llrbg!
Igaz.
kjt. 37/A. §
(2) A közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés idejére járó átlagkeresetre havonta egyenlő részletekben jogosult
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Lyonee!
Köszönöm.
Amennyiben találok a felmentési idő alatt munkát, akkor adózás szempontjából az nem kavar be? Kell annak a munkáltatónak szólni akinél a felmondásomat töltöm, hogy van már munkahelyem, vagy nem muszáj?
kjt. 37. §
(12) Ha a közalkalmazott a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,
- ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
- a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,
- végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni.
Szerintem nem kell, csak a fenti esetben. Az adózásnál valószínű, hogy a következő évben fizetned kell.
Lyonee köszönöm és még egy kérdés...
Az általam leírt esetben, ha a munkavégzés alatti felmentési idő kezdete előtt történik a leszerelés, akkor milyen papírokat kell kiadnia a munkáltatónak a leszerelés napján? A helyzetből adódóan valamilyen papírokat nem tudnak állítólag kiadni, csak akkor amikor a munkaviszony megszűnik, merthogy addig utalnak fizetést.
Tudna valaki választ adni az előző kérdésemben?
Nem tudom egy ilyen munkavégzés alóli felmentéses dologban hogy miként adják ki a papírokat és mikor milyen papírokat kell hogy megkapjak. Egyre jobban összekuszálódott körülöttem minden.
Tisztel Fórumozók!
Nagyon új vagyok itt, szeretnék segítséget kérni. 57 éves leszek idén augusztus 08-án. Önkormányzatnál vagyok takarítónő, 40 éves közalkalmazotti jogviszonyom van. Már megkaptam a jubileumi pénzemet is. A kérdésem az lenne, hogy mehetek el nyugdíjba.
l. mennyi felmentési idő jár? Mikor kell kiadni? A munkáltatóm a nyugdíjbavonulásom után adná ki, tehát augusztus 08-tól. Ha előtte, akkor ki kell-e fizessék?
2. Az idei szabadságomat is ki kell fizetniük?
3. Meg akarják velem szüntettetni a közalkalmazotti jogyviszonyomat - alá akarnak iratni egy papírt magyarán - hogy kérem a megszüntetést.
4. Mikor adhatom be a nyugdíjintézet felé a kérelmemet? Az éveimet már összeszámolták, és be kellene adnom egy papírt 1992-től a bruttó jövedelmeimről. Ezt az Önkormányzat tavaly december óta 5 levél ellenére sem adja ki, azzal az indokkal, hogy majd csak ha betöltöm az 57-et akkor adhatom be a nyugdíjkérelmemet.
5. Jár-e végkielégítés?
Köszönöm a segítséget!
Lyonee!
Ismét köszi szépen a segítséged!
gárerné:
l. mennyi felmentési idő jár? Mikor kell kiadni? A munkáltatóm a nyugdíjbavonulásom után adná ki, tehát augusztus 08-tól. Ha előtte, akkor ki kell-e fizessék?
A maximum felmentési idő 8 hónap, az általad leírt és elképzelt verzió esetén nyugdíj előtt adja ki a munkáltató.
2. Az idei szabadságomat is ki kell fizetniük?
Ha nem adják ki a felmentési időd alatt sem, akkor igen, ki kell fizetniük.
3. Meg akarják velem szüntettetni a közalkalmazotti jogyviszonyomat – alá akarnak iratni egy papírt magyarán – hogy kérem a megszüntetést.
Jó az eljárás, alapvetően, szerintem te érted félre. Írsz egy papírt a munkáltatódnak, hogy szeretnéd, ha felmentéssel megszűntetnék a jogviszonyodat. Hivatkozol a majdan betöltött 57. életévedre és hogy meg van a szükséges szolgálati időd. Ezután a munkáltatód eldönti, felment-e. Ha igen, akkor felment és elkezdődik a felmentési idő, ami esetedben 8 hónap.
