12 éve tartó munkaügyi per, állami vállalattal


matilaci # 2002.07.05. 04:49

A legfelsőbb bíróság is helyt adott a követelésünknek, ennek ellenére 2002. június 07.-én a vállalatnak ismét sikerült kibújnia (még nem tudom, hogy hogyan) a fizetés alól, egy újabb fellebbezéssel. Nesze neked igazságszolgáltatás!

matilaci # 2002.06.23. 07:05

Elmaradt bér, a nagysága: kb. 1 miliárd Ft. (Sajnos nem fejenként, hanem a vállalat tartozása ennyi a dolgozók felé.)
Amennyit én tudok róla, a pénz félre van téve, tudják, hogy fizetniük kell, csak folyik az időhúzás.

aperten # 2002.06.22. 15:04

De mégis mi a jogvita tárgya? Elmaradt bér, kártérítés, valami juttatás? Ha összességében túl nagy az összeg, az nem szokott jót tenni az eljárás gyorsaságának. A nagy pénznek igen nagy nyomatéka szokott lenni. Ha szakvélemények szükségesek az ügyek eldöntéséhez, akkor különösen legyetek résen, mert ezekben szoktak fordulatos dolgok történni.
A 12 év az teljesen abnormális, ilyen esetben még az államot is be lehet perelni az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. Lásd például [URL]http://www.lb.hu/embjog/ej001200.html[/URL] KURT NIELSEN DÁNIA ELLENI ÜGYE*
A 2000. FEBRUÁR 15-ÉN KELT ÍTÉLETET. Nála 8 és fél év volt a peridő.
Persze tudom senki nem szánja rá magát szívesen arra, hogy a saját államát perelje, de szerintem azoknak kell szégyenleniük magukat, akik miatt idáig jut a dolog.


# aperten

matilaci # 2002.06.19. 14:55

Azt hiszem félreértettél, nekem olybá tűnik, küldhetnénk mi oda akármilyen ügyvédet (különben ez a 3. vagy 4.), mivel állami cég (ÁPV Rt.) és elég sz*rul áll anyagilag, nem véletlenül húzódik a per. El tudom képzelni azt, hogy 'szabályozva' van a per lefolyása.

Rexor # 2002.06.18. 11:24

Pontosan erre kéne az ügyvéd. A perek 'felgyorsítására' elvileg többféle lehetőség is van, ugyanis általános alapelv az ésszerű határidőn belül történő befejezés elve. 12 év azt hiszem semmiképpen nem tekinthető ésszerűnek... A jövőben ha jól tudom a bíróságokkal szemben is fel lehet majd lépni kártérítési igénnyel, ha az ő hibájukból húzódik el a per. Szóval van és lesz azért itt változás!

De a jelenben maradva azt hiszem a legegyszerűbb a másodfokú bírósághoz benyújtandó kérvény lenne, hogy kötelezzék az elsőfokon eljáró bíróságot, az ügyben való döntésre. De nem tudom, hogy azért nem döntött még, mert hiányoznak még bizonyítékok, vagy azért mert túl vannak terhelve. Egyszóval ezért gondolom azt, hogy mindenképpen ügyvéd segítségét kell igénybe venni, aki végig tudná vizsgálni az egész eljárást.  

matilaci # 2002.06.17. 16:26

Nem más országot keresek, hanem másik Mo.-t, de ezt hagyjuk.
Speciel engem nem igen érdekel, hogy máshol milyen a jogrendszer, hiszen itt élek, ezért nem is hasonlítgatok. Gondolom azért ilyen, mert a legtöbb ember azt mondja - mint Te is - '...máshol se jobb!', de érdekel ez vkit Mo.-n? Nem hiszem, hogy bele kell nyugodni, mert akkor abba is belemehetnénk, hogy Etiópiában milyen a helyzet és ezen az alapon itthon is lehetne olyan, hiszen '...máshol sem jobb!', de ezt is hagyjuk. Amíg így gondolkodunk nem jutunk sehova...
A témához visszatérve: nem tudom mit tehetne az ügyvéd, ha a bíró minden tárgyalás után a paksaméta aljára helyezi az ügyünket és akkor látja viszont, amikor újra felülre kerül. Szerinted, hogyan lehet ezt felgyorsítani?

Rexor # 2002.06.17. 09:59

Csak még egy megjegyzés: a magyar jogrendszer valóban nem a legtökéletesebb, de azt hiszem semmi értelme szidni, mivel a világon máshol sem sokkal jobb a helyzet. A pereskedésnek mindig van egy kis szerencsejáték jellege. Az viszont igaz, hogy a perek kimenetele manapság nem igazán jósolható meg előre.

Rexor # 2002.06.17. 09:53

Amennyit értettem ebből az ügyből szerintem első lépésként egy új ügyvédet kéne fogadni közösen a szakszervezeti helyett, mert a jelek szerint ő nem áll a helyzet magaslatán. Az új ügyvéd költségeit közösen lehetne az érdekelteknek finanszírozni. További lépésként valószínűleg több megoldás is létezik, 12 évi per tényleg nagyon hosszú, ebben az esetben már tényleg a végére lehetett volna járni az ügynek, de biztos vagyok benne, hogy egy ügyvéd, akivel a megállapodás sikerdíjra szól, igyekszik majd ezt minél gyorsabban befejezni.

matilaci # 2002.06.14. 07:17

Nos, hasonló eset volt a SZOT-os, hungarocamionos és vámos dolgozók esete, de nekik sitty-sutty kifizették. Én vmiféle hátsó 'erőket' látok ebben az ügyben, mert olyan kifogásokkal lettek elnapolva a tárgyalások amik egészen gyermekiek. (A vállalat ügyvédei egyszerűen nem jelentek meg, vagy kérték az elnapolást arra hivatkozva, hogy 'nem volt idejük felkészlni'. Ez elég nevetséges. Aztán ott a lista a dolgozókról és a nekik járó összegről, amibe úgy kötött bele a vállalat, hogy kérte, mindenkinek egyénileg hozzanak ítéletet. Gondolom ez azért elég hajszás 430 ember esetében. Végül is elég zavaros ez az egész, nem is látom át, hiába kértem az ügyünkben eljáró emberkéket, hogy küldjék meg a per anyagát, egy 3 oldalas kivonattal szúrták ki a szemem. Gondolom 12 év alatt kicsit több is összegyűlt. De mint mondtam, nekik nem érdekük a per lezárása. A következő gond, hogy a perben résztvevők az ország különböző részein laknak, így elég nehéz összefogni őket, és a munka is olyan, hogy nemcsak Mo.-n, hanem külföldön is történik, tehát szét vagyunk szórva teljesen. Ja, és az emberkék hozzáállása sem olyan.
A lényeg a lényeg, mindig úgy születtek ítéletek vagy mik, hogy legyen benne kiskapu. Hát ez Magyarország. Most nyilatkozta tv-ben az új igazságügy-miniszterünk, hogy az emberek bizalma megrendült az igazságszolgáltatásban. Kíváncsi leszek, mikor veszti el a lendületét, koppintanak az orrára, hogy nem kéne beleszólni a nagyok dolgába.
Miért nincs még egy Mo. vhol?
Bocs, az összevisszaságért, de nem vagyok egy túlképzett ember, nehezen szedem össze a gondolataimat.

aperten # 2002.06.13. 23:29

Nem vagyok jogász, de érdekelnének a részletek. Én hasonló esetekről tudok a bányászok esetében. (Baranya megye.) Szerintem össze kellene fognotok, és nagyon keményen fellépnetek, ha igazatok van. Szerintem nem az a megoldás, hogy egyénenként azt keressétek, ki hogy kerülhet előbb sorra. Ha összefogtok, akár tüntetést is szervezhettek, és addig nem kell engedni, amíg meg nem kapjátok ami jár, és ezt per nélkül is el lehet érni, mert [b:23cde9e44d]a jogot önkéntesen kell követni az állami vállaltnak is, és nem csak akkor, ha erre jogerős ítélet kötelezi.[/b:23cde9e44d]


# aperten

matilaci # 2002.05.29. 16:26

Hát, ide is hiába írtam.
További jó olvasgatást mindenkinek!

matilaci # 2002.05.24. 06:52

Semmi reakció? El kel fogadnom, hogy ez így megy (mehet) Mo.-on? Nem gondoltam, hogy a ebben a nagy büdös demokráciában mindenki jól fogja érezni magát, kivéve azokat akik magyarok és dolgoznak, mert úgy tűnik itt mindenki kap segítséget, külföldi, munkanélküli stb. a többiek meg oldják meg.
Amit írtam nemigen ide tartozik, de felháborító, hogy pl. az ÁPV Rt. úgy irányítja ezeket a dolgait, ahogy neki tetszik.
Áh, kár is háborognom, de már nem törlöm ki.
Üdv mindenkinek!

matilaci # 2002.05.23. 11:07

Tömören: Évi 1, max. 2 tárgyalás. Felperesek 430-an vagyunk. Tavaly januárban 20 embert kiválasztottak (?????), megítélték számukra a pénzt, melyet a vállalat úgy-ahogy kifizetett. (A részletekbe most nem megyek bele, adó stb.) Májusban 100 ember tárgyalása, az ítélet ugyanaz, fizetés nincs, ugyanis a vállalat kérte, hogy személyre szóló ítéletek szülessenek.
2002 június eleje: ismét a tavaly májusi 100 ember tárgyalása.
Kérdésem a következő:
Hogy a fenébe lehet az, hogy hasraütéssel döntik el, ki legyen benne a következő tárgyalásban, milyen alapon osztják fel a 430 embert? Sorshúzás, vagy ki, kinek a rokona, haverja stb. Megérteni egyiket sem tudom. Elhiszem, hogy szegény bírónők és bírók halálra dolgozzák magukat, de meglátásom szerint, nem azok a kapkodó elmebetegek. (Csakúgy megjegyzem: a képviseletünket ellátó szakszervezet halálát is jelentené valószínűleg a per vége, mert effektíve semmi mást nem csinálnak (ezt sem!), szóval nem maradnának tagok, mert a tagság 99%-a csak ezért fizeti a tagdíjat.) Én egyszerű ember vagyok, nem értek az ilyesmihez, csak azt látom, hogy húzzák az időt, amíg lehet. Állami(!) vállalat+bíróság+szakszervezet. A szakszervezet által megbízott ügyvédről meg nem is beszélve, tavaly felhívtam telefonon, úgy beszélt velem, mint csendőr a cigánnyal.
Van erre valamiféle orvosság (mármint meggyorsítani a dolgot és ne csak a kivételezett emberek jussanak hozzá a pénzükhöz, mert ha így megy tovább néhányunknak csak az özvegye (jó esetben) vagy az unokája látja a végeredményt)?
Persze a vállalat szempontjából nem kis összegről (6-800 millió forint) van szó.
Elnézést, hogy egy kicsit szétszórt vagyok, ha valaki nem érti, leírom mégegyszer, érthetőbben.
Üdv.