Tisztelt Szakértök!
A párom jelenleg egy pesti muzeumban dolgozik mint kiállitás szervezö.Fizikai munkát végez régebben tanár volt.Ezzel nem is lenne semmi baj ha a munkahelye megbizhato lenne számára.Megbizási szerzödése van kötetlen a munkaideje ennek ellenére ha fél orát késik már csunyán néznek rá.Lassan egy éve dolgozik ott de még ezelatt az idö alatt nem kapott fizetési papirt illetve még a munkaköri leirását sem látta.Nagyon sokszor tulorázott amiért külön tulorapénzt nem kapott.Tehát ingyen dolgozott akár hétvégén is......A "nagyfönök" 3 honappal ezelött megigérte neki hogy magasabb szintre lép és megkapja a státuszát.Erre mai napig nem került sor ugyanis junius 1-ig mindenki más megkapta kivéve a párom.2 héttel ezelött kiderült hogy 2 honap fizetésnélküli szabadságra küldik.Beszélni akart a "nagyfönökkel" de ö sosem ért rá.Az osztályvezetöhöz fordult segitségért mert tudomásom szerint ö képviseli valamennyire a keze alatt dolgozokat.De ö is csak "hátat" forditott.Volt olyan eset amikor a kevés fizetése 20-a környékén jött meg.akkor is elvárták hogy bemenjen dolgozni amikor még a bérletre sem volt pénze.Szeretném a Segitségüket kérni hogy mit tehetnénk mert nagyon tanácstalanok vagyunk.Persze ha lenne másik munkalehetöség akkor egyböl otthagyná a muzeumot de egyenlöre nincs és be kell vallanom hogy a párom azért dolgozik még mindig ott mert az érdeklödési köréhez tartozik és még mindig hisz abban hogy feljebb léphet.Semmi esélyét nem látom de azt viszont nagyon is hogy a párom tönkre megy idegileg és egészségileg.Válaszukat elöre is köszönöm!
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Tisztelt Szakértök!
A párom jelenleg egy pesti muzeumban dolgozik mint kiállitás szervezö.Fizikai munkát végez régebben tanár volt.Ezzel nem is lenne semmi baj ha a munkahelye megbizhato lenne számára.Megbizási szerzödése van kötetlen a munkaideje ennek ellenére ha fél orát késik már csunyán néznek rá.Lassan egy éve dolgozik ott de még ezelatt az idö alatt nem kapott fizetési papirt illetve még a munkaköri leirását sem látta.Nagyon sokszor tulorázott amiért külön tulorapénzt nem kapott.Tehát ingyen dolgozott akár hétvégén is......A "nagyfönök" 3 honappal ezelött megigérte neki hogy magasabb szintre lép és megkapja a státuszát.Erre mai napig nem került sor ugyanis junius 1-ig mindenki más megkapta kivéve a párom.2 héttel ezelött kiderült hogy 2 honap fizetésnélküli szabadságra küldik.Beszélni akart a "nagyfönökkel" de ö sosem ért rá.Az osztályvezetöhöz fordult segitségért mert tudomásom szerint ö képviseli valamennyire a keze alatt dolgozokat.De ö is csak "hátat" forditott.Volt olyan eset amikor a kevés fizetése 20-a környékén jött meg.akkor is elvárták hogy bemenjen dolgozni amikor még a bérletre sem volt pénze.Szeretném a Segitségüket kérni hogy mit tehetnénk mert nagyon tanácstalanok vagyunk.Persze ha lenne másik munkalehetöség akkor egyböl otthagyná a muzeumot de egyenlöre nincs és be kell vallanom hogy a párom azért dolgozik még mindig ott mert az érdeklödési köréhez tartozik és még mindig hisz abban hogy feljebb léphet.Semmi esélyét nem látom de azt viszont nagyon is hogy a párom tönkre megy idegileg és egészségileg.Válaszukat elöre is köszönöm!
https://kozigallas.gov.hu/…csearch.aspx?p=1
http://www.kozlonyok.hu/…ok/index.php?…
Nézzetek szét az álláshirdetések között. Ne tegye tönkre magát teljesen, ilyen előzmények után nem sok jóra számíthat a későbbiekben sem.
Tisztelt fórumozók!
