rendszergazda titoktartási kötelezettsége

szota # 2007.03.19. 10:06

üdv,
külsős rendszergazda cég vagyunk és a szerződéseinkben eddig is benne volt, hogy a tudomásunkra jutott belső információkat harmadik fél számára nem adjuk ki HACSAK ERRE JOGSZABÁLY VAGY BÍRÓSÁG NEM KÖTELEZ MINKET.

Most éppen szerződést készítünk elő egy céggel akinek a jogásza ezt a mondatot így kihúzta és ezt írná a helyébe:

Felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződés időtartama alatt és azt követően bizalmasan, üzleti titokként kezeli Szolgáltató a szerződés teljesítése kapcsán a tudomására jutott információkat, tényeket vagy adatokat, azokat harmadik félnek semmilyen formában nem adja tovább.A fenti információk, tények, valamint adatok – a másik fél által előzetesen adott kifejezett írásbeli hozzájárulása nélkül – kizárólag a szerződés teljesítésére használhatók fel.
  • Mivan akkor, ha valamiért a céget perbe fogják és minket mint rendszergazdát beidéznek tanuként?? Megtagadhatom-e a választ a titoktartási nyilatkozatra vagy üzleti titokra való hivatkozással???Pláne akkor, ha ez valamilyen bünügy miatt folyó per.
  • Mi van olyankor, ha a cég adatai között olyan információra lelünk amelyik egyértelműen büncselekményről szól??
  • megálja-e a helyét a korábbi, általunk használt formula (HACSAK ERRE JOGSZABÁLY VAGY BÍRÓSÁG NEM KÖTELEZ MINKET.)

Arról nem is beszélve, hogy ezen mondat alapján mégcsak nem is ajánlhatom a céget más partneremnek (pl. refelrenciákkal..stb), hiszen ekkor megsértem a nyilatkozatot!
Vgy nem???

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Sücy # 2007.03.19. 12:03

Mivel a jogszabályok (ezáltal a bíróság is) felette állnak a jognyilatkozatoknak (azaz a szerződéseknek) ezért SZERINTEM ha bíróság vagy jogszabály kötelez a titoktartás feloldására, akkor kiadhatjátok. Valamint az is törvényi kötelezettségetek, hogy a tudomásotokra jutott bűncselekményt jelenteni kell. Ez is felette áll SZERINTEM egy szerződésnek.

Sücy # 2007.03.19. 12:04

Mellesleg hozzáteszem, hogy egy szerződés kétoldalú, nem vagytok kötelesek aláírni ebben a formában. Õk sem abban. Ha nem tudtok megegyezni, nincs szerződés.

kea4 # 2007.03.20. 19:34

Kedves Szota!

Rendszerga(rá)zdának lenni mindig is bizalmi állás, szerződés ide vagy oda. Nagyon etikátlan, ha egy rendszergazda (illetve bárki más) visszaél avval, ami a munkája folytán szükségképpen a tudomására jutott. Akár hallgatás, akár pofázás formájában testesül meg a visszaélés.

DE: hatályos jogszabályokkal ellentétes kikötés bármilyen szerződésben eleve semmis. Ha tehát a rendőrség v. bíróság megkeres adott konkrét ügyben titeket, ÉS tisztázzátok a megkeresés jogszabályi alapját, akkor LEHET "szájat jártatni", vagy azt nyilatkozni, hogy "nem emlékszem".

Az utóbbi választás alapja a lelkiismeret, az adott helyzet alapján.

Üdvrivalgással:
KEA.

Lyonee # 2007.03.21. 15:54

" * Mi van olyankor, ha a cég adatai között olyan információra lelünk amelyik egyértelműen büncselekményről szól??"
A felhasználók könyvtárnevei alapján nem lehet megállapítani, hogy büncseelekményről van-e szó az adatokban. A fájlok tartalmába betekinteni nincs joga a rendzsergazdának sem, nem hiszem hogy erre bármelyik munkáltató feljogosítaná!

szota # 2007.03.21. 16:14

kea,
Ez mind evidens, az eddigi szerződéseknek is része volt egy ilyen, titoktartási nyilatkozat.

