Domain név kereskedelem

_zoli_ # 2006.01.31. 16:37

Sziasztok !
Az en vezetek nevem be van jegyezve a .hu domain ala,
de semmire sem hasznaljak. Egy olyan ceg jegyezte be amelyik
szerintem ilyen domain nevek kereskedelmevel foglalkozik.
Van arra eselyem, hogy ezt a domain nevet megszerezzem?
es ha igen, akkor hogyan kezdjek hozza?

pixel # 2005.10.23. 16:56

A domaint a mb. regisztrátor kezeli (csak azt amihez joga van)
Van néhány cég aki igazából nem foglalkozik a dologgal.
Nem akarom itt közre adni a listát.
Az én regisztrátorom 4 óra és 168 óra között regisztrál.

fiu1 # 2005.10.12. 10:08

Köszönöm a tanácsot;-) Tulajdonképpen én is a hivatalos megoldást keresem:)

Sücy # 2005.10.11. 18:35

fiu, ezen a fórumon nem a jog kijátszására lehet tanácsot kérni...
Egyébként úgy tűnik, hogy szlovák domainnek sosem lehetsz a tulajdonosa, ha nem állnak fent az általad említett feltételek.
Számlát adhatsz, nézz körbe az APEH oldalán, a közösségi adószám a te embered...

fiu1 # 2005.10.11. 11:50

Üdv!
Egy szlovák (www.valami.sk) domaint szeretnék bejegyezni, de sajnos csak szlovák állampolgár teheti meg, vagy szlovákiában ténykedő cég.Nos a kérdésem a következő.
Kijátszható-e vhogy ez a dolog, és ha igan hogyan.Gondoltam arra, hogy egy szlovák embert megkérek jegyezze be a domaint, de hogy tudok szerződést kötni vele, azügyben, hogy a domain az enyém legyen. Tehát van-e kiskapu.A másik kérdésem pedig ezzel kapcsolatos.Ha a szlovák oldalon majd szlovák cég hirdetne, akkor neki én hogy adhatok számlát?! Előre is köszönöm a segítséget, és még egyszer köszönöm(nem először) hogy ennyi rendes segítőkész ember van ezen a fórumon.Jó látni...
Köszönöm!

sessionID # 2003.11.22. 23:58

Igen, így van, ez a probléma, hogy a regisztrátor cég szerverére van irányítva. Tehát, ha jól értem, akkor a hosting cégnek kell elvégeznie a DNS beállításait.

Igen. Utána fogsz tudni vele játszani (aldomain, stb.).

Egyvalamit nem értek. Azt írtad: "akkor át fogja venni bárki." Hogy veheti át bárki? Én sem vehetem csak úgy át az index.hu-t.

Én úgy tudom, hogy regisztrátorok technikailag át tudják írni bármelyik domainhez tartozó IP címet. Mondjuk ez elég pongyola megfogalmazás, de a lényeg tudtommal ez. Tehát nem te, hanem egy regisztrátor képes erre. (na jó, azért ebben érdemes kételkedni :), olyan nagyon nem vagyok benne biztos).

De ettől függetlenül ha átviszed másik hosting céghez a domaint, akkor ők ezt bejelentik és a másik cég - ha nem tök - törli a saját rendszeréből. Eddig a rövid praktikus tanács, a technikai részleteket azért olyan nagyon nem ismerem.

Silent Hunter # 2003.11.22. 23:09

Igen, így van, ez a probléma, hogy a regisztrátor cég szerverére van irányítva. Tehát, ha jól értem, akkor a hosting cégnek kell elvégeznie a DNS beállításait.

Egyvalamit nem értek. Azt írtad: "akkor át fogja venni bárki."

Hogy veheti át bárki? Én sem vehetem csak úgy át az index.hu-t.

sessionID # 2003.11.22. 21:43

Én nem találkoztam olyan tárhelyszolgáltatóval, amely egy másik cégnél bejegyzetett domain-t átirányíthatna.

Stop. A domaint semmiféle cég nem jegyzi be, annak használatára te kapsz engedélyt az ISZT-től. A regisztrátor csak közvetít, van egy 1xi díj + évente kap egy kis pénzt és kész.

A domaint nem a cég jegyezte be, hanem TE és a jogviszony közted és az ISZT között áll fenn. A regisztrátort el lehet felejteni ha megtette a feladatát.

Az idézetre válaszul: technikailag meg tudják tenni hogy átvegyék szó nélkül, normális esetben persze szólnak, hogy X időponttól mi kezeljük. De ha ostoba a hosting cég (pl. nem válaszol a levelekre), akkor át fogja venni bárki.

