Alapos
30 tagu szerelőbrigádom van mindenféle szakmából vizes például 4 is.
Hidd el ismerem őket.
A társasház számla nélkül nem is tud fizetni.
Már a megrendeléskor kérik hogy küldjem a ház adószámát a számlához.
Alapos
Hidd el ismerem őket.
Alapos
Hidd el ismerem őket.
Jelenleg semmi !
Csupán érzékeltettem, hogy a bérlők egy része mindig elégedetlen.
A téma,vagy inkább eset amihez csatlakoztam, a csip esete aki 30 napig fagyoskodott , ahelyett hogy megjavíttatta volna azt a nyomorult konvektort
. Ez mindent elmond róla.
„Megegyeztünk abban, hogy meleg vizet a másik bojlerről vételez...cserébe nem emeltem az idén.”
Akkor mindenki teljes egyetértésben van, nem? Mi a kérdésed?
Nos már több mint 3 hónapja tettem fel egy másik helyen az esetemet. Albérleti gondok alatt.
Semmi kapás azóta nem történt,,,,így itt megismétlem.
A szöveg :
Az egyik cs.tagom és én magam bő 20 éve tevékenykedünk a lakáspiacon, kiadók és eladókként. Bérletek 3-4 ,airnb 8 -9 db.Tipikus kisipari tevékenység.
A legutóbbi negatív tapasztalat.
Egy 4,5 éve bérletként hasznosított lakásbérlője 23-án este/okt/ felhív, hogy elromlott a fűtése.
Ok.meg kell javíttatni, de kinek? Hát a bérbeadónak.
Megkértem a Janit, hogy simább-gyorsabb legyen a folyamat segítsen szerelőt keresni. Adtam neki egy bp .'kisokost' keresgéljen..Én is kerestem, sok siker nem volt 23 -án este.
Másnap úgy 10 óra tájban jött két szerelő,nagyjából 3/4 óra alatt végeztek a munkával Tehát bő 12 óra alatt a feladat megoldva ... 40 eft. Jelezték hogy csak ideiglenes,de talán a szezon végéig kitart.Adtak egy szórólapot,hogy ezen megtaláljuk őket.
Hát nem volt szerencsénk.
nov.9.én vasárnap este kétségbeesve és szemrehányóan hív cs.fő -a bérlő, hogy megint nem megy a fűtés.
Janikám meg kell ismételni,hívni kell az előző szerelőket.
Hívta ,de nem veszik fel a telefont. Se neki sem nekem.
Közben az asszonyka kioktatott, hogy egy bérelt lakásban fűtésnek mindig kell lenni.
A bérlet egy házban van az én lakóhelyemmel.. Úgy 9 óra /másnap...hétfőn/ tájban jelzi a Jani bérlő,hogy 10 órára jön egy szerelő.Ok 1/4 11kor hív hogy ott a szerelő.Átmegyek,a konvektor szétszedve,kérdem a Janit mennyi a díj,Hát azt ő még nem kérdezte.
Kinyögi a szerelő 60 eft. De számlát nem ád...sőt még nyugtát sem.
Elvileg elküldhettem volna,de nem akartam fokozni a feszültséget..Ok.csinálja meg. Szűk 3/4 óra alatt kész is lett.
100 eft egy konvektor javítás...ha kitart talán megérte.
Viszont közben kiderült ,hogy a bérlők nagyon,de nagyon elégedetlenek, ezt szóvá is tették.
Én pedig közöltem, szabad emberek, bármikor mehetnek.
Amúgy a bérleti díj a fele a bp.i átlagnak,,120 eft /hó.
Hát tévedhet az ember...a Jánosból így lett Jani.
Azóta megkerestem a b. szerződést.
Ez van benne 4,5 éve::
A bérlő az általa használt berendezési tárgyak meghibásodását jelzi a bérbeadónak, a javításról vagy a bérbeadó vagy a bérlő intézkedik ".....
Ja a kérdéseim :
Emelhetek é?
Volt 3 hónapja a kérdésem.
.Azóta az egyik kisvízmelegítő elromlott. Megegyeztünk abban, hogy meleg vizet a másik bojlerről vételez...cserébe nem emeltem az idén.
„ Remélem a javításokról meg vannak a számlák?”
Domusz te nem ismered a szakíkat. Számlát általában nem adnak, inkább tovább állnak..
„saját költségre (30.000.- Ft), ezt azóta sem térítette meg. ”
Az bagatel összeg. Felénk az induló ár 40 eft.
Chip1984
Miért nem a bérbeadóhoz vagy a tulajdonoshoz fordulsz ?
Egy főbérlőt nem illik zaklatni.
Köszönöm az értékes tippeket!
A követelt összegre indítsatok Fizetési Meghagyást.
Remélem a javításokról meg vannak a számlák?
