Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Lyonee # 2008.01.19. 20:48

bonifác!
A prémiumévek programban való részvétel nem nyugdíjazás!
Az léphet be, aki az előrehozott nyugdíjkorhatáron 5 évvel van belül, mert maximum 5 évig lehet részt venni benne.
Ez egy határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt jelent, munkakör megnevezése nélkül. A valamikori nyugdíjszámítás szabályait az nem befolyásolja, hogy a kollégái 1 nappal előbb léptek be!
Egy dologban lehet különség az 1 napos eltérés miatt.

2008. jan. 1-től hatályos:
"4. korábbi illetmény: a programban résztvevőnek a prémiumévek programba történő belépését közvetlenül megelőző tizenkét egész havi - a munkáltatóval fennállt ennél rövidebb időtartamú jogviszony esetén a jogviszony teljes időtartama alatti összes egész havi - illetményének, munkabérének havi átlaga az alábbiak szerint:
...

1. közalkalmazottak esetében a Kjt. 66. §-a alapján a kinevezésben foglalt illetmény, valamint a rendszeres illetménypótlékok,"

2007. dec.31-én hatályos :
"4. korábbi illetmény: a programban részt vevőnek a prémiumévek programba történő belépését közvetlenül megelőzően irányadó illetménye, munkabére az alábbiak szerint:
...

1. közalkalmazottak esetében a Kjt. 66. §-a alapján a kinevezésben foglalt illetménye, valamint a rendszeres illetménypótlékok, "

Ez a változás nem biztos, hogy hátrányt jelent.
És még az sem biztos, hogy önnél ezt alkalmazták, mert dec.28-án lépett hatályba, jelent meg a közlönyben.
Lyonee

Lyonee # 2008.01.19. 21:43

jamesz!
Kommentár a kjt-hez!
"A gyakorlatban előfordulhat, hogy a közalkalmazott illetménye a felmentési idő alatt az illetmény megállapítására vonatkozó szabályok miatt emelkedik. Ez történik abban az esetben, ha a közalkalmazott más fizetési osztályba vagy fokozatba kerül, illetve a törvény által garantált illetménye emelkedik. Ugyanakkor az illetményt - tekintettel arra, hogy az időbér - az átlagkereset kiszámításánál az esedékesség időpontjában esedékes összegben kell figyelembe venni. Egyes vélemények szerint - a szabályokat együttesen alkalmazva - a munkavégzési kötelezettség alól mentesített közalkalmazott csak abban az esetben kaphat magasabb, az új besorolásának megfelelő illetménnyel számított átlagkeresetet, ha a magasabb illetményre már a munkavégzés alóli felmentését megelőzőleg jogosulttá vált. Figyelmen kívül kell azonban hagyni az illetmény emelkedést, ha az később már akkor következett be, amikor a közalkalmazottat a munkáltató a munkavégzési kötelezettség alól mentesítette."
Az átsorolást el kell végezni, de úgyis átlagfizetést kap, aminek a 4 utolsó naptári negyedév az alapja.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.20. 09:28

Kérem értesítsenek, ha nem tudnak (vagy nem akarnak válaszolni!)

Bonifác, etikailag aggályos olyannak adni tanácsot, akinek van jogi képviselője.
De az alábbiakban elég sokat írtak a prémiumévek programról - azt nem tilos elolvasnia.

bonifác # 2008.01.20. 14:54

Tisztelt Kovács Úr! Köszönöm, hogy egyáltalán reagált az írásomra. Igen a kutya a kutyát nem harapja meg, de én azért fordultam Önökhöz tanácsért, mivel úgy érzem a hivatalból kirendelt jogi képviselőm nem volt korrekt az ügyemben. Azt a jogi képviselőt nem én választottam, viszont Öntől tisztelettel kérem a véleményét, hogy jogosan jártak-e el velem szemben!
Továbbra is maradok tisztelettel
Bonifác

csumák # 2008.01.20. 15:16

bonifác! Az egyik kutya bizony megharapja a másikat. kbs-től korrekt választ kapott. Meg kellene fogadni!

jano

Lyonee # 2008.01.20. 17:28

bonifác!
2008.01.19. 21:48-kor válaszoltam!
Lyonee

Győri Ági # 2008.01.21. 10:48

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni köztisztviselők nyelvpótlékával kacsolatban.
Van egy német kövépfokú szóbeli és egy angol középfokú írásbeli nyelvvizsgám.
Kérdésem: Mennyi nyelvpótlékra vagyok jogosult, illetve ez jár vagy csak adható?
A választ előre is köszönöm!
Á.

