Interjú alatt személyiségi jogok


Guigreg # 2019.09.26. 10:02

Sziasztok!
Van egy magyar cég akikhez jelentkeztem és volt egy 30 perces telefonos interjúm, ami után próbafeladatot adtak nekem. Ez egy informatikai cég, ezért a próbafeladatot egy online verziókezelő szoftveren kérik, hogy csináljam meg.
A problémám ott kezdődött, hogy mikor jogosultságot adtak, hogy ehhez én hozzáférjek, úgy adták meg a jogosultságot, hogy mindnekinek aki ebben az évben már jelentkezett a céghez látom a nevét, dátumot és a teljes munkájához hozzáférek.
Itt ami nekem felmerült kérdés, hogy ha én odarakom a munkám, nyilván a következő jelentkező az enyémet is fogja látni, illetve azt is hogy jelentkeztem a céghez és azt is hogy mikor. Ez nyilvánvalóan sérti a személyiségi jogaim, illetve a próbamunkám az az én saját tulajdonom amihez ezáltal más is hozzáfér majd.
Milyen jogaim vannak ilyenkor? Tudom ezt esetleg jogilag támadni, hogy ennyire nyilvánosan kezelik ezeket a dolgokat? Gondolom, ha tájékoztatom név szerint az előttem jelentkezőket, ők jogilag tudják támadni a céget, de vajon én is ezen pillanatban?
Az utolsó és legfontosabb kérdés, hogy ha bizonyíték céljából letöltöm a munkáikat és le képernyőfotózom, hogy valóban hozzáfértem ehhez azzal sértek bármilyen törvényt?

Köszönöm előre is a válaszokat.

Sücy # 2020.03.11. 19:57

Hello!

Kíváncsi lennék, mire jutottál végül...
Amúgy az a személyes véleményem - valamennyire jártas vagyok a GDPR kapcsán -, hogy ha felhívnád a versenytársakat, magad is jogsértést követnél el, hiszen felhasználsz egy jogszerűtlenül hozzád került személyes - kapcsolattartási - adatot, határozottan olyan célból, ami nincs rajta azon a listán, amire azt a "munkáltató" elkérte.
Ellenben egyértelműen jelezned kell a "munkáltató" felé a helyzetet, és egyben biztosítanod kell őt arról, hogy a letöltött adatokat te a saját gépedről (is) törölted, és azzal a jelzéssel, hogy elvárod tőlük - hiszen te magad is lehetnél érintett - hogy erről az adatszivárgásról tájékoztassák a "versenytársakat".
Azt gondolom, hogy elmaszkolt képernyőképeket megtarthatsz, és ez az egyetlen legális bizonyítékod. Az összes személyes adatot el kell maszkolnod, de arra kell benne utalást hagyni, hogy azok bizony személyes adatok. (Pl. eltakarsz mindent, de meghagyod a születési dátum hónap/napját, a kukacot és a domain név első két betűjét, a lakcímből a házszámot, ilyesmit, a lényeg, hogy ne lehessen azonosítani a személyt.)
És persze a verziókezelő branchét, elérhetőségét, útvonalát és a vonatkozó verziószámot, képernyőképet a filetree-ről.