Lehet, hogy ez egy hülye kérdés... segítsetek!

szota # 2007.06.02. 10:30

ja és még valami: azok a tanítványaim, akok OKJ-s végzettséget szereztek 8000Ft befizetésével automatikusan megkapták az ECDL papírt is. Fordítva nem igaz: akik csak ECDL vizsgát tettek nem kaptak OKJ-s bizonyítványt!

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

szota # 2007.06.02. 10:28

én tanítottam középiskolában szám.tech-et úgy, hogy nincs diplomám és állítom, hogy már akkor többet tudtam olyan kollégáminál, akiknek ELTE-s diplomával rendelkeztek, de sosem dolgoztak informatikusként.
Azóta van 1 cégem amelyik rendszergazdai szolgáltatásokat árul és egyre több céges ügyfelünk van.
Az ECDL (tanítottam ECDL vizsgára készülőket is) egy hatalmas bolt: jó sok pénzt kell fizetni azért, hogy valaki egy olyan papírt kapjon ami nem számít végzettségnek. Kb. olyan (hisz a nevében is ez van) mint egy B kaegóriás jogsi: ha megszerzi valaki, még nincs szakma a kezében.
Ma Magyarországon szakmának kizárólag az OKJ-s végzettség számít!

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

cérnafa # 2007.05.30. 11:37

a kis és közepes méretü cégeknél nem a papír dominál.. próbálkozz ilyeneknél szerintem.

HunHeart # 2007.05.23. 20:13

Kedves cérnafa!

Teljesen együttérzek, voltam a ló mindkét felén, vezetőként nem találtam alkalmas embereket (2 diplomával 1 memóriát nem tudott kicserélni), most álláskeresőként hiába írom, hogy 6 éves korom óta (24 éve) gép elött ülök, 9 éve ebből élek, ha nincs a gyakorlat mellett 3 diplomám nem kellek...Borzalom:-(

cérnafa # 2007.05.15. 07:00

Szakmában dolgozó cégvezetőként annyit tennék hozzá a tisztánlátás kedvéért, hogy nálunk se a diploma, se az ECDL, se az OKJ fabatkát se ér, a jelentkező ha nem tudja megcsinálni a munkát kénytelenek vagyunk elbocsájtani, és ha egy kukás betanított munkás tudja akkor azt vesszük fel. A számítástechnika gyakorlati szakma, és mindig is az volt. Friss diplomások nem ütik meg a 70-100e forintos fizetésért járó szintet se sokszor... és jönnek azzal hogy 160-200e nettót szeretnének keresni. Én sajnálom őket mert kutya világ van.

Lyonee # 2007.05.14. 21:17

Ezt gondolom egy ECDL vizsgaközpont írta neked.
Azért azt nem írtad, hogy milyen munkakörben dolgoztak az alkalmazottak, mi az arra előírt szakmai végzettség, és milyen szakmai végzettséggel rendelkezett az ECDL-s kolléga. Az ECDL nem szakmai végzettség, a nélkül fabatkát sem ér. A közoktatásban nem előírt alkalmazási feltétel, ellenben a hasznosított okj-s szakmai végzettségekre szakmai szorzó jár, felsőfokú okj-s szakmai végzettség esetén pedig magasabb fizetési osztályba kell besorolni.
Központi költségvetési forrásból támogatható köztisztviselői képzéssé vált, hogy ez fizetésben mit jelent, nem tudom. Az MT alá tartozó munkáltatók, pedig eldöntik, hogy milyen szakmai képesítéseket, ill. tanfolyamokat fogadnak el, írnak elő. Tehát, hogy az ECDL-t milyen mértékben veszik figyelembe a szakképzettség mellett- és nem helyette-, alapvetően a munkáltató típusa határozza meg.

xita # 2007.05.14. 20:16

Sziasztok!

