg a túlórán, attól megvonják 1-3 hónapig az étkezési utalványt, viszont ezt papíron nem rögzítik sehol. Ha én ezt írásban kérem tőlük - tehát hogy miért vonták meg - és írásba is adják, akkor ez jogilag mennyire állja meg a helyét?

Az hogy bejelentették, hogy szeptemberig minden egyes hétvégén túlóra lesz, mennyire jogszerű, tekintve hogy nem tudom így mennyire minősül ez rendkívüli túlórának? Így ez jelenthet -e aránytalan terhet "személyi, családi és egyéb körülményeimre"?

Nagyon szépen köszönöm még egyszer a válaszokat.

Egyjogász # 2008.06.24. 07:26

1.) Az aránytalan teher az pl. az. ha valaki 3 kiskorú gyereket nevel egyedül, és a túlóra idejére nem tud a felügyeletükről gondoskodni. Azért ha a túlóra miatt nem tud valaki kimenni a strandra, az nem aránytalan teher.

Az "aránytalan terhet" előre be kell jelenteni a munkáltatónak és szerintem hitelt érdemlően igazolni is kell.

2.) Fegyelmi 1992 óta nem létezik, így nincs "fegyelmi tárgyalás" sem.

3.) Minden munkavállaló egyedileg áll munkaszerződéses kapcsoltban a munkáltatóval, így ha az egyik félnek gondja van a másikkal, netán a munkáltató retorziót kíván alkalmazni, azt egyedileg kell közölnie, az eljárást egyedileg kell lefolytatnia, ahhoz a többi munkavállalónak semmi köze nincs. Az ilyen jellegű intézkedés tartalma a munkavállaló személyes adatát is képezi, amit a munkáltató más munkavállalókkal nem közölhet.

Így nem hogy a "csoportos fegyelmi tárgyalás" jogellenes, hanem az is , ha a munkáltató a többi munkavállalóval közli, hogy adott munkavállalóval milyen problémája van.

Viszont ha a "túlórát" (Mt. szerinti neve rendkívüli munkavégzés) szabályszerűen rendelték, az azon való megjelenés nem "kívánságműsor", az arról való jogosulatlan távolmaradás ugyanolyan következményekkel is járhat, mintha valaki a rendes munkaidejében igazolatlanul nem jelenik meg.

4.) Nem tudom erre milyen belső szabályozás van (pl. Kollektív Szerződés), de elméletileg az étkezési utalvány egy jóléti juttatás, így nem egyértelmű, mi köze van a túlórákhoz.

nataSa666 # 2008.06.24. 06:35

Üdvözletem!
Gondolom nem újdonság a multik hihetetlen túlórába hajszolása, két kérdésem lenne az ügy kapcsán.
Az első kérdésem a 127. § / (2) -re vonatkozik ("A rendkívüli munkavégzés elrendelése nem veszélyeztetheti a munkavállaló testi épségét, egészségét, illetőleg nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan terhet.") Ugye itt a nyár, egyre több (lenne) a betervezett program mindenki számára. Az " illetőleg nem jelenthet személyi, családi és egyéb körülményeire tekintettel aránytalan terhet" mondatot lehet úgy értelmezni, hogy akár ha egy eltervezett családi kirándulást akadályozna meg a túlóra, már nem kötelező vállalni? (mert mondjuk a családi életet teheti tönkre, lévén 3-4 ember hétvégéje függ a mi túlóránktól.)
Második kérdésem, hogy ha ilyen okok miatt maradok távol a túlórától, akkor ezt szankcionálhatják-e? A legjellemzőbb nálunk az ételutalvány elvonása, ami tudom, hogy adható, ám ha esetleg írásban indokolják, hogy túlóráról való távolmaradás miatt vonták el, akkor ennek van -e valamilyen jogi következménye?
Valamint. Az utóbbi időben gyakorlattá vált nálunk a túlórákon meg nem jelentek számára a csoportos fegyelmi tárgyalás, amely étkezési jegy megvonással jár. A csoportos fegyelmi tárgyalás szabályos? Ha előre bejelentik, hogy aki nem vesz részt a túlórán azt fegyelmi tárgyalás elé állítják, az felfogható fenyegetettségnek? (mondjuk ha van egy hangfelvételem erről)
A cégem három műszakban dolgozik, és nincs kijelölt munkaidőkeret.
A válaszokat előre is köszönöm.

the big cat # 2007.06.13. 05:00

Azért nem lehet, mert ha a beosztásban bene van az rendes munakvégzés, nem pedig a rendkívüli. márpedig a túlóra definíciószerűen rendkívüli munkavégzés, így pl. előre látható termelési csúcsot nem szabad ráépíteni.

Nyilván túlórázni mindig azért kell, mert nincs elég munakerő, ez azért mondjuk elég vilgos. A kérdés az, hogy ez miért következett be.

