Munkanélküli - álláskiközvetítés

sensitive # 2006.05.23. 07:13

Nem találtam még ebben a témában hozzászólást remélem lesz valakinek ideje, hogy érdemben válaszoljon kérdésemre.

Munkaügyi Központnál vagyok regisztrálva és kérdésem az általuk kiközvetített állással kapcsolatos..

Kötelező - e az állást elfogadni vagy ha nem, - milyen indokokkal lehet elutasítani jogkövetkezmény nélkül? Indok lehet-e, hogy az utolsó munkahelyemen több volt a fizetésem vagy a felajánlott munkakör nem tetszik?

Ha bármilyen oknál fogva elutasítok egy ilyen állást, akkor megszüntetik a járadékomat?

Előre is köszönöm a választ!

csufi99 # 2006.05.23. 19:48

A felajánlott munkahely akkor megfelelő, s el kell fogadnod, ha:

• az álláskereső képzettségi szintjének, vagy a munkaügyi központ által felajánlott és a képzettségi szintnek megfelelő képzési lehetőség figyelembevételével megszerezhető képzettségének, illetőleg az általa utoljára legalább hat hónapig betöltött munkakör képzettségi szintjének megfelel,
  • egészségi állapota szerint az álláskereső a munka elvégzésére alkalmas,
  • a várható kereset az álláskeresési járadék összegét, illetőleg - amennyiben az álláskeresési járadék összege a kötelező legkisebb munkabérnél alacsonyabb - a kötelező legkisebb munkabér összegét eléri,
  • a munkahely és a lakóhely közötti naponta - tömegközlekedési eszközzel - történő oda- és visszautazás ideje a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi álláskereső esetében a két órát nem haladja meg,
  • az álláskereső foglalkoztatása munkaviszonyban történik.

Ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg, nyugodtan visszautasíthatod.

sensitive # 2006.05.24. 20:09

Köszönöm szépen a válaszodat! Tiszta sor!

Szóval muszáj lenne elfogadnom egy minimálbéres állást.. az szuper..

És akkor nincs olyan, hogy vissza lehet utasítani mondjuk három állást megfelelő indok nélkül?
Valakitől ezt hallottam.. de akkor ő biztos rosszul tudta.. :(

ObudaFan # 2006.05.24. 20:46

Nem. Álláskeresési járadék azt illeti meg , aki munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ sem tud megfelelô munkahelyet felajánlani.

csufi99 # 2006.05.24. 21:31

Bicsi, én a kérdésre válaszoltam, nem írtam egy sort sem arról kinek, milyen feltételek mellett jár álláskeresési járadék.
S ha a megfelelőnek minősülő állást visszautsítja nincs járadék.., ennek feltételeit nem is kérdezte.
A járadéknak még vannak feltételei a leírtakon túl is.

Mi nem?
Regisztrált mnélküli, aki ha járadékban részesül...stb. ez volt a kérdés...

sensitive # 2006.05.25. 15:19

Igen, köszönöm szépen! A többivel tökéletesen tisztában voltam, ez a része volt homályos.. mi van ha minimálbéres állást ajánlanak.. vagy valami vacak melót.. :( És elég szomorú, hogy el kell fogadni.

Köszönöm szépen a segítséget!

csufi99 # 2006.05.25. 20:38

Hát tudod ez az ösztönző eleme a rendszernek:), az egyik... hogy munka nincs és mire ösztönöz, azt máshol kell megkérdezni...
Itt a vélemény nem sokat számít, de én is érintett vagyok két srácommal, s tudom mit élnek át...munka meg kilátásban sem, csak önéletrajz, s semmi.. egyszer maj kialakul nekik is, remélhetőleg Neked is valami jó, jobb.
Ezért diplomázhattak...

Minden jót, több sikert!