Na, egy nagyon hivatalos helyről az alapkérdésre az alábbi választ kaptam ma:

Az ECDL előnye az OKJ-n belül teljesített számítógép-használói jogosítvánnyal szemben:

• Az ECDL-t a világ 144 országában elfogadják, az OKJ-t csak Magyarországon.
  • Az ECDL-re sok főiskolán, egyetemen mentességet adnak a számítástechnika óra látogatása alól, az OKJ-s végzettségekre nem.
  • A közigazgatásban, a köztisztviselői berkekben csak az ECDL bizonyítványt fogadják el, és sok munkahelyen is az ECDL a kritérium a fizetési besorolás meghatározásánál, míg az OKJ ezekben az esetekben nem jön számításba.

Ha Ön a fenti területek valamelyikén érintett, mindenképpen javasoljuk az
ECDL vizsgák letételét.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.13. 19:49

Nem ezt mondtam? Azzal az apró eltéréssel, hogy ha valaki nem képes megfelelni a megváltozott követelményeknek, az nem "minőségi csere", hanem alkalmatlanság.

the big cat # 2007.05.13. 17:19

Kedves KBS, természetesen lehet minőségi csere a rendes felmondás indoka, ha amunakörrel szemben támasztott követelmények megváltoznak, és azt a munkaválló már nem tudja teljesíteni, vagy ha a munakválló képességeiben olyan változás következik be, hogy az egyébként változatlan követleményeket már nem tudja teljesíteni, sőt gazdaságossági megfonolás is jogszerű indoka lehet rendes felmondásnak, ha munkáltató az adott feladatot joval olcsóbb munakerővel is el tudja végeztetni. Persze ezeket a felmondási indokokat megfelelő eljárás kell, hogy emgelőzze, de ezeke tökéletesen jogszerűek. Önmagában persze az az indoklás nem áll meg, hogy "minőségi csere", de önmagában az sem áll meg, hogy "átszervezés".

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.13. 17:07

A rendes felmondás oka nem lehet "minőségi csere" - legfeljebb az alkalmatlant lehet alkalmasra cserélni.

xita # 2007.05.13. 12:23

Ennél az esetnél a munkáltató állítása szerint minőségi cserét hajtott végre. A régi munkavállaló egy 2001-ben elvégzett 1 éves felsőfokú irodavezetői tanfolyam részeként vizsgázott számítástechnikai ismeretekből, amiben volt informatikai ismeretek, operációs rendszer, hálózati ismeretek, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internet, e-mail, sok minden más. A helyére felvett munkaválallónak ezzel szemben volt ECDL papírja. Az eset 2002-ben történt, a válasz a per miatt most aktuális.

Taylor (törölt felhasználó) # 2007.05.13. 11:32

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve.

gitron # 2007.05.13. 09:33

Teljesen nyilvánvaló, hogy a képesítés és a tudás nem azonos.
Viszont hiába tudsz profi módon autót vezetni, ha nincs jogosítványod, nem vehetsz részt a közúti forgalomban.

kea4 # 2007.05.12. 21:45

...és kérdés, hogy a bizonyítvány mögött milyen tudás van. Nem vagyok munkáltató, de ha én keresnék ámítógépes ismeretekkel alkalmazottat, engem nem érdekelne, hogy milyen papírja van, mert tíz perc alatt meg tudom állapítani, hogy ami kell, azt tudja-e avagy sem.

Evvel együtt is a mai világ nem kis mértékben a papírgyűjtésről szól, szóval nem árthat, ha van.

Üdvrivalgással:
KEA.

gitron # 2007.05.12. 18:31

Az ECDL nemzetközileg elismert képesítés. (Európai Számítógép-használói Jogosítvány.)
Kérdés, hogy amit említettél, hol ismerik el?

xita # 2007.05.12. 18:07

Szeretném Önöktől megkérdezni azt, hogy Magyarországon jelent-e valamiféle rangsort, elismertséget az, hogy valakinek ECDL vizsgája van, vagy egy felsőfokú irodavezetői egyéves tanfolyamon (pl: OKTÁV) szerzett számítógépes ismeretek vizsgám (ahol ugyanezeket a modulokat tanultam) is egyenértékű lehet az ECDL-lel, magyarul rangsorolható a dolog vagy nem?