Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 07:44
  1. Főszabályként egyszer se.
  2. Igen.
Veci # 2009.03.18. 06:46

Tisztelt dogiz!

http://www.neki.hu/…avallalo.pdf

A határozott idejű munkaviszony szabályai
http://www.adonet.hu/hirek/?…

Ennyit tudok segíteni, érdemes ezeket elolvasni.

Üdvözlettel Veci

dogiz # 2009.03.18. 05:04

Tisztelt Szakértő / Tisztelt Fórumozók!
Febr.19-én feltett kérdésemre még nem válaszolt senki. Segítségeteket kérem, ha ezt a kérdést nem itt kellett volna feltegyem hova fordulhatok, esetleg kihez, vagy interneten egyáltalán hol lehet tanácsot kérni?
Köszönettel, dogiz

Hetti # 2009.03.13. 12:38

Tisztelt drpici!

Köszönöm válaszát,de még mindig nem egészen világos. Tehát a főintézményvezető, aki egyben iskolaigazgató - neki kell eldönteni kit küldjenek el, vagy ő továbbadhatja a döntési jogkört az óvodavezetőnek, hogy ő döntse el ki legyen az a közalkalmazott aki elmegy?

drpici # 2009.03.13. 12:26

Itt az alapvető probléma az, hogy az alpolgármester - az önkormányzati törvény 33/A. §-a (+ lásd: 103. § (2) bekezdés) szerint - nem lehet a Képviselő-testület által alapított költségvetési szerv vezetője, tehát nem lehetne ott iskolaigazgató.

Azt egyébként nem tudom hol olvastad, hogy a közalkalmazottakat a KT menti fel, ez csak a vezetőkre igaz. A többi közalkalmazott felmentéséről a kinevezési jogkör gyakorlója - ebben az esetben az intézményvezető - dönt. Tehát ez a része rendeben van.

Hetti # 2009.03.13. 10:41

Tisztelt Szakértő!

Segítségét kérném az alábbi témában: Egy vidéki önkormányzati fenntartású intézményről van szó, ami 3 ovódát és 3 iskolát foglal magában mint tagintézményeket, 3 falu(legyen A B és C) összevont intézményegysége. A főintézményvezető ő egyben az "A" falu iskolájának az igazgatónője és az "A" falu alpolgármestere is. Az "A" faluról van szó csak: az ovódai tagintézményben létszámcsökkenést rendelt el az önkormányzat (támogatás csökkenés miatt). Már a nevelési év közepén el akartak küldeni egy ovónőt - ezt a szülői közösségnek köszönthetően nem tették meg - most legalább csak szeptembertől "felmentéssel" építik le. A kérdésem: az elküldendő ovónő személyét ki határozza meg, hiszen a szülőknek ill. szülői szervezetnek semmiféle véleményezést nem enged az iskolaigazgató, ő azt mondta a vezető ovónőnek, hogy a vezető ovónő döntsön az illetőről. A közalk.törvény szerint úgy olvastam, hogy a képviselő testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a közalkamazottak felmentése. Hol van itt esélyegyenlőség? Miért nem lehet a 3 ovónő közül a gyerekek számára kedves kettőt megtartani? Így a vezető ovónő nem is került a lehetséges személyek közé akit elküldenek, persze magára nem fog szavazni. A szülőknek valóban semmiféle beleszólása nincs? Hiszen a mi gyermekeinkről van szó. HOzzátéve a vezető ovónő a szülők döntő többsége szerint nem alkalmas ovónőnek sem.
Segítségét előre is köszönve, tisztelettel: H.

Bolgika # 2009.02.25. 12:34

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi témában szeretnék segítséget kérni!

Szolgálati nyugdíjas köztisztviselő (korábban rendőr volt, és nyugdíjbavonulás előtt letöltötte felmentési idejét) az új nyugdíjszabályok miatt 2010. január 01-től nem kívánja tovább fenntartani köztisztviselői jogviszonyát. Kérdésem: 2009. december 31. nappal felmentéssel kell megszüntetni jogviszonyát, vagy ő mond le?

Előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.20. 20:50

Igazad van, nem vonhatja le.

gelkata # 2009.02.20. 13:26

Immaculata!
Az alapszabdságom 21 a pótszabadság, mivel tanítok 25, összesen 46 (Kjt. 56§ és 57§).Egy rendelet szerint a tárgyévi szabadságból 15 nap levonható kötelező munkavégzésre, továbbképzésre, ha a szabadságot szorgalmi időben veszem ki s nem nyáron.

