S.O.S.
S.O.S. Az alábbi rendelet szerint:
2/1993. (I. 30.) MKM rendelet
az egyes kulturális közalkalmazotti munkakörök betöltéséhez szükséges képesítési és egyéb feltételekről
2/A. § (1) A kinevezésben feltüntetett további szakképesítés esetén - a hasznosítás mértékétől függetlenül - egy további főiskolai szintű alapképzésben vagy szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettség esetén 5%, kettő vagy több főiskolai szintű alapképzésben vagy szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettség esetén 8%, egy további egyetemi szintű alapképzésben vagy szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettség esetén 7%, kettő vagy több egyetemi szintű alapképzésben vagy szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettség esetén 10% illetménynövekedés illeti meg azt a kulturális intézményi dolgozót, aki c) a közművelődési, közönségszolgálati jellegű tevékenység esetében pedagógiai, pszichológiai, népművelői, könyvtáros.
Én ez utóbbi vagyok, egy főiskolai könyvtáros és egy informatikus könyvtáros egyetemi diplomával, vmi még egy másik szakterületbeli főiskolai diplomával rendelkezem. Mióta dolgozom, egyikre sem kapok semmiféle illetménynövekedést, pedig a rendelet szerint járna. NEM???? Kérdésem: Visszamenőlegesen is járna az 7 v. 8%-os illetménynövekedés???
Vagy vmi nem jól értelmezek?
Másoddiploma bérezése
Ki tudja?
Pletyka szinten a következőt hallottam: Ha valaki (egy pedagógus) a kötelező 7 évenkénti továbbképzés során 80 kreditet szerez, sikeresen levizsgázik és hasznosítja az újonnan szerzett jogosítványát, akkor a részére 1, azaz egy havi bért pluszban ki kell fizetni.
Igaz lehet ez? Van vmilyen rendelet erről?
Köszi a választ
Kedves Szakértők! Én egy szociális területen dolgoztam, ahol egy művelődésszervezői diplomával is betölthettem a mentálhigiénikus munkakört. Amikor 2 év múlva megszereztem a speciális másoddiplomámat -egészségfejlesztő-mentálhigiénikus- nagy vita alakult ki köztem és munkáltatóm között. Elöttem ma is nyitott kérdés maradt , hogy kategórián belüli 5%-os illetménynövekedés jár-e az újonnan megszerzett diplomáért - továbbképzésnek minősítette munkáltatóm- vagy speciális szakvizsgának - gondolom én- , kategóriaugrásnak minősül-e?
Köszönöm, ma írtam alá az átsorolásomat!
A manóba! Akkor kapnom kellett volna egy fél évig. :) De már elévült.
KBS!
1997. II. 1- től van az "5 százalékosdi"!
Ezt nem szabályozza rendelet. Az a gyakorlat, hogy a végzettségett igazoló diploma bemutatását követő hónapban, vagyis júliustól. Persze, ha addig is könyvtárosként dolgoztál. Ne hagyd, hogy januártól, mert a januári dátum jogszabályban leírva csak a fizetési kategória váltásra vonatkozik, és nem az új diploma miatti osztályváltásra, ill. szakmai szorzó adására.
Még egy kérdés: mikortól jár az 5%?
Én ugyanis 2006. júniusában szereztem a könyvtárosit.
Köszi
Kedves Lyonee!
Köszönöm a segítségedet, én is utána néztem, és a konkrét rendelet ismeretében ez sokkal könnyebben ment.
Így, most már a konkrét rendeletre hivatkozva, nagyobb eséllyel tudom érvényesíteni a kötelezően megillető 5%-ot.
Ugyanis, a fizetési fokozatok közötti várakozási idő csökkentését akarják csak elismerni.
Köszi: G123
Mik vannak?! Mikor i módosítás ez az egész 5 százalékosdi?
138/1992. (X. 8.) Korm. Rendelet a közalkalmazottakról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben
14/A. § (1) A kinevezésben feltüntetett további szakképesítés hasznosításának mértékétől függetlenül illetménynövekedés illeti meg a pedagógust
- az iskolai, kollégiumi könyvtári feladatok ellátásakor, ha könyvtárosi végzettsége mellett tanári, tanítói, szakképzettséggel rendelkezik.
Tehát az 5%-os illetménynövekedés kötelezően jár, nincs szükség a te esetedben még a 10%-os hasznosítási mértékre sem. Ha egyetemi lenne a könyvtárosi diplomád 7% illetménynövekedés járna.
Hadd pontosítsak: Könyvtárostanár az egy státusz, ilyen szak nincs.
Attól leszel könyvtárostanár, hogy van egy szakirányú pedagógiai és egy könyvtárosi diplomád, mondja a trv.
G123
Informatikus könyvtáros főiskolai és általános iskolai tanító avkét végzettségem.
K: G123
G123!
Írd le pontosan hogy milyen szakirányú végzettséged van, és milyen szintű könyvtárostanári, egyetem vagy főiskola.
„Most szép pedagógusnak lenni akkor.”
Hát, sajnos ez semmilyen szempontból sincs így!
Köszönöm a gyors válaszokat!
Üdv:G123
„a lényege az, hogy ha Te a második, illetve további szakodat minimum a kötelező óraszám 10 %-ában tanítod, akkor +5%-ot kapsz. ”
Nahát! Ez nekem új. Most szép pedagógusnak lenni akkor. Nálunk mindenki tanította mind a két szakját.
A rendelet azért fogalmaz úgy, ahogy mert nem ragaszkodik ahhoz, hogy csak a könyvtárszakos tanárok lehessenek "könyvtáros tanárok", hanem megengedi annak is, aki tanári végzettsége mellé később szerzett könyvtárosi diplomát. (Vagy fordítva.) De nem kezeli két végzettségként.
Akkor meg azt nem értem, hogy a trv. miért így fogalmaz, hogy szakirányú pedagógiai végzettség + felsőfokú könyvtárosi??? Ez ilyen formában fölöttébb megtévesztő!!! Miért nem azt írja, hogy bármi+ könyvtárszakos tanár l
Az átsoroláson található szöveget nem tudom pontosan idézni, de a lényege az, hogy ha Te a második, illetve további szakodat minimum a kötelező óraszám 10 %-ában tanítod, akkor +5%-ot kapsz.
Lehet, hogy pongyola a fogalamzásom, de ha nem érthető, akkor pontosan utána nézek.
Én úgy tudom, hogy nem újkeletű a "szimplán" könyvtárosi diploma. És a legfrissebb könyvtárosok már informatikus könyvtárosok!
Köszönöm: G1223
Miért kellene meglátszania. Nem fogod elhinni - valószínűleg poétikusan ifjú korod miatt - de felsőfokú könyvtárosi végzettséget egészen a legutóbbi időkig csak egy tanári szakkal együtt lehetett szerezni. Tehát a könyvtárosok zöme egyúttal tanár is. Most fizessenek neked többet, mert te ezt két részletben csináltad meg?
Azt 5%-ot meg nem is értem. Van ilyen?
Köszönöm a választ.
A további kérdésem pedig az, hogy a két szak használatáért járó +5% sem jár? Mert azt nem akarnám elhinni....., bár az előző válasz sem boldogít, hiszen, könyvtáros lettem 3 év alatt a tanári diplomám mellett, és ezek szerint a fizetésemen ez meg sem látszik?
Köszi: G123
Ha valaki az előírt képesítést nem egy, hanem két külön iskolarendszerű képzésben szerezte, az nem változtat a besorolásán.
A következő lenne a problémám:
A trv. szerint a könyvtárostanári álláshoz szakirányú pedagógiai végzettség ésfelsőfokú könyvtárosi végzettség szükséges. Arra lennék kíváncsi, hogy e két diplomával betöltött munkakör milyen bérezés alá kell hogy essen?
Várom a megtisztelő válaszokat!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02