Meg kell nézni a munkaszerződését, van e benne olyan pont, hogy a munkaviszonya megszűnését követően azonos tevékenységi körben nem vállalkozhat. Ha ilyen nincs, a tisztességes piaci magatartást betartva elindíthatja a vállakozását.
Felmondási idő
A tanúk ne a felmondást írják alá, hanem azt, hogy a munkáltató megtagadta az átvételt.
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget de lenne még kérdésem.
A vállalkozást akkor is megalapíthatja ha ugyan abban a tevékenységi körbe tartozik amibe jelenleg is dolgozik?
Mit tehetek ha a főnök az írásos felmondást amit tanúk aláírnak nem veszi át?
Küldjem el ajánlva a könyvelőjének aki a kilépőpapírokat kiállítja?
Persze midezt úgy hogy minden a jogos keretek között mozogjon!
Előre is köszönöm a segítséget!
A felmondást nem kell elfogadnia a munkáltatónak az egyoldalú, címzett jognyilatkozat.
Ha rendes felmondással mond fel, akkor felmondási ideje (ha nincs kollektív szerződéses, vagy munkaszerződéses rendelkezés) a törvény alapján 55 nap, aminek teljes egészét le kell dolgoznia. (ettől még létesíthet új jogviszonyt, de nyilván cak akkor, ha egyszerre képes eleget tenni mindenhol a kötelezettségeinek).
Ha rendkívüli felmondással mond fel, akkor az azonnali hatályú, de indokolni kell: munkáltató munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte. Ha ezt sikerül bizonyítani, akkor jár neki végkielégítés és minden más is, ami munkáltatói rendes felmondás esetén járna, plusz a bíróság megítélése szerint 2-12 havi átlagkereset.
A határozatlan idejű munkaviszonyt a munkáltató rendes felmondással bármikor megszüntetheti. A felmondási időt le kell tölteni.
Ha fizikailag megoldható, akkor már a felmondási idő alatt is lehet létesíteni másik munkaviszonyt vagy vállalkozást.
Sziasztok!
Segítséget kérnék. A párom 12 éve dolgozik munkáltatójánál de sajnos az utóbbi fél évben nagyon elmérgesedett a helyzet közte és a többi dolgozó között is(már mint a főnökének). Úgy döntött mind a 3 dolgozó hogy kilép mivel emberi méltóságukat sérti, korlátozza a főnökük. Kérdés mi a módja a felmondásnak-amit lehet hogy a főnöke el sem fogad-úgy hogy ne legyen ebből vita. Ha felmondási idő van ez alatt létesíthet-e új munkaviszonyt vagy alapíthat-e saját vállalkozást? Mivel valamit lépni kell mert az utóbbi időben már a fizetésük sem biztos.
Kérlek segítsetek, sűrgős.
Kedves boncsa!
Ha a felmondásban konkrét dátummal szerepel, hogy x naptól felmentitek a munkavégzési kötelezettsége alól, akkor szerintem nem hivatkozhat ennek az ellenkezőjére. Miért ment önként dolgozni? Eljelejtette, hogy nem kell dolgoznia? Ha így van, erről csak ő tehet, nem a munkáltató. Nekem ez kicsit az "önként vállalt túlmunkához" hasonlít: azt sem ismeri el az Mt., nem jár plusz pénz azért, ha én önként maradok túlórázni...
Szvsz ettől a felmondás nem veszti érvényét. Maximum jogalap nélküli gazdagodás címén a plusz munkanapokra járó bérét követelheti.
Sziasztok!
A következő érdekes kérdésben kérném a segítségeteket: dolgozó felmondási idejét töltötte 09.02-10.01-ig.(Illetve még töltené.)
A felmondási idő második felére felmentettük a munkavégzés alól. Ma kaptuk meg a jelenléti ívét, amin döbbenten vettük észre, hogy a dolgozó plussz 5 munkanapot dolgozott a felmentési ideje alatt. Más vállalkozónál végzünk bérmunkát, azon a héten a kijelőlt üzletkötőnk szabadságon volt, igy nem tudta ellenőrizni ki dolgozik, ki nem. Hívatkozhat a dolgozó arra, hogy nem mentettük fel a munkavégzés alól a törvény szerinti időtartamra? Természetesen ez nem állt szándékunkban, a felmondásban is szerepel a felmentés. (A dolgozó munkaügyi bíróságra akar menni.)
Kérd a közös megegyezéssel, azonnali hatállyal történő munkaviszony megszüntetését, a felmondás ugyanis felmondási idő eltöltésével jár!
Sziasztok!
Segítsetek nekem abban , hogyha én felszeretnék mondani az egyik munkahelyen ahol már 10 éve dolgozom és kaptam egy olyan állás ajánlatot ahol kétszer annyit kereshetnék és ráadásul szivesebben is csinálnám, de azonnal munkába kéne lépnem akkor mit tehetek?
A szerződéseket azért kötjük, mert elvárjuk a másiktól, hogy betartsa őket, és mi is ugyanezt teszsük. A felmondási időt köteles vagy letölteni, úgy kellett volna az új szerződést aláírni, hogy ne ütközzön a kettő. Ha hamarabb mész el, a munkáltatód jogosult lesz a felmondási iodőre járó bruttó béredre átalánykártérítésként, és mindarra, amit még ezen felül bizonyítani tud. Az új helyen ugyan kezdhetsz, de nagyon meg tudja nehezíteni az adminisztrációt az átvert régi munkáltató, a papírok visszatartásával, és nyilván a fizetéssel sem fog rihanni, ha egyáltalán...
Sziasztok!
Az alábbi ügyben szeretném kérni a a segítségeteket.
Jelenlegi munkáltatómnál munkahely változtatás miatt felmondtam. Egyúttal kértem, hogy engedje el a felmondási idő letöltését. Ennek oka, hogy 1 héttel korábban kellene kezdenem az új munkahelyemen, mint ahogy a felmondási idő lejárna. Ennek elengedését a munkáltatóm megtagadta. Valamint arra sem hajlandó, hogy csak az utolsó hetet elengedje.
Mit tehetek ilyenkor? Ha nem megyek be az utolsó héten, akkor rendkívüli felmondással kirúghat? Ha igen, milyen hátrányom származhat belőle? Mit tehet velem a munkáltatóm? El tudom kezdeni ebben az esetben az új helyen a munkát?
Köszönettel: Atti
Próbálj meg a főnököddel beszélni, és közös megegyezéssel (gyorsabban) távozni.
Azonnali hatállyal felmondani csak rendkívüli felmondással lehet, azt viszont csak a munkáltató súlyos kötelezettség-szegésére lehet alapozni. Ha a munkaviszonyt jogellenesen szünteted meg, ki kell fizetned a felmondási időre járó átlagkeresetedet, és a munkáltató esetleges kárait.
A felmondási időd - ha kollektív vagy egyéni munkaszerződéset eltérően nem rendelkezik - 35 nap.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
4 év munkaviszony után mi az a legrövidebb idő, amivel megválhatok előző cégemtől. Milyen hosszú felmondási időre kötelezhetnek, és ezt mennyire rövidíthetem meg milyen úton? Illetve ha azonnalival mondanék fel, milyen hátrányom származhat ebből?
Köszönöet
SS
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02