Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


wers # 2020.02.11. 11:37

egy önállóan intézkedő hivatalos személyt utasíthatnak-e a törvényi kötelezettségével ellentétes intézkedés megtételére

Ha így kérdezed, akkor nem. Érdekelne, hogy mi lenne az az intézkedés, amivel ellentétes az utasítás.

wers # 2020.02.11. 11:41

rosszul kérdeztem, ez érdekelne konkrétan:

utasíthatnak-e a törvényi kötelezettségével ellentétes intézkedés megtételére

Chilly # 2020.02.11. 13:58

Kedves wers!

Érdekelne, hogy mi lenne az az intézkedés, amivel ellentétes az utasítás.

Például, a felügyelő azt tapasztalja, hogy egy gk. az egyirányú úton szemben közlekedik a forgalommal. Megállítja, intézkedés alá vonja, de az utasítás hatására nem szankcionálhatja (törvény szerint a szabálysértés elkövetőjével szemben alkalmazható bírságot kellene adnia), csak figyelmeztetheti. Azaz, ezen utasítás miatt meg kell szegnie a törvényt.

Monguz88 # 2020.02.21. 07:22

Tisztelt Fórumtagok!
A köztisztviselők besorolásával kapcsolatban lenne egy kérdésem.
Jogviszony beszámítással kapcsolatban kérném a segítséget, mivel nekem nem egyértelmű a Kttv. 8 §. (5) (6) bekezdése.
Adott egy személy, akinek az alábbi jogviszonyai vannak:
1982. munkaviszony, vállalat
1983-1984. Önkormányzat, köztisztviselő
1985-2017. munkaviszony, pénzintézet
2018. egyéni vállalkozó
A fenti jogviszonyok teljes mértékben beszámítanak a köztisztviselői besoroláshoz?

Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.21. 08:32

Nem.

kissdette # 2020.02.25. 09:59

Tisztelt fórumtagok!
Közalkalmazotti jogviszonyomat jelenlegi munkahelyemen áthelyezéssel szeretném megszüntetni. Kb. 78 nap szabadságom van, amit a jelenlegi munkahelyemen szeretnék kivenni. Lehetséges ez? Esetleg a közös megegyezéssel jobban járok?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.25. 11:10

Az áthelyezés is közös megegyezés. Sőt, három fél közös megegyezése.

drbjozsef # 2020.02.25. 11:11

kissdette,

Szerintem nemcsak jobban jársz, hanem kötelező is.

1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról, 26.§(1) Az áthelyezésben a két munkáltatónak egymással és a közalkalmazottal kölcsönösen meg kell állapodnia.

Ez esetben olyan feltételekkel helyeznek át, amibe mindenki, így te is beleegyezel. Interjúvold meg a mostani munkáltatódat.

