Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.16. 17:06

Bocsánat, tévedtem. A két közszolgálati tv valóban ismeri az áthelyezést - de csak a munkavállaló beleegyezésével. Valamint azáthelyezés során meg kell állapodni a közalkalmazott új munkakörében, munkahelyében, illetményében és az áthelyezés időpontjában.

Dr.Attika # 2007.02.16. 17:45

A két közszolgálati tv alatt a Magyar Televíziót és a Duna Televíziót kell érteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.16. 18:12

OFF
Kötekedős kedvedben vagy ma. Pedig a "közszolgákat" kifejezést nem is én találtam ki. Meglehetősen patinás fogalom, és a jelentése is eléggé kiforrott.
ON

Dr.Attika # 2007.02.16. 18:23

Nem vagyok kötekedős kedvemben. Csupán jeleztem, hogy "közszolgálati tv" kifejezés a köztisztviselőkről, valamint közalkalmazottakról szóló törvények megnevezésére nem alkalmas. Inkább alkalmas a MTV és a Duna Televízió együttes megnevezésére.

csufi99 # 2007.02.18. 00:09

connery
Amennyiben áthelyezés történt, az három fél megállapodása, a tied az új és régi munkáltatóé. Tehát tudnod kell róla, lehet ezeket az iratokat írtad alá, ezt tudniod kell, vagy legyen a jövőben alapszabály, aláírás előtt olvass el mindent.

A többlet munkára pedig én nem nem tudok így mit írni. Egy biztos, kell munkaköri leírást adni a dolgozónak.

Dr.Attika és KBS:

Jót szórakoztok. Nem hinném, hogy a köztisztvislő, közalkalmazott és Duna TV között a beíró ne tudna különbséget tenni. A kicsit cinikus hangnem kinek szól, van értelme?
Nem hiszem, hogy bárki az időt elmulatni jár ide.
Ha rosszul írtam valamit, javítsátok ki, s el van rendezve, meg is köszönöm. A fogalmak tisztázására van hely a fórumon...

hermina # 2007.02.18. 21:16

Sürgős segítséget kérek!
Barátnőm a múlt hét egyik napján olyan rosszul volt, hogy fel sem tudott kelni, betefonált a munkahelyére még a munkakezdés előtt, hogy aznap nem tud bemenni dolgozni A reakció az volt, hogy fizetés nélküli szabadságot vegyen ki. Barátnőmet a háziorvosa ellátta, és másnap már ment dolgozni. Barátnőm nem egy lógós ember, évek óta nem hiányzott egy napot sem a munkából. Orvosi igazolása van a betegségről, mégis fizetés nélküli szabadságot akarnak kivetetni vele. Úgy tudom táppénzre 3 nap esetén ír ki az orvos, de ő nem akart többet hiányozni, mert jobban lett. A betegség első 15 napja betegszabadság, az utána következőkre jár a táppénz. Kérdésem a következő. A betegszabadság igénybevételéhez elég az orvosi (háziorvos) igazolás? Nem kell táppénzes papír? Kötelezheti-e a munkáltatója, hogy vegyen ki szabadságot, ráadásul fizetés nélküli szabadságot?

csufi99 # 2007.02.18. 22:21

A betegszabadsághoz táppénzes papírt állít ki az orvos.
Igazolása alapján, vizsgálaton való megjelenés, igazolt távollét, vagy fizetetlen, vagy egy nap szabadság, ez egyezség tárgya szokott lenni.
Távolléti díj csak a kötelező ovosi vizsgálatok napjára, idejére jár.
S erre a munkáltató nem kötelezi, igazolja a távollétet, s ez fizetés nélküli igazolt nap, a munkáltató nem fizet rá bért, mivel nem dolgozott, s nem illeti meg.

hermina # 2007.02.19. 03:56

Köszönöm !
Még egy kérdésem lenne. Egy napra is lehet, szoktak táppénzre kiírni? Mi van olyan esetben, ha valakinek különböző vizsgálatokat kell elvégeztetnie, amit csak munkaidőben tud?

connery # 2007.02.19. 18:50

csufi99

Köszi, hogy megprobálsz segiteni, de hidd el, hogy csak az elbeszélgetés jegyzökönyvét kaptuk meg ill. a kinevezési okmányt, amit alá is írtunk. Mást nem. Igaz egy munkakörileírás tervezetett elolvastattak de azt nem írtuk alá is nem is kaptunk példányt belőle. Dátum szerint; 2006.nov.30 elbeszélgetés, 2007.01.03. kinevezési okmány aláírás, és azota semmi.
Az áthelyezés meg 2007.01.01-től volt. Mégegyszer köszönöm a segitséged.

csufi99 # 2007.02.19. 22:25

Hermina!
Egy napos táppénz nincs.