4. Mikor adhatom be a nyugdíjintézet felé a kérelmemet? Az éveimet már összeszámolták, és be kellene adnom egy papírt 1992-től a bruttó jövedelmeimről. Ezt az Önkormányzat tavaly december óta 5 levél ellenére sem adja ki, azzal az indokkal, hogy majd csak ha betöltöm az 57-et akkor adhatom be a nyugdíjkérelmemet.
Azért mondják ezt, mert a nyugdíjintézet felé 2008. jan. 1-től úgy adható be kérelem, ha már nem állsz biztosítotti jogviszonyban. Magyarán szólva amíg közalkalmazotti jogviszonyban vagy a munkáltatódnál, addig nem adhatod be a nyugdíjintézet felé a kérelmet.
5. Jár-e végkielégítés?
Fenti, általam taglalt esetben nem jár végkielégítés.
A felmentési idő letelte után, már az első napon beadhatod a nyugdíjkérelmet.
Kedves Lyonee!
A 2007/2008-as tanévet most fejeztük be, 2007.aug.29-el előrehozott nyugdíjba mentem. Mivel kevesebb szakmai ötödéves osztályt indítanak és a polgármester / képviselőtestület megtiltotta a nyugdíjasok foglalkoztatását, ha az üres állásra van jelentkező. Nálunk pedig valószínű kevesebb tanóra jut az ilyen szakosokrara mint én, mert gyesről, ill, gyedről visszajön egy kolléganő.Tegnap (30-án) szóban jelezték, hogy felmondanak.
Kérdéseim:
Jár-e nekem a rendes szabadság, hiszen teljes órában végigdolgoztam a tanévet? A felmondási idő mettől ketyeg? Igényelhetem-e a plusz egy évi járulékfizetés miatt a nyugdíjemelést? A 8 hónap felmondási időbe ezek szerint a szabadságom is bele fog számítani? Mondták, hogy négy hónap a munka alóli felmentés. Ők azt mondják, hogy ezek után két hónapig kell szeptembertől tanítanom, és nem a szakomnak megfelelő munkát adnak, pl ifjúségvédelmi feleős, vagy rendezvényszervező vagy állandó helyettesítő bármely órára? Szabályos ez?
Lehet olyat szabályosan, hogy csak a szakomnak megfelelő tárgyakból 22-24/2 tehát fele óraszám, de szept-decemberig tanítanék? (Mert akkor a hatodéveseimet még le tudnám szigorlatoztatni?)
Köszönöm a választ!
Sziasztok
Szeretnék segítséget kérni tőletek, nem vagyok köztisztviselő, az egyik ismerősömnek szeretnék segíteni.
Igaz e hogy a köztisztviselők kedvezményesebben tudnak lakást venni?
Én már hallottam olyat emberektől innen onnan, hogy kamatmentes és hogy 0 %. Mondanak mindenfélét és szeretnék utána járni.
A kösztisztviselői törvény ezt nem írja(vagy csak én nem találtam), csak annyit, hogy az állam kezességet vállal értük.
Ha tényleg igaz akkor mi ennek a menete? hogyan lehet ezt érvényesíteni?
előre is köszönöm
Ugyan már. Az állam garanciát vállal, de annak is díja van. Emiatt nem szükséges saját erő. Ennyi.
Kedves Lyonee! Most kaptam a postával, hogy júl.3-án kelt levél szerint a kjt 25.§.(2).bek. e pontjának megfelelő felmentéssel megszüntették a munkaviszonyomat, mert a tv 37/b. §-ának megfelően nyugdíjas vagyok, tehát akkor két hónapot kell szept. dolgoznom, vagy van más lehetőség is A szabadságom a felmondási időbe pedig beleesik - ezek szerint.
T. Fórumozók!
Az én kérdésem az, hogy ha egy köztisztviselői állás betöltésére pályázatot írtak ki, azon az adott pályázó megfelelt, szóban (!!) megegyeztek az aug. 1-jei kezdésről (másról részletesen nem!!), és időközben a pályázó szeretne visszalépni, az jár-e valamilyen következménnyel?
Bogarásztam egy darabig a korábbi kérdéseket, hozzászólásokat, de nem találtam hasonló témát.
Előre is köszönöm a választ!
Kedves zso57!