Segítségre lenne szükségem. Közalkalmazottként dolgozom, és határozott idejű szerződésem van december 31.-ig. Közben kiderült ( még nem mondtam meg a munkahelyemen ), hogy kisbabát várok. Szeptemberben lesz 1 éves munkaviszonyom itt, egyébként már vannak bedolgozott éveim és van egy 6 éves gyermekem. Az lenne a kérdésem, hogy jogosult leszek-e Gyes-re, ha esetleg a terhességem miatt nem hosszabbítják meg a szerződésemet, vagy elmehetek-e passzív táppénzre és ha igen, mennyi ideig? Előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelt fórumozók!
Segítségre lenne szükségem. Közalkalmazottként dolgozom, és határozott idejű szerződésem van december 31.-ig. Közben kiderült ( még nem mondtam meg a munkahelyemen ), hogy kisbabát várok. Szeptemberben lesz 1 éves munkaviszonyom itt, egyébként már vannak bedolgozott éveim és van egy 6 éves gyermekem. Az lenne a kérdésem, hogy jogosult leszek-e Gyes-re, ha esetleg a terhességem miatt nem hosszabbítják meg a szerződésemet, vagy elmehetek-e passzív táppénzre és ha igen, mennyi ideig? Előre is köszönöm a segítséget.
1. Igen, GYES-re mindenképpen, ahhoz ugyanis nem szükséges munkaviszony.
(Álláskeresési járadék alapján jogosultá válhatsz THGY-ra, esetleg GYED-re is.)
2. A "p" táppénz időtartama 2009.07.31. utáni keresőképtelenségnél 30 nap, illetve méltányosságból további 30 napig adható.
3. További részletes tájékoztatrásért a REP PEO-hoz, vagy ha a fizetésedet a Magyar Államkincstár számfejti, úgy a MÁK Illetményszámfejtési Irodájához is fordulhatsz.
4. Javaslom, hogy olvass bele a "P" táppénz, illetve a GYED, GYES, táppénz topikba, ahol sok hasznos információt találhatsz.
Üdv. :)
Segítségeteket kérem, óvodánkat augusztus 31-ével jogutódlással megszüntetik. Munkaszerződést akarnak módosítani,az eddigi állandó munkahelyröl változó munkahelyre, fenyegetnek, ha nem írom alá,megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyom, felmentés, végkielégítés nélkül.Mit tehetek, nem akarom aláírni.Meg van rá az okom.
Köszönöm előre is a választ.
Kedves Lyonee!
Te sem tudsz nekem válaszolni?
Kedves kételkedő!
Teljesen jogellenes, amit veled akarnak tenni. Felmondani csak megfelelő okkal tudnak, pl. létszámleépítés csoportok megszűnése miatt, de ebben az esetben jár a kjt. alapján felmentési idő és végkielégítés. Én nem vagyok jogász, felcukkolni sem akarlak. Az alábbi 2 éves összeállítás, (a PSZ jogtanácsosa állította össze a segédanyagot, ez csak egy kis része) de amire utal, az nem változott szerintem azóta. A kjt. és az MT. megtalálható itt a fórumon is, a baloldali sávban a szolgáltatások, törvénytár segítségével.
„A Munka törvénykönyvének a közalkalmazotti munkáltatónál is alkalmazandó 85/A. §-a (2) bekezdése értelmében a munkáltató személyében bekövetkezett jogutódlás esetén a munkaviszonyból származó jogok és kötelességek a jogutódlás időpontjában a jogelőd munkáltatóról a jogutód munkáltatóra szállnak át. Ugyanezen § (4) bekezdése értelmében a jogelőd munkáltató a munkavállalóval szemben, a jogutódlás időpontját megelőzően keletkezett kötelezettségekért – az igénynek a jogutódlás időpontját követő 1 éven belüli érvényesítése esetén – a jogutód munkáltatóval egyetemlegesen felelős.
Ezen szabályokból egyértelműen következik, hogy szó sem lehet a jogutódnál tovább foglalkoztatott munkavállalók számára a jogutódlás időpontjával új közalkalmazotti jogviszonyt létesíteni, az eredeti kinevezésekkel létrejött közalkalmazotti jogviszony minden tekintetben folyamatos, és átsorolással vagy kinevezésmódosítással kell azt a változást végrehajtani, ami a munkáltató elnevezésében és a munkáltatói jogkör gyakorlójának személyében az intézmény-összevonással, jogutódlással bekövetkezett.
Ehhez képest törvény- és munkavállalói jogokat sértő, ha új kinevezéseket készítenek, illetőleg ha a foglalkoztatás kinevezésben megjelölt körülményeitől eltérő módon foglalkoztatnak. Legáltalánosabb érdeksérelem, ha a munkavégzés helyét egyoldalúan megváltoztatva, változó munkahelyen végeztetnek munkát a közalkalmazottal. De ugyanilyen törvénysértő az is, ha a munkakört változtatják meg.”