Márciustól nr fizessetek bérleti díjat,lakjátok le a kauciót.
Mindegy is.
A lakás rendeltetésszerű használatának biztosítása a bérbeadó kötelezettsége a lakástörvény szerint is.
Chip1984
„Az elromlott konvektort jeleztük neki és kértük, hogy javíttassa meg. Azt mondta, hogy az a mi dolgunk és nekünk kell kifizetni is”
Ez a lakás tulajdonos úgy írta alá a bérleti szerződést, hogy el sem olvasta? Egyszer ha ezek az ő költségei, akkor miért szalad bele ekkora hibába?
Az elromlott konvektort jeleztük neki és kértük, hogy javíttassa meg. Azt mondta, hogy az a mi dolgunk és nekünk kell kifizetni is. Egy hónapig voltunk hidegben, aztán megjavíttattuk saját költségre (30.000.- Ft), ezt azóta sem térítette meg. Megpróbáljuk a 3 havi kaució javasolt lelakását.
Chip1984
„Zaklatásra hivatkozik, mivel többször kértük tőle az elromlott konvektor és mosógép javítási díját, amit mi fizettünk ki.”
Ha már mindenáron fel akarja mondani a bérleti szerződést, akkor jelezzétek neki, hogy esetleg ezen összeget lelaknátok, magyarul amíg ez kitart, nem fizettek bérleti díjat. Mondjuk ha önkényesen hívtatok szerelőt és javíttattátok meg a háta mögött, az ő hozzájárulása nélkül, akkor az is eléggé érdekes lenne. Ez esetben teljesen megértem a tiltakozását, de ettől még valahogy rendeznie kéne.
„a 3 havi kauciót sem kívánja visszafizetni, holott a lakásban semmiféle kárt nem okoztunk.”
Ez általában így is szokott lenni, viszont ez esetben ezt is lelakja a bérlő.
Chip1984,
Feltételezem, abban a szerződésben az van, hogy egy éven belül rendes felmondással nem mondható fel a szerződés.
Rendkívüli felmondással minden felmondható, az, hogy az indoka valós és okszerű, majd akkor derül ki, ha perre mész vele.
Ha a bérbeadó indoka valós, akkor a hátralévő időre megilleti a bérleti díj - igaz, a kaució visszajár.
Közjegyző által záradékolt szerződést bárhogy felmondhat, de ha élni akar a záradék előnyeivel, akkor a felmondásnak is a közjegyzőn keresztül kell történnie. Amíg az nem történik meg, nem tudja közvetlenül végrehajtásra adni a felmondást.
A felmondás indoka elég érdekes. Zaklatásra hivatkozik, mivel többször kértük tőle az elromlott konvektor és mosógép javítási díját, amit mi fizettünk ki. Viszont a bérleti szerződésben is le van írva, hogy a lakás tartozékainak javítása és karbantartása a bérbeadó kötelessége. De ez a gyakorlatban is így működik, tehát egy bérlőt nem lehet mondjuk nyílászárók cseréjére, vagy a fürdőszoba újra csempézésére kötelezni. Ezen kívül a 3 havi kauciót sem kívánja visszafizetni, holott a lakásban semmiféle kárt nem okoztunk.
Chip1984
„a főbérlő e-mailban felmondta a szerződést, indoklás nélkül.....Én úgy tudom, hogy felmondani csak írásban lehet”
És pont írásban mondta fel, nem? az emailben történő felmondás is írásban történik.
De a másik oldalt nem tudjuk, hogy vajon miért mondta fel a határidő lejárta előtt?
Most hirtelen úgy döntött, hogy el akarja adni a lakást vagy csak valami nem tetszik neki veletek kapcsolatban?
Mivel magát a szerződés részleteit nem ismerjük, így arra, hogy jogosan tette-e, nem tudhatjuk a választ.
Az e-mail az "írásban van".
De nem mondhatja fel ha ezt külön kikötéssel leírtátok anno. Az, hogy ez milyen kötelezettséggel jár az ő oldaláról most, bár nem ez volt a kérdésed, de nem tudom megmondani. Bérlői oldal felmondása esetén kérni szokták a hátralévő időre a bérleti díjat,
Remélem, valaki tud ennél jobban segíteni
Üdvözletem!
Adott egy határozatlan idejű lakásbérleti szerződés, de minimum egy évre, azzal a kikötéssel, hogy az egy év alatt egyik fél sem mondhat fel. Közjegyző ellenjegyzés is van.
Még csak fél év telt el, de a főbérlő e-mailban felmondta a szerződést, indoklás nélkül.
Megteheti-e 1 éven belül.?
Én úgy tudom, hogy felmondani csak írásban lehet, és amennyiben közjegyző is van közbeiktatva, rajta keresztül lehet felmondani.
Mit mond erről a jog?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02