Youppie # 2008.01.21. 13:20

Sziasztok!

A következő problémában kérném segítségeteket:
15 éve dolgozom köztisztviselőként, azóta vagy ötször változott a munkaköri leírásom a különböző leépítések miatt. Ezt még elfogadtam - de jó, hogy van munkám.
2007. április 1-től körjegyzőség lettünk - szintén átszervezésekkel. Azóta még mindig a régi (nem körjegyzőséges) munkaköri leírásom van, ami nem is lehetne, ugyanis tudomásom szerint újat kellett volna kapnunk a hivatal körjegyzőséggé alakulása miatt.
Ez a mai napig nem történt meg. Mindenki végzi a munkáját a csatlakozott plusz két község ügyeivel együtt.
Most bejelentette a jegyző, hogy az eddigieken felül még egy munkakört kíván adni.

Kérdésem - meddig lehet egy embert terhelni ugyanazon fizetésért úgy, hogy az eddigi munkámat sem bírom 100%-ban ellátni, plusz tudom, hogy 2009-től törvényi változások miatt automatikusan is bővülni fog a munkaköröm?

Mennyire jogos a munkaköri leírásban mindenkinek szereplő tétel: Továbbá ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket a jegyző a munkakörébe utal?

Köszönettel:
Youppie

bonifác # 2008.01.21. 16:30

Üdv Lyonee! Köszönöm a választ. Amit írtál, arról mind tudtam, a törvény nekem is ki van nyomtatva.
Annyiban segíts légyszi, hogy 5 év múlva - a prémium évek megkezdése előtti fizetésemből - bruttóból vagy nettóból fogják a nyugdíjamat kiszámolni? (Ennyiben lenne jelentősége annak a nyamvadt egy napnak.)

5 év múlva 59 éves leszek. Akkor előnyugdíjas, vagy "rendes" nyugdíjas leszek?
köszönettel: Bonifác

Lyonee # 2008.01.21. 20:25

bonifác!
A rád irányadó előrehozott nyugdíjkorhatár 60 év. (2008. jan. 1-től hatályos), éppen ezért csak az 55. születésnapod után vagy jogosult a prémiumévek programba belépni!
Itt van jelentősége az 1 napnak, mert ha 2007. dec. 31-én belépsz a ppé-be, akkor még a rád irányadó előrehozott nyugdíjkorhatár 59 év, előtte max. 5 év, az a betöltött 54. évedet jelenti. De 2008-ban való belépésnél ez nem lehetséges.
A rád kedvező nyugdíjszámítás, nem azt jelenti, hogy a régi szabályok szerint számítják a nyugdíjadat! Mindig a nyugdíj megállapításának időpontjában érvényes jogszabályok szerint számítják a nyugdíj összegét. A 60. születésnapod előtt nem mehetsz nyugdíjba, az akkor érvényes szabályok szerint számolnak. Ha számodra kedvező a ppé-ban töltött időt nem veszik figyelembe az összeg megállapításánál, de a szolgálati időnél igen.
Szóval jogtalanul veszel részt a prémiumévek programban!!!

Lujza11 # 2008.01.22. 10:38

Sziasztok!