Csak jogvita esetén kell indokolni, és a rednkívüliség amit bizonyítani kell.

lezli # 2007.06.12. 19:54

különösen indokolt - például a megnövekedett munkát nem tudja másként megoldani, nincs több ember, bármi...ebből nem világos nekem, hogy miért nem lehet előre a beosztást úgy csinálni, hogy a túlmunka bele van foglalva?
félreértés ne essék, pont holnap és pénteken kell +2 órát lehúznom, és egyáltalán nincs ínyemre; viszont azzal nem érvelhetek, hogy itt a fórumon azt mondták, ez nem törvényes, kellene a tv. is hozzá.
127. § (1) A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el.” - mikor kell indokolni, mivel, hogyan - van erre a példa, magyarázat? Bármi?

doRko

efi99 # 2007.06.12. 16:14

Ez nem elég?
126. § (1)287 Rendkívüli munkavégzésnek minősül

1. a munkaidő-beosztástól eltérő,
  2. a munkaidőkereten felüli...

...munkavégzés
127. § (1) A munkáltató rendkívüli munkavégzést csak különösen indokolt esetben rendelhet el.

Én úgy gondolom, azért a "különösen" szó nem véletlenül van benne.

lezli # 2007.06.12. 16:00

ezzel sajnos még nem tudom, hogy a beosztásban szereplő előre elrendelt túlmunka miért sérti a Mt.-t, és melyik részét? Nagymacskától lenne jó látni, így másfél év távlatából mit reagál..

doRko

efi99 # 2007.06.11. 18:46

"Egyébként magánvéleményem szerint igen hülye az a munkáltató, aki az ilyen rendszeres munkaerőigényét túlmunkával fedezi"
Nem biztos sajnos. Lehet, hogy 600-800 túlóra áll szembe 2000 v. 4000 normál órával. (+1 v 2 ember)
Ha madártávlatból nézzük, nem egészen értem a túlóra intézményét. Adott 2 időkeret: 2000 óra (kb) normál munka, illetve 2200 óra (kb) túlórával együtt. Ha azt mondjuk, hogy a 2200 órát nem lehet túllépni, miért nem lehet azt mondani, hogy a 2000-et nem lehet. Így is, úgy is meg kell húzni egy határvonalat, miért nem bír az egybeesni az éves kötelező kerettel, sokkal kevesebb gond lenne.

lezli # 2007.06.10. 21:18

a helyzet nálunk is hasonló: előre tudják, mikor lesz több munka, és akkor
1.lehet önként túlórázni (ezt 100% honorálják)
2.ha nem elég az ember, akkor kötelező a túlóra, és előre beépítik a beosztásba

ha ez (mint írtad alant) törvénytelen, mely passzusát sérti a mt.-nek? csak mert leírva sehol sem láttam... az, hogy előre szólnak, még "jófejségnek" is tűnhet, hiszen előre tudod, mikor lesz több munka, felkészülsz, dolgaid úgy intézed - ellenben ha aznap szólnak, akkor már nem tehetsz semmit, ha volt bármi programod, így jártál...

doRko

the big cat # 2005.12.16. 05:51

Nagyon jó a kérdés. A válasz igen és nem.

Formailag ennyi rendkívüli munkvégzés nem kifogásolható, egy héten. Nyilván ez éves szinten 400 órát jelentene, tehát csak a hetek felén teheti ezt meg, mivel a tólmunka éves maximális mértéke 200 óra.

És azután van egy másik buktató, ami miatt egy ilyen rendszer megbukik: a népszerűen túlórának nevezett munkavégzés a törvény szerint rendkívüli munkavégzés, tehát az nem rendelhető el rendszeresen, nem osztható be munkarendbe, az elrendelés okának valami egyedi hirtelen felmerülő dolognak kell lennie, nem lehet előre renszeresen előre tervezhető. Ezt igen gyakran figyelmen kívül hagyják. Ezért nincs is határidő tűzve az előre bejlentésre, hsizen arról előre nemigen tudhat a munkáltató

Egyébként magánvéleményem szerint igen hülye az a munkáltató, aki az ilyen rendszeres munkaerőigényét túlmunkával fedezi, az drágább, mint felvenni még pár embert, és normálisan gazdálkodni a munakerővel. ha amúgy is folyamatosban dolgoztok, a munakidőkeret megfelelően rugalmas az iylen problémák áthidalására.

Jasmine # 2005.12.15. 21:42

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a tárgyban említett intézmény létezik-e, illetve hogy a munkáltató beoszthat-e minden héten a 40 órás munkaidőmön felül 2*4 óra kötelező túlórára? Ez hetente 2db 12 órás munkanapot jelent, amitől kiver a víz.. :(
Ha pedig igen, ezt mennyi idővel előre kell közölnie? Akár egész évben, minden héten megteheti, amíg össze nem jön a 200 óra max túlóra? Plusz pihenőnap ezek után nem jár? Annyi még hozzátennék, hogy folyamatos munkarendben dolgozom, hol délelőtt, hol délután, nem tudom, számít-e..

Üdv!
Jasmine