Közalkalmazott visszasorolása - jogszerű?

Gida2020 # 2020.11.18. 07:01

Tisztelt Cím!

Második éve vagyok jelenlegi munkahelyemen. Jelenleg Pedagógus I. fokozat 04-es kategóriába vagyok, januártól esedékes következő előrelépésem.

Sajnos nemrég új vezető vette át a "hatalmat" és már hallottam, hogy nem akar léptetni illetve, hogy szerinte
még a jelenlegi besorolásom sem megfelelő és vissza akar léptetni.

Kis település lévén a fenntartó az önkormányzat, és a vezetőt teljes mértékben támogatja polgármester. (Nem számít szabályos, törvényes-e.)

Előfordulhat, hogy minden magyarázat nélkül visszaléptet illetve nem léptet előre? Mit tehetek abban az esetben?
Nagyon köszönöm a választ.

Zsera # 2014.07.06. 13:26

Tisztelt Szakértő!
Pedagógusként dolgozom.Eddig a H7 fizetési kategóriába voltam besorolva, most azonban volt egy felülvizsgálat és kiderült, hogy annak idején nem jól lett kiszámolva a közalkalmazotti évem, ezért most vissza sorolnak H4-be. Ezzel nincs is gond, de a béremet is vissza akarja venni.Úgy tudom, hogy a bért nem csökkentheti, addig ennyi marad a bérem míg el nem érem megint azt a fizetési kategóriát.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e erre valahol törvény?
Válaszát előre is köszönöm!

Mamóka47 # 2013.11.17. 18:42

Tisztelt Szakértők!
Óvónő vagyok. Eddig F10-es kategóriában voltam. A szeptemberi béremeléssel visszaminősítettek F10-be. Nem vették figyelembe, hogy az elvégzett 120 óra miatt, a 2x7 év alatt 2x is 3 év helyett 2 év volt a várakozási időm.
Igen ám, de a múlt héten kaptam egy fizetésí módosítást.11-es kategóriába raktak, szept.-től visszamenőleg. Ezzel egyidőben közölte a vezetőm, hogy így viszont januárban nem ugrok.
Egyszerűen nem értem, hogy miért? 2014 jan.-ban ugranék (ez a 3 évenkénti soros ugrásom). Amit szept.-ben az életpályamodell bevezetésével kaptam, az nem soros ugrás volt. Emiatt miért nem kaphatom meg a soros kategória ugrást, ill. a vele együtt járó béremelésemet januárban?
Hogy szól a törvény pontosan? Mire hivatkozhatok a főnökömnél?
Várom válaszukat. Köszönöm.

Lyonee # 2013.10.31. 22:08

rekoba
Nem jogos a visszasorolásod az új tv. nem erről szól.
Az új munkáltató csak a jó munkavégzés miatt kapott várakozási idő csökkentést nem köteles elfogadni, de a továbbképzések miatt kapottat köteles.
Nem kell újraszámolni a besorolási időt!
Mikortól alkalmaznak?

rekoba # 2013.10.31. 16:02

Tisztelt Lyonee!
Kíváncsi lennék a válaszára, mert eddigi próbálkozásaim során mindig kitérő válaszokat kaptam a Klebelsberges vezetőktől.
Köszönettel:Rekoba

nhmonika # 2013.10.31. 07:13

Köszönöm a gyors választ.
Azt gondolom, ez valami új jogszabály lehet, hiszen pár évvel ezelőtt a kolléganőm hasonló esetben pert nyert a munkaügyi bíróságon. Ezért is merült fel bennem a kérdés.
Azt is nehezen látom követhetőnek, hogy most éppen nem tanítom az oroszt, tehát a főiskolai németem számít. Ha esetleg jövőre indul oroszos csoportom, akkor besorolhatnak egyetemi végzettségűnek. Pár év múlva, ha megint nem tanítom, ismét vissza főiskolai végzettségűnek? Akár évente változhat a besorolásom? Ha jól tudom, ugyanabban a munkakörben foglalkoztatva - pedagógus - az alapkeresetem nem csökkenhet. Hogy lehet akkor ezeket a besorolásokat "fizetésileg" követni? És mihez képest fogok 3 évente "sorosként ugrani"?
Ezeket a kérdéseket mindenképpen felveti az előző válaszod. Köszönettel.