Ezeket a paragrafusokat állítsd össze, és hivatkozz rá, ha fenyegetnek.
A kételkedő munkahelye aug.31-vel megszűnik - pech. Szerintem vagy elfogadja a felajánlott változó munkahelyet vagy a munkáltató a MT-nek megfelelően megszünteti a munkaviszonyát.
Külön írom: kételkedő helyett senki kolleganőt nem fognak a másik óvodában elküldeni csakhogy kételkedőnek állandó munkahelye legyen.
A megszűnő óvodával "túlkínálat" lesz óvónőkből., még mindig jobb nap mint nap valahová munkába járni mint a munkát keresni...
"Lisa"
laikus hozzászóló
Majd kételkedő, ha akarja a részleteket leírja. Ő tudja, hogy mi lenne a következő lépés, ha elfogadja. Gondolom olyan helyzetbe akarják hozni, hogy önként mondjon le közalkalmazotti jogviszonyáról, megspórolva a felmentést, végkielégítést.
Jogutódlással azt jelenti, hogy a munkáltató változik meg, és ha létszámfelesleg lesz, majd a jogutód munkáltatója eldönti, hogy kit küldjenek el, nincs az kódolva, hogy az a jogelőd dolgozója legyen. A közalkalmazottak felmentésére és végkielégítésére a kjt. -t kell alkalmazni és nem az MT-t!
kételkedő!
Itt találod, amire Lyonee utalt:
Kjt. http://www.jogiforum.hu/torvenytar/126
Mt. http://www.jogiforum.hu/torvenytar/113
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Segítőtársaim!
Rövid kérdésem lenne.
Ha köztisztviselőként létszámleépítéssel meg akarják szüntetni a jogviszonyomat, amiről már a döntés megszületett, azonban táppénzes állomány miatt nem tudták még hivatalosan közölni, és kismamaként térek vissza a táppénzről, akkoris elbocsájthatnak?
Köszönöm a segítséget előre is!
Tisztelt fórumtársak!
Közalkalmazottként esedékes (volt/lenne) a harminc éves jubileumi jutalmam. A huszonöt év után járó kettő havi jutalmat még ugyanezen a munkahelyen, automatikusan, rendben megkaptam.A munkáltatóm, nem tudom, miért, most nem hagy tisztán látni.
A kérdéseim:
- milyen, hatályos törvény szerint és ki minősít egy 35 évvel ezelőtti munkahelyet a 30 évbe beszámíthatónak? Ez most hirtelen kérdéses lett.
- az elmúlt öt évben e körül valami változott?
- egyáltalán jár-e még harminc év után a jutalom?
- ha igen, jól tudom-e, hogy ennek összege három havi illetmény?
- mi az illetmény fogalma? Ugyanis a kifizetési papíromon két tétel szerepel, az egyik a bérskála szerinti garantált, a másik, amivel a kategória besorolása felett vagyok fizetve. Ebben az esetben melyiknek a háromszorosa jár nekem: a garantált kötelező, vagy amit ténylegesen kapok (bruttóban)?
Sajnos, nem jogvégzettként elveszek a paragrafusok között.
A válaszokat előre is köszönöm: Miklós
Kedves Fórumtársak!
Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet e egy közalkalmazottnak 2 40 órás állása. Egy iskolában lennék rendszergazda, míg egy másikban oktatástechnikus szintén 40 órás állásban.
Köszi: Tibi
Elvileg eddig lehetett, főleg a pedagógusoknál volt ez szokás, az egy helyen meglévő óraszámok csökkenése miatt. Gondolom nem egyszerre és egy 8 órás napi munkaidőben időben, két különböző helyen kíván dolgozni.
Ezt azért a KJT alapján vegye figyelembe:
41. § (1) A közalkalmazott nem létesíthet munkavégzésre irányuló további jogviszonyt, ha az a közalkalmazotti jogviszonya alapján betöltött munkakörével összeférhetetlen.Összeférhetetlenségi szabályok közalkalmazottak esetében
(2) A magasabb vezető, vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult közalkalmazott munkakörével, vezető megbízásával összeférhetetlen
- ha közeli hozzátartozójával [Mt. 139. § (2) bekezdés] irányítási (felügyeleti), ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne,
- gazdasági társaságban vezető tisztségviselői, felügyelőbizottsági tagság, kivéve, ha a gazdasági társaság önkormányzati, köztestületi többségi tulajdonban vagy tartósan állami tulajdonban van, vagy az állami tulajdonos különleges jogokat biztosító részvény alapján delegálja, továbbá, ha a társaságban az állami közvetlen vagy közvetett befolyás mértéke - a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény rendelkezései alapján számítva - legalább ötven százalék.
