Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

dorcsika # 2009.02.08. 12:37

Üdvözlet

Férjem takarító -karbantartóként közalkalmazott
Ha egészségügyi okok miatt nem tudja ellátni az egyik feladatát /takarítás/
Erröl orvosi papírral is rendelezik
Elküldhetik e a cégtől ,vagy a másik munkakörben kötelesek e tovább alkalmazni?
Jelenleg táppénzen van

Köszönöm előre is

Smileka # 2009.02.08. 10:37

Köszönöm a választ KBS-nek

mkitti21 # 2009.02.06. 13:26

Kovács Béla Sándornak

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.06. 11:17

Minden költséget a munkáltató tartozik viselni. Beleértve azt is, hogy a tanulmányok folytatásához szükséges időt fizetett távollétként kell biztosítania. A Munka törvénykönyve írja elő.

mkitti21 # 2009.02.06. 09:06

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Köszönöm a hozzászólást. Igazából nekem most az lenne a legfontosabb, hogy tudjam, hol és milyen törvény vagy jogszabály van leírva arra, amennyiben a munkáltató kötelez egy szakképesítés elvégzésére. Kinek milyen kötelezettségei és jogai vannak. (pl. utazási költség, jelentkezési díj,tandíj, tanulással kapcsolatos egyéb költségek)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.06. 07:59

Mkitti, majd akkor kérdezz, ha már tudod, mit kellene aláírnod. Addig hogy a csudába tudnánk válaszolni?

Egyébként igaz: nem lehet tanulmányi szerződést kötni olyan képzésre, amelyre a munkáltató kötelezte a munkavállalót. És az is igaz, hogy ez a rendelkezés a munkavállalót védi.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.06. 07:56

Smileka, otthagyhatod a munkáltatót a lemondási idő letelte előtt is, csak éppen jogellenes lesz a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése, és ez elég sok pénzedbe kerülhet. A tanulmányi szerződés megszegése szintén.

A másik kérdést nem értem.

mkitti21 # 2009.02.05. 14:10

Üdvözlet!

Nekem az alábbi kérdésem lenne:

2007 novemberében egy szolgálatnál közalkalmazotti jogviszonyt létesítettem akkor még a munkakörömnek megfelelő végzettséggel. Határozott idejű szerződésem volt. 2008 nyarán véglegesítettek, de akkor már új jogszabály miatt nem volt elegendő a végzettségem a munkakörhöz, így a munkáltató kötelezett a megfelelő szakképzettség 5 éven belüli elvégzésére. A kötelezettséget elfogadtam. Idén szeptemberben indulnék iskolába. A kötelezettségen kívül semmilyen megállapodást nem kötöttünk a tandíjjal, jelentkezési díjjal, egyéb költségekkel kapcsolatosan. Hol van pontosan leírva, hogy kinek, milyen kötelezettségei vannak ezzel kapcsolatosan? Az iskola megkezdésekor akarnak velem aláíratni egy megállapodást, (állítólag nem tanulmányi szerződést, mivel kötelezettség miatt azt nem lehet) amelyben rögzítik a határidőt, költségeket stb. Állítólag rám nézve pozitív, én ezt még nem láttam. Kötelező-e így utólag aláírnom bármilyen megállapodást az iskolával kapcsolatosan, és ha nem írom alá, milyen következményei lehetnek?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Smileka # 2009.02.05. 11:40

Kedves fórumozók!

Tanácsotokat szeretném kérni.
A helyzet a következő:
Jelenleg 9. éve közalkalmazotti státuszban dolgozom ugyanazon a helyen, 2008 szeptemberében felajánlották, hogy kötnek velem tanulmányi szerződést az utolsó évre, amit el is fogadtam. Most viszont kaptam egy kihagyhatatlan álláslehetőséget, minden szempontból sokkal jobb lenne, de főleg szakmailag. A gond csak az, hogy azt szeretnék, még februárban kezdjek. Mit tehetek ilyen esetben? A munkáltató megtagadhatja az elengedésemet? Milyen lehetőségeim vannak? A felmentési idő alatt, ha munkát vállalok, akkor megszakad a felmentési idő?

Előre is köszönöm a segítséget.

juju # 2009.02.02. 20:27

Előzőleg rossz helyre írtam, úgy látom!?

Szeretném tudni, hogy a felmondási bér, amit a munkáltató fizet a közalkalmazottnak, 2008-as évi ÁTLAG BÉR,
és vajon az átlagbérbe beleszámít-e a 13. fizetés vagy sem.

köszönöm a választ
üdv. judit

topolinó # 2009.02.02. 20:06

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. 1998-óta dolgozom közalkalmazottként a Gyermekjóléti Szolgálatnál mint családgondozó. A tanári diplomámba mellékletként elvégeztem egy gyermek-és ifjúságvédelmi szakirányú képzést.2002 augusztusáig a garantált illetményem mellé kaptam szakmai szorzó garantált összeget, ami az alap béremmel együtt növekedett.A kérdésem az lenne, hogy a mai törvényben ezt a szakmai szorzót, hol találom, és ezt most is érvényesíthetném?