rekoba # 2013.10.29. 20:08

Tisztelt Szakértők!
30 éve megszakítás nélkül dolgozom pedagógusként.Az első 20 évet állami iskolában közalkalmazottként, a következő 10 évet pedig magániskolában alkalmazottként tanítottam le. Az első időszakomban másoddiplomát szereztem,ezért 1 évvel hamarabb ugorhattam a bértáblán.
Majd még két alkalommal (7 évente 120 kredit) szintén hamarabb besoroltak 1-1 évvel a következő fizetési osztályba.Az idén szeptemberben lehetőségem lett volna újra közalkalmazottként állami fenntartású intézményben
tanítani,de két fizetési osztállyal visszaminősítve akart a Klebelsberges iskolaigazgató besorolni(H-11 helyett H-9). Csak az éveimet és a végzettségemet vette alapul, hivatkozván az új törvényi változásokra!
Ha állami intézményből mentem volna áthelyezéssel hozzá, akkor besorolhatott volna a 11-es kategóriába, de hogy magániskolából érkezem munkaviszony megszakítással, így nem tudja figyelembe venni a korábbi átsorolásaimat.
Kérdésem, hogy jogszerű lett volna a visszaminősítésem?

piroskatica # 2013.10.29. 14:41

Augusztusban behívtak bennünket a polg.mesteri hivatalba,ott közölte velünk a polgármester,hogy nem írtak ki pályázatot a vezetői státuszra,helyette pályázat nélkül felvették a gyakornokot(ami szerintem szintén törvénytelen)és kinevezik a mostani vezetőt,de csak helyettesnek.A végén még hozzátette:"Mert így döntöttem és kész".Szerintem nem is törvényesen működünk,de én mit tehetek ellen?

piroskatica # 2013.10.29. 14:36

Nem szeretném ide kirakni az oktatási hivatal honlapjáról az intézményünket,de ha érdekel átküldöm privátban,ott láthatod,hogy valóban csak vezető-helyettesünk van.

piroskatica # 2013.10.29. 14:34

De nekünk tényleg nincsen vezetőnk!!Egy éven keresztül volt üres státuszunk,amit nem hirdettek meg,tartogatták a helyet annak a gyakornoknak,akit a helyemre szintén pályázat nélkül vettek fel.Mivel így már nem volt szabad státusz,nem tudták meghirdetni az vezetői állást,ezért kinevezték a mostani vezetőt,de mivel nincsen szakvizsgája,papíron csak vezető-helyettes.Van ugyan az oviban szakvizsgázott pedagógus,aki volt is vezető,de őt a polgármester eltávolította és most beosztott óvónő.A jelenlegi vezető-helyettest egy évre nevezték ki.Azt mondják akkor majd meghirdetik a vezetői állást és ha lesz jelentkező a régi dolgozók közül elbocsájtanak valakit(gondolom engem).
A képviselő-testület egy követ fúj a polgármesterrel,még a szülői értekezletre is kivonult az egész testület,amikor a szülők szóvá tették a törvénytelenségeket és szó szerint megfenyegették a szülőket is. Bennünket óvónőket gyakorlatilag havonta berángatnak a képviselő-testületi ülésre,ahol porig alázva fenyegetőznek az eltávolításunkkal,ha szót merünk emelni.Már mindenki belefáradt,mert soha,sehonnan nem kapunk segítséget,mindenki azt mondja várjunk a választásokig.De megint indulni fog és lehet,hogy nyerni is!!
Csak egyszer kaptam várakozási idő csökkentést,elírtam a dátumot,2016-ban lépek,mert most januárban voltam soros lépő.
Mellesleg próbáltam én a kisebbségnél is szót emelni,de a kisebbségi önkormányzat elnöke egyben az alpolgármester is így nincsen miről beszélni.

