Internetes vásárlás magánszemélytől


rthoorglsu (törölt felhasználó) # 2023.10.11. 07:12

Bármilyen mértékben is megállapodnak a felek, a Ptk. tartozékszavatossági előírásai nem vonatkoznak a használatba vett tárgyra. Az eladó beleegyezhet például egy hónapos futamidőbe, de egyébként https://coreball.co lemondhat minden további kötelezettségéről.

A szavatossági jog gyakorlásához a hiba igazolható határidőn belüli bejelentése szükséges az eladónak. Ezért az a tény, hogy nem tudta időben visszaküldeni, lényegtelen.

ArmandiPro # 2023.06.29. 13:14

Szia mindenki, itt minden világos, de mi a helyzet az internetes üzletekkel? Az egyik barátom nyitott egy virágüzletet a https://expresszvirag.hu/ oldalon. Vannak valamilyen egyszerűsített lehetőségek? Nehéz a nulláról kezdeni a mi adóinkkal...

Szomorú örökös # 2023.04.21. 17:43

Alexandra

Nemetorszagban maganszemelykent eladtam egy uj markas ruhat

És erre miért Magyarországon kérsz jogi tanácsot?

Alexandra # 2023.04.21. 17:13

Nemetorszagban maganszemelykent eladtam egy uj markas ruhat es cipot 60 eu ertekben. Elutalta a penzt, feladtam a csomagot. Ez volt egy hete. Nem kerte hogy biztositva adjam fel, en nem is kerdeztem. Sok mindent adtam mar el igy es vettem is es soha semmi nem tunt el a postan. Most azt mondja hogy meg mindig nem ert oda a csomag, kuldjem vissza a penzet. Na most ket dolog miatt nem tudom es nem is akarom visszautalni. Az egyik az hogy volt hogy en is majdnem ket hetet vartam egy csomagra amit szinten maganszemelytol vettem. Tehat ha most o is igy jart es visszautalom a penzt de kozben odaer a csomag akkor hulye lenne szolni es siman megtartja az arut. A masik hogy egy terminal van az egesz varosba ahonnan utalni tudok es az most nem mukodik. Azt mondja hetfoig var. Gondolom utana feljelent, nem irta. Lehet nekem ebbol gondom? Csak mert ennyi erovel en meg feltetelezhetem hogy odaert a csomag csak hazudik hogy visszakuldjem a penzt

Pista82 # 2023.01.25. 03:58

Köszönöm a reakciókat!

drbjozsef # 2023.01.24. 05:59

Pista82,

Használt dolog esetén a felek tetszőlegesen eltérhetnek a Ptk. kellékszavatossági szabályaitól. Például azzal, hogy csak egy hónapot vállal az eladó, de egyébként teljesen ki is zárhatja azt.

A szavatossági jog érvényesítéséhez az kell, hogy igazolhatóan közöld a hibát az eladóval a határidőn belül. Tehát az, hogy nem vitted vissza időben, nem számít.

Ha szerinted a hiba a szavatosság körébe tartozik, akkor én a helyedben írnék egy tértis levelet az eladónak, hogy a hiba az általa vállalt "garancia" határidején belül keletkezett, ezt te jelezted is neki a Ptk. 6:162.§ szerint, ezért hibásan teljesített, és a Ptk. kellékszavatossági szabályai szerint (Ptk.6:157.§ - 6:167.§) a termék kicserélését kéred, vagy a pénzed visszafizetését.

Ha egyiket sem teszi meg, vagy nem reagál, akkor pert indíthatsz ellene. Ez nem olcsó és rövid, úgyhogy neked kell eldönteni érdemes-e pereskedni a vételár miatt. Tekintve, hogy magánszemély eladó esetén a vevőnek, vagyis neked kell bizonyítanod, hogy a termék hibája tényleg a szavatosság körébe tartozik, nem biztos, hogy megéri, és lehet, hogy "így jártál". Használt terméket venni ilyen sajnos : zsákbamacska.

Szomorú örökös # 2023.01.24. 04:23

Pista82

december 23-án kaptam kézhez. Két hétig csak állt, nálam. Január 22-én hibásodott meg az eszköz, amit jeleztem is az eladónak.
Ő azt állítja, mivel január 23-án (a garancia utolsó napján) nem vittem vissza neki, ezért nem tud segíteni.

Ha valóban konkrétan 1 hónap garanciát adott rá, ráadásul ezt írásba is adta, akkor sajnos így jártál. Az, hogy nem a saját termékeit árulja és szerinted kereskedik vele, azzal megint nem sokat tudsz kezdeni, mert ezt bizonyítani kellene és könnyen visszafelé sülhet el a fegyver, ha bejelented. Eleve ott kezdődik a gond, hogy 2 hétig csak állt nálad, nem próbáltad ki egyből. Használt terméknél ez szigorúan kötelező azonnal az átvételt követően! A legnagyobb probléma, hogy erre még nagyon a rejtett hibát sem lehet ráfogni, mert 2 hétig hibátlanul működött. Sajnos nem tudok jó tanácsot adni.

Pista82 # 2023.01.23. 22:35

Tisztelt fórum!
Hardver apróról vásároltam egy nagyobb értékű videókártyát asztali gépembe. Előre Utalásos volt, 1 hónap garanciát adott a srác, december 23-án kaptam kézhez. Két hétig csak állt, nálam. Január 22-én hibásodott meg az eszköz, amit jeleztem is az eladónak. Ő azt állítja, mivel január 23-án (a garancia utolsó napján) nem vittem vissza neki, ezért nem tud segíteni.
Valószínű, hogy nem a saját dolgait árulja, mert rengeteg hírdetése van. Próbáltam megegyezni vele, de nincs benne a dologban.
Tehetek ilyenkor valamit? Nem vagyok jártas, nagyon ritkán vásárolok használt dolgokat.
Üdvözlettel
István

Kuksi49 # 2019.11.29. 13:26

drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2019.11.29. 08:15

Kuksi49,

Nem, magánszemélytől vásárlás esetén nem érvényesítheted a 14 napos elállást, az fogyasztó és vállalkozás közötti ügyletnél lehet csak.

Visszaküldöd a kabátot, és tértivevényes levélben felszólítod, hogy a Ptk. 6:156.§(1) szakasza alapján hibás teljesítés miatt elállsz a vásárlástól és kéred vissza a vételárat plusz a visszaküldés postaköltségét. Utalja vissza a számládra kézhezvételhez képest 8 napon belül, ha nem teszi, fizetési meghagyást bocsáttatsz ki ellene, vagy bíróságon pert fogsz indítani.

Azért fényképezd le a kabátot, hogy tényleg mekkora, és tedd el a hirdetést, hogy mekkorának hirdette.

Ha nem fizet, akkor elmész egy közjegyzőhöz, és kibocsáttatod az FMH-t az eladó ellen.

Kuksi49 # 2019.11.28. 20:30

Interneten vásároltam egy magánszemélytől egy kabátot, ami kicsi lett. A hölgy ugyanis a hirdetésében jóval nagyobb méretet tüntetett fel, mint a tényleges méret. Cseten megírtam neki, hogy visszaküldöm a kabátot, de ő mereven elzárkózott a visszavételtől, és a vételár visszautalásától.
Kérdésem,hogy magánszemélyre is vonatkozik-e a 14 napos visszavételi kötelezettség? Ha postán visszaküldöm a kabátot, és nem utalja vissza a vételárat, mit tehetek?
Előre is köszönettel!
Kuksi49