A szabadságot a felmentési idő alatt is ki lehet adni a munkavégzésre kötelezett időszak alatt. Mivel nyugdíjas vagy, indoklás nélkül felmondhatnak. A 2009-re eső időszakra is jár szabadság, ezt figyelembe vették a felmentési idő végének a megállapításánál? Ha nem, akkor ki kell fizetni, erre figyelj oda.
Rendezvényszervezői, és a saját osztályodon kívüli ifjúságvédelmi feladatokat nem vagy köteles ellátni, nem arra szól a kinevezésed. Ezek külön munkakörök, szerződés-módosításba bele ne menj, anélkül meg nem kötelezhetnek ezek ellátására.
Jubileumi jutalomra is jogosult vagy, ha a felmentési idő végére a 35 éves közalkalmazotti jogviszonyod meglesz.
Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszaidat, azt, hogy a tudásoddal segítsz a rászorulókon, megerősíted a bizonytalanokat, felhívod fontos momentumokra a figyelmünket!
Kapd vissza ezerszeresen a jóságodat a magánéletedben!!
Felindultságomban, ahogy az 5 soros főnöki, paragrafus-közlő, felmentési levélre reagáltam, kizártam a szakomnak nem megfelelő, illetve a megalázó, feleslegesség érzetét keltő feladatok elfogadását. Ezt akkor szabályosan tettem.
Még lenne egy kérdésem, amit ugyan feltettem, de átsiklottunk. Szabályszerű lenne-e az a megállapodás, ha nem két hónapig teljes alap-óraszámban, hanem 4 hónapig félóraszámban a hét 2-3 napjára korlátozva teljesítenék? Ebbe ugyanis beleférne az utolsó és egyben hatodéves szakképző osztályomban a másfél éves szigorlatig a tanítás. Csupán rájuk való tekintettel vállalnám, mert nekem végülis a két hónap is elég lenne - ha már így döntöttek. Úgy érzem, hogy az igazgató nem engem minősít az ilyen döntésével, hanem saját magát. A tanulóknak pedig ez ideálisabb lenne.
Köszönöm a válaszod!Zs
Kedves zso57!
Mivel felmentéssel szüntetik meg a közalkalmazotti jogviszonyod, ezért ez nem lehetséges. A felmentési idő felére kötelesek felmenteni a munkavégzés alól, dátumszerűen megnevezve. Ha a jogviszonyod közös megegyezéssel szűnt volna meg, és nem felmentéssel, akkor meg lehetett volna oldani. Esetleg kérheted, hogy vonják vissza a felmentést, és közös megegyezéssel szüntessék meg a jogviszonyt, de úgy egyezzetek meg, hogy téged hátrány ne érjen.
A jubileumi jutalom ebben az esetben is jár, ha egyébként megvan a feltétele. Lehet, hogy nem is akartak órát adni, mert akkor a visszajövő kolléganőnek nem lesz meg az órája, így a Te áldozatod csak problémát okozna. Ha jutna óra, akkor azt a néhány órát a felmentési idő alatt, óraadóként (maximum 8,5 óra, 40% alatti óraszám)is megtarthatnád. Ez jobb megoldás, mint a közös megegyezés.
Kedves Lyonee!
Köszönöm a gyors, körültekintő válaszod!
1972-ben jöttem ki az egyetemről ötödévesként tanítani, mert nem volt szakos tanár. Így a 35 év megvolt, bár a szülési szabadság, gyed, gyes talán (?) bekavart, mert 3 gyermekkel 4,5 tanévet voltam távol. Ezt majd megnézetem. Köszönöm mégegyszer! Zs
Nem kavarhat be, ha munkahelyről (iskola) mentél GYES-re, a közalkalmazotti jogviszonyod nem szünetelt ezalatt. A felmentési iratodon a jubileumi jutalomnak is szerepelnie kell, az utolsó munkában töltött napon kell kifizetni, 5 havi illetménynek megfelelő összeg. Jár még havonta, december végéig a 13. havi juttatás is.
Augusztus 29-én jár le a gyesem. Az lenne a kérdésem, hogy visszamehetek-e előbb dolgozni, pontosabban köteles-e a munkáltatóm előbb visszavenni, ha én úgy szeretném.