connery: én elhiszem, amit leírsz, annyi minden megtörténik, aminek nem kellene. Máskor oda kell figyelni mit írtok alá. Ám a kiszolgáltatott mindig a dolgozó, ezt is tudom, legtöbben örülnek, hogy munkájuk van, ezért inkább hallgatnak, s elfogadnak mindent. A munkaköri leírás dolgában , vagy kéred, vagy nem. A viszonyokat Te ismered.

jamesz # 2007.02.21. 08:54

Sziasztok!
heti kérdésem: a közalkalmazott egy telephelyen, ugyanazon munkáltatónál más szervezeti egységbe való "áthelyezéséhez"-ugyanabban a munkakörben, amiben eddig dolgozott- nem akar hozzájárulni.
A más szervezeti egységben egy ember nyugdíjba vonult, és a helyére kellenne mennie. Az áthelyezni kívánt személye, mint a személyi, mind a szakmai követelményeknek megfelel, de neki egyszerűen nem tetszik ahová be akarják osztani.
Felmentehtő-e ez a dolgozó?VAgy?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.21. 09:01

Ha nem szükséges hozzá a kinevezés módosítása - és úgy tűnik, nem - akkor a munkavállaló beleegyezése nélkül is meghozható a döntés. A munka megtagadása pedig főszabályként rendkívüli felmondási ok.

jamesz # 2007.02.21. 12:23

Egy munkáltatónál más szervezeti egységbe való helyezéshez nem kell kinevezés módosítás.
(Nem is annyira) mellesleg az is érdekes kérdés, hogy mi minősül munkavégzési helynek.....

Youppie # 2007.02.23. 11:26

Sziasztok!

Másik három községgel körjegyzőséget alakít önkormányzatunk. Az ottani dolgozókat elküldik, nekünk meg elosztják a három kisközség pénz- és adóügyi feladatait.
Kérdéseim a következők:

• Kötelezhetnek-e külön juttatás nélkül a másik községek feladatainak ellátására?
  • Meddig terhelhető újabb feladatokkal egy köztisztviselő, ugyanis korábbi leépítésekből fakadó feladatokat is szétosztották közöttünk?

Várom válaszaitokat, ilyen jellegű tapasztalataitokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.23. 12:40

Amennyire én tudom, mindegyik önkormányzat polgármesteri hivatala megszűnik a körjegyzőség létrejöttével. Ez még akkor is így van, ha az új körjegyzőség köztisztviselői ugyanazok, mint a székhelytelepülés volt hivatalának dolgozói. Szvsz nem kötelező elfogadni az új kinevezést, de akkor a köztisztviselői jogviszony megszűnik.

Youppie # 2007.02.26. 14:19

Köszi. Nem dobódtam fel :(
Meló látástól mikulásig.

nico1980 # 2007.02.28. 12:40

Sziasztok! Kérdésem lenne. Milyen módon lehet egy polgármestert elmozdítani a posztjáról, leváltani?

T r a v e n # 2007.02.28. 13:26

Kedves Nico!

A településen új választást kell kezdeményezni.

T r a v e n # 2007.02.28. 13:26

Kedves Nico!

A településen új választást kell kezdeményezni.

nico1980 # 2007.02.28. 14:01

És milyen jogi szabályozásaai vannak a kezdeményezésnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 16:43

Csak úgy lehetséges az időközi polgármester-választás, ha vagy maga a polgármester lemind, vagy a testület feloszlatja magát. Más új választást nem kezdeményezhet.

gabesz24 # 2007.02.28. 17:21

sziasztok!

Béla, és ha az állampolgárok kezdeményezik? Elindíthatják a kezdeményezésüket? És a kezdeményezésüknek milyen következményei lehetnek?
köszönöm a választ

Gabesz

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.28. 19:31

Megtehetik, hogy felszólítják a polgármestert a lemondásra vagy a testületet az önfeloszlatásra - de ez egy politikai nyilatkozat, jogi hatása nincs.

Itt szólok, hogy egy vagy több képviselő lemondása sem járható út, mert azzal csak a testület újraválasztását lehet elérni, a polgármester mandátumát nem érinti.

jamesz # 2007.03.01. 08:46

Hello.
Azt szeretném kérdezni hogy:
A közalkalmazott jogviszonya az öt évet májusban éri el. A felmentési ideje így két, vagy három hónap?(Öt év után ugye három hónap...)

Wild # 2007.03.01. 21:26

Sziasztok! segítségre lenne szükségem! 8 év 4 hónap munkaviszonyom van életem első munkahelyén, ami április 1.-jén megszűnik. Azt "tudom", hogy 1 hónap felmondási idő és 3 havi átlagkereset jár, de... Hogyan zajlik ez le pontosan? Mikor fizetik ki a végkielégítést? A felmondási idő letelte előtt vagy utána? Hallottam olyan híreket is, hogy ha felvettem a végkielégítésemet, utána X ideig nem helyezkedhetem el közalkalmazotti jogviszonyban (nővér vagyok), mert akkor vissza kell fizetnem a végkielégítést... Akkor most hogy is van ez? Légyszi, segítsetek! Előre is köszönöm! Sziasztok!