davetoo # 2020.04.22. 17:46

Szép Napot!
Az egyik fővárosi Önkormányzat munkavállalója vagyok, mint Közterület-Felügyelő ( továbbiakban: KF ).
A munkaköri leírással nem untatnék senkit, a problémám, kérdésem nem is ezzel van összefüggésben.
Kinevezésem 2019.02.16.-tól szól, a bérezésem pedig nem a köztisztviselői besorolás szerint állapították meg, hanem személyi bérként, magasabb összeggel.
A fenti dátum óta „sikerült összegyűjtenem” 3 „írásbeli figyelmeztetést (továbbiakban: ÍF )”,
a jogosságuk szintén nem mérvadó a történetben, azonban hozzátenném, hogy tudomásom szerint a Köztisztviselői törvény nem teszi lehetővé ezen lehetőséget a munkaadónál (jogosságukat minden esetben, hivatali jelentéssel próbáltam cáfolni, azonban a munkaadó döntése nem változott, nem is foglalkoztak a védekezésemmel).
A 3. ÍF e hó 15. napján kaptam, és a munkaadó úgy határozott, hogy ezúttal súlyos büntetést ró ki rám, miszerint a kinevezésemet megváltoztatja, az abban szereplő munkabért lecsökkenti a mindenkori aktuális köztisztviselői besorolásomra az elkövetkezendő 3 hónapra. Itt szintén megjegyezném, hogy szerintem ennek a döntésnek, nem ez a hivatalos megvalósítási módja, úgy tudom, a munkabér megvonást csak és kizárólag fegyelmi eljárás során, vétség elkövetése miatt, egy fegyelmi tanács előtti meghallgatás során lehet alkalmazni. Azonban, nincs vége a vélt hibáknak, az erről szóló és ebben az ÍF-ben leírtak alapján történő munkabérmegvonást a munkaadó 2020.04.01 napi hatállyal léptette életbe, vagyis visszamenőleg, az ÍF-ben vélt vagy valós történtek előtti időponthoz kötötte. Teljesen jogtalanul, már-már a „hatalommal visszaélve” hoztak egyoldalú döntést.
Az eset még csak hasonlítani sem hasonlít az ide vonatkozó,
31/2012.(III.7) Kormány rendelethez és az abban leírtakhoz.
A továbbiakban semmiképpen nem szeretném annyiba hagyni a dolgot, így a megfelelő hatóságokhoz kívánom beadni az esetem, gondolva arra, hogy a testület vezetőjének személye miatt
(politikai kapcsolatok), a Munkaügyi Bíróság nem jöhet szóba elsőként.
Amely fogalmak megfordultak a fejemben:
• hivatali visszaélés / bércsökkentés egyedi megvalósítása
• hivatalos okirattal való visszaélés / visszamenőleges dátum
• személyemhez fűződő jogom és emberi méltóságom megsértése / ez talán egyértelmű.
Szeretném, ha meglátásátokat, tanácsotokat amiket még megláttok az esetemben, megosztanátok velem, segítve a jövőbeli munkámat és az abbani megbecsülésemet.
Köszönettel: B.D.


Köszönettel: B.D.

kissagi # 2020.05.12. 09:04

Jó Napot!

Vidéki dolgozó vagyok, de a fővárosban dolgozom. A vonatbérletemet, mint minden hónapban megvettem márciusra. Ez az adott hónap első napjától a következő hónap ötödik napjáig érvényes.
Home officban dolgozom március 20-a óta - itthonról tanítok, de ügyeletben bent voltam április első hetében -akkor még érvényes volt a bérletem.
A munkáltatóm (KLIK) nem hajlandó a teljes havi bérlet összegét kifizetni, csak tört hónapra. Ezt április elején közölték.

Kérdezem, joga van ehhez?
Hiszen nem közölte, még a bérletvásárlás előtt, hogy nem fogja kifizetni a bérletet csak azokra a napokra, mikor bejártam.
Mint pedagógusnak fel volt ajánlva, ha nem tudom otthonról megoldani a távoktatást, akkor bejárhatok - de lehetőség szerint ezt ne tegyük meg. Azt viszont nem közölték, ha nem járunk be (és otthonról dolgozunk, a kötelezőnél jóval magasabb óraszámban), akkor nem fizetnek bérletet.
Az iskolánkban ez több, mint 10 pedagógust érint.

A válaszhoz kérném a megfelelő paragrafusokat is, mert én nem leletem egyet sem. Reklamálni meg csak ezzel tudunk a kollégáimmal.

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel
K.Á.

gerbera317 # 2020.05.12. 09:47

Nofene, itt is megkérdezted?

Pale # 2020.05.17. 13:39

Tiszteletem!
Közalkalmazottként (tanárként) dolgozom. Nyáron szeretnék átmenni a versenyszférába. Mikor kell beadnom a fel(le?)mondásomat, hogy augusztus elsején már az új munkahelyemen dolgozhassak. Próbáltam utánanézni az interneten de nem igazán értem, mi is az a 2 hónap lemondási idő.
Nyáron igazából nem érdeke az iskolának, hogy felmondási időt követeljen tőlem, de sok évnyi munka után az sem szeretném, hogy júliusra ne legyen állásom (fizetésem).
Előre is köszönöm a válaszokat!