Lyonee # 2013.10.29. 14:30

A vezető személyéről a közgyűlés dönt, és nem a polgármester. Még akkor is, ha nem volt sikeres a pályázat, és meg kell bízni az óvodából valakit a vezetői teendőkkel. Az ideiglenes megbízott gyakornok semmiképpen nem lehet.

Lyonee # 2013.10.29. 14:17

Olyan nincs, hogy valakit vezetőhelyettesnek neveznek ki, és nincs, akit helyettesítsen. Magyarul, meg kell bízni a helyettest vezetői feladattal és megpályáztatni az óvodavezetői státust. Ha, akit odaraktak alkalmatlan rá (nincs meg a ped. szakvizsg., megfelelő gyakorlat, stb.) biztos van az óvodában alkalmas személy.
Nem irigyellek. Nem értem ezt a visszasorolást, 2 alkalommal kaptál várakozási idő csökkentést?
Mit tudsz csinálni?
A közgyűlés elé vinni a sok törvénytelenséget. Csak van olyan képviselő, aki komolyan veszi a feladatát.
Kampányolni a választások előtt! Ha te nem is szeretnél indulni, de feltárhatnátok, akár szórólevelekben a sok törvénytelenséget.
Bolt, kocsma, templom környéke, ahol sok ember megfordul.

Sajnos nem egyedi eset, hogy a polgármester kiskirály a szemétdombján.

piroskatica # 2013.10.29. 12:48

Annyira köszi:))). Maradnék én inkább egyszerű kis óvónő,csak hagynának dolgozni és ne az vessen gátat a munkánknak,hogy a polgármester épp milyen passzban van.Sok-sok törvénytelen dolgot lenyelet velünk,tudnék mesélni.Szóval esélytelen a hadakozás?Fogjam be a számat és nyeljek le mindent,amíg szép lassan tönkre nem megyek belé?El kell viselni tényleg mindent,ha meg akarom tartani a munkámat?

wers # 2013.10.29. 12:33

ööö... ooo... ezt nem tudom kommentelni, az is nehezen fér bele, hogy a versenyszférában elő elő bukkanik a rabszolgatartás maradványa, és sokan tesznek a törvényre, de hogy közalkalmazottaknál...

Nemsokára választás lesz, indulj, és nyerd meg

piroskatica # 2013.10.29. 12:18

Papíron nekem sem,de a vezetőnk úgy ugrál,ahogy ő fütyül,tehát az van ,amit a polgármester akar,aki kijelentette,hogy tesz a törvényeinkre(nevelési),itt az van,amit ő mond.Van még egy svédcsavar az egészben:a kinevezési okmányomon a munkáltatói jogkör gyakorlója az óvodavezető,de nekünk olyan nincsen,mert,akit a polg.mester kinevezett nem felelt meg a feltételeknek,így csak vezető-helyettesnek tudták kinevezni(még az ő papírjain is az óvodavezető a munkáltatói jogkör gyakorlója).Ő akkor gyakorolhatja úgy a munkáltatói jogokat,hogy nem vezető,csak helyettes,vagy ez ebből a szempontból lényegtelen?

