domain használati joga


pixel # 2005.03.02. 10:14

A technikai részével én is tisztában vagyok.
A két év valahogy sehogy nem jön össze
Megrendelés július, lemondás november a domain kiirasa a DNS-ből 2004 január!
A domain 2001-ben került bejegyzésre.

A szerződést felmondtam (amit Õk nem fogadtak el.), de rá 1 hónappal Õk is felmondták!
ez 2001 novemberben volt!
Tehát 2001 novembertől 2004 januárig a hoszt is létezett, valószinüleg nem volt tartalma és az Õ egyik reklám jellegű oldalukra mutatott, amely toplstákon is be volt regisztrálva!

NetGuru # 2005.02.23. 18:26

Pixel,

Tipikus eset, amikor a rendszergazda és a pénzügy között nincs kommunikáció.

A lényeg a következő. Amikor egy domain bejegyzésre kerül, akkor a szolgáltató azt ráírányítja a saját domain kezelő szerverére. Általában ennek a szervernek az alapweboldala mag a szolgáltató weboldala. Ezután a saját rendszerén belül egy alias segítségével ráteszi a felhasználó oldalaira, melyek valamelyik szerver "almappájában" vannak.

Ha a domain mondjuk 2 évre lett kifizetve, és a felhasználó 1 év után felmondja, akkor a domaint ugyan leoldják az almappáról, de mivel a regisztráció még él, a domaint nem dobják vissza a nagy közösbe, hanem a lejáratig lógva hagyják a domain szerveren, ahol is felmerül az alapeset és az automatikusan a domain szerverre és ezáltal a cég weboldalaira mutat.

Ha a szerződést úgy kötötted, hogy automatikus hosszabítással, akkor az évforduló után 6 hónapig tartják a domainedet, majd ekkor, jobb esetben közben jön a számla, hogy bizony meghosszabitották, fizess.

A válaszok a következők:

  1. a cég nem "használta" a domainedet, hanem a dolog technikai módja miatt a pihentetéssel eleve az ő főoldaluk hivódott meg.
  2. Ehhez a szerződésedet kellene jól átolvasnod, hogy mi is áll benne.
pixel # 2005.02.17. 00:05

Az egyik ügyfelem korábban regisztrált egy domaint, majd kb. 1 év után lemondott a szolgáltatásról. Hozzá kell tennem az oldal igen nagy látogatottságú és tartalmas oldal volt.
A lemondás után a regisztrátor a saját tartalmára irányította át a domaint
Természetesen a domain még mindíg az ügyfelem nevén volt még a delegáló szervezet használta. Majd mintegy másfél év után a cég feljelentette az ügyfelet, hogy nem fizeti a dijat és, hogy az elmaradást behajtsa.

Kérdésem a következő:

1., A cég jogosan használta a domaint saját hasznának szerzésére?

2., Az ügyfél (pl: szerzői jogokra való visszaélésre hivatkozva vagy valami más..) kérhete kártérítést?