Segítsetek legyetek szívesek!
Közalkalmazotti jogviszonyban állok (D besorolásban), mint pénzügyi ügyintéző, középfokú szoftverüzemeltetői végzettséggel, amely mellett megállapodást kötöttem(nincs tanulmányi szerződés), hogy munkakörömhöz való képzettségem megszerzem. Én már hallgatói jogviszonyban voltam Főiskolán (gazdálkodási szakon) mikor munkaszerődést kötöttem.
A kérdésem: ellenőrzés során okoz-e jogviszonyom és végzettségem problémát. Nem tudnátok valamilyen törvény kivonatot írni?Mert és azt találtam ,hogy a munkaköröm betöltéséhez, 2 éven belül be kell magam iskolázni a KJT-ben foglaltak szerint.
Köszi!

bonifác # 2008.01.22. 12:26

Lyonee! Értem, amit mondasz és meg is lepődtem. Érvényes parancsom van, ami kimondja, hogy megfelelek a feltételeknek.
Akkor most mit tanácsolsz, mit tegyek?
2012.07.07-ig vagyok a prémiumban, ugyanis akkor leszek 59 éves.
Teljesen tanácstalan vagyok, segíts légyszi.
köszönettel: Bonifác

Lyonee # 2008.01.22. 16:06

Bonifác!
Csak akkor felelnél meg a feltételeknek, ha nő lennél.
a nicneved alapján ez fel sem merült bennem, és Te sem írtad, hogy nő vagy.
Válaszolj, milyen nemű vagy?

bonifác # 2008.01.22. 18:07

Lyonee! Nő vagyok.
Találtam egy jogszabályt, remélem még érvényben van:
150/06.évi Magyar Közlöny 4. § a-b pontja
A 62. életév betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az, aki

1. 2012.12.31-ig 59. életévét betöltötte (ez nálam 12.07.07.)
  2. legalább 40 év szolgálati időt szerzett (2012-ig 43 évem lesz.)

Így változik a kép?

Lyonee # 2008.01.22. 18:48

Így már rendben van az 59 év!
Első pillanattól kezdve férfinak gondoltalak a bonifác névvel, és még csak nem is cáloztál arra, hogy nő vagy. A nőknnél maradt az 59, a férfiaknak viszont 2006-ban megváltoztatta a jogszabály 59-re 2009-es évtől alkalmazva, de 2008 jan. 1-től megint 60 lett.
Szóval minden ok! Az 1 nap miatt pedig ne aggódj!
A prémiumévek nem nyugdíj, növeli a szolgálati idődet, majd a szülinapod után előrehozott nyugdíjba mehetsz a 2012-ben érvényes szabályok szerint.
A rendőr kollégád férfi?

bonifác # 2008.01.22. 19:54

Lyonee! Igen férfiak. ... és az bánt, hogy ők dolgoztak 12.31-én, de ugyanakkor 12.31-el nyugdíjazták is őket, hogy még beleférjenek a 2007. évi törvényi keretek közé. ...és nekem is azt mondta a jogtanácsos ..., de hiszen tudod.

köszönök mindent. Bonifác (a macskámat hívják így)

ditke51 # 2008.01.25. 15:18

Kedves Lyonne!
Ez év áprilisában fogok rendelkezni az előrehozott nyugdíj feltételeivel. Közalkalmazottként dolgozom, és annyit tudok,hogy a felmentésemet írásban kell majd kérnem a munkáltatómnál.
A kérdésem a következő: Van e erre rendszeresített formanyomtatvány, ill. miket kell tartalmaznia kérelmemnek.Nyolc hónap lesz a felmentési időm, külön kell e kérnem ennek felére munkavégzés alóli mentesítésemet.
Várom válaszod!
Üdvözöllek: ditke51

Lyonee # 2008.01.25. 18:26

Kedves ditke51!
Nyomtatványról nem tudok, hogy lenne. A felmentési kérelemben hivatkozz a jogszabályra, és hogy a feltételek nálad fennállnak: szolgálati idő, életkor.
Szerintem neked nem kell kérni, hogy felmentsenek a munkavégzés alól, mert a közalkalmazott felmentésénél ez kötelesség.
Viszont a felmentési határozatban legyenek benne a neked járó juttatások, kedvezmények: felmentés a munkavégzés alól, esetleges jubileumi jutalom, 13. havi időarányos része, ha a Kollektív Szerződés úgy rendelkezik további juttatások: pl. étkezési utalvány a munkavégzés nélküli időszakra, stb.
Azért beszéld meg a munkáltatóddal, mert sajnos nem nagyon vannak tisztában a jogszabályváltozás előnyeivel.

bucimaci # 2008.01.25. 20:48

Sziasztok!
A köztisztviselőknek az illetményét nem növeli a vállalkozói szakon végzett mérlegképes?

