Domain név eladás

Sasfioka # 2008.02.04. 13:15

Nem. Nem szabad.
Azt sem. A RIPE tartományú domainek kereskedése nem megengedett.
Valóban vannak erre cégek, azonban, ha te TT előtt akarod megbeszélni a dolgokat, és ráérsz arra, hogy a neked jogosan delegálható domain a birtokodba kerüljön, esetleg bevállalsz egy hosszú pert is, az akár milliós költségű domain ingyen is a tiéd lehet...
Olyan, hogy domain "bróker" nincs, nincs rá TEÁOR sem. Pont ezért nem "jogszerű" a működés. De ők megoldják. Hiszen ha van egy mailcím üzemeltetve az adott domainon (ami akár átirányítással is működhet), akkor már elmondható, hogy használt a domain... Azt viszont nem tiltja a szabályzat, hogy az általad használt domaint később értékesítsd, ha neked már nincs rá szükséged. Csak ne ez legyen a "fő profilod". És az itt lévő kiskapuk sorozatát használják ki a "brókerek". Ettől függetlenül egy hosszabb per bevállalása esetén, valószínűleg átdelegálnák a jogosan igénylőnek a domaint. Csak ha éves pereskedést százezer forintért el lehet kerülni, sok nagy cég inkább azt választja...

SF

baluka3 # 2008.01.28. 19:05

Köszönöm Sasfioka!

Időközben számomra is világossá vált, hogy amit kitaláltam/tunk az nem a lejobb húzás volt, pláne védjeggyel.

Számomra csak az nem világos még mindig, hogy ha .hu domain-nel nem lehet kereskedni, akkor miért teszik ezt egy csomóan, mitöbb, miért vannak kifejezetten ilyen jellegű oldalak (domén brókerek)?

Mert az oké, hogy én beregisztrálok valamit (ami nem védjegy), amit aztán nem is használok, de tudom, hogy másnak esetleg kellhet. Akkor ezt szabad?!

Sasfioka # 2008.01.25. 20:32

"Nem titkolom, az eladás volt a cél."

Ezt inkább ne reklámozd! A RIPE alá tartozó domainek (mint pl. a .hu tartomány) nem teszi lehetővé a domainekkel való "üzérkedést", ezzel igencsak szabályt sértesz. Illetve sértettél.

Eredményeképpen: Mivel megsértetted a regisztrációs szabályzatot, így regisztrációd érvénytelen. Azzal a ténnyel, hogy te meg is kerested a céget, a "rosszhiszeműségedet" a cég tudja bizonyítani. Kér egy állásfoglalást, tőled a domaint átdelegálják részükre. És még örülj, ha ennyivel megúszod...

.com tartományban bizniszelhetsz, azt arra találták ki. A .hu alatt nagy pénzt csak tartalommal együtt lehet akasztani...

Amennyiben te az adott áruházlánc védjegyét is használod a domainben, akkor a védjegybitorlást is elkövetheted, aminek szintén nem kellemes következményei lehetnek.

Jelezted azt is, hogy ha egy (konkurens??) cég honlapjára irányítod, azzal mit követsz el. Igazából az átirányítással semmit... Majd a védjegybitorlás és rosszhiszemű felhasználás miatt kárt okozol. Amit megtéríttetnek veled...

Csak hogy szemezgessünk:

"1.2.1.4 Domain delegálása csak valós, azonnali használati igényre történik. A domain-igénylőnek már az igény benyújtásakor gondoskodnia kell a Szabályzat szerinti követelmények teljesüléséről."

"2.2.1 A domain-igénylő a delegálni kért domain nevét a jogszabályok és a Szabályzat keretei között szabadon választja meg, ugyanakkor a lehető legnagyobb gondossággal tartozik eljárni abban a tekintetben, hogy az általa választott domain név, annak igénylése, illetve annak használata más személy vagy szervezet jogait (pl. névkizárólagossághoz fűződő jogát, személyiséghez fűződő jogát, kegyeleti jogát, iparjogvédelmi vagy szerzői jogát stb.) ne sértse. A domain-igénylőtől elvárható, hogy a domain név megválasztása előtt ellenőrizze a cégjegyzéket, illetve a védjegy adatbázist."

