Köszi Opál, most már világos minden.
Gyes mellett 8 órás munka, ugyanott
Kedves Cica*Mica!
Erről a helyzetről beszélek én is.
A GYES-t nem, de a fizetésnélküli szabiját megszakítja, mivel a "főállású" jogviszonyát folytatja, az eredeti szerződése szerint. Ezért nem kell új jogviszonyt létesíteni a főállása mellé, mivel az folytatódik, igaz, GYES mellett. De ez ettől még nem további jogviszony. Márpedig ha a főállásába megy vissza, ezt folytatja, akkor ki kell adni az összegyűlt szabadságát, stb., ugyanúgy, mintha a GYES végén jött volna vissza. A tavalyi év végéig a GYES és a fizetésnélküli szabi egyszerre ért véget, mivel a fiz.nélküli szabadság feltétele volt a GYES folyósításának. De idén január 1-től már nem feltétel.
A bérszámfejtő programokat is módosították a változások miatt, most van olyan, hogy GYES távolléttel (fizetésnélküli szabadsággal), és GYES távollét nélkül. Az említett példa szerintem mindenképpen az utóbbi kategóriába tartozik.
Opál, lehet hogy nem fogalmaztam pontosan.
A kismama nem szakítja meg a GYES-t, nem veszi ki a szabadságát, hanem gyes melletti jogviszonyként ( ugyanannál a munkáltatónál) határozott idejű munkaszerződéssel ( ami a GYES lejártáig szól) munkába áll.
Kedves Cica*Mica!
Jól értem, amelyik munkáltatótól fizetésnélküli szabadságon és GYES-en volt a kismama, megszakítja a fizetésnélküli szabit és újra munkába áll? Ha igen, akkor nem kell új jogviszonyt létesíteni, hiszen az eredeti munkaviszonyát folytatja: bérrendezés, felhalmozódott szabadságok kiadása, majd munkába áll (ahogy írtad), ugyanúgy, mintha letelt volna a GYES, és utána visszajön dolgozni. Miért kellene határozott idejű szerződést kötni az eredeti munkaviszonyon belül erre az időre? Hiszen van már szerződése, és ha esetleg változik pl. a bére, munkaköre, akkor lehet szerződést módosítani.
Ha másik munkáltatónál vállal munkát, mint ahonnan GYES-re ment, akkor ez további jogviszony lesz, és ezt határozott időre, a GYES végéig szokták megkötni (bár a felmondási tilalom miatt a munkáltatók nem kapkodnak a GYES-es munkavállalók után).
Mindez csak az idei évtől érvényes, tavaly még a GYES-en lévő kismama 4 órás munkaviszonyát is további jogviszonyként kellett kezelni, ha a saját cégénél vállalt munkát, mivel akkor a GYES igénylésének más feltételei voltak (pl. fizetésnélküli szabi).
Ezzel a témakörrel kapcsolatban lenne nekem is kérdésem.
Egy munkáltatónál GYES-en lévő kismama munkát vállal 8 órában, határozott idejű szerződéssel ami a GYES időtartamáig szól. Mi a munkaügy teendője amikor a GYES lejár?
Szerintem:
GYES-es jogviszonyában: bérrendezés, felhalmozódott szabadságok kiadása, majd munkába áll.
GYES melleti jogviszonyában: határozott idejű munkaszerződése lejár, elszámolok vele, esetleges megmaradt szabadságát szabadság megváltásként kifizetem.
Mert ha nem ugyanannál a cégnél dolgozik a GYES mellett, akkor tuti igy van. De igy hogy ugyanott vállalt munkát igy egy kicsit zavaros az ügy. Bár én nem emlékszem olyan kivételre a törvényben ami megkülönbözteti, hogy hol vállal munkát.
Köszönöm a válaszokat!
Napos
Igen lehetséges, de ismét hangsúlyozom, egyedileg kell vizsgálni, hogy nem visszaélésszerű joggyakorlás van-e a háttérben.
Történhet határozott idejű munkaszerződés-módosítás (közös megegyezéssel természetesen) a munkavégzés helyét illetően is?
Elkerülve ezzel a kirendelés, kiküldetés, átirányítás együttes 110 napos éves határidejét.
Elvileg és kifejezetten nincs időkorlát a határozott idejű módosításra, de bizonyos körülmények (alapvetően a visszaélésszerű joggyakorlás tilalma) korlátot képezhetnek.
Köszönöm a válaszokat!
Tudom, hogy az átirányításhoz nem kell munkaszerződés-módosítás, azaz a felek közös akarata, azt viszont nem tudtam, hogy határozott ideig tartó munkaszerződés-módosítás is lehetséges. Elvben, tartamában végül is ez ugyanaz mint az átirányítás, kivéve, hogy itt mindkét fél egyetértése szükséges (hiszen munkaszerződés csak így módosulhat) és nincs időkorlát, legalábbis nem negyvennégy munkanap. Tényleg, van időkorlát, ha határozott időre módosítjuk? Egymás után többször is módosítható? (Gondolom igen, mert hátrány nem éri a munkavállalót)
Persze, hogy nem egyenlő - az átirányítás egyoldalú munkáltatói intézkedés, a munkaszerződés módosítás pedig a felek közös megegyezésén alapul.
Köthető olyan módosítás, hogy a határozatlan munkaviszonyon belül x időtartamra más munkakörben foglalkoztatják, míg az x idő lejártát követően az eredeti szerződés szerint megy minden tovább.
Nem, nem egyenlő. Az átirányításhoz nem kell módosítani a munkaszerződést. Attól, hogy egy módosítás hosszú időre szól, még lehet határozott idejű. A bérelszámolókat meg egyszer kell értesíteni róla, hogy gyes mellett dolgozik - meg majd akkor, ha megszűnik a gyes. Addig ahhoz tartsák magukat.
Köszönöm!
Én is így gondoltam. A határozott idejű munkaszerződés módosítás viszont nem egyenlő az átirányítással? Az időtartamát tekintve lényeges. Mivel hosszabb időről lenne szó, így marad a határozatlan.
A bérszámfejtők kérték h valahogy legyen feltüntetve, hogy gyes mellett dolgozik, mert más járulékokat kell fizetni így, ezért kérdeztem, hogy ha ugyanabban a munkakörben dolgozna, mi lenne a teendő.
Új munakörhöz mindenképpen kell munkaszerződés módosítás, ez a módosítás szólhat határozott időre, és így automatikusan visszaáll minden az eredeti állapotba a határozott idő elteltével.
Ha az eredeti munkáját végzi nincs semmilyen teendő, kivéve, hogy a munakbérét meg kell emelni a hasonló munkakörben bekövetkezett átlagos bérfejlesztés mértékével.
Sziasztok!
Lehet, h volt már hasonló kérés, akkor elnézést, de most nem tudok utána nézni és sürgős lenne.
Szóval: ha valaki gyes mellett visszatér az eredeti munkahelyére, viszont más munkakörbe, akkor mi a teendő? Munkaszerződés-módosítás? Akkor is, ha csak a gyes ideje alatt végez más munkát? És ha az eredeti munkáját végezné, akkor egyáltalán kellene valamilyen szerződés, megállapodás? A bérrendezést is figyelembe véve.
Köszönöm a segítséget előre is!
Napos
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02