Tárhely vásárlás 14 napos elállás


drbjozsef # 2023.02.28. 08:19

Tpeti,

Elballagsz egy közjegyzőhöz, aki kibocsátja a fizetési meghagyást a cég ellen. A követelésre+a közjegyző díjára kiállítva.
Ha a cég ellentmond az FMH-nak, akkor a dolog perré alakul, és neked kell még fizetned a per illetékét. Ha utóbbit nem teszed, a bíróság megszünteti az eljárást, buktál minden eddigit. Ha befizeted per lesz, és ott kell bizonyítanod, hogy visszajár a pénz. Szerintem a jogszabály alapján ez nem kérdés.
Ha a cég nem mond ellent időben (de nem is fizet), akkor az FMH jogerőre emelkedik, végrehajtható lesz, elballagsz egy végrehajtóhoz, és kéred a cég végrehajtását. Itt már nem kívánságműsor a fizetés, leemelik a számlájáról (végrehajtási költségekkel együtt) a pénzt, vagy lefoglalják a cég vagyontárgyait.

Te döntsd el, hogy megér-e még 3% (de min. 8000 Ft) közjegyzői díj, és utána még a 6% per illetéke is esetleg még, vagy hagyod a picsába az egészet. Ha igazad van, minden költséged is megtérül a végén. Már ha ez egy normális cég, és van vagyona is.

Egy fizetési meghagyás már nem vicc, annak a cégek eleget szoktak tenni, nem szeretnek barátkozni a végrehajtókkal több okból sem.

Tpeti # 2023.02.28. 05:40

Sajnos nem válaszoltak, nem utaltak. Nem tudom, csak gondolom ez alapján, hogy a Fizetési meghagyás sem lesz sikeres.

Majordomus # 2023.02.05. 21:58

A levél megteszi a hatását...

Tpeti # 2023.02.05. 18:20

Köszönöm szépen az idejét, segítséget! Így fogok tenni.

drbjozsef # 2023.02.05. 16:59

Tpeti,

Cég címére tértis levél, szépen megfogalmazva hogy a rendelet alapján elállsz, nem kívánod igénybevenni a szolgáltatást, a kifizetett díjat 8 napon belül utalják vissza XY számlaszámra. Ha nem, akkor fizetési meghagyást bocsáttatsz ki a cég ellen, annak költségeit is behajtva rajtuk, valamint a fogyasztóvédelmi hatósághoz fogsz fordulni. Hátha ez hat.

Tpeti # 2023.02.05. 15:52

Kedves József,

köszönöm szépen a választ, sokat segített!

2 nap után írtam nekik (ráadásul az ő mulasztásuk okán, nem mennék bele), hogy nincs szükségem a tárhelyre, nem válaszoltak. Felhívtam őket kétszer, azt mondták aznap utalnak. Nem utaltak. Írtam ezután a tulajnak, ügyfélszolgálatnak, nincs válasz. Ezért érdekelne, hogy most én viszem túlzásba, hogy vissza szeretném kérni a pénzem, vagy létezik itt is az elállási lehetőség.

drbjozsef # 2023.02.05. 15:25

Tpeti,

Szerintem a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 4.§ (17) pontja kifejezetten alkalmazható mint digitális szolgáltatás a tárhely használati szerződésre, és így vonatkozik rá ez a rendelet.Így a 20.§(1) és (2)"b" pont szerint a szerződés megkötését követő 14 napon belül elállhat a szerződéstől.
Erről kellene tájékoztatónak lennie a szolgáltató honlapján is, ha nincs, az önmagában szabálytalan.
Kérdezz rá eszerint a szolgáltatónál, és ha nem értenek egyet az elállással, akkor egyben kérd, hogy jelöljék meg azt a törvényt, vagy ezen rendelet paragrafusát, ami szerint rájuk ez miért nem vonatkozik.
Lehet, hogy én tévedek.

Tpeti # 2023.02.05. 11:55

Tisztelt Fórum!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy tárhely/domain szolgáltató esetében, ha egy ügyfél megvásárol 1 évre tárhelyet, akkor van-e 14 napos elállási joga (ha esetleg 2 nap múlva meggondola magát és ezt jelzi)?

Köszönöm!

Üdvözlettel,
Péter