Lyonee,
a rendszergazda akarva akaratlanul is többet lát mint a könyvtárnév! Pláne, ha buksisimogatás (user support) is a feladat

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Cola # 2007.03.21. 16:19

ha a rendszergazda többet lát, akkor sem láthat bcs-ket! egy okiratból mit tud megállapítani? Majd hetente teszel feljelentést, a rendőrök kiszállnak, és kiderül, hogy egy okiratcsomagból egyet kiragadva alaptalanul tettél feljelentést, ezáltal hülyét csináltál magadból, elveszítetted a megrendelődet - mert biztos lehetsz benne, hogy felmondja a szerződést, legalábbis én ezt tenném! - ill. még egy hamis vádat a nyakadba is vehetsz... tehát ne akarj túl sokat megtudni a buksisimogatás közben! és ne gondold túl azt,amit látsz...

más a helyzet, ha fehér csíkokban port tárolnak a cd-meghajtóban :-)

prezso # 2007.03.22. 00:43

"ha a rendszergazda többet lát, akkor sem láthat bcs-ket!"
Ez azért nem így van.
Egy szerveren nagyon sok minden naplózásra keül, és a naplófájlok nagyon árulkodóak... Ráadásul ezeket csak a rendszergazda látja. Itt olyan dolgokra gondolok, mint pl. belépési kísérletek olyan helyekre, ahová a felhasználónak nincs jogosultsága, vagy tiltott tartalom keresése/közzététele a neten.
Szóval itt nem csak a felhasználó könyvtárainak tartalmáról van szó, sőt, szerintem alapvetően nem is arról szól a történet.

mikud # 2007.03.22. 02:29

Nagyon pontatlan, amiket itt írtok lányok, fiúk. Mind a Pp., mind a Be. pontosan szabályozza, hogy mikor nem lehet kihallgatni a tanút, illetve azt is, hogy mikor tagadhatja meg a tanú a vallomástételt.
Ha valakit titoktartási kötelezettség terhel egy szerződésnél fogva, akkor az a legvalószínűbb, hogy ebben a körben mindaddig nem tehet vallomást, amíg a titok gazdája őt a titoktartási kötelezettség alól fel nem menti.
Ha véletlen bírósági eljárásban megidéznek, akkor a bíró úgy is el fogja mondani, hogy fenn áll-e olyan körülmény, amelyre tekintettel a titoktartás alóli felmentés nem szükséges és vallomás tehető. (Büntető jogban nem vagyok nagyon otthon, de szerintem ez ott is nagyon korlátozott esetkör lehet, polgári jogban meg egyenesen kizárt.)
Ajánlom figyelmetekbe a Be. 81-82 §§, valamint a Pp. 169-170 §§-t.

Mindezek alapján nem igen hiszem, hogy jogszabályellenes kikötésről beszélhetnénk Szota vitaindítójában. A javasolt szerződési fordulat érvényes lesz és bizony az alapján jobb, ha nem legénykedtek a vallomástétellel, hanem megvárjátok, amíg az arra jogosult megadja a felmentést.

Pjotr # 2007.03.22. 10:17

Büntetőben elég furcsán nézne ki, ha azért tagadnád meg a vallomást mert a fönököd, megbízód aki a bcs-t elkövette nem old fel a titoktartás alól...
Polgáriban meg ahogy mikud írja.

szota # 2007.03.23. 14:30

Cola- nem akarok én látni semmit sem, de még is látok. Olyat is láthatok amiről a felhasználó azt hiszi, hogy már nincs ott. Volt eset amikor azon csodálkozott ügyfél, hogy honnan tudom, hogy a céges note-ra otthon játékot pakolt miközben már letörölte. Mert a nyoma benne volt a nyoma a reg.adatbázisban...
Nem célom, hogy bárkit is kifigyeljek, vagy feljelentsek. A probléma annyi volt, hogy eddig mindenki elfogadta a vitaindítóban leírt formát most meg valaki vitatja és ezen megakadtunk.

szota
_________