GYerektartás mértéke

Kamionos # 2026.02.15. 20:16

Én is így tartanám korrektnek amivel nem is lenne gond de az ő ügyvédje szerint az egyéb napidíj is feleződik fog… mellette még ott a közös hitelek amiket fizetek még pár évig.. ő akar le lépni én meg győzzek fizetni plusz a gyerekeket is egyedüli gyámként akarja nevelni 300 km arréb… holott nem
Egy alkalommal ott hagyta őket máshol meg leg utóbb át ment a szomszédba csak az új párjánál kötött ki és 3 nap múlva tért csak haza…

Majordomus # 2026.02.15. 19:56

Gondolom akkor a minimálbér felét 50% fogják neki megítélni.

Kamionos # 2026.02.15. 19:09

Üdv az én kérdésem az lenne hogy a feleségem talalt új part 2 hét után szerelmes válni akar a fizetésem feléből akar meg élni 3 gyermekünk van picik minimál béren vagyok bejelentve és van napi díjam így 500 körül kapna arra számol ebből meg élnek a párjával akár munka nélkül is jövedelme nincs neki sosem volt erre kell valóban számítanom hogy meg is kapja az egész felét?

ObudaFan # 2014.01.24. 11:40

zizzi2_v

A gyermek, vagy a másik szülő lakóhelye szerinti helyi bíróságon indíthatsz keresetet a másik szülő ellen. Akkor van esély az emelésre, ha vagy a te jövedelmed csökkent, vagy a másik szülőé nőtt, vagy a költségeid nőttek, vagy a gyermek szükségletei nőttek.

ObudaFan # 2014.01.24. 11:37

engedetlen

Hat hónapon belül kellett volna végrehajtást indítani.

pohicop # 2014.01.24. 11:28

Azt nem figyeltem, hogy a kisebb beteg.... hát így aztán persze azt mondom oda is több járna.

mucogi # 2014.01.24. 09:55

Pohicop!
Gondolom valami ilyesmi van...de egy beteg gyereknek havonta gyógyszert kell íratni,(na nem esik nehezemre,mert sosincs gyógyszer nélkül),de csak az 12 ezer.....ö is eszik,jár oviba,ruházom stb.....
A nagyobbik meg koleszos,gyakorlatilag nincs otthon,ahogy tudjuk,nem költenek rá sokat.....
Számomra nincs benne logika,h mi alapján döntenek..

pohicop # 2014.01.24. 09:50

Gondolom egy 16,5 évesre többet kell költeni. Többet eszik, ruházkodás többe kerül, iskolai kiadások is vannak... Én ilyen logikát látok benne.

De nem 15% a minimum?

mucogi # 2014.01.24. 09:42

10000 ft-ot beteg gyermek kapja aki 5,5 éves
20000 ft-ot egy 16,5 éves gyermek.

mucogi # 2014.01.24. 09:40

120 ezerből 10000 és 80000ből 20000.....azért nem mindegy.....

pazs # 2014.01.24. 09:33

Nem tudhatjuk, miért így állapodtak meg a felek és/vagy miért így ítélt a bíróság. Nem mindegy, mennyi a felek fizetése (tehát mit jelentenek a százalékok), hány éves gyerekekről van szó, hogy keresnek a másik szülők, vannak-e speciális igények (betegség, tehetséggondozás stb.), milyenek a lakhatási körülmények és így tovább.

mucogi # 2014.01.24. 09:27

Sziasztok!
Csak egy kérdés...2 család 2 gyerek
hogy van az,hogy egyik gyerekre csak az apai fizetés 9%-a jár,míg a másik családnál lévő gyerekre az apai fizetés 25%-a?
(9%-ot én kapom az extől,25%-ot párom fizeti az exének)

monalisa1 # 2014.01.23. 19:37

Kompromisszum...

mystra # 2014.01.23. 18:40

Volt élettársam ellen folyik a gyermekelhelyezési per. Most úgy tűnik meg szeretne egyezni mind a vagyoni, mind a gyermekkel kapcsolatos vitás kérdésekben, mert nem akar hosszú távon pereskedni. Ő évekig külföldön dolgozott, és bár itthon minimálbérre van bejelentve, az adóbevallásából látható, hogy magasabb volt a jövedelme. Most itthon dolgozik, minimálbéren. A tárgyalásra már munkanélküliként akar jönni. Ő 20.000 forintot ajánl, én 30.000-at kértem. Kérdésem, mi az esély arra, hogy a bíróság megítéli a magasabb összeget? Elfogadjam e az ajánlatát, hogy ne húzódjon az ügy? A gyermek 6 éves, ősszel kezdi az iskolát, nem beteg, nem fogyatékos.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.19. 09:24

Jó kérdés. Elsőre - különösebb vizsgálódás nélkül - azt mondanám, erre ugyanúgy érvényes, hogy a tartásdíj követelést fél évre visszamenőleg lehet érvényesíteni. Vagyis az ítélet jogerőre emelkedését követő hat hónapon belül kell végrehajtást kérni.