A helyzet nagyon bonyolult, mert pedagógus vagyok. Az igazgató májusban szóban megígérte, hogy júli 1-től visszavesz, a szabimat meg majd kifizetik. De mivel júliusban nincs tanítás, az önkormányzat beintett, hogy akkor a többi tanár sem dolgozik, mit akarok én. Érzem, hogy nem teljesen etikus a dolog, s magamtól eszembe sem jutott volna ez a verzió, de felajánlotta, s én örültem neki. Vajon ha júniusban járt volna le a gyesem, akkor is ezt mondanák? Sajnos semmilyen írásos dolog nem készült az ígéretről, már lehet, hogy meg is bánta a főnököm. Ma este negyed 10-kor telefonáltatott nekem a helyettesével, hogy nem lehet, ez van. Ha ez van, így törvényes, elfogadom, de ha csak a jóindulatukon vagy rosszindulatukon múlik, az nem szeretném ennyiben hagyni. A kéthavi pénz is nagyon jó lenne, de inkább az esik rosszul, ha hülyének néznek.
Segítsetek légyszi!!!
Holnap postára adják a papírjaimat, amiben az áll, hogy a gyedre járó szabimat töltöm július 1-től.
Feleségem köztisztviselő. 2008 jan.1-23 között táppénzen volt, 2008.január 23-július 7 között TGYÁS. Jár-e számára a ruhapénz (időarányos része)?
„"A közszolgálati jogviszony hat hónapot meghaladó szünetelése esetén, vagy ha a közszolgálati jogviszony év közben keletkezik, illetve szűnik meg, a ruházati költségtérítés időarányos része jár.”"
„pontosabban köteles-e a munkáltatóm előbb visszavenni, ha én úgy szeretném”
Még pontosabban szó sincs "visszavételről", a jogviszonyod ugyanis folyamatosan fennállt, csak törvényben biztosított fizetés nélküli szabadságot vettél igénybe. Most bejelented, hogy a fizetés nélküli szabadságot megszünteted, jösz vissza dolgozni - és kész.
„Holnap postára adják a papírjaimat, amiben az áll, hogy a gyedre járó szabimat töltöm július 1-től.”
Akkor? Hiszen minden rendben. Ahogy kérted: vége a fizetés nélküli szabadságnak, fizetetten vagy.
Kedves Fórumozók!
Nagyon fontos kérdésben szeretném a segítségeteket kérni, egy ember munkája múlhat rajta.
Középiskolai kollégiumban alkalmazható-e utolsó féléves műszaki főiskolás hallgató határozott időre, nevelőtanárként.
2008. szeptember-december viszonylatban szeretnék felvenni. Műszaki Szakközépiskola kollégiuma vagyunk, leendő végzettsége (villamosmérnők) megegyezik az iskola profiljával (elektronikai szakközépiskola).
Lehetséges-e az alkalmazása és milyen módon?
Köszönöm a válaszotokat!
A következő témában kérném a segítségeteket:
Nyugdíjas munkavállaló közalkalmazottként dolgozik.
Kaphat-e 25 éves közalkalmazotti jubileumi jutalmat?
Állítólag nem jár neki, mert nyugdíjas, és más szabályok vonatkoznak rá, mint a nem nyugdíjas munkavállalókra, de ezt nem tudták nekem törvénnyel alátámasztani. Nyugdíjba vonulásakor még nem volt jogosult jub. jutalomra, így még nem kapta meg a 25 éves jub. jutalmát, mikor megszűnt a munkaviszonya és nyugdíjas lett. Remélem minden lényeges infót megadtam!
Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak minden közalkalmazottra.
A kjt csak a végkielégítésnél tesz különbséget (Mt is) nyugdíjas és nem nyugdíjas közalkalmazott között. Nincs jogszabály, ami tiltaná a nyugdíjasnak járó jubileumi jutalmat.
Nagyon köszönöm Lyonee a gyors és korrekt választ! Megvallom én is ebben bíztam, csak megerősítésre volt szükségem.
jb

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02