Youppie # 2008.01.28. 08:40

Bucimaci!

Felsőfokú színtű? Mert akkor: nem!
De meg lehet próbálni kihajtani a jegyzőnél fizetésemelést - ahogy az én kollégenőm is tette...
Ugyanis +- 20% a jegyző hatásköre.

Youppie # 2008.01.28. 08:42

Sziasztok!
Még nem kaptam válszt, nem is fogok?
Egyik kérdésre sem?

A következő problémában kérném segítségeteket:
15 éve dolgozom köztisztviselőként, azóta vagy ötször változott a munkaköri leírásom a különböző leépítések miatt. Ezt még elfogadtam - de jó, hogy van munkám.
2007. április 1-től körjegyzőség lettünk - szintén átszervezésekkel. Azóta még mindig a régi (nem körjegyzőséges) munkaköri leírásom van, ami nem is lehetne, ugyanis tudomásom szerint újat kellett volna kapnunk a hivatal körjegyzőséggé alakulása miatt.
Ez a mai napig nem történt meg. Mindenki végzi a munkáját a csatlakozott plusz két község ügyeivel együtt.
Most bejelentette a jegyző, hogy az eddigieken felül még egy munkakört kíván adni.

Kérdéseim:

• Meddig lehet egy embert terhelni ugyanazon fizetésért úgy, hogy az eddigi munkámat sem bírom 100%-ban ellátni, plusz tudom, hogy 2009-től törvényi változások miatt automatikusan is bővülni fog a munkaköröm?
  • Mennyire jogos a munkaköri leírásban mindenkinek szereplő tétel: Továbbá ellátja mindazokat a feladatokat, amelyeket a jegyző a munkakörébe utal?

Köszönettel:
Youppie

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.28. 08:57

A munkakör meghatározás a kinevezés része, azt csak közösen lehet módosítani. A munkakörbe tartozó feladatokat azonban a munkáltató egyoldalúan szabja meg, ebből következőleg meg is változtathatja őket.
A többi kérdés eléggé költői. Szvsz ezért nincs válasz rájuk.

szaki80 # 2008.01.28. 09:57

Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék, hogy 15 éves köztisztviselői jogviszonyom után elküldtek az állásomból.Megkaptam a 6 hónap felmentési időmet, és 5 havi végkielégítést. Most Január 31.-ével jár le a felmentési időm és tudtommal ekkor kell kifizetni a végkielégítésemet is egyösszegben a kérdésem 31-én mindenféleképpen ki kell e fizetni tehát nem másnap nem egy hét múlva hanem aznap,továbbiakban a végkielégítést milyen járulékfizetési kötelezettségek terhelik, mert tudtommal kevesebb mint a bért?. Még egy kérdés a 2007-es évre vonatkozó fél évi 13. havi fizetésemet nem fizették ki a mai napig sem ,mit tehetek tudtommal jan.16.-ig számfejtenei kellet volna. További kérdésem február 1-től minden további nélkül elhelyezkedhetem e és emiatt esetleg nemm kell e visszafizetnem a végkielégítés összegét?
Köszönöm előre is a tájékoztatást.

Youppie # 2008.01.29. 09:23

Köszönöm a választ Kovács Béla Sándornak.

Akkor egy igazán költői kérdés:
Ezek szerint egy köztisztviselőt korlátlanul ki lehet készíteni?

22-es csapdája: ha nem vállalod, azért rúgnak ki, ha vállalod, akkor azért mert úgysem lesz időd megcsinálni.

Ja: olyan, hogy túlóra köztisztviselőknél nem létezik!

Nagyon ki van találva!
Szomorú!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.29. 09:29

ha nem vállalod, azért rúgnak ki, ha vállalod, akkor azért mert úgysem lesz időd megcsinálni.

Sem egyik, sem másik nem lehet felmentés indoka.