más fényképe a chaten


Sücy # 2006.02.15. 13:17

Sziasztok!
Nekem lenne egy hasonló kérdésem, kicsit nagyobb tétekkel...
Az elkövető létrehoz egy freemailes e-mail címet a sértett neve alapján. Ezután megtévesztés (jobban mondva szivatás) céljából a sértett nevében e-mailt küld a sértett ismerőseinek, egy bizonyos körnek, melyben valótlanságot állít. Az áldozatok rákérdeznek a sértettre más módon, hogy ez stimmel-e, ezért a sértett nyomoz, és eljut az elkövetőhöz, tehát megvan a kiléte, bár ő maga nem vallotta be a sértettnek. Az áldozatok egy részének kivételével minden szereplő nagykorú.
A sértett és az elkövető között van egy "közvetítő", aki egyébként egyben áldozatok csoportjába is tartozik, de hozátartozója az elkövetőnek, egyedül neki vallotta be, hogy ő az elkövető.
Hozzáteszem, hogy az elkövető személyéhez fűződik egy másik ilyen eset, volt egy áldozat (aki az előző ügyben is az), akinek fenyegető levelet küldött az elkövető egy másik e-mail címről. (persze kamu, de fenyegető...).
Mit tennétek a két "sértett" illetve az áldozatok helyében, illetve mit lehet tenni? A "közvetítő" egyfelől zsarolva van, mert az apja az elkövető - és egyben eltartója, másfelől meg megírte neki az elkövető, hogy nem fog többet ilyet csinálni... (Kutyából szalonna?) De a sértett(ek)től még nem kért bocsánatot, és várhatóan csak úgy nem is fog.

lalie # 2006.02.08. 20:55

köszi szépen a választ


lalie

Blowfish # 2006.02.08. 13:15

Az ember jogalanyisága(mely minden esetben féltétlen, egyenlő és általános) 4 részből áll:

  • jogképesség
  • birtokképesség
  • cselekvőképesség(18 felett)
  • vétőképesség(14 felett)

Mivel a hölgy nem múlt el még 14 éves, a jog szerint még nem rendelkezik azzal a belátási képességgel h. mérlegelni tudja hogy valamely cselekedete bűn-e vagy sem. Azaz a személy nem büntethető, nem elitélhető!

Az a per a fórumról való kizárás miatt más tészta, az precedens per volt (akart lenni:D), amolyan jogi Enki Sándoros dolog.

Hidd el, mégha büntethető is lenne, akkorse állna meg semmi féle vád, még azok se amiket te mondasz....persze én sem vagyok tévedhetetlen, a tapasztalatom ezt mondja.

Az hogy ki tud róla és ki nem, meghogy mennyire toleránsak a szülők, nem tartozik ehhez az esethez.


Confidentality
Integrity
Availability

lalie # 2006.02.08. 00:09

köszi szépen a választ! itt tulajdonképpen arról van szó hogy a gyerek (lány) egy másik korosabb iskolatársának a nevében és képével hülyített pár srácot. Ha jól tudom a másik lány 16 körül. Istenem, nem mindenkinek sikerül 8-ból a 8. van ilyen. nade vissza. A gyerek nem az enyém én csak velük élek. azért kérdeztm hogy az apját milyen szinten lehet felelőségre vonni. Sajnos az anyja az 6 éves kora óta a lovak közé dobta a gyeplőt és azok meg elszaladtak. Vissza a történethez. Nem paráznék annyira hogy ha nem tudna agyerek viselt dolgairól a fél iskola és a fél tanári kar. Tehát a "sértett" fél is. Mert ha csak én tudnék meg az anyja akkor fél év net tilalom meg mondjuk 1 hónap szobafogság és lerendezve a dolog. De ezt majdnem mindenki tudja. ez itt a para.
Az msn-nek van olyan része hogy naplózott beszélgetések. Vagy a skype-nak? mindegy. én innen, meg különböző keyloggerek útján tudom a történetet. Ezeket is azért raktam fel a gyerek gépére, hogy megvédjem a külvilágtól, annyi mindent hall az ember, de nem gondoltam, hogy a világot kell megmenteni a gyerek elől. Mert mi van ha az a gyerek talizik azzal a gyerekkel akit hülyített és pont akkor lesznek ott a szülei is? szó szót követ, hogy miért nem voltál a megbeszélt helyen stb. a gyereket felelősségre vonják a szülei, az meg kiböki hogy nem is ő volt hanem a mienk. Persze értelmes emberek lévén meg lehetne beszélni hogy ez csak gyerekcsíny, de ha nem elégszik meg a másik fél? a gyerek áprilisban lesz 14. addig a szülei felelősek minden tettéért. Ha nem gyerekcsínyként kezelem? Az akit beetetett szolgálhat bizonyítékkal. olvastam itt a fórumon olyat hogy vkivel azért foglalkozott a bíróság mert ki akarták tiltani, és a hozzászólásait törölni. akkor ezzel miért ne foglalkozna? Becsületsértés, személyes adatok közzététele, fénykép engedély nélküli nyílvánosságra sozása meg mittudom én még hogy mit lehetne felhozni. ha nagyon kekec az ember akkor sok mindent lő lehet szedni. És ráadásúl nem egy fiút hülyített a gyerek. tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy bocsi 1x előfordúlt, de többet nem és el van sikálva az eset. ráadásul egy olyat is elindítottak hogy büntiben volt a gyerek nem volt netje és ráfogták hogy ő lépett fel xy nevében a hálóra, és a tanár szólt hogy álljon le. félek nem áll meg itt a dolog. ezért van a para.