"2.3.1 Kizárólag a domain-igénylő, illetve domain-használó felelős

1. a domain név megválasztásáért, jelentéstartalmáért, használatáért és ezek következményeiért,
  2. a domain név választás és használat jogszerűségéért,
  3. a domain név választással vagy használattal harmadik személynek okozott kárért"

"2.3.2 A domain-igénylő, illetve domain-használó köteles

1. a választott domain névről önként lemondani, ha a gondos eljárás ellenére is a már delegált domain név használatával más jogát sérti,"

"10.1.5. Az Alternatív Vitarendező Fórum a domain név visszavonását vagy a Kérelmező javára történő átruházását rendeli el,

• amennyiben a domain név azonos egy olyan névvel vagy megtévesztően hasonlít egy olyan névhez, amely a Kérelmező javára valamely hatályos magyar vagy közösségi jog által védett név, vagy
  • amelynek használatára a Kérelmező valamely magyar vagy közösségi jogszabály alapján jogosult,

és amennyiben

• a Kérelmezett a domain nevet anélkül igényelte, hogy a névhez joga vagy jogos érdeke fűződne, vagy
  • a Kérelmezett a nevet rosszhiszeműen igényelte vagy annak felhasználása rosszhiszeműen történik."

ÉS különösen:

10.1.6. Az adott domain név használatához fűződő jogos érdek abban az esetben bizonyítható, ha
d.)a Kérelmezett törvényesen és nem a továbbértékesítés céljával, illetve tisztességesen használja a domain nevet, és nem törekszik a felhasználók megtévesztésére, illetve arra, hogy sértse egy olyan név jó hírét, amelynek használatára más személy jogosult.

"10.1.7. A domain név igénylésével vagy használatával kapcsolatos rosszhiszeműség abban az esetben bizonyítható, ha

1. a körülmények arra utalnak, hogy a domain nevet elsősorban azzal a céllal igényelték, hogy az adott név használatára jogosult személynek ellenérték fejében átruházzák, vagy használatát egyéb módon ellenérték fejében biztosítsák; vagy
  2. a domain nevet abból a célból igényelték, hogy megakadályozzák, hogy a név használatára jogosult az érintett nevet egy annak megfelelő domain névben felhasználja, feltéve, hogy a Kérelmezett ilyen jellegű magatartása bizonyítható, vagy

c.)a domain nevet a delegálás időpontjától számított legalább két éven keresztül nem használták megfelelő módon; vagy

1. a domain nevet elsősorban azzal a céllal jegyeztették be, hogy egy versenytárs szakmai tevékenységét megzavarják; vagy
  2. a domain nevet szándékosan arra használták fel, hogy az Internet-felhasználókat haszonszerzés céljából a Kérelmezett honlapjára vagy egyéb on-line címére irányítsák azzal, hogy az igényelt domain név összetéveszthető egy olyan névvel, amelynek használatára más jogosult, és az összetévesztést a domain használó internetes honlapján vagy on-line címén hirdetett vagy található termék vagy szolgáltatás, illetve bármely más, a honlappal vagy on-line címmel kapcsolatos információ alapozza meg;"

Azért erősen javaslom a Delegálási Szabályzat áttanulmányozását, hiszen minden felmerült kérdésedre egyértelmű és vitathatatlan választ ad.

Tehát a fentiek alapján EGYÉRTELMŰSÍTHETŐ, hogy ROSSZHISZEMŰEN, KERESKEDELMI SZÁNDÉKKAL regisztráltad a domaint, így a másik fél, aki számára megvételre felajánlottad, bármikor kérhet TT állásfoglalást, és a TT állásfoglalás a TT elé tárt bizonyítékok (pl. a megkeresésed e-mailben) alapján SZINTE BIZTOSAN elmarasztal téged, és a domain visszavonását, valamint panaszos felé delegálását fogja elrendelni. Ehhez nem kell kifizetnie a másik cégnek százezreket (mint amennyit te szeretnél kapni), hanem csak szimplán az eljárás párezres költségét...

EZ NEM AMERIKA! Ezt ne felejtsd el. Talán tisztességes munkával próbáljunk pénzt keresni :) (Mégha meg is érdemelnék a nagy multik, hogy ilyen formában "lehúzzák" őket...)

baluka3 # 2008.01.18. 20:10

Tisztelt Fórumozók!

Regisztráltam egy domain nevet. A név - részben - tartalmazza egyik hazánkban is népszerű áruházlánc nevét. Nem titkolom, az eladás volt a cél.

Az érintett céget felkerestem e-mailben, s a szóvivőjük udvariasan elutasított. Ajánlatot sem tettem, csupán a vétel lehetőségét. Említettem, hogy a domain-t meghirdettem online aukción is. Sok sikert kívántak hozzá és kész, ennyi. Nem foglalkoznak az üggyel.

Kérdésem: ha a domain-t átirányítom egy másik cég oldalára, milyen következményekkel számolhatok?

Olvastam másik topicban, hogy mivel az áruház neve be van védve, elvileg nem is regisztráltathattam volna... Ha jól vettem ki a hozzászólásokból, akkor pl. egy auchancsokolade.hu domain-t NEM hagytak volna jóvá. Az én esetemben ez mégis megtörtént. Hivatkozhatok a regisztrátorra?

Köszönettel
baluka