Bella06 # 2009.02.19. 18:30

Tisztelt Szakértők!
Az alábbi témában szeretnék felvilágosítást, segítéget kérni!
2009. 01.31-ig köztisztviselőként dolgoztam, 1992-től gyakorlatilag folyamatosan, mivel áthelyezéssel kerültem egyik helyről a másikra.2009. 02.01-tól szintén áthelyezéssel egy önkormányzati költségvetési szervhez kerültem közalkalmazottként, a besorolásnál magasabb illetményért. A Testület most tárgyalja a költségvetést. Érdeklődöm, hogy lehet-e olyan, hogy nem kapom meg a kinevezésemben szereplő illetményemet, s ha igen, ebben az esetben mit tudok tenni. Az intézményvető által aláírt kinvezésről van szó, s mikor az állásinterjú volt, ott volt a jegyző s a polgármester is, s ők is hallották a bérigényemet.

Sürgős választ előre is köszönöm: Bella06

dogiz # 2009.02.19. 13:58

Sziasztok!
Lányom június 30-ig határozott idejű munkaszerződéssel dolgozik, márciusban lesz 4 éves munkaviszonya jelen munkahelyén. (évenkénti hoszabbítással).
Kérdéseim:

1. Hányszor lehet határozott időre hosszabítni a szerződést - esetleg köteles-e a munkáltató státuszt adni neki, ha igen mikortól?
  2. Időközben ha netalán terhes lesz, jár - e neki szülési szabadság, GYED, vagy csak GYES-re lesz jogosult? - illetve a szerződés lejártakor megszünik a munkaviszony?

Válaszokat előre is köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.02.19. 11:20

Ha közalkalmazott vagy, akkor a maximum szabadság felsőfokúaknál 35 nap, erre még a vezetőknek jár 5 nap, de gyesen lévőknek nem jár vezetői pótszabadság.

Te hogyan számoltál?

gelkata # 2009.02.19. 10:19

Sziasztok!

Jelenleg gyesen lévő pedagógus vagyok. Szeptembertől a gyes alatt szeretnék ismét munkába állni, ezért kértem a munkáltatómat a felhalmozott szabadság kiszámítására. A munkaadóm évi 31 munkanappal számol az évi 46 helyett Ha jól tudom nem vonhat le csak a tárgyévi szabadságból 15 napot. Helyesen jár el a munkáltatóm?
Segítségeteket előre is köszönöm.

cancer # 2009.02.18. 19:48

Kedves Fórumozók, Szakértők!
Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget, véleményeket kérni.
Középfokú végzettségem van, emellett mérlegképes könyvelő (vállalkozói szak, még felsőfokúnak számít) OKJ-s szakképesítésem, illetve még 4 másik középfokú OKJ-s szakképesítésem.
1998. augusztustól dolgozom, megvan a 10 éves szolgálati időm. Köztisztviselőként 2006. áprilistól dolgozom. 2006. április és 2008. szeptember között ugyanott dolgoztam, de költözés miatt áthelyezésemet kértem ágazaton belül. Nem sikerült, de új szerződéssel a követő naptól felvettek az új helyemen 1 éves határozott idejű szerződéssel, azon belül 6 hónap próbaidővel.
A kérdésem az lenne, hogy a felsőfokú szakképesítésért milyen esetekben jár magasabb bérbesorolás, ha egyáltalán jár. Ha igen, akkor kb. milyen mértékű?
Most előadó a besorolásom, nem követelmény a mérlegképes végzettség. De ugye a diploma sem elvárás és nélkülözhetetlen, mégis megadják rá a jóval magasabb bért.
Előre is köszönöm szépen a segítséget.
C.

fogiani # 2009.02.17. 16:22

Kedves Tímea! Én mint fórumozó elmondanám neked hogy megy a kaposvári kórházban a próbaidő.
Szinte kivétel nélkül minden dolgozót folyamatosan hosszabbítgatnak. Teljesen változó, hogy hány hónapra kapja meg a határozott idejű szerződését. 1-3-8, stb. Olyan svédcsavar van a dologban, hogy állandóan vannak gyeses anyukák, akiknek a helyén "tologatják" a munkavállalót. Ez az egyetlen lehetséges kiskapu, és sajnos semmit nem lehet tenni ellene. :(

limma # 2009.02.17. 15:47

Sziasztok!

Szerintetek közig. alapvizsga alóli mentességet lehet-e kérni igazságügyi ügyintézői végzettséggel?

Nyuszika # 2009.02.17. 08:57

Kedves Fórumozok!

Egy felnőtt értelmi fogyatékosok otthonában dolgozok közalkalmazottként, mint fejlesztő pedagógus napi 8 órában. Kérdésem a következő, hogy nekünk, mint pedagógus nem jár semmilyen kedvezmény, (mind a napi 8 órát le kell dolgoznunk, felkészülési idő nincs); pótszabadság stb.?
Segítségeteket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.17. 08:55

Jó esélyei vannak a bíróságon. Annak megállapítását lehet kérni, hogy a kinevezés valójában határozatlan idejű volt, a munkaviszony megszüntetése pedig jogellenes.
Ügyvéd megbízása erősen javallott. (Meg a sál, sapka, meleg cipő is.)

