Discord hang rögzítése és megosztása


Larry777 # 2021.03.26. 10:52

Tisztelt Ügyvédek!

Kérdésem egyszerű, bár a magyar jogalkotás sajnálatos rendszerinti lemaradása a korhoz képest - állapota miatt nem vagyok biztos a válaszban.

Tudomásom szerint, nyilvános/publikus/köz helyeken és -tereken lehetséges a jelenlévők további beleegyezése nélkül is felvételt (kép/hang/videó) készíteni, és megosztani - így pl. a Hősök terén készített turista-videókat, vagy bármely utcában készítettet (hisz az is köztér), de nyilvános, nem privát vendéglátóegységben is (pl. szórakozóhely) lehetséges külön beleegyezések kérése nélkül felvételt készíteni.

A kérdésem, hogy a jog jelenleg hogyan áll az internetes írásbeli/szóbeli/videós interakciók rögzítésével és megosztásával kapcsolatban?

Tudomásom szerint jogi értelemben pl. a messenger-en történő beszélgetések, legyenek azok szóban, írásban, videóbeszélgetés révén, bármikor megoszthatóak bárkivel bármilyen platformon, erről olvasható rengeteg cikk a facebook létrejötte óta, hogyan döntött és mit mondott ki a bíróság 1-1 ilyen eset (személyiségi jogok vs. facebook nyilvános platform) kapcsán.

Ebből kiindulva kérdésem, hogy a Discord platformján történő nem privát (account az account-al, direct message formában) formában történő beszélgetéseket (akár írásbeli, akár szóbeli, akár videómegosztás révén történik), amelyek nyilvánosan hozzáférhető szervereken (a discord szerver linkje egyéb nyilvános platformon meg lett/ máig meg van osztva) zajlanak, meglehet-e osztani egyéb platformon - pl. youtube videóban?

Amennyiben ez ebben a formában nem engedélyezett, lehetséges-e úgy megosztani egy ilyen szerveren történő hang-beszélgetést, hogy annak minden résztvevőjének a hangja a felismerhetetlenségig el van torzítva?

Szívélyes köszönettel,
Larry