Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.30. 20:10

Munkaviszonyban nincs illetmény - bér van.

Anisus # 2020.11.30. 18:57

Tisztelt Szakértők!

Határozott idejű (2021 október)közalkamazotti jogviszonyom munkaviszonnyá alakul a munkáltatóm tájékoztatása szerint "törvényen alapuló jogállásváltozás miatt".
Elküldtek egy munkaszerződés ajánlatot, amiben a leendő bérem két részből áll:
Alapbér
Munkáltatói döntésen alapuló bér-rész (2)A
Előre is köszönöm, hogy az alábbi kérdéseimre válaszolnak:

  1. Miért szerepel a munkaszerződés után, hogy ajánlat? Vagy ez formaság csupán?
  2. Olyanról már hallottam, hogy munkáltatói döntésen alapuló illetményrész,de bérrészt a google-ben keresve sem találtam. Mit jelentenek ezek a fogalmak?
  3. Egy apróság: a bér-rész utan zárójelben egy 2es szerepel. Ez valami formai hiba lehet?

Az összes többi részletről egyébként részletesen tájékoztattak minket lözpontilag kiküldött e-mailben.
Köszönöm

NakirE # 2020.11.23. 13:50

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon hasznosak a tanácsai, mindig korrekt válaszok érkeznek Öntől.

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.23. 13:20
  1. Azt bátran megteheti.
  2. Azt is.
  3. Azt már nem biztos.
NakirE # 2020.11.23. 11:14

Konkrét példák:

  1. a saját, személyes fb-oldalán megosztja a tulajdonában lévő fagyizó bejegyzését, invitáló, ajánló hozzászólást ír
  2. különböző fb-csoportokban saját nevében osztja meg a fagyizó bejegyzését
  3. szabad idejében a saját fagyizójának a kertjében megöntözi a virágokat, és hasonló tevékenységeket végez alkalomszerűen.

Tehát nem ő főzi és szolgálja fel a fagyit, a hétköznapi értelemben nem dolgozik a fagyizójában. Vajon jogi értelemben a fenti példákban említett tevékenységek megengedettek-e számára kormánytisztviselőként vagy sem?

Köszönöm a felvilágosítását!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.22. 19:40

Konkrétan kellene.

NakirE # 2020.11.22. 18:44

Ismét köszönöm a válaszát.

Tehát, ha az alapító okirat a tulajdonos számára nem ír elő személyes közreműködést, és a cég törvényes képviseletét sem ő látja el, hanem az ügyvezető, abban az esetben minek minősül, illetve ütközik-e az adott törvénybe, ha a tulajdonos pl. népszerűsíti a saját fagyizóját? Tehet-e bármit a közszolgálati tisztviselő tulajdonos a cége érdekében, ami nem minősül személyes közreműködésnek, munkának?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.22. 11:45

A "személyes közreműködés" itt egy jogi fogalom. Szigorúan véve bármilyen a társaság tevénysége körében végzett munka annak minősül - kivéve a törvényes képviselet ellátását, de azt meg külön tiltja a törvény. Megengedőbb értelmezésben az a tag működik közre személyesen, akinek ezt a társasági szerződés (alapító okirat) előrírja.

NakirE # 2020.11.22. 10:58

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát.
Személyes közreműködésnek mi számít pontosan? Ha mint kormánytisztviselő veszek egy kft.-t, amely pl. egy fagyizót üzemeltet, akkor nem állhatok a pult mögé kiszolgálni, nem főzhetek fagyit (lehet, hogy jobb is...)? De vehetek árut, szerezhetek vevőket, reklámozhatom-e (mondjuk a fb-n az ismerőseim körében, csoportokban), kezelhetem a weboldalát stb.? Hol húzódik a határ?
Milyen tevékenység fér bele egyáltalán, amivel segíthetem az üzlet működését? Illetve belefér-e bármilyen tevékenység, azon kívül, hogy tulajdonosként meghatározom, ki az ügyvezető?

Köszönöm ismét a segítségét!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.22. 08:57

Lehet - de a személyes közreműködésre már vonatkozik a korlátozás.

NakirE # 2020.11.22. 08:49

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem, hogy az alábbiak értelmében kormánytisztviselő gazdasági társaság, pl. kft. tulajdonosa lehet? Az világos, hogy pl. ügyvezetője nem.

A 2011. évi CXCIX. törvény
a közszolgálati tisztviselőkről Együttalkalmazási tilalom, összeférhetetlenség fejezet 85. § (4) szerint A kormánytisztviselő c) nem lehet gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, illetve felügyelőbizottsági tag.

Köszönöm előre is a szakértő választ!