Érdekl?dni szeretnék. Közalkalmazottként dolgozom 1998-óta, tanári diplomával a gyermekjóléti szolgálatnál, mint családgondozó. A diplomám mellet

tgal # 2009.01.26. 17:22

Ismerősómm közalkalmazottként, pedagógusként dolgozik.Jelenleg TGYES van.Január elején kellett volna átsorolni magasabb fizetési kategóriába.A kérdésem az lenne, hogy TGYES alatt is meg kell-e történnie az átsorolásnak?
A választ előre is köszönöm

Fiona73 # 2009.01.16. 17:16

Tisztelt Fórumozók!

Köztisztviselőként a megnövekedett munkaterhekre hivatkozva, munkáltatóm túlórát rendelt el Január hónapra napi plusz 2 órában és szombati napokon. Az elrendelés csak szóban történt meg, írásba nem adják. A túlórákra sem bérezés, sem csúsztatás nem jár. Jogos-e így a túlmunka végzés, ha nem kihez lehet ez ügyben fordulni? A választ előre is köszönöm.

dorcsika # 2009.01.16. 14:06

ÜDVÖZLET!
VALAKI MONDJA MÁR MEG NEKEM ,MERT MÁR MINDENHOL KERESTEM ,ÉS SEHOL NINCS VÁLASZ RÁ
KÖZALKALMAZOTTNAK JÁR -E A 13 HAVI ILLETMÉNY A PRÓBAIDŐRE??
FÉRJEM 2008 AUG 1-TŐL 3 HÓNAP PRÓBAIDŐVEL,HATÁROZATLAN SZERZŐDÉSSEL VAN A CÉGNÉL
AZT A TÁJÉKOZTATÁST KAPTA HOGY 2009 JAN 15 IG MEGKAPJA ARRA A HÁROM HÓNAPRA AZ ELMARABT JUTTATÁST
DE NEM KAPOTT SEMMIT
VAN ERRE VALAHOL VALAMI JOGSZABÁLY?

butanulo # 2009.01.14. 13:47

Szép napot Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni több kollégám nevében is , amit előre is megköszönnék. Kérdésem az lenne, hogy közalkalmazotti munkahelyünket privatizálták, az új munkáltató egy KFT lesz. A munkaszerződés ajánlatot aláírtuk, ezen jan. 1-től van írva a munkakezdés , de nem tudták átvenni , mert különböző engedélyek miatt majd csak febr. 1 lesz. A kérdés az lenne , hogy ha aláírtam az ajánlatot , de mégsem kívánok a KFT-nél dolgozni és nem írom alá a munkaszerződést , amit nyilván kell még kapjunk, akkor milyen törvények vonatkoznak ránk? Már az ajánlat elfogadásával kötelezően vállaltam a munkát és eső után .....?
Ha nem írom alá a szerződést akkor kapok-e valami végkielégítést? Köszönöm. Tisztelettel : buta

Vitya1 # 2009.01.09. 07:44

Sziasztok!

2006-ban végeztem két szakos tanárként Nyíregyházán. Sikeres záróvizsgát tettem, de a diplomámat nem kaptam meg a nyelvvizsga hiánya miatt. 2007 ősze óta dolgozok a szakmámban. A munkáltató most szabott határidőt a nyelvvizsga letételéhez, melyet nem a munkába állástól, hanem a záróvizsgától számolnak. Lehetséges-e ez. Illetőleg milyen KJT besorolás szerint dolgozhatok így, és mi határozza ezt meg. Az állásom múlik a dolgon.

Megértő válaszotokat előre is köszönöm: Viktor

Ali84 # 2008.12.15. 09:25

Sziasztok!
Egyik ismerősöm a következő témában szeretne segítséget kérni: Jelenleg köztisztviselőként dolgozik (2 éve), de kilátásban van neki egy állás közalkalmazotti munkaviszonyban. Az lenne a kérdése, hogy az eltöltött éveit beszámítják e majd az új helyen? És ha áthelyezéssel kerülne az új munkahelyre, akkor változna -e a munkabére. Közös megegyezéssel történő munkaviszony megszűnéssel, vagy áthelyezéssel járna jobban?
Előre is köszönjük a választ

Elza # 2008.12.11. 22:41

Ktv. 42. §-ának (3) bekezdése, amelyet azóta hatályon kívül helyeztek így szólt: Az önkormányzat képviselő -testülete az illetményalapot évente rendeletben köteles — a helyi érdekegyeztetés keretében kialakított állásfoglalás, valamint az államigazgatásban érvényes illetményalap figyelembevételével — megállapítani úgy, hogy az nem haladhatja meg az államigazgatásban érvényes, központilag megállapított illetményalap mértékét, illetve annál legfeljebb 10% ponttal
lehet alacsonyabb, és nem lehet kisebb a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megállapított előző évi illetményalapnál.