(3) A (2) bekezdés b) pontjától eltérően a kinevezett, illetve megbízott magasabb vezető és vezető az ott meghatározott feltételek esetén sem lehet vezető tisztségviselője a munkáltató tevékenységével azonos tevékenységet folytató vagy az intézménnyel gazdasági kapcsolatban álló gazdasági társaságnak.
41/A. §
42. § A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet.
43. § (1) Amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban - részben vagy egészben - azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető.
(2) A hozzájárulás megtagadásával szemben munkaügyi jogvita nem kezdeményezhető.
Tisztelt Szakértők!
Szeretném megkérdezni, hogy milyen hátrányokkal és előnyökkel jár számomra, hogy közalkalmazottként próbaidőm letelte után gyeses státuszba helyeznek?
Annyit megtudtam, hogy 1 évre szól a kinevezés, én bármikor felmondhatok következmények nélkül, nekem csak akkor mondhatnak fel ezen időintervallum alatt, ha kifizetik a maradék időszakot.
A határozatlan idejű státuszhoz képest tudom, hogy így megspórolják a végkielégítést. (Ha erre kerülne a sor.)
Tudom, hogy a gyeses státuszokba helyezés egy kiskapu.
Mit kell tudnom még róla?
Várom szíves válaszukat.
Köszönettel: NL
Tisztelt Szakértők!
A Munka Törvénykönyve 193/U. §: szerint "A munkavállaló nem lehet helyi önkormányzati képviselő annál az önkormányzatnál, amely őt alkalmazza."
Kérdésem az lenne, hogy az adott önkormányzat tulajdonában lévő és általa működtetett kft.-ben lehet-e alkalmazotti munkaviszonya a képviselőnek?
Mely törvény az irányadó ebben az esetben?
köszönettel:
bzsuzsi
A 2000. évi XCVI. tv. 5.§-a megadja a választ.
Az 5.§ csak a valamilyen vezető tisztséget betöltő alkalmazottakról rendelkezik.
Ezek szerint egyszerű "mezei" alkalmazott lehet az önkormányzati képviselő?
bzsuzsi
Igen
Közalkalmazottként dolgozom egy szociális otthonba.
A mult hónapban közel 300 órám volt a túlórákkal eggyütt.Ebbe benne van az éves szabadságom is amit időarányosan mindig kiírnak. Ha kiírnak 5 napot akkor a maradék 3 hét allatt lekell dolgoznom a kötelező havi órát.Egyik éjszaka hajnali 4 órakkor az ellenőrzés alva talált ezért a büntetésem az, hogy a következő hónapban megvonták az éjszakát csak nappal dolgozhatom. Ez nagy keresetkieséssel jár havi kb 14 ezer Ft.Valahol ugy érzem jogtalan.Szeretném hallani a véleményét.Hisz az első eset volt.Büntethetnek e bércsökkenésel? Köszönöm válaszát.
Jó Napot Kívánok!
A közalkalmazottak határozott idejű szerződésére is igaz az törvény amely szerint a szerződés határozatlan idejűvé válik ,ha a lejárta után is dolgozott legalább 1 napot a közvetlen főnöke tudtával?
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelt hozzáértők!
Közalkalmazottként dolgozom, határozatlan időre kinevezetek.
Ezen munkahelyemen kb 5 hónapja dolgozom.
Kiderült, hogy terhes vagyok.
Egy másik fórumban kérdeztem, de nem válaszoltak.
Nem rakhatnak ki?
Ugyanúgy dolgozom tovább, amikor pedig úgy gondolom elmegyek táppénzre, és ők nem tehetnek semmit?
A gyes lejárta után kötelesek visszavenni?
köszönöm a válaszokat.
Nem rakhatnak ki, ha tudnak a terhességről.
Vissza kell venniük (illetve, pontosabban, nem visszavesznek, hanem felmondási tilalom van), de gyed, gyes és felgyűlt szabadságok kiadása után,/asszem 30 nap/ védettség eltelte után jogszerűen felmondhatnak a jogszabályok betartásával.
Viszont táppénz, gyed, gyes, hasonlók ideje alatt mindenképpen biztosított leszel.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02