Én a saját tárhelyemen a kezelő felületen létrehozhatom a subdomain-t, és ennyi. (több domain név is egy tárhelyre van irányítva).

A subdomain most hogy jön ide?

Egyébként te mindegy mit állítgatsz egy hosting felületen, ha nem a hosting cég gépére mutat a domain, akkor nem fogja tudni feléd "irányítani" (ha jól értem most pont ez a probléma).

Silent Hunter # 2003.11.22. 20:37

sessionID: Tőlem a domaint regisztráló cég kérte a tárhely információit. Én nem találkoztam olyan tárhelyszolgáltatóval, amely egy másik cégnél bejegyzetett domain-t átirányíthatna. Én a saját tárhelyemen a kezelő felületen létrehozhatom a subdomain-t, és ennyi. (több domain név is egy tárhelyre van irányítva).

sessionID # 2003.11.22. 18:53

A domain név használati joga (amit a regisztrációval szereztél) és az, hogy a domain hova mutat két független dolog.

Elmehetsz bármelyik céghez, akiknek van netre kötött szerverük, és mivel te vagy a rendelkezésre jogosult, te mondod meg, hogy oda állítsák be a DNS-t (domain name server).

Tehát menj be pl. az axelerohoz (mondjuk ez nem túl jó ötlet, de a példa kedvéért...) és mondd, hogy kérsz X mega tárhelyet, van egy domain neved, és azt irányítsák oda. Ennyi. Nem kötelező annál a cégnél tárhelyet és DNS-t (ez a lényeg) fizetni aki regisztrálta a domaint, ha ilyen lusták, akkor hagyd őket a fenébe, van kb. 999 ilyen vállalkozás...

Silent Hunter # 2003.11.22. 16:19

Tiszteletem!

A történetem rövid: nemrég bejegyeztettünk egy domain nevet. Az elbírálást követően a domain nevet a szolgáltató saját szerverére irányította. Ezt követően a saját tárhelyünk adatait megadtuk a szolgáltatónak, de az átirányítást nem végezték el, sőt egy levelünkre sem válaszoltak. Jövő hét első munkanapján telefonon is felveszem a kapcsolatot velük, de ha kitérő választ adnak, illetve elodázzák a választ (pl. egy "hamarosan megoldjuk"-al), akkor milyen intézkedést foganatosíthatunk, hova lehet fordulni? Nagyon megköszönnék egy felvilágosítást.

Hinta-Law (törölt felhasználó) # 2001.05.28. 00:43

Visitor!

Ez jó kérdés, de ezek szerint annyira jó, hogy senki sem tudja a választ :-)

Visitor # 2001.05.12. 19:35

A zárolt domainnevek listája:

accomodation.hu
aruhaz.hu
aukcio.hu
auto.hu
befektetes.hu
bor.hu
broker.hu
business.hu
butor.hu
cash.hu
credit.hu
house.hu
jacht.hu
java.hu
kamat.hu
konyv.hu
magazin.hu
oras.hu
orszag.hu
pc.hu
search.hu
szabadido.hu
telek.hu
trade.hu
translation.hu
travel.hu
turizmus.hu
voip.hu
vpn.hu

Amint láthatjuk kb. a fele angol szó. Ha a search.hu-t zárolták, akkor a keres.hu vagy kereses.hu-t miért nem ???
Vagy említhetném bármelyik angol nevet. A magyar megfelelőjuket miért nem zárolták ??? Ki, miért és hogyan döntött ezen domainnevek zárolásáról ???

Visitor # 2001.05.12. 19:31

Várhatóan ősszel feloldják a zárolt domaineket

A domain liberalizációt megelőzően zárolt nevek idei kisorsolása mellett döntött az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT)  

Az ISZT a liberalizációt megelőzően a kizárólagosságot sugalló domainek bejegyzésének lehetőségét felfüggesztette azzal, hogy csak jogi szakértők állásfoglalását követően kerülhet sor ezek regisztrálására.

A kétségkívül értékes domainek sorsa úgy tűnik még az idén rendeződhet. Sz. Nagy Csaba, az ISZT szóvivőjének tájékoztatása szerint az egyesület következő közgyűlésén a Tanácsadó Testület ajánlásával javaslatot terjesztenek elő a zárolt nevek kisorsolására. A részletek ugyan még kidolgozatlanok, de az előterjesztés a tavalyi véletlen sorbarendezéses módszert preferálja. A közgyűlést valószínűleg őszre hívják össze, így minden igénylőnek bőven lesz ideje a részletek pontos ismeretében beadni igénylését.