Timi79 # 2009.02.17. 08:39

Kedves Indra,

Köszönöm a választ.
A 3.) ponthoz annyit még írnék, hogy nem vezetői állásról volt szó, nem tudom, hogy az nem változtat-e a leírtakon.

Üdvözlettel, Tímea

indra # 2009.02.17. 07:56

Kedves Timi79!

A próbaidőre vonatkozó kérdéseiddel kapcsolatban:
1, Ezzel kapcsolatban csak a jogérzetemre tudok hagyatkozni: szerintem nem csak azonnali hatállyal lehet - vagy velem sem járt el szabályszerűen az egyik volt főnököm. Próbaidő alatt "felmondási idő" címszó alatt félmunkaidőben foglalkoztatott.
2, EGYÉRTELMŰEN NEM!!!!! HA a próbaidő letelt, újabb próbaidőt nem lehet kikötni, ezzel IRÁNY A BÍRÓSÁG!!!3, A vezetői megbízás mindig határozott időre szól, kérdés, hogy a lejártakor újra őt választják-e meg vezetőnek.

De szerintem érdemes lenne keresni egy munkajogászt :).

Sok sikert kívánok nektek!

dr. indra

mkitti21 # 2009.02.15. 13:27

A következő kérdésem lenne:
Közalkalmazott intézményvezetői kinevezése valóban lehet-e végleges?
Az 1992 évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról 23§ (3) bekezdése alapján úgy olvasom, hogy max. 10 év. Vagy más is szabályozhatja a vezetői kinevezést?

A válaszokat előre is köszönöm.

Timi79 # 2009.02.14. 17:51

Tisztelt Kovács Béla,

Ha lehet így fogalmazni, alapvetően "igazságot", ha a leírtak alapján nekünk van igazunk és az önkormányzat eljárása nem volt jogszerű.
Ha arra gondol, hogy esetlegesen az állást visszaszerzeni vagy kártérítést, akkor a másodikat, ha arra van lehetőség, mivel a Munkáltató előbb vagy utóbb úgyis megtalálná a módját a szakításnak.

Tímea

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.14. 15:57

Mit szeretne kérni a bíróságtól?

Timi79 # 2009.02.14. 13:52

Kedves Fórumozók,

Az unokatestvérem nevében szeretnék szakmai segítséget kérni 3 kérdésben.
Ő közalkalmazottként dolgozott az utóbbi 2 év 2(3) hónapban. Az első alkalommal mikor felvették határozott idejű szerződést kötöttek vele 1 évre, amiben kikötöttek 3 hónap próbaidőt. A második évben kötöttek vele újra 1 év határozott idejű szerződést. A 3 évre vonatkozóan újra megpályáztatták az állását, őt választották és újra 1 éves határozott idejű szerződést kötöttek vele 3 hónap próbaidővel.
És ekkor a próbaidő alatt felmondtak neki indokolás nélkül február 5.-én február 28.-ai hatállyal.
A kérdéseim:
1, Próbaidő alatt lehet-e úgy felmondani, hogy nem azonnali hatállyal, mert a Kjt. 25.§ (2) f.) számunkra azt jelentené, hogy nem. Illetve, ha csak azonnali hatállyal lehet, akkor február 5.-én szűnt-e meg a jogviszony, mert akkor vette át a felmondást.
2, Lehet-e ugyanazon felek között, ugyanazon munkakörre vonatkozóan újra próbaidőt kikötni, azaz szabályos volt-e ez az eljárás az ő esetében?
3,Az ő munkakörére vonatkozóan az elmúlt 8 évben mindig határozott idejű szerződést kötöttek, nem azért mert pl. valaki gyesen van, egyszerűen ez az önkormányzat eljárása. Kérdésem, hogy jogszerű-e ez az eljárás, és nem egyszerűen arra irányul, hogy ne kelljen semmilyen költséget fizetni, ha cserélgetik az embereket.
Illetve ezek tükrében érdemes-e a Munkaügyi Bírósághoz fordulni?

Válaszotokat előre is köszönöm, Tímea

Smileka # 2009.02.09. 11:59

Az a kérdésem, hogy határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt áthelyezéssel meg lehet-e szüntetni abban az esetben, ha az új munkáltató a Miniszterelnöki Hivatal határozott időre sima munkavállalóként szerződtet. Tehát se közalkalmazott, se köztisztviselő nem lennék egyelőre, bár a munkáltató tervezi, hogy a státusz köztisztviselői státusz legyen.