Törzsgárda jutalom

kilenc # 2006.06.07. 14:16

Valójában az a kérdés, hogy a törzsgárda jutalomból kell-e 4%-os egészségbiztosítási járulékot vonni.

Viszont azért munkaügyben kérdezem, mert azt se tudom, mi az a törzsgárda jutalom, és kinek jár, vagy mi alapon. Mennyi köze van a jubileumi jutalomhoz? (Ez utóbbiból ugyanis nem kell vonni 4%-os járulékot.)
Milyen jogszabály írja elő a törzsgárda jutalom fizetését ? (Van egyáltalán ilyen jogszabály ? - én nem találtam)

monalisa1 # 2006.06.07. 15:52

A törzsgárdatagság az az, hogy valaki egy adott munkahelyen 20-25-30 stb. évet egyvégtében lehúzott (...), és ezért a munkáltató a SAJÁT kollektív szerződése alapján 1 - 1 1/2 - 2 - 3 hó erkölcsi/anyagi elismeréssel jutalmazza őt. Bruttó bér, és mint ilyen szja vonzata is van.

A közalkalmazottaknál és/vagy köztisztviselőknél van a jubileumi jutalom, és ez nem egy adott munkahelyre értendő, hanem hogy az illető a köz szolgálatában ennyi és ennyi időt tevékenykedett összességében.

Ezen utóbbról külön törvény van és azon belül az ide vonatkozó §-uk.

Legalább is én ekként tudom...

kilenc # 2006.06.08. 23:49

monalisa1 ! Köszi!

monalisa1 # 2006.06.09. 19:26

Azért a törzsgárdatagság dolgában nem vagyok biztos - valamikor szoc.reál időszakában dívott igazán.

A nagyobb állami vállalatoknák vélem azért ma is létezik., vélem ott még most is csak van munkahelyi kolektív szerződés.

A multik és a kisebb kft.-ék és/vagy Bt.-ék nemigen törik magukat a dolgozók külön anyagi/erkölcsi elismerésére...

the big cat # 2006.06.10. 08:53

"A multik és a kisebb kft.-ék és/vagy Bt.-ék nemigen törik magukat a dolgozók külön anyagi/erkölcsi elismerésére... "

Ilyen demagók lufikat minek pufogtatni?

Piacgazdaságban élünk, am munakerőnek ára van, azt a munkáltatók megfizetik, vagy nem kapják meg. Ezzel az anyagi elismerés letudva.

Az erkölcsi elismerésnek ugyan nincs köze a pénzhez, így atörzsgárdajutalomhoz se, de pont a nagy multik azok, ahol igen kifinomult nem anyagi motivációs technikákat alkalmaznak.

De megvilágíthatom a másik oldalát is a dolognak:

Ha csoportos illetev egyéni elismerésként díjakat vezetünk be, és azokat odaítéljük, jön a morgás, hogy miért nem inkább pénzt adunk. Ha felújítjuk a kantint, hogy rendes étterem hangulata legyen, akkor jön a morgás, hogy ez is az "ő pénzükből" van. (Ez utóbbi nonszenszségét azt hiszem egyáltalán nem kell ecsetelnem). Ha karácsonyi bulit vagy céges napot szervezünk, akkor is miért nem inkább pénzt adunk. És persze a másik oldalról ugyanezek az emberek úgy vélik, hogy a fizetésük azért jár nekik, mert fizikailag megjelentek a munkahelyükön, a tulajdonos valami perverz felfogásból működteti a céget, fektet be, ami befektetett pénz persze a dolgozókat illeti azonnal és feltétlenül, továbbá az is amit megtermelnek, és ha a tuljdonos netán profitot akar a salyát pénzábőlé, amit kockáztat, akkor egy szemét pénzéhes karvalytőkés, mert ellopja, mait a dolgozók vérrel verejtékkel megtermeltek.

kilenc # 2006.06.11. 08:57

Kedves Big Cat!

Tönnyire egyetértek ...

Arra a kérdésre van-e valamiféle elképzelésed, (amivel indítottam a topikot,) hogy a törzsgárda jutalomból kell-e 4%-os egészségbiztosítási járulékot vonni a dolgozótól ?

the big cat # 2006.06.11. 09:27

Gondolom igen, szerintem az munkabér.

kilenc # 2006.06.11. 16:12

En is gondolom. Csak hat ...

A kerdes onnet indul, hogy egy ismeros TB oktatasra jar, es azt mondta az okatato (szerinte), hogy a torzsgarda jutalombol sem kell vonni jarulekot, ugy mint a jubileumi jutalombol.

Nos ezert keresem a "hasolosagot", mert a jubileumi jutalombol tenyleg nem kell vonni, ez szo szerint benne van a tv-ben, de a torzsgarda jutalomrol nincs szo. Igy nem ertem, mi alapjan mondtak ezt. :-(