A javaslat a közdomaineket és a védett domaineket nem érinti.

Nos én azt nem értem, hogy miért pont ez a 30 darab domainnév sugall kizárólagosságot és miért pont ezeket zárolták vajon ??? Kapásból tudnék mondai másik 30 nevet, ami sokkal jobban utal kizárólagosságra, illetve sokkal általánosabb.

Mindjárt bevágom ide a szoban forgó 30 db zárolt nevet, csak meg kell keresnem...

Dr Bubó # 2001.05.02. 22:40

Tud nekem valaki ajánlani egz szakértőt, félve merem kérdezni.. egy ügyvédet, aki segíthetne?

richard # 2001.04.26. 17:27

Mi ez a Tanács? Milyen szabályok (főleg jogszabályok) alapján utasítja el, függeszti fel domain-regisztrációs kérelmünket? Hol lehet megtámadni 'határozatát', ha egyáltalán közig. szerv. Ha nem közig. szerv, akkor micsoda?
Konkrét eset: regisztráltatnánk egy világszerte közismert márkanevet (egyszerűsítve itt 'BAKFITTY'), amely nem szerepel a Szabadalmi Hivatal lajstromán, nincs hazai cégképviselete (mint Bakfitty Kft., Rt., és a nic-en rákeresve nincs regisztrálva a bakfitty.hu: azaz semmi nyoma Magyarországon. Az adminisztrátor viszont a névhez való jogosultságunk igazolását kéri. Kinek van jogosultsága a hazánkban képviselettel nem rendelkező cég nevének bejegyzéséhez?
Alapítsuk-e meg magunk a Bakfitty Kft-t (nagyarcú lenne), hozzunk-e létre alapítványt, egyesületet ilyen névvel, vagy talán változtassam meg saját nevemet Bakfitty Richárd-ra, hogy az adminisztrátor átengedje bejegyzés iránti kérelmünket?
Előre is köszönöm a választ.

[b]richard

Visitor # 2001.04.09. 16:48

Vissza lehet vásárolni, mint a lopott autót, csak nem a negyedéért, hanem a sokszorosáért. Lehet egyezkedni stb.
Ha nem megy, és jogos lenne a név, akkor meg lehet perelni.

Ja és a domainregisztráláskor kapott tájékoztató 'f' pontja így szól:

'tudomásul veszem, hogy a választott domain név választhatóságával kapcsolatos vita esetén a Regisztrátor a Tanácsadó Testület döntésének veti alá magát. A döntést kezdeményezésem alapján, az eljárási díj befizetését követően a Regisztrátor szerzi be. Az eljárási díj várható összege 40.000 Ft+ÁFA.....'

Dr Bubó # 2001.04.04. 10:17

Mit lehet tenni, ha valaki levédette a cégem domain nevét?
Meg kell vennem a saját nevem??? (60 dokumentum az még a Székelynek is sok)

Visitor # 2001.04.03. 19:03

(FN, NSZ nyomán) Virágzó üzletág? A kormány áprilisra dolgozza ki annak a honlapnak a koncepcióját, melyen decembertől ügyintézéssel kapcsolatos információkat találhatnak az olvasók. A gov.hu domainneveket a honlap fejlesztője időben levédette, a piac tavaly márciusi liberalizálása óta ugyanis sokan fogtak domainnév-spekulációba. A piac múlt évi liberalizálása óta felvirágzott a domainkereskedelem: az eredetileg 4-10 ezer forintért megszerzett domaineket [b:84ffafd19e]20 ezer és 60 millió (!) forint[/b:84ffafd19e] közti árakon kínálják. A Népszabadság értesülése szerint a megvalósult üzletek listáját a portal.hu cím vezeti, egy befektető ötmillió forintot adott érte. Persze a tengerentúlon vagy éppen az EU-ban ennél jóval magasabb árakon kötnek üzleteket. Az ár pedig már csak azért is fontos, mert a domainaukcióban és regisztrációnál a cégek a közvetítésért 10-20 százalékos jutalékot számítanak fel.

Ebbe a topicba várok mindenféle domain név kereskedelmet érintő felvetést, ötletet, érdekes eseteket stb.

Tényleg a domain név adás-vételhez egy 'sima' adás-vételi szerződés elegendő? Hogyan kell kinéznie egy ilyen szerződésnek? Minek kell benne lennie?