Lídia0212 # 2020.08.10. 13:15

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi kérdésekben kérném véleményuket:

  1. Köztisztviselő korábban teljesítményértékelés alapján illetményeltérítésben részesult, de jelenleg gyes-en van. Ha véget ér a gyes és visszamegy dolgozni jogosult-e az eltérített bért megkapni?
  2. Államigazgatási főiskolai végzettséggel jegyzői munkakört betöltő személy jogászi végzettséget szerez. Jogosulttá válik-e a képzési pótlékra?

A segítséget előre is köszönöm!

Macek19 # 2020.07.29. 21:56

Tisztelt Fórumtagok, kedves Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni. Egy városi polgármesteri hivatal vezető beosztású köztisztviselője vagyok. Beadtam a lemondásomat közös megegyezéssel, amit a jegyzőnk saját részéről jóváhagyott. Én bízva a lemondásomra írt "szavában" tettem tovább a dolgom, a leendő munkahelyem felé jeleztem, hogy számíthatnak rám, majd eltelt majdnem két hét ... jegyzőnk behívott és azt mondta, a polgármester nem ért egyet a közös megegyezéssel és hivatkozva az Mötv-re, le kell töltenem a felmondási időt.
Semmi határidős, halaszthatatlan feladat nincs jelen pilanatban, amit nélkülem ne tudna a hivatal elvégezni és az általam javasolt bő egy hónap elegendő lenne a munkaköröm átadásához. A cirka 2 hét alatt egy szó sem esett arról senki által, hogy probléma lenn ezzel.
Az Mötv-re nem gondoltam, naivan hittem az adott szóban.
Megnéztem az Mötv ide vonatkozó passzusát:
81. § (4) "A polgármester egyetértése szükséges - az általa meghatározott körben - a polgármesteri hivatal, a közös önkormányzati hivatal köztisztviselője, alkalmazottja kinevezéséhez, bérezéséhez, vezetői kinevezéséhez, felmentéséhez és jutalmazásához."
Jól gondolom, hogy a felmentés nem tartozik ebbe a körbe? A felmentés a jogviszony megszüntetésének egy módja a lemondás mellett:
A kormánytisztviselői jogviszony megszüntethető:

  • a felek közös megegyezésével,
  • végleges áthelyezéssel,
  • próbaidő alatt azonnali hatállyal,
  • lemondással,
  • felmentéssel.

Nagyon köszönöm, ha valaki érdemben tudna nekem válaszolni!

drbjozsef # 2020.06.28. 09:09

Mt. 79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti

  1. a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt
mesi2005 # 2020.06.28. 07:22

Üdvözlöm!
Sürgős kérdésem lenne.Próbaidő alatt, ha elmegyek táppénzre felmondhat a táppénz ideje alatt a munkáltatóm?

Köszönöm a választ előre is.

drbjozsef # 2020.05.29. 15:48

beja52,

Nem értek a Kttv.-hez, de ha te kéred a felmentésedet, akkor nemigen jár végkielégítés. Nem látok ilyesmit a 69.§-ban.

Egyébként is miért a 63.§(2) d) pont alapján akarod te kérni a felmentésedet? Az abban meghivatkozott két bekezdés (48.§(2)d. és 58.§(6)) közül az első vonatkozhatna rád, de miért kérnéd Te? Módosítani közös megegyezéssel lehet (48.§(1)), ha nincs megegyezés, akkor a 63.§(1) c. alapján szüntesse meg a munkáltatód a jogviszonyodat, és fizessen végkielégítést.

Egyre figyeljetek, hogy ne írjatok alá semmit (legfeljebb iratok átvételét), mindent gondosan olvassatok el, és ha valami nem világos, kérjétek el, hogy munkajogásszal meg tudjátok konzultálni. Ne hagyjátok magatokat sarokbaszorítani (aztán lehet, hogy nem is erről van szó).

beja52 # 2020.05.29. 14:57

Tisztelt Szakértők!

Fővárosi önkormányzatnál dolgozom, az osztályt, ahol 12 éve vagyok, egy hónap múlva megszüntetik. Kiszervezésre kerül a feladat. A munkaköröm helyett ajánlottak fel másik beosztást. Az lenne a kérdésem, hogy ha nem fogadom el, jár-e végkielégítés a Kttv. alapján? (63. §. (2) d alapján gondolnám, hogy ha felmentését kéri, akkor fel kell menteni, ekkor jár-e a felmenés esetén a végkielégítés)

Másrészt két munkatársam nem fogadta el a felajánlott új beosztást. Írásban válaszoltak a munkáltatónak, aki azonban még nem válaszolt, ehelyett szóban egy megbízott jogi képviselőhöz irányította őket, hogy kedden jelenjenek meg az irodájában. Nem értjük, mi a szándékuk, fenyegetni vagy alkudozni szeretnének? Miért nem a munkahelyen történik meg a beszélgetés, egyezkedés? Minden bizalmunkat elvesztettük a munkáltató irányába, ezért szeretnénk tisztán látni.