wers # 2013.10.29. 12:04

a polgármester hivatalosan még az önkormányzati dolgozóknak sem munkáltatója

piroskatica # 2013.10.29. 11:38

A mostani papírom szerint 2015-ben lépek.Addig még sok víz lefolyik a Dunán és ha marad a jelenlegi polgármester mit teszek?Tényleg ennyire tehetetlen az ember?Tudod ez személyes bosszú ellenem,mert kezdődött avval,hogy szeptemberben a polg.mester személyes utasítására(ezt a fülem hallatára közölte ő velem),áthelyeztek,mert,hogy ehhez joga van(sztem neki nincsen csak az intézményvezetőnek)és közölte ha nem fogadom el,húzhatok a búsba.Felvett a helyemre pályázat nélkül egy gyakornokot,velem meg közölte,hogy felejtsem el magamat,mint nemzetiségis,mert ő személyesen gondoskodik róla,hogy a 18 éves tapasztalatommal ne lehessek többet nemzetiségis.Elvette a nemzetiségi pótlékomat,szóval itt azért most már elég sok pénzről van szó,ha összeadogatjuk.Ez még semmi,mert 2 hónapon keresztül keveselltem még így is a fizetésemet,mire kibogoztam,hogy azért,mert noha 3 gyermekem van,az önkormányzat csak kettő gyermeket jelentette le.Amikor azt is szóvá tettem,közölték mit akarok a nagy után már úgysem sokáig jár(még 2 év).Nekem kellett kuncsorognom az Államkincstárnál,mert azt mondták ha akarom a pénzemet szerezzem vissza.Szóval azt hiszem mi itt már eléggé messze mentünk a meccsezésben,tudom azt várja,hogy mikor dobom be a törölközőt,de én inkább felvenném a kesztyűt,mert elegem van abból,hogy állandó terrorban tart bennünket,sokszor ordítozik velünk,mert azt hiszi ő ezt is megteheti,a családunkat sértegeti,mert tudja az fáj,még arra is jogot formál,hogy számon kérje rajtam a gyerekeim miért egyházi iskolába járnak.
Tényleg tűrnöm kell szerinted?

Lyonee # 2013.10.29. 10:55

A mostani papírod szerint mikor lépsz? Ha januárban, akkor az anyagi veszteséged összesen kb. bruttó 31000Ft. Te élsz abban a közegben, te tudod meddig mehetsz el, nehogy állás nélkül találd magad. Széllel szemben nem érdemes pisilni. Ebben a helyzetben sajnos nem ajánlhatok mást, de lesznek még önk. választások.

piroskatica # 2013.10.29. 08:44

Júniustól kerültünk a jelenlegi fenntartóhoz(megszűnt a kistérségi társulás,most önkormányzat a fenntartó),akkor a fenntartó átvett f7-el. Szeptemberben az új bérbe soroláskor az intézményvezető ugyanabba a fokozatban akart hagyni,de az önkormányzatnál a polgármester és az egyik gazdaságis főokos azt mondták,hogy ez nem jogos,a papír Ped.I 6-ról van,de ez nem az intézményvezető döntése,ezt ő is közölte velem.Jeleztem a polgármesternek az aggályaimat,kinyomtattam az általad ajánlott hivatkozást,de ő azt mondja ne erőlködjek,örüljek annak,hogy ennyit kapok.Ez egy kis település,a polgármester Atyaúristennek képzeli magát és ekként is viselkedik,de úgy gondolom,ami jár az jár.Mit tehetek szerinted?
Nagyon köszönöm

Lyonee # 2013.10.29. 08:33

Papíron megvolt a kinevezés és egy újjal soroltak vissza?

piroskatica # 2013.10.29. 07:59

Kedves Lyonee!
Köszi szépen a segítséget,én már ezen a ponton túl vagyok,kinyomtattam már ezt az oldalt és az orruk alá dugtam,de azt mondták ők ezt nem így értelmezik.Az intézményvezető megadta a 7-et,a polgármester asszony személyesen utasítására soroltak vissza és ő nem engedi az eredeti fokozatom visszaállítását. Így mi a teendőm?
Forduljak ügyvédhez vagy fussak még néhány kört?