zizzi2_v # 2014.01.19. 06:01

Hogyan lehet a bíróság által 5 évvel ezelőtt kiszabott gyerektartást emelni? Lehet egyáltalán? Milyen feltételekkel? Milyen hivatalos szervhez forduljak?

engedetlen # 2014.01.19. 05:33

Tisztelt Fórumozók!
Ha bírósági végzésben rögzített tartásdíj-elmaradás van, amelyet két évvel ezelőtt kellett volna megfizetni, azt meddig igényelhetem? Visszamenőleg kamatostól kell megfizetni? Ha igen, mennyi a kamat? Van-e ennek valami feltétele? (Eddig nem futottam utána munkanélküliség miatt, de szeretnék végre hozzájutni.)
A választ előre is köszönöm.

zizzi2_v # 2014.01.17. 12:17

Márciusban lesz 5 éve hogy elváltunk, azóta a bírósági végzésnek megfelelően a minimum tartásdíjat kapom a volt férjemtől. Gyerekenként a kereset 16.6%-a de legalább 15.000FT/hó. Hát ő 5 éve ennyit fizet.
A kérdésem az, hogyan tudom ezt az összeget hivatalosan emelni. A férjem minimálbérrel van bejelentve, vállalkozó.

kaméleon # 2014.01.12. 22:18

Az hogy 15 vagy 25 % "jár" gyerekenként az mitől függ?
ObudaFan már megválaszolta. Elsősorban a gyerekek szükségleteitől. Ha utánanézel, az alapvető tudnivalókat a jogszabályból, de itt a fórumon is össze tudod szedni. Számít a gyerekek szükséglete, egészségi állapota, a szülők anyagi, vagyoni helyzete, teljesítőképessége, stb. Azért 400 ezres nettónál nagyon valószínűtlen, hogy a tartásdíj 2 gyerekre ne érné el a 30%-át. Ugyanis 60e gyerekenként pont nem számít soknak. Ha a jövedelmed átlagon felüli, akkor a gyerekeid igényei is lehetnek olyanok amellett is, hogy elméletben figyelembe kell venni, hogy a válások után a lehetőségek minden családtag számára szűkebbek lesznek.
A gyerekeidről megfelelően gondoskodnod kell, ha úgy látod, hogy annál a megfelelőnél jóval többet szeretnének rólad „lehúzni”, akkor nem nagyon van más választásod, mint az ebben jártas jogi segítség. Netről ugyanis nem fogod egyedül megtalálni a legjobb lehetőségeket, vagy, ha mégis, nem fogod tudni jól kihasználni őket. Pedig, nyilván vannak ilyenek.

oktondi/oktAndi # 2014.01.12. 17:46

Az hogy 15 vagy 25 % "jár" gyerekenként az mitől függ?30%-nál kevesebbet sosem ítélnek meg?

kaméleon # 2014.01.12. 15:48

MIT TEHETEK?
Az első, hogy körültekintően keresel egy jó ügyvédet és a segítségét kéred. Lehetőségek minden helyzetben vannak, de azokat egyedül nem fogod tudni megtalálni és kiaknázni.

oktondi/oktAndi # 2014.01.12. 14:38

Így a volt feleségem fizetésével,meg a gyerektartással együtt akkor több,mint 300.000Ft lesz a bevételük,amiből hárman kell megéljenek.( 50%-nál)
Egyik gyerek se beteg,vagy ilyesmi,csak ahogy a feleségem mondja:"ilyen élethez szoktak".Mármint,hogy ami a hiteltörlesztés után havonta megmaradt azt feléltük.kirándulás,étterem,külföld,stb. de szerintem,ha adnék nekik 100.000Ft-ot,akkor 210-220.000 Ft-ból azért meg lehet élni.Sokan örülnének ha lenne ennyi.Ja,műkörmösre nem futná!
MIT TEHETEK? Ha viheti a pénzem,alig marad (ld.másik fórum),akkor én miből kezdjem el újra az életemet? Ráadásul nem is én vagyok a hibás!

ObudaFan # 2014.01.12. 13:32

Katka.77

Szerintem lehetne egyértelműbb a megfogalmazás. (Egyébként meg általában használhatnának a bíróságok egységes fogalomrendszert ebben a témában.)

ObudaFan # 2014.01.12. 13:30

oktondi/oktAndi

Ha a gyerekek szükségletei indokolják, akkor igen. De ezt azért bizonyítani kell.

zizzi2_v # 2014.01.11. 19:14

Márciusban lesz 5 éve hogy elváltunk, azóta a bírósági végzésnek megfelelően a minimum tartásdíjat kapom a volt férjemtől. Gyerekenként a kereset 16.6%-a de legalább 15.000FT/hó. Hát ő 5 éve ennyit fizet.
A kérdésem az, hogyan tudom ezt az összeget hivatalosan emelni. A férjem minimálbérrel van bejelentve, vállalkozó.