Tudnak valakit ajánlani, akivel beszélhetnénk, tudna foglalkozni az ügyünkkel?
Nagyon köszönöm a segítséget, ha valaki tud rá
válaszolni!!!

galinaa # 2020.05.28. 07:09

Kedves Szakértők,
férjem közalkalmazott. Jogviszonyát jogfolytonosan - munkáltatói jogutódlással - július 1-től megváltoztatják úgy, hogy egy kft-be kerülnek, így nyilván a közalkalmazotti státusza megszűnik.
Azt tudom, hogy a szabadságra, TB-re, végkielégítésre és felmondási időre vonatkozó kötelezettségek az új versenyszférás munkáltatót elvileg terhelik (bár szerződést még nem láttunk és részletes tájékoztatás sincs) de ami minket rosszul érintene az a közalkalmazottaknál lehetséges felmentési idő nyugdíjazás előtt. Férjem 2022. januárjában tölti be a 65-ik életévét, tehát, ha közszolga maradna, akkor jövő nyáron adható felmentéssel nem kéne már dolgoznia. Kérdésem, hogy ebben az esetben a jogfolytonossággal ez a lehetőség hogy alakul a kft-ben.
Egyáltalán lehetséges-e munkáltatói jogutódlás ebben az esetben? Kell-e szerződés vagy csak az MT-ben előírt tájékoztatás? Milyen lehetőségeink vannak?
Válaszukat megköszönöm.

gyadar # 2020.05.19. 11:06

Egyébként nem világos a leírásból, h munkavállaló vagy, vagy köztisztviselő. :)

gyadar # 2020.05.19. 10:44

davetoo

Korrigálok: a Kttv.-ból az én esetem óta hatályon kívül helyezték a Kttv. 190.§-t, ami lehetővé tette számomra a KDB véleményének kérését.

gyadar # 2020.05.19. 10:24

davetoo

Esetemben a Közszolgálati Döntőbizottság véleményében kimondta, hogy "a Kttv. nem ismeri az írásbeli figyelmeztetés jogintézményét", ezért az írásbeli figyelmeztetés jogszerűtlen volt. Esetleg Te is kérhetsz véleményt a saját ügyedben a KDB-től.

wers # 2020.05.18. 09:36

(legyen pl. május 31. hatállyal)

Bocs, július 31. hatállyal kéred a munkaviszonyod megszüntetését a két hónapos felmentési idő figyelembe vételével.
Ezt akár ma is aláírhatod, közölheted a munkáltatóddal - természetesen írásban. Nem kell a közlés napjától számolni a felmondási időt, ha te, a munkavállálló a lemondáskor másképp akarod.

Számolnod kell persze azzal, hogy le kell dolgozni a lemondási időt.

wers # 2020.05.18. 09:26

Nem igazán jól érted. A lemondás az lemondás, nem alakul semmivé sem a végén. A lemondáskor te meghatározhatod, hogy mikortól (legyen pl. május 31. hatállyal). Alapban 2 hónap, de ezt kérdezd meg, szerződhettetek másképp is.

Neki nem kell ezzel egyet értenie, csak tudomásul vennie.

Nyáron igazából nem érdeke az iskolának, hogy felmondási időt követeljen tőlem

Az neked mindegy. A felmondási idő a ugyanúgy a tiéd, mint az övé. Jár neked, a munkáltató felmenthet a munkavégzés alól.

Pale # 2020.05.18. 08:35

A jelenlegi munkáltatómnál hónapokkal a távozásom előtt nem kérdeznék ilyesmit, viszont rá kellene készülni a dologra.
A lemondási időhöz tulajdonképpen a munkáltató ragaszkodhat? Ugyanaz, mint a felmondási idő?
Tehát, ha én (akár ma) beadom a lemondási papíromat, hogy július 31. után nem akarok a jelenlegi munkáltatómnál dolgozni, akkor neki két lehetősége van:

  1. Azt mondja, hogy a lemondási idő alatt még nála kell dolgoznom (2 hónap, de mikortól indul?).
  2. Azt mondja, hogy rendben, az általam megadott időponttól megszűnik a munkaviszonyom. (gyakorlatilag közös megegyezéssé alakul az ügy?).

Jól értem a lemondási idő működését?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.17. 21:15

Szerintem erre a saját munkáltatód tudja megadni a legpontosabb választ, már ha biztosra akarsz menni