Lyonee # 2013.10.29. 07:44

Nincs igazuk. Nem kell újraszámolni a kjt. fokozatokat, (most kategória) mindenkit ugyanabba a sorba kell átemelni a Ped1-be, amelyikben eddig is volt.
Hivatkozz a kormány oldalán megjelent segédletre.
"Emmi, Köznevelésért Felelős Államtitkárság" adta ki, ott van a legalján.
http://www.kormany.hu/…ito-potlekok
16. kérdés.
"Az új rendszer természetesen figyelembe veszi a korábbi előrelépést, tehát a pedagógus megtartja korábbi kedvezményét és fizetési fokozatát."

http://www.pedagogusok.hu/index.php?…
"- a pedagógus közalkalmazotti jogviszonyban töltött idejét a munkáltatónak az új bérezési rendre történő áttérésnél nem kell újraszámolnia. Az eddig elfogadott jogszerző idő szerint kell elvégezni a pedagógus besorolását, azaz a Kjt. szerint kiszámított fizetési fokozat azonos az Nkt. szerinti fizetési kategóriával; a hároméves várakozási idő korábbi csökkentését/csökkentéseit tehát el kell fogadni;"

piroskatica # 2013.10.29. 07:17

Tisztelt Szakértők!
Óvónőként végeztem 1994-ben,1995-től kezdtem dolgozni,azóta is ugyanaz a munkahelyem.Egyszer ugrottam a fizetési fokozatban előbb(2év alatt),mert teljesítettem a kötelező továbbképzést.F-7-ben voltam eddig,de most a munkáltatóm visszasorolt Ped.I-6-ba,mert szerinte nem volt jogos a korábbi fokozatom.A fintor csak az az egészben,hogy amikor fenntartó váltása miatt júl.ban a jelenlegi fenntartóhoz kerültünk,akkor elismerte z F-7-et,szeptembertől azonban nem.Sajnos a kinevezésemet aláírtam,mert a papírjaimat az utcán tolták az orrom elé,mondván,ha nem írom alá nem kapok fizetést.Amikor észrevettem a hibát jeleztem,hogy kérem a korrigálást,de elutasítottak.
Tényleg igazuk van?Mit tehetek?

Lyonee # 2013.10.29. 07:07

Tényleg nem illet meg. Akkor illetne meg, ha német tanárként lenne meg az egyetemi végzettséged.
A munkakör betöltéséhez szükséges legmagasabb végzettségről van szó. Az eddigi kinevezésed volt volt rossz, mert gondolom nem orosz nyelv tanítása volt a feladatod, még szakmai szorzó sem illetett meg, mert nem hasznosítottad 5 %-ban sem. Örülj, hogy eddig jóval magasabb illetményt kaptál, mint ami a munkaköröd alapján megilletett.
Mi a teendő? Végezd el a német tanárit egyetemi szinten, vagy keress olyan iskolát, ahol oroszt tanítanak. Sajnálom, hogy ezt kell leírnom, de a besorolásod a hatályos törvényeknek most felel meg.

nhmonika # 2013.10.28. 21:28

Tisztelt Cím!
1998-ban orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként végeztem az egyetemen. Az év szeptemberében német nyelvtanárként kezdtem dolgozni egy általános iskolában - középfokú C típusú nyelvvizsgával rendelkeztem német nyelvből. Az akkori besorolásom H1 volt.
2002. júniusában végeztem német nemzetiségi nyelvtanárként a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán.
Most német nemzetiségi nyelvet tanítok 24 órában egy általános iskolában 5-8. osztályig. A legutolsó besorolásom H6 volt. Az új besorolásnál, Ped1/6-ba kerültem, egyetemi végzettségű pedagógusként.
Október közepén a munkáltatóm arról tájékoztatott, hogy felülvizsgálták az átsorolásokat és mégsem kívánják figyelembe venni az egyetemi szintű pedagógusi diplomámat, mivel az orosz nyelvet nem tanítom.
Tényleg nem illet meg engem az egyetemi végzettségű pedagógusoknak járó bér? Pedagógusként alkalmaznak és a legmagasabb pedagógusi végzettségem egyetemi szintű. Van egy érvényes, aláírt besorolásom egyetemi végzettséggel. Mi ilyenkor a teendő?
Válaszát előre is köszönöm