Elza # 2008.12.11. 22:29

A köztisztviselői illetményalapra vonatkozó kérdésről annyit tudok, hogy 2001-t megelőzően lehetőség volt arra, hogy az illetményalapot az önkormányzat állapítsa meg. Akik akkor az adott hivatalnál dolgoztak azzal az illetményalappal nyertek besorolást. De volt egy időpont, talán 2002-ben, amelyet követően csak a ktgvetési tv. szerinti illetményalappal sorolhatók be az új dolgozók.
Sok önkormányzat megtartottam a helyben viszonylag magasan megállapított illetményalapot, mindaddig, míg a költségvetési tv-beli el nem éri azt.
Elég furcsán néz ki, most, ha megnézzük a régi és az új dolgozók bérét egy-két helyen, de az önkormányzatok egy része akkor nagyon jót tett a köztisztviselőivel, amikor erre lehetősége volt, mert az illetményalap helyben történő megállapításával egy rendkívüli béremelést hajtott végre.

Elza # 2008.12.11. 22:12

Aljegyzőt községben nem kötelező kinevezni, de a testület kinevezhet az Ötv. alapján. (36. § (1) A képviselő-testület - pályázat alapján - a jogszabályban megállapított képesítési követelményeknek megfelelő jegyzőt nevez ki. A képviselő-testület a jegyző, a főjegyző javaslatára - a jegyzőre vonatkozó szabályok szerint - községben kinevezhet, más önkormányzatnál kinevez aljegyzőt a jegyző helyettesítésére, a jegyző által meghatározott feladatok ellátására. A kinevezés határozatlan időre szól.)Tehát a lehetőség megvan...
Annyi korlátja van a dolognak, hogy a Ktv. szerint 3000 főnél alacsonyabb lélekszámú településen más vezetői megbízás nem adható. Gondolom emiatt kerül sor aljegyző kinevezésére, hogy mégis két vezető legyen.

Elza # 2008.12.11. 22:02

Jó estét, kedves Fórumozók!

Én is új fórumozóként nézegetem a kérdéseket, és próbálok egy-két infót elhelyezni.

A véradással kapcsolatosan néhány éve tényleg volt egy olyan kezdeményezés, hogy a rendszeres véradókat illesse meg kedvezmény. Ha jól emlékszem a Magyar Véradók Szövetségének elnöke szorgalmazta, de úgy tudom nem született róla döntés.

emilmaci # 2008.12.07. 18:08

Mindenkinek kellemes estét kívánok!
Most regisztráltam, nem tudom, hogy mi a „módi” a fórumon. Ezért elnézést kérek, előre is, ha nem a megszokott stílusban, formában kérdezek, vagy reagálok.
Kérdésem:
Közalkalmazott vagyok 37 éve, a szolgálati időm 44 év. Életkorom: 58 éves múltam. Regisztrál véradásaim száma 76.
Azt hallottam, hogy bizonyos számú véradás után van nyugdíjba vonulási kedvezmény. Valóban létezik ilyen kedvezmény, vagy csak szóbeszéd, és hangulatkeltés az egész?

Joci # 2008.12.04. 18:35

Köszönöm a választ kedves Kovács Béla Sándor!

Pár mondatban szeretném részletezni az esetet:
Ezt a bizonyos új munkakört valóban szerettem volna betölteni, természetesen nem számítottam arra, hogy ezzel fölmerül a fizetésem csökkenése. Az előző minkakörben kaptam egy csoportvezetői pótlékot, ami az új munkakörömben elméletileg nem jár. Telefonos egyeztetésen javasoltam, hogy a pótlékot adják hozzá az alapbérhez. Ennek ellenére a bérszámfejtésem szerint minden további egyeztetés ellenére a pótlék felét megvonták. Jogos ez az írásbeli nyilatkozatom nélkül?
Köszönöm a segítséget!

Joci

tokyka # 2008.12.04. 13:58

Sziasztok!
Egy ismerősöm nevében szeretnék, egy kérdésre választ kapni. Ez év áprilisában ment előnyugdíjba, a közalkalmazotti szférában. Három éve volt a 40 éves jubileuma, de akkor nem kapta meg a neki járó pénzt, arra hivatkozva, hogy befagyastották azt. Tudomásunk szerint, ezt ki kellett volna fizetniük , mikor nyugdíjba vonult, de azóta sincs róla hír. Jár neki az öt havi bérnek megfelelő összeg, és számíthat-e a kifizetésére, ezt szeretnénk tudni. A választ előre is köszönöm.

kulcsarz # 2008.12.03. 13:30

Kedves Fórumozók!

Egyik rokonom belső ellenőrként dolgozik egy önkormányzatnál. A jegyző arról tájékoztatta, hogy nem felel meg a jogszabályban előírt feltételeknek, így felmentik közszolgálati jogviszonyából.

Ezzel kapcsolatosan kérem véleményeteket a http://www.jogiforum.hu/forum/16/17775 topicon.

Köszönöm.