lalie

Blowfish # 2006.02.07. 22:56

Oké, azt hiszem értem a problémádat :D
Nade nem mosolygok, járjuk kicsit körbe a témát!

Amennyiben a kedves gyermek nem múlt még 14(ami MO-n a vétőképesség alsó határa), akkor őt ebben a helyzetben jogilag nem lehet felelősségre vonni.

A tapasztalatom szerint ezek az incidensek 99,9%-ban nem jogi úton rendeződnek. (meg egyáltalán mivel perelné azt a gyereket? becsületsértés v. rágalmazás nem állhat meg..meg az a helyzet h. a BTK túl szűk a fórumon való sértegetésnek v. valamiféle internetes megtévesztésnek, persze ha csak nem üzletszerű, nyerészkedési célzatú dologról van szó, de gondolom nem ez a helyzet.

Láttam már olyan fórumháborúkat ahol szótárban nem szereplő szidalmak hangzottak el, megvertek valakit, végigkarcolták az autóját valakinek stb...perrel is fenyegetőztek, de mikor a rendőrségen kiröhögtek egy illetőt (mondjuk meg tudom érteni őket) onnan még ő is megértette h. ez nem az a játék ahol peren döntik el ki a keményebb legény.

További problémák lehetnek a bizonyítással is, ha MSN volt (a kép miatt feltételezem h. igen) akkor elve lehetetlennek tartom h. naplózva meglegyen egy ilyen beszélgetés. Megszűrni megszűrik bizonyos kulcsszavak alapján, de jellemzően nem logolják...meg el tudom képzelni h. ha per lesz belőle kapnak a jenkik tengerentúlon egy angolra fordított bírosági kérvényt h. "lécci adjátok már ki a logot" ők meg így néznek h. "mivan?" :D Azt se tudják melyik ország ez...

Ha irc szerver volt az valóban hazai földön van...az viszont ki van zárva h. szerver logoljon. Maximum a beszélgetőpartner naplózhatott, ha egyáltalán csinált valamit.

Mivel ahogy írod a "sértett" szülei nehezményezik itt szintén kiskorúról van szó...innentől kezdve szülők vs. szülők meccs lehet, de jogi semmiképpen sem.

"ha a szülők elváltak akkor kinek mekkora felelőssége van ebben?" - passzolom, nem vagyok jogász.

Na, egy szó mint száz, teljes módon abszurd ebből bármi jogi hercehurcát csinálni. Alaptalan, indokolatlan, jogszerűtlen, értelmetlen...szerintem.
Egy jó megoldás: gyereket kicsit megnevelni, a másiktól meg bocsánatot kérni...mese vége.

Írj nyugodtan ha még kérdésed lenne!

Peace&Regards


Confidentality
Integrity
Availability

lalie # 2006.02.06. 13:28

Információt szeretnék kérni, hogy mi történhet akkor ha az ember gyereke (kiskorú) más emberke fényképével, a fényképen szereplő személy nick nevéhez igen hasonló névvel és a fényképen lévő személy nevében chatel? Milyen következményei lehetnek ránk szülőkre ill a gyerekre nézve ha ezt a fényképen szereplő ember ill szülei sérelmezik és jogi úton szeretnének elégtételt venni. Ill ha a szülők elváltak akkor kinek mekkora felelőssége van ebben?


lalie