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.05.17. 21:15

Szerintem erre a saját munkáltatód tudja megadni a legpontosabb választ, már ha biztosra akarsz menni

Pale # 2020.05.18. 08:35

A jelenlegi munkáltatómnál hónapokkal a távozásom előtt nem kérdeznék ilyesmit, viszont rá kellene készülni a dologra.
A lemondási időhöz tulajdonképpen a munkáltató ragaszkodhat? Ugyanaz, mint a felmondási idő?
Tehát, ha én (akár ma) beadom a lemondási papíromat, hogy július 31. után nem akarok a jelenlegi munkáltatómnál dolgozni, akkor neki két lehetősége van:

  1. Azt mondja, hogy a lemondási idő alatt még nála kell dolgoznom (2 hónap, de mikortól indul?).
  2. Azt mondja, hogy rendben, az általam megadott időponttól megszűnik a munkaviszonyom. (gyakorlatilag közös megegyezéssé alakul az ügy?).

Jól értem a lemondási idő működését?

wers # 2020.05.18. 09:26

Nem igazán jól érted. A lemondás az lemondás, nem alakul semmivé sem a végén. A lemondáskor te meghatározhatod, hogy mikortól (legyen pl. május 31. hatállyal). Alapban 2 hónap, de ezt kérdezd meg, szerződhettetek másképp is.

Neki nem kell ezzel egyet értenie, csak tudomásul vennie.

Nyáron igazából nem érdeke az iskolának, hogy felmondási időt követeljen tőlem

Az neked mindegy. A felmondási idő a ugyanúgy a tiéd, mint az övé. Jár neked, a munkáltató felmenthet a munkavégzés alól.

wers # 2020.05.18. 09:36

(legyen pl. május 31. hatállyal)

Bocs, július 31. hatállyal kéred a munkaviszonyod megszüntetését a két hónapos felmentési idő figyelembe vételével.
Ezt akár ma is aláírhatod, közölheted a munkáltatóddal - természetesen írásban. Nem kell a közlés napjától számolni a felmondási időt, ha te, a munkavállálló a lemondáskor másképp akarod.

Számolnod kell persze azzal, hogy le kell dolgozni a lemondási időt.

gyadar # 2020.05.19. 10:24

davetoo

Esetemben a Közszolgálati Döntőbizottság véleményében kimondta, hogy "a Kttv. nem ismeri az írásbeli figyelmeztetés jogintézményét", ezért az írásbeli figyelmeztetés jogszerűtlen volt. Esetleg Te is kérhetsz véleményt a saját ügyedben a KDB-től.

gyadar # 2020.05.19. 10:44

davetoo

Korrigálok: a Kttv.-ból az én esetem óta hatályon kívül helyezték a Kttv. 190.§-t, ami lehetővé tette számomra a KDB véleményének kérését.

gyadar # 2020.05.19. 11:06

Egyébként nem világos a leírásból, h munkavállaló vagy, vagy köztisztviselő. :)

galinaa # 2020.05.28. 07:09

Kedves Szakértők,
férjem közalkalmazott. Jogviszonyát jogfolytonosan - munkáltatói jogutódlással - július 1-től megváltoztatják úgy, hogy egy kft-be kerülnek, így nyilván a közalkalmazotti státusza megszűnik.
Azt tudom, hogy a szabadságra, TB-re, végkielégítésre és felmondási időre vonatkozó kötelezettségek az új versenyszférás munkáltatót elvileg terhelik (bár szerződést még nem láttunk és részletes tájékoztatás sincs) de ami minket rosszul érintene az a közalkalmazottaknál lehetséges felmentési idő nyugdíjazás előtt. Férjem 2022. januárjában tölti be a 65-ik életévét, tehát, ha közszolga maradna, akkor jövő nyáron adható felmentéssel nem kéne már dolgoznia. Kérdésem, hogy ebben az esetben a jogfolytonossággal ez a lehetőség hogy alakul a kft-ben.
Egyáltalán lehetséges-e munkáltatói jogutódlás ebben az esetben? Kell-e szerződés vagy csak az MT-ben előírt tájékoztatás? Milyen lehetőségeink vannak?
Válaszukat megköszönöm.

beja52 # 2020.05.29. 14:57

Tisztelt Szakértők!

Fővárosi önkormányzatnál dolgozom, az osztályt, ahol 12 éve vagyok, egy hónap múlva megszüntetik. Kiszervezésre kerül a feladat. A munkaköröm helyett ajánlottak fel másik beosztást. Az lenne a kérdésem, hogy ha nem fogadom el, jár-e végkielégítés a Kttv. alapján? (63. §. (2) d alapján gondolnám, hogy ha felmentését kéri, akkor fel kell menteni, ekkor jár-e a felmenés esetén a végkielégítés)

Másrészt két munkatársam nem fogadta el a felajánlott új beosztást. Írásban válaszoltak a munkáltatónak, aki azonban még nem válaszolt, ehelyett szóban egy megbízott jogi képviselőhöz irányította őket, hogy kedden jelenjenek meg az irodájában. Nem értjük, mi a szándékuk, fenyegetni vagy alkudozni szeretnének? Miért nem a munkahelyen történik meg a beszélgetés, egyezkedés? Minden bizalmunkat elvesztettük a munkáltató irányába, ezért szeretnénk tisztán látni.

Tudnak valakit ajánlani, akivel beszélhetnénk, tudna foglalkozni az ügyünkkel?
Nagyon köszönöm a segítséget, ha valaki tud rá
válaszolni!!!

drbjozsef # 2020.05.29. 15:48

beja52,

Nem értek a Kttv.-hez, de ha te kéred a felmentésedet, akkor nemigen jár végkielégítés. Nem látok ilyesmit a 69.§-ban.

Egyébként is miért a 63.§(2) d) pont alapján akarod te kérni a felmentésedet? Az abban meghivatkozott két bekezdés (48.§(2)d. és 58.§(6)) közül az első vonatkozhatna rád, de miért kérnéd Te? Módosítani közös megegyezéssel lehet (48.§(1)), ha nincs megegyezés, akkor a 63.§(1) c. alapján szüntesse meg a munkáltatód a jogviszonyodat, és fizessen végkielégítést.

Egyre figyeljetek, hogy ne írjatok alá semmit (legfeljebb iratok átvételét), mindent gondosan olvassatok el, és ha valami nem világos, kérjétek el, hogy munkajogásszal meg tudjátok konzultálni. Ne hagyjátok magatokat sarokbaszorítani (aztán lehet, hogy nem is erről van szó).

mesi2005 # 2020.06.28. 07:22

Üdvözlöm!
Sürgős kérdésem lenne.Próbaidő alatt, ha elmegyek táppénzre felmondhat a táppénz ideje alatt a munkáltatóm?

Köszönöm a választ előre is.

drbjozsef # 2020.06.28. 09:09

Mt. 79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti

  1. a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt
Macek19 # 2020.07.29. 21:56

Tisztelt Fórumtagok, kedves Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni. Egy városi polgármesteri hivatal vezető beosztású köztisztviselője vagyok. Beadtam a lemondásomat közös megegyezéssel, amit a jegyzőnk saját részéről jóváhagyott. Én bízva a lemondásomra írt "szavában" tettem tovább a dolgom, a leendő munkahelyem felé jeleztem, hogy számíthatnak rám, majd eltelt majdnem két hét ... jegyzőnk behívott és azt mondta, a polgármester nem ért egyet a közös megegyezéssel és hivatkozva az Mötv-re, le kell töltenem a felmondási időt.
Semmi határidős, halaszthatatlan feladat nincs jelen pilanatban, amit nélkülem ne tudna a hivatal elvégezni és az általam javasolt bő egy hónap elegendő lenne a munkaköröm átadásához. A cirka 2 hét alatt egy szó sem esett arról senki által, hogy probléma lenn ezzel.
Az Mötv-re nem gondoltam, naivan hittem az adott szóban.
Megnéztem az Mötv ide vonatkozó passzusát:
81. § (4) "A polgármester egyetértése szükséges - az általa meghatározott körben - a polgármesteri hivatal, a közös önkormányzati hivatal köztisztviselője, alkalmazottja kinevezéséhez, bérezéséhez, vezetői kinevezéséhez, felmentéséhez és jutalmazásához."
Jól gondolom, hogy a felmentés nem tartozik ebbe a körbe? A felmentés a jogviszony megszüntetésének egy módja a lemondás mellett:
A kormánytisztviselői jogviszony megszüntethető:

  • a felek közös megegyezésével,
  • végleges áthelyezéssel,
  • próbaidő alatt azonnali hatállyal,
  • lemondással,
  • felmentéssel.

Nagyon köszönöm, ha valaki érdemben tudna nekem válaszolni!