Internetes vásárlás magánszemélytől


Pista82 # 2023.01.25. 03:58

Köszönöm a reakciókat!

drbjozsef # 2023.01.24. 05:59

Pista82,

Használt dolog esetén a felek tetszőlegesen eltérhetnek a Ptk. kellékszavatossági szabályaitól. Például azzal, hogy csak egy hónapot vállal az eladó, de egyébként teljesen ki is zárhatja azt.

A szavatossági jog érvényesítéséhez az kell, hogy igazolhatóan közöld a hibát az eladóval a határidőn belül. Tehát az, hogy nem vitted vissza időben, nem számít.

Ha szerinted a hiba a szavatosság körébe tartozik, akkor én a helyedben írnék egy tértis levelet az eladónak, hogy a hiba az általa vállalt "garancia" határidején belül keletkezett, ezt te jelezted is neki a Ptk. 6:162.§ szerint, ezért hibásan teljesített, és a Ptk. kellékszavatossági szabályai szerint (Ptk.6:157.§ - 6:167.§) a termék kicserélését kéred, vagy a pénzed visszafizetését.

Ha egyiket sem teszi meg, vagy nem reagál, akkor pert indíthatsz ellene. Ez nem olcsó és rövid, úgyhogy neked kell eldönteni érdemes-e pereskedni a vételár miatt. Tekintve, hogy magánszemély eladó esetén a vevőnek, vagyis neked kell bizonyítanod, hogy a termék hibája tényleg a szavatosság körébe tartozik, nem biztos, hogy megéri, és lehet, hogy "így jártál". Használt terméket venni ilyen sajnos : zsákbamacska.

Szomorú örökös # 2023.01.24. 04:23

Pista82

december 23-án kaptam kézhez. Két hétig csak állt, nálam. Január 22-én hibásodott meg az eszköz, amit jeleztem is az eladónak.
Ő azt állítja, mivel január 23-án (a garancia utolsó napján) nem vittem vissza neki, ezért nem tud segíteni.

Ha valóban konkrétan 1 hónap garanciát adott rá, ráadásul ezt írásba is adta, akkor sajnos így jártál. Az, hogy nem a saját termékeit árulja és szerinted kereskedik vele, azzal megint nem sokat tudsz kezdeni, mert ezt bizonyítani kellene és könnyen visszafelé sülhet el a fegyver, ha bejelented. Eleve ott kezdődik a gond, hogy 2 hétig csak állt nálad, nem próbáltad ki egyből. Használt terméknél ez szigorúan kötelező azonnal az átvételt követően! A legnagyobb probléma, hogy erre még nagyon a rejtett hibát sem lehet ráfogni, mert 2 hétig hibátlanul működött. Sajnos nem tudok jó tanácsot adni.

Pista82 # 2023.01.23. 22:35

Tisztelt fórum!
Hardver apróról vásároltam egy nagyobb értékű videókártyát asztali gépembe. Előre Utalásos volt, 1 hónap garanciát adott a srác, december 23-án kaptam kézhez. Két hétig csak állt, nálam. Január 22-én hibásodott meg az eszköz, amit jeleztem is az eladónak. Ő azt állítja, mivel január 23-án (a garancia utolsó napján) nem vittem vissza neki, ezért nem tud segíteni.
Valószínű, hogy nem a saját dolgait árulja, mert rengeteg hírdetése van. Próbáltam megegyezni vele, de nincs benne a dologban.
Tehetek ilyenkor valamit? Nem vagyok jártas, nagyon ritkán vásárolok használt dolgokat.
Üdvözlettel
István

Kuksi49 # 2019.11.29. 13:26

drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm!

drbjozsef # 2019.11.29. 08:15

Kuksi49,

Nem, magánszemélytől vásárlás esetén nem érvényesítheted a 14 napos elállást, az fogyasztó és vállalkozás közötti ügyletnél lehet csak.

Visszaküldöd a kabátot, és tértivevényes levélben felszólítod, hogy a Ptk. 6:156.§(1) szakasza alapján hibás teljesítés miatt elállsz a vásárlástól és kéred vissza a vételárat plusz a visszaküldés postaköltségét. Utalja vissza a számládra kézhezvételhez képest 8 napon belül, ha nem teszi, fizetési meghagyást bocsáttatsz ki ellene, vagy bíróságon pert fogsz indítani.

Azért fényképezd le a kabátot, hogy tényleg mekkora, és tedd el a hirdetést, hogy mekkorának hirdette.

Ha nem fizet, akkor elmész egy közjegyzőhöz, és kibocsáttatod az FMH-t az eladó ellen.

Kuksi49 # 2019.11.28. 20:30

Interneten vásároltam egy magánszemélytől egy kabátot, ami kicsi lett. A hölgy ugyanis a hirdetésében jóval nagyobb méretet tüntetett fel, mint a tényleges méret. Cseten megírtam neki, hogy visszaküldöm a kabátot, de ő mereven elzárkózott a visszavételtől, és a vételár visszautalásától.
Kérdésem,hogy magánszemélyre is vonatkozik-e a 14 napos visszavételi kötelezettség? Ha postán visszaküldöm a kabátot, és nem utalja vissza a vételárat, mit tehetek?
Előre is köszönettel!
Kuksi49