Szeretnék segítséget kérni, hogy a versenyszférában milyen végzettség minősül középfokú végzettségnek? Pl. hogy a szakmunkásképzőt ide lehet-e sorolni?
középfokú végzettség
igen.
tulajdonképpen három típusú intézmény minősül középfokúnak a közoktatási tv. alapján:- gimnázium
- szakközépiskola és
- szakiskola (ami nem érettségit ad, hanem szakmát).
ha ezek közül valamelyiket elvégezted, az középfokú végzettséget adott Neked.
ez nem csak a versenyszférában van így.
Kedves Vadalma,
az én kérdésem is hasonló, előre is köszönöm, ha tudnál ebben segíteni:
A felsőfokú szakképzettség milyen végzettségnek minősül? (Általában úgy regisztrálják, hogy "legmagasabb iskolai végzettsége: érettségi"...) Egy 3 éves képzést követően kaptam róla bizonyítványt.
...mármint az érettségi után.
A szakképzések egy adott területre specializálnak, de felsőbb képzettségi szintet nem biztosítanak. Vagyis, ha neked a legmagasabb végzettséged érettségi, akkor középfokú végzettséged van szakmai felsőfokú tanulmányokkal kiegészítve.
Kedves Bogie, köszönöm szépen!
Egyébként, ha versenyszférában keresel állást, akkor a felsőfokú szaktanfolyamoddal még mindig előrébb leszel, mint valaki, akinek diplomája van, de teljesen más területről (feltéve, ha nem tudja ezt ellensúlyozni jelentős szakmai tapasztalattal, vagy személyes kapcsolattal)
Hááát, megpróbálom, köszi!
Kedves fórumozók!
Sok álláshírdetésben keresnek "középfokú végzettséggel" munkaerőt, viszont csak a gimnáziumi vagy szakközépiskolai bizonyítványt ismerik el középfokúnak. Vadalma bemásolt idézete még helytálló?
"tulajdonképpen három típusú intézmény minősül középfokúnak a közoktatási tv. alapján:
- gimnázium
- szakközépiskola és
- szakiskola (ami nem érettségit ad, hanem szakmát).
ha ezek közül valamelyiket elvégezted, az középfokú végzettséget adott Neked."
Ebben az esetben nem az számít, hogy a jogszabályok szerint mi a középfokú, hanem az, hogy a hirdető mit ért alatta.
Ad notam: ha egy társkereső hirdetésben úgy fogalmazok, hogy "csinos" partnerre vágyom, egyedül az fog számítani, hogy nekem mi a csinos.
Köszönöm a választ, de a hírdetés akkor is megtévesztő szerintem.
Lehet. Csakhogy ez nem fogyasztóknak szóló hirdetés, nem fogja a Versemyhivatal büntetni.
Nem csak az számít, milyen végzettsége van, hanem hogy a konkrét munkakörhöz mire van szükség.
Hiába vagyok én jogi doktor, ha elmegyek az építkezésre maltert keverni, csak a minimálbért kötelező megkapnom.
Nem értetted, mit írtam? Az én végzettségem is bőven megvan ahhoz, hogy culáger legyek...
mosza,
tehát ez alapján, a szakmunkás bizonyítvány - ami a mostani szakiskolai végzettségnek felel meg az átnevezés óta - egy középfokú iskolában szerzett végzettségnek felel meg